Salut!
1.
Materialele de la Eheim sunt ok, e bine daca folosesti ceea ce-ti da producatorul filtrului.
Acea teava gaurita se aseaza orizontal (prinsa cu ventuzele alea), putin sub nivelul apei si cu evacuarea (gaurile alea) orientate putin in sus, spre luciul apei, dar nu foarte mult, doar cat sa faca niste valuri micute, sa ai circulatie si schimb de gaze acolo.
Filtru de fund? Nu ai nevoie.
2.
JBL recomanda 2cm de substrat fertilizand si deasupra 4cm de substrat de 2 - 3mm deasupra. Chiar specifica sa nu aiba granulatie mai mare, probabil din cauza substratului fertilizant de dedesubt. Eu as face substratul mai gros...
4.
Vezi sa speli bine pietrele si sa ai grija sa nu fie calcaroase.
Daca vrei sa pui si radacini... iarasi, cauta pe forum pe-aici cum trebuiesc tratate. Din punctul meu de vedere, eu as folosi ori niste pietre puse in puncte cheie si niste radacini doar daca se simte nevoia, ori invers. Dar acuma depinde si de preferinte.
5. (adica plante, nu pesti

)
nettucu wrote:Ma gandesc ca mai mult de 4-5 specii ar cam fi o varza
:-) Intr-adevar. Pai mai intai hotaraste-te daca vrei plante tip gazon sau nu, daca vrei plante mai mult sau mai putin pretentioase. Te poti uita
aici ca sa-ti faci o idee despre multe specii de plante. La fiecare, ai si detalii despre ce conditii doreste, cum se creste, cat de greu sau usor.
5'. (adica pesti, nu plante)
Intereseaza-te de compatibilitatea intre ei. De exemplu, ai acolo guppy si neoni care nu se pupa. Ordinea de introducere nu este atat de importanta cat momentul in care o sa-i introduci. Acvariul trebuie sa stea la ciclat o vreme, timp in care e indicat sa nu bagi pesti, sau daca bagi, sa fie unu - doi
6.
CO2-ul este necesar in conditiile in care vrei sa te axezi pe un acvariu plantat si doresti niste plante mai speciale. Intr-adevar, ajuta foarte mult. De asemenea, daca vei fertiliza si in masa apei... e iarasi indicata aditia de CO2.
In ceea ce priveste aspirarea substratului, eu personal nu stiu ce sa-ti spun despre acea pompa, eu folosesc un clopot de-ala tot de la eheim cu care aspir substratul si totodata scot si apa pe care urmeaza sa o schimb. Poate iti da detalii cineva care a folosit asa ceva.
7.
Am folosit si eu substante pentru tratarea apei ca sa nu o mai las sa stea, dar nu-mi plac. Si cea de la JBL si cea de la Dupla au ca efect aparitia unei spume intense. Nu am inteles inca de ce. Ma refer ca apare spuma in galeata in care am apa pe care o tratez. Da' vreau sa spun ca era considerabila! Drept urmare, am renuntat si las apa la decantat o zi. Daca nu ai posibilitatea, poti sa conditionezi apa inainte sa o schimbi. Totusi sa ai grija la diferenta de temperatura dintre apa pe care o adaugi si cea din acvariu.
UVC-ul este o "unealta" ... geniala! Daca ai posibilitatea, ia-ti si din asta. O sa ai impresia ca l-ai luat degeaba pana in momentul in care o sa ai nevoie de el! Poti sa cauti pe forum, erau ceva posturi cu probleme rezolvate de UV.
Ferropol si alti fertilizanti se adauga exact dupa reteta producatorului, incepand cu o doza mult mai mica, de exemplu jumatate din doza necesara acvariului tau. Asta pentru a nu da in alge. Cum spuneam mai sus, aici te ajuta mult de tot o instalatie de CO2.
Temperatura este o problema pentru multi pe aici. Iarasi, daca o sa cauti putin pe-aici, sunt niste topicuri in care s-au discutat solutii de racire. Una ar fi un chiller...

Alta ar fi niste coolere de calculator instalate in capac care sa-ti bage aer acolo. Efectul este garantat.
Punctul 3. l-am sarit, stiu.
3.
Incalzitorul de substrat... poti merge si fara el fara nicio problema.