[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: EverSad
Forum Index » Profile for EverSad » Messages posted by EverSad
Acelasi test a mai fost facut de doua ori, acum cateva luni, la "scara" mai mica.

Rezultatele au fost identice.

Dar: "ma manca" sa fac un test, direct cu 500+L de apa. (alta smecherie este sa dozezi direct 75Ml de doua ori... Ca magnatii )

LEdit: Acum am 1L de apa, de ~50 de zile cu niste Melanoides negrii. (luati din Canalul Dunare-Marea Neagra)

Chiar ma apuc sa verific apa de acolo...
paradoxx wrote:Intr-adevar fierul din apa nu se aduna cu magnetul si nici nu este vizibil fara ceva teste concludente.

In ideea ca: este vizibila depunerea, am intrebat/scris...

Am acces la masuratori foarte exacte a parametrilor apei destinata uzului uman.

(La Cernavoda, avem o centrala nucleara...) Apa care intra si "iese" pacolo' este verificata in plus, pentru alti ~20 parametrii decat apa potabila din "Vaslui" (analogie: random)

Ideea este ca: pot masura "oarece" parametrii extinsi... (Ca masor eu acasa: cu testele de la JBL, este alta buba'.... am analizor de biochimie la cabinet...citesc PH la zecimala )
In regula. panza freatica, freaca' ceva zacamant de fier...

Daca tot sunt, "firme specializate" de ce nu exista o proportie masurata de "fier" in continutul de apa? (raport/rezultat analiza)

Este absolut impropriu/aiurea sa afirmati ca: contine "fier" apa pe care doriti sa o utilizati ulterior in bazin fara a preciza "ceva" proportie....

Ce raspuns doriti, fara a preciza si ceva cantitativ? (am intrebat cu magnetu' )

L.edit: Daca aveti amabilitatea de a expedia 200Ml din apa respectiva, va pot oferi resultatele. (ideea este ca trebuie "recoltata" inainte de rasarit, jumatate de cantitate si dupa ora 12, cealalta)
Si cine a determinat ca este fier? (ceva analize/masuratori?)

Este un "put" care deserveste o comunitate restransa si se dizloca' de pe teava de "fier" , rugina? (ca tot nu inteleg)
cr1st1an wrote:Apa in locatia respectiva provine momentan dintr-un put si are mult fier, nu stiu sa spun cat e concentratia dar e destula, se vede evident cu ochiul liber si dupa o vreme se si depune.

Am si eu o intrebare... Cum ati determinat, ca este fier? (puteti aduna depunerea cu magnetul? )
Apa a fost tratata cu Prime la introducere. (acum 23 de zile)

Nu am facut schimb de apa pana ieri pentru ca nu a crescut NO2 si am considerat ca nu este necesar schimbul.

Teste de NO3 fac la apa "da' rubinet" saptamanal, inainte de schimbul apei la bazinul de 650. (adica: am facut ieri => 3-5)

Am presupus ca pot fi expirate testele. (am desfacut un set de NO2 pe care scrie: 03 2024 si am avut acelasi rezultat)

Referitor la NH4, nu am ajuns inca la 0,1 in nici una din masuratorile efectuate pana acum.

Logica ar fi: au ramas suficiente Nitrosomonas si Nitrobacter incat sa sustina ciclarea. (mai ales ca am avut input mic de "amoniac")

Inafara subiectului:

Cum se comporta Prime la reducerea NO3 ?

Inaintea unui schimb de apa, facut intentionat la 12-13 zile (in bazinul de 650) am avut NO3 = 120.

Am dozat prime 5X si am redus la jumatate NO3..... dupa doua ore am mai dozat o portie de 5X si am scos 15=30 la NO3

Am schimbat ~70% din apa dar NO3 a ramas la 15. (NO2 nu am avut masurabil si NH4 era <0,05 la toate masuratorile)

Exact. am sperat sa creasca NO2 in 21-25 de zile. (a crescut o p*la)

Am presupus ca nu poate genera NO2 suficient bazinul. (cu ce erea' in el)

Mergand' pe "mana" unei banuieli, fac azi test de NO3 si surpriza.... (descrisa in text, mai sus)

Asa ca: am acvariul ciclat, anormal.

L.Edit: A scapat saracul pestisor de agonia transportului si am riscat acum sa il "babardesc" cu NO3 peste limita acceptabila a speciei.....
Sa moara Mama daca inteleg mai mult decat cifrele si spatiile din text.
In 15 mai, am amenajat un bazin ca cel din poza de jos (dar fara nisip)

image

Adica: doua lemne cu anubiasi provenite din bazin ciclat, un aquaball 130 cu trei cosuri, pietroiul si zeama de la clatirea a 4 litrii de Substrat pro din filtru ciclat.

Au intrat niste pui de pesti care nu au primit mancarea adecvata, au facut "bloat" si au crapat.

De morcov, sa nu fi ramas ceva proteina "neadecvata", am spalat totul in cada/dus si am lasat anubiasii si lemnul intr-o galeata cu apa.

In 19 Mai, am pus nisip (desfacut din sac si clatit) in bazin, am bagat 60L de apa, tratat cu Prime, spalat buruienile si filtrul. (inca o tura)

Am presupus ca am un bazin "de la zero".....

A intrat in bazin un pestisor amarat de ~4 Cm. (Asteptarile erau sa nu supravietuiasca...)

Dupa 7 zile am bagat si doi Ancistrusi 4-5 Cm ca sa mai accelerez productia de Amoniac.

Din ziua 10, am inceput sa masor NO2 la fiecare doua zile.

Zilele acestea ar fi trebuit sa am varful de NO2 care nu a mai aparut... (pe toata perioada masuratorilor, NO2 era sub limita de masurare)

Masor si NO3, (surpriza) intre 15 si 30. (am schimbat 30L de apa imediat)
_______________________________________________________________________________-

Inseamna ca nu am scapt de bacterii la spalarile buruienilor si lemnului?

Din 19 Mai, apa nu a fost schimbata, pana azi.
Corcodusu' face legea... (exista, peste' tot si este la indemana'/abordabil)

Vita de vie, este alta categorie..... (sa ma exprim: in rime....) 10 doze+
Aveti dreptate.

Ca radacini: Vita de vie, Mangrove, Prun'/Corcodus. (variante testate de scriitor)
https://www.rombadconstruct.ro/densitatea-lemnului-pe-specii.html

Asa: este mai bine?

Tampenia, este ca nu sunt exprimate, radacinile acolo. (o idee, se poate prefigura)
Cele cu densitate lemnoasa mare, sunt recomndate. (vita de vie, prun, corcodus, etc)

In nici un caz: Plop si alte lemne cu masa/densitate lemnoasa mica.

Exista pe net' tabele cu consistenta ori greutate a masei lemnoase. (cu cat mai mare, cu atat mai buna)
Dr Nano wrote:Rezolvat.

Mers pe acum banalul, clasic cub 30 litri Dennerle.

Restul nu stiu, n-am vazut. Nu vreau surprize.

Are si capac scurt.

Buna decizie. Poteca "batatorita" este calea' de urmat'.
Verificati "pa' gugal" ce face supradozarea de EasyCarbo..... (Ca sa nu mai presupunem "pe langa" cauza exacta, in opinia mea)
Este bacterian filmul de la suprafa?a. Dozati prea mult EasyCarbo ?i apar “nescaiva” bacterii care consuma fierul. Elimina?i biofilmul cu prosoape de hârtie ?i opriti administrarea de EasyCarbo ?i cel?lalt ingrasamant. In câteva zile veti avea rezultatul.
Acum in loc de raspuns, vin cu intrebari referitoare la orice modificare din ultimele 20-30 de zile.

1: A fost schimbat ori adaugat, alt tip de mancare ?

2: A fost adaugat ceva in bazin ? (lichid ori solid)

3: Se poate identifica o culoare anume a peliculei?

4: Face spuma?

"Pelicula" apare de la: proteine, bloom bacterian si mai rar, de la grasimi ajunse prin evaporare ori reciepientele folosite la schimbul de apa)
Si eu, as recomanda: (la bazine mari) Oscari... [(in ideea continuarii discutiilor, NON referitoare la subiect) (cunoscut "taraneste" ca si: OFFTopic)]

Bazinul este foarte estetic. (in opinia personala)

Pestii "aia" imi produc frisoane..... (poate de aici: si anuntul! )
Traducere:

dinu79 wrote:
Samy wrote:Dinu79 ,jos palaria si din partea mea .

Merci fain. Postez aici de pe wiki, cu sublinierea ca suplementul de oxigen e dat de energie solara transformata in procesualitate celulara intensificata in fotosinteza, invers fata de arderea oxigenului. (ca sa fie, informatia completa)

Prin fotosinteza plantele transforma apa si dioxidul de carbon în molecule mari ca glucoza, celuloza etc. Formarea acestor substante este endoterma si însotita de cresterea ordinii în sistem, datorita trecerii moleculelor simple la molecule complexe. Sunt astfel de reactii probabile din punct ce vedere termodinamic ?
De exemplu formarea glucozei:

6 CO2 +6 H2O ? C6H12O6 +6 O2

sau simplificata cu 6 se obtine:

CO2+H2O ?CH2O+ O2

Consumul unui mol de CO2 si formarea unui mol de O2 necesita (aici: nu stiu ce trebuia scris) ?H=470 kJ/mol-1; cum ?G este de 505 kJ* mol-1, se calculeaz? ?S=-117, 4 j*K-1.

Conform valorilor entalpiei libere reactia ar fi imposibila, desi se stie cc are loc în natura.

Explicatia rezulta din faptul ca reactia are loc în prezenta radiatiei solare. Dar în bilantul energetic trebuie sa se tina seama de cresterea mare de entropie in timpul absorbtiei fotonilor de catre plante, aceasta compenseaza diminuarea dezordinii din timpul reactiei. Pa' ansamblu entropia creste, entalpia libera se micsoreaza si se respecta astfel principiile termodinamicii, în reactia de fotosinteza. Astfel, poate fi explicata nedumerirea lui Schrödinger ca: „organismul se hraneste cu entropie negativa”.

Fotosinteza participa la ciclul carbonului pe planeta Pamânt si la ciclul energetic asociat cu participarea energiei radiante solare.

__________________________________________________ Este buna traducerea, pana aici? (nota corectorului )

Procesul de ardere:

Substanta organica se oxideaza (ardere completa) prin reactie o exotermic? terminat? cu eliminarea de energie (c?ldur?), dioxid de carbon ?i ap? la oxidarea monomerilor, sau polimerilor de zah?r ?i de gr?simi, iar la alte substan?e organice, oxizi de metale etc.

Glucoz?: C6H12O6 + 6O2 --> 6CO2 + 6H2O + energie

Energia (c?ldura) poate fi eliberat? :

în timp scurt ?i la temperaturi înalte, în cazul arderii simpl?;
lent ?i treptat, prin procese biochimice catabolice, care au loc pe toat? biosfera, ca baz? a metabolismului, de la microb la animal, cu elimin?ri dozate ?i controlate de energie/temperatur? (spre exemplu, glicoliza, arderea unei hexoze — zah?r cu 6 atomi de carbon — pe calea Embden-Meyerhoff-Parnas (englez? :Embden-Meyerhoff-Parnas pathway) prin ruperea enzimatic? a hexozei care duce într-un prim stadiu la piruvat, energia fiind preluat? de cofactori: adenozindifosfat ADP care se transform? în adenozintrifosfat ATP ?i NAD -->NADH; piruvatul, se va descompune enzimatic (ciclul Krebs) la dioxid de carbon, eliminat prin respira?ie ?i ap?).[10][11][12]
Dioxidul de carbon din atmosfer? este preluat de plantele, algele ?i protozoarele care con?in clorofil? - sau sisteme enzimatice surori - care, împreun? cu apa ?i energia solar? resintetizeaz? polimeri zaharide: amidonul, lignina etc.

Facand omisiune de erorile tastaturii, chiar avem pe cineva care "stie" la Chimie.
Jos palaria pentru explicatii. (tastatura inca are ceva probleme, dar se intelege)

Pearlingu' este facut cu capacul borcanului: inchis? (ori este fotosinteza "prea intensa/lunga" ? )

Forum Index » Profile for EverSad » Messages posted by EverSad
Go to: