eu cred ca i.ai luat asa bolnavi si s.a manifestat sistemul lor imunitar abia la tine cand au schimbat ph-ul. cand un peste e slabit orice schimbare ce poate parea inofensiva,ii poate altera bunastarea
masculii si.au dezmortit coditele, iar femela s.a colorat din nou(s.a innegrit la loc). au coditele putin franjurate,insa posibil de la curentul xam puternic de apa.
te duci la titlurile de baza din stanga,gen "coltul incepatorului" sau "plantate" sau ce fel de acvariu vrei tu sa ai,si dai new topic. Inca sunt curios de piranha aceia.
mersi de reply cu privire la plante,calitatea pozelor e asa pt a incapea in 2000kb...nu am magazin prin apropiere tip petshop,decat in Deva la 33 km..ceva din faemacii veterinare ce as putea folosii ? altfel nu am decat sa astept...alte recomandari ? temperatura?
Ca un incepator m.am shituit a-ntaia aseara !! Dupa fericirea maxima a instalarii celui de 330,iata.ma cand mi.e lumea mai draga,cu o eroare de incalzitor in acvariu cu guppy si bunocephalusi. Setat la 26,ma trezesc ca am 33 de grade in acvariu. Am innebunit,fiindca guppy erau ok,dar bunocephalusii erau deasupra substratului. Bineinteles ca am incercat sa cobor treptat temperatura pana la 25/26dar guppy au inceput sa isi stranga codita.
I.au invadat parazitii pasivi din organism de la sistemul imunitar slabit sau e doar de la temperatura scazuta si trebuie sa astept ? o femela e cam spalacita si 2 masculi isi tin codita stransa si stau la suprafata ... ma astept la gris cat de curand ce ma sfatuiti ?
oricare ar fi decizia ta,nu recomand un acvariu jos: poate arunca chestii in el cand nu esti atent,se poate catara pe el,poate da cu chestii in el intentionat sau din greseala,etc. Copiii mei s.au nascut si au crescut cu acvarii,dar au fost invatati sa priveasca de la distanta,de la mine din brate sau cu scaunel in fata acvariului la acelasi nivel.
Recomand acvariu la comanda,minim 100cm lungime^^ stiu ca spatiul este la neindemana tuturor,dar.....e o alta experienta...
Gata,am eliberat pestii autohtoni romanesti si am inceput din nou cu un proiect ce se vrea a fi pe viitor un blackwater,am demult in cap,insa iarna a venit,pestii nu se prea mai transporta si banii se duc repede,asa ca deocamdata blackwaterul va fi doar cu culoarea. Urmeaza multe informatii de citit,asa ca daca ai ceva de facut viata ta,fa.l si nu citii acest jurnal
Treaba sta asa:
-am tinut timp de aproximativ2 ani(mai mult sau mai putin) pesti autohtoni,adixa clean,mreana,obleti de rau(sunt ca obletii de dunare,doar ca au o dunga curbata formata din puncte pe abdomen) si ceva tip porcusori,numai ca varianta de rau de munte,numiti la noi fase sau nisiparnite. Dupa acesti 2 ani,m.am vazut nevoit sa ma autoproclam singurul din Mehedinti care a reusit sa tina clean de munte in viata pt atat de mult timp,deoarece cu toti cu care am vbit,cand auzeau ca am clean luat de pe rau,se mirau pt reusita mea. Norocul a constat in faptul ca unde au fost tinuti(la soacra.mea la tara) temperarura in camera de jos nu depasea niciodata 25 de grade,nici in cele mai toride veri,ei fiind putin obisnuiti cu asemenea temperaturi,deoarece vara nivelul apei scade si mai bine de o luna,temperatura apei este asemanatoare cu cea din acvariul meu,unde iarna nu foloseam incalzitor,cel mai frig a fost inregistrat de mine undeva pe la 12 grade,ei fiind in elementul lor.
Vreau sa spun ca desi nu sunt adeptul feeder-ului in acvariu,ma simt vinovat spunand ca deseori am vazut cleni cu obleti si mrene in gura,desi mancare uscata de la granule la pelete aveau destula,insa cel mai probabil si hrana proaspata i.a tinut in viata atata timp. Nu am intervenit deoarece nu voiam a renunta la ei. Dupa 2 ani,din 35de obleti,7 mrene(mici si medii),9nisiparnite si 9 raci(mici si medii) am ramas doar cu 3 cleni,deoarece acestia au halit aproape tot,scuturau racii ca aligatorul caprioara,eu salvand doar 4 raci,2 nisiparnite si 1 oblete. Acum cateva zile,cei 3 cleni super dezvoltati(unul aproape atingand 30cm) au fost eliberati intr.un pond facut ca la carte de un vecin,care vazandu.mi pasiunea pt pesti s.a hotarat sa investeasca intr.un pond,unde i.am promis eu ca o sa ii bag pestii de indata ce o sa incep alt proiect. Ceea ce merita evidentiat aici,este faptul xa daca ai mei au crescut in 120/50/55 aproximativ 15 cm in 2 ani,ai lui in pondul respextiv au crescut 20 cm in 1 singur an(adevarul e totusi ca ai lui au avut si hrana la discretie fiindca e plin de obleti dar si apa proaspata ,sistemul lui fiind optimizat astfel incat sa vina apa de pe rau din susul muntelui printr.un furtun si sa curga inapoi in rau printr.un altul,la o scara continua prin elemntul de "supraplin").
Am avut ca filtrare:
-Un Sun-Sun404b plin cu inele ceramice hexagonale si nu numai(luate de pe aquariumprest),cat si un sertar(din 4) cu eheim substrat Pro.
-ocazional un Eheim Ecco pro300 (zic ocazional pt ca avea o fisura in partea de sus si nu facea compresie bine,trebuia mereu ca atunci cand ma duc la tara ba sa il lipesc cu silicon,ba sa il desfac pt ca pierdea conpeesie si astfel trebuia lipit la loc si tot asa) avand 1sertar(din 3) cu turba,1 sertar cu ceramica fina(acel tip de ceramic pt filtrare mecanica ce vine la filtrele chinezesti si te mijt ca e material biologic) si alt sertar cu inele ceramice la fel ca si in Sun Sun.ul cel mare
-Legendarul Resun 2500,cel despre care au fost atatea discutii in favoarea lui pe acest forum cu cativa ani in urma,cele 2 turnuri fiind umplute cu inele ceramice poroase si "ingradite" de bureti verzi(cei cu care a venit in 2012 daca nu ma insel,acela a fost anul achizitionarii lui si inca merge la fel ca in prima zi). Personal,recomand acest tower filter in orice tip de acvariu maricel,unde se vrea a fi curenti de apa puternici pt eliminarea si micsorarea detritusului,acvarii tip africani sau americani,xhiar si in sarate,avantajul acestuia fiind nu numai ca e puternic precum o pompa de recirculare,dar are si capacitate de stocare a materialului filtrant(una oarecum infima,dar ajuta la stabilizarea bacteriilor din acvariu),pretul de aprox 85 lei fiind mai mult decat un plus,precum si faptul xa mie imi merge de ani buni.
Intr.o perioada,am avut si o radacina de arin maricica pe care am dezgropat.o,muncind 2/3 zile la ea pt a o dezgropa de pe malul raului,era tanara si verde,asa xa am tinut.o cateva luni in soare dupa ce am curatat.o cu cutitul si turnat ocazional apa clocotita pe ea. dupa aproximativ 1 an,la suprafata apei au inceput sa creasca pe acea radacina(iesea intr.o parte putin din apa) niste ciuperci frumoase(zic frumoase pt ca pareau sanatoase si vizualmente nu afectau pestii,desi le.am descoperit tarziu),dar acest eveniment m.a facut sa ma si bucur dar sa ma si hoatarasc in a elimina radacina,nevrand sa risc cine stie ce intoxocatie din moment ce acele ciuperci deveneau in sezonul de inmultire sporadica dar si pt a oferi pestilor mai mult spatiu de inot.
Icre au fost la greu imprastiate de obleti pe tot parcursul vietii lor,insa halite imediat de ceilalti pesti,chiar si obleti.
Pana sa bag clenii,aveam si tetra penguin ramasi de la acvariul lu bunica.miu(acum al meu fiindca nu a avut grija de el) ce la fel,eliminau icre prin tot acvariul. Cleanul cel mare,neavand un partener la fel de matur sexual,ramanea mereu cu papila pe afara si nesatisfacut-nu stiu daca mascul sau femela)
in toata aceasta perioada,am salvat din acvariul unui prieten 4 pesti,mai precis 2 pleco giganti si 2 gourami maturi,ei fiind tinuti intr.un acvariu de 54l impreuna cu alti 4 scalari ce au devenit ulterior 3 de indata ce s.a dormat perechea,ce au devenit apoi 2. Acei pleco nu mai aveau efectiv unde sa se mai roteasca. Au fost pusi in acvariul de 81cristal glass dupa care transferati in cubul de 100,iar acum in cel de 330. gouramii la fel,i.am tinut impreuna cu pleco,ei crescand impreuna inca din acel 54l
Paradise fish.ul ce l.am achizitionat acum 2 ani l.am tinut singur,apoi cu o femela de betta xe a acceptat.o si cu un rac de ponoare, apoi singur singurel in acvariul de 81l. toti prietenii radeau ca tin un singur peste intr.un acvariu asa mare.(stiu eu ce stiu le spuneam^^). Acest paradis era atat de halap,incat inghitea intreaga tableta rosie pt nevertebrate ce i.o ofeream racului,iar racul ramanand fara hrana mi.a topit femela albino de betta. Ulterior racul a murit de foame,eu incercand sa protejez paradise fish.ul de la suprahranire-baga in el tot ce aruncam in acvariu,absolut tot)
Guppy dark blue moscow s.au inmultit si nu prea. Femelele fac pui continuu,insa puii sunt haliti in proportie de 90%. pot zice chiar ca din 2 fatari sa zicem a cate 40 de pui,imi raman mai mereu doar 1 sau 2. am guppy de toate marimile in acvariu.
am mai achizitionat niste pesti ventuza pe langa acel ancistrus super albino voalat (albino super voalat) numiti "am uitat cum",sunt aceia de care se zuce ca se lipesc de pesti si se hranesc cu mucusul lor si care cresc destul de maricei,fiind vanduti ca pesti algivori dar care pe masura ce cresc li se opreste apetitul pt alge(nu sunt pleco sau anistrusi si nici sae sau otto)
Acum in proiect in mintea mea: un semi blackwater,dorinta mea fiind 4 blue acara si 6 apistograme nu conteaza ce model,cu 1/2 synodontisi si un botia(nu macracantha,de preferat ornatipinnis cum am mai avut dar a murit de frig intr.o iarna dupa ce s.a luat curentul) plus bancul de emperor tetra in numar de 10 exemplare ce se afla in plina expansiune numerica(daca mai gasesc in petshop sanatosi sau
are cineva de vanzare). Conuri de arin am pus deja,efectul de brown water e acolo,urmeaza ceva radacini de arin poate.
Acum in proiect in mintea nevestii:
-"a venit iarna,stam si cam aiurea cu banii,de ce nu folosesti ce ai acum si vezi la primavara ce si cum? Si asa ai zis xa vrei sa inmultesti guppy aia in acvariil de 330,acum ai si gouramii plus pleco,etc....etc etc etc".
Prin urmare,in viitorul apropiat in cazul in care nu imi DONEAZA careva vreo acara sau ceva ciclide pitice,proiectul cu guppy sta in picioare:
-guppy dark blue moscow, gouramii (sper ca se vor intelege cu guppy),sanitarii pleco plus acei 2"am un lapsus" cu ancistrusul albino voalat si banculetul de 10 emperor tetra.
ACCEPT DONATII de synodontisi sau botia,ciclide pasnice(nu africane),exclus papagali stim noi de care Motiv cerere donatie: exprimat mai sus in mai multe.....nuante
Nu ma certsti pt oalele si ulcioarele c tin loc de nuci de cocos,sunt vechi si mie imi plac antichitatile,mai mult decat atat ofera destula protectie pt pleco si ii ajuta sa se acomodeze in noua lor casa. inelele ceramice de pe substrat sunt puse la inmultit de bacterii,pt ca atunci cand voi starta un filtru sa nu o ia de la zero. plantele sunt alandala asa cum imi place (sunt imprastiate de resun 2500 si aquael turbo 1000).
Video cu setupul actual:
eu nu recomand vivipari pt incepatori,i se vor inmultii si va avea bataie de cap,mai ales daca nu are filtrare corespunzatoare. poate merge bine pe tetra: neoni,ori red nose sau filigera,ori toate 3 subspeciile a cate 6/7exemplare
Din punctul meu de vedere,glumesti(spun asta pt ca nu sunt de acord cu conceptul de feeder,desi piranha.....cam asta stiu sa faca...)
ma bucur totusi ca reinvii topicuri despre piranha,asta inseamna ttotusi ca citesti
adrian,explicatia ta masiva imi aminteste de ezplicatiile mele masive ma bucur ca ai invatat atatea si mi.ai preluat stilul(asta cred eu,pe jumatate mandru de mine si de celalta de tine )
p.S.1: Se scrie "vor" nu v-or ^^
p.s.2: Florin,sa asculti ce zice adrian,zice bine ^^
Da,cel pu?in pe mine personal m.ai enervat si continui a ma frustra faptul ca nu citesti destul. Carasii au cea mai mica valoare nutritionala. filtru iti în func?ie de ce buget ai . ce buget ai ?
meduza sa zic ca ar putea ramane(desi ea este de apa aarata),insa neaparat scoica trebuie sa dispara pt ca schimba mba grav chimia apei. Cel mai probabil si piatra e calcaroasa,insa daca iti place chiar prea mult,sa zic ca o poti lasa. Ciclarea apei inseamna durata apei pana la maturizarea bacteriilor benefice din ea. de cat timp ai acvariu si de cat timp ai bagat pestii ? Mai bine lasai doar masculii,cu acele femele o sa ai acvariul suprapopulat in curand