[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: gengiskhan
Forum Index » Profile for gengiskhan » Messages posted by gengiskhan
dimonty wrote:Da si la mine exista acea pelicula uleioasa, chiar ma temeam sa nu cumva sa fi introdus eu mana nespalata bine.

Pentru pelicula, daca poti sa indrepti output-ul filtrului catre suprafata apei, sa faca niste valuri, sa o agite putin, atunci in timp va disparea sau, oricum, se va diminua.

dimonty wrote:Cat despre curatare, mi se intampla exact acelasi lucru. Adica se curata dar nu foarte bine, iar la nervuri raman. Mie mi s-a mai depus putin si pe geam, precum si pe cateva pietre.

gonefishing wrote:da, la mine se sterg cat de cat, dar raman totusi usor patate, pai ales in zona nervurilor

Atunci diatomee sunt. Rabdare, va trece singura. Presupun ca amandoi aveti proaspat startat acvariul, nu?

dimonty wrote:Interesant e ca, am 3 astfel de plante, iar una din ele, care sta mai la umbra, nu e afectata absolut deloc, ba chiar arata impecabil, numai ca e singura caruia nu i-au crescut lastari.

Intr-adevar, e foarte interesant. S-ar putea ca ceea ce consideri tu lumina sa nu fie deloc puternica. Ai grija, Hygrpphilla Corymbosa (nucus) are nevoie de multa lumina si este o planta mare cu o crestere nu chiar rapida.

Cat de mare e acvariul, ce lumina ai?
Mie sincer nu im ipar a fi alge alea, sunt cam neuniforme pentru diatomee.
Poate nu se vede bine in poza...

Daca incerci sa o curati, se duce usor?
Am de dat:
* vreo 4 fire de Aromatica intre 15 si 20 de cm, varfuri, numai bune de plantat
* n fire de Blyxa Japonica, n >= 5, n <= 10 (ca nu stiu exact cate fire sunt)

Valabil numai pentru Bucuresti, plantele se ridica din zona Dristor.
Precizez ca sunt scoase deja din acvariu si asteapta intr-o galeata, deci o sa fie viabile cateva zile (le-am scos acu o ora).

Eu acuma am inteles despre ce icon-uri vorbeati. Credeam ca e vorba de iconul din dreptul topicului si nu intelegeam de ce la mine totul e ok.
Pai... sincer, pe ala micu' de-acolo nu l-am vazut deloc pana acuma nici in versiunea veche Nu mi se pare foarte relevant.
Mai relevant mi se pare faptul ca nu primim (sau la singular? primesc?) mail cand se posteaza in topicurile pe care le urmarim.
Adica mail cu reply notification.
Hygrophila corymbosa a.k.a. nucus. Asta pare a fi. Si in principiu, au nevoie de lumina multa.
Despre alga nu stiu ce sa+ti spun, nu se vede foarte bine. Atata doar: algele maro - diatomee - nu se formeaza la lumina multa ci dimpotriva.
Oricum, ele dispar in timp si nu sunt invazive.

Ai cum sa faci o poza mai clara cu frunza / frunzele afectate?
Multumesc frumos pentru raspuns.
Eu am observat alta problema: toate linkurile de pe forum catre articole tot de pe forum nu mai functioneaza din motive evidente.
Asta nu cred ca se poate rezolva, dar am mentionat-o pentru ca probabil vor fi destui oameni care se vor intreba de ce.

Voi ati mai observat ceva? Ma refer la edit, dar nu la butonul de edit.
Dublu click pe un post care este al vostru. ;)

Frumos! (de la un cunoscator)

@mosu: imi poti spune ce framework de forum e folosit? Seamana cu phpbb + steroizi si vad ca ruleaza pe tomcat.

A, si vad ca daca ma logez pe alt browser, ma delogeaza de aici.
Un update la acvariu:
image

Am ridicat putin radacina, am mai rarit din Blyxa, chiar daca nu se vede. )
La ce ma gandeam eu era sa scot tufa de Blyxa din dreapta, din fata Hemianthus-ului si cea centrala, sa se vada mai bine radacina aia si in felul asta, sa aiba si glosso mai mult loc sa se intinda. Ce parere aveti?
Astept orice sfaturi sau pareri de orice fel.
Esteee!
In legatura cu Heteranthera, am gasit aceasta informatie:
It reacts to a sudden lack of nitrate by turning transparent and melting away.

S-ar putea ca plantele sa-mi pape mult mai multi nutrienti si sa am o deficienta, asta fiind cauza pentru care s-a topit (au mai ramas doua varfuri mici).
Cu toate ca celelalte plante par ok... M-a pus pe ganduri informatia de mai sus, s-ar putea sa nu fie neaparat de la caldura.
Iti dai seama ca citisem articolul, solutia fiind de la Val.
Nu stiu, ma bate un gand sa schimb putin reteta, dar pentru asta trebuie sa-mi achizitionez eu singur substantele si sa-mi fac zeama. Ceea ce n-ar fi asa de rau.
Porcu wrote:Mi-ar place sa fie mai sus ramurile (si sa fie orintate spre dreapta) si sa dispara nufaru' :p .

Da, ii pusesem deja gand rau nufarului, dar sa vad cand imi fac curaj, ca-l stiu de cand era mic mic. L-am luat si pe drum s-a rupt planta de bulb, a ramas numai bulbul pe care l-am pus in substrat si... iata ce-a iesit. Dar ai dreptate, nu se potriveste.

Eu ma gandeam si la urmatoarea miscare: inpartea dreapta, sa scot firele alea de Blyxa din fata Hemianthus-ului si sa cresc tufa de Hemianthus mai inalta si mai lata. Poate as putea sa o ridic la 5 - 6 - 7 cm de suprafata, in felul asta sa obtin o linie oblica care ar pleca din Hemiathus, prin aromatica si s-ar termina in radacina.

Inca o poza din alta perspectiva. Aici se vede putin mai bine forma si orientarea radacinii. Are doua ramuri care se duc bine in dreapta si care ajung aproape pana in fata, dar blyzxa aia e prea deasa! Se mai vede si piatra dintre cele doua tufe de Blyxa din dreapta. Sau in fine, daca nu e clar, atunci va spun eu: acolo este o piatra.
image

Porcu wrote:

In legatura cu asta...
Am si eu o intrebare: metoda EI nu se poate aplica si pentru alte concentratii de elemente? Adica de exemplu, daca vreau sa merg tot pe EI, ca s-ar parea ca a dat rezultate peste asteptarile mele, dar as vrea sa merg pe o cantitate mai mica de NO3 si o cantitate la fel de mare sau mai mare de PO4. Stiu ca asta este cam in contradictie cu toata ideea de EI... dar e posibil? (Aici ma gandesc numai la macrandra)
Am facut niste schimbari, adaugat o radacina (multumesc @catalos):
image

@Radu.U - sper ca Hemianthus-ul e mai ok acuma L-am tuns.

In partea dreapta, sunt niste fire de aromatica proaspat replantate care for face o tufa mai inalta si destul de deasa, iar in spatele radacinii am plantat mai multe fire de Bacopa (Caroliniana cred, nu sunt sigur) care se vor inalta, aceeasi ca si in partea stanga.

Pacat ca "live" se vede cu totul altfel decat in poza, radacina aia se vede mult mai bine.
In rest, ceva idei de aranjare? Sau de tundere / intretinere?
Multumesc mult, Lofty. O sa incerc si asa.

Intre timp, vad ca mi-a inflorit Blyxa. Inseamna ca o duce bine.
Lampa a ajuns la malawi_crys.
Se poate inchide, multumesc.
Salut!

1.
Materialele de la Eheim sunt ok, e bine daca folosesti ceea ce-ti da producatorul filtrului.
Acea teava gaurita se aseaza orizontal (prinsa cu ventuzele alea), putin sub nivelul apei si cu evacuarea (gaurile alea) orientate putin in sus, spre luciul apei, dar nu foarte mult, doar cat sa faca niste valuri micute, sa ai circulatie si schimb de gaze acolo.
Filtru de fund? Nu ai nevoie.

2.
JBL recomanda 2cm de substrat fertilizand si deasupra 4cm de substrat de 2 - 3mm deasupra. Chiar specifica sa nu aiba granulatie mai mare, probabil din cauza substratului fertilizant de dedesubt. Eu as face substratul mai gros...

4.
Vezi sa speli bine pietrele si sa ai grija sa nu fie calcaroase.
Daca vrei sa pui si radacini... iarasi, cauta pe forum pe-aici cum trebuiesc tratate. Din punctul meu de vedere, eu as folosi ori niste pietre puse in puncte cheie si niste radacini doar daca se simte nevoia, ori invers. Dar acuma depinde si de preferinte.

5. (adica plante, nu pesti )
nettucu wrote:Ma gandesc ca mai mult de 4-5 specii ar cam fi o varza

:-) Intr-adevar. Pai mai intai hotaraste-te daca vrei plante tip gazon sau nu, daca vrei plante mai mult sau mai putin pretentioase. Te poti uita aici ca sa-ti faci o idee despre multe specii de plante. La fiecare, ai si detalii despre ce conditii doreste, cum se creste, cat de greu sau usor.

5'. (adica pesti, nu plante)
Intereseaza-te de compatibilitatea intre ei. De exemplu, ai acolo guppy si neoni care nu se pupa. Ordinea de introducere nu este atat de importanta cat momentul in care o sa-i introduci. Acvariul trebuie sa stea la ciclat o vreme, timp in care e indicat sa nu bagi pesti, sau daca bagi, sa fie unu - doi

6.
CO2-ul este necesar in conditiile in care vrei sa te axezi pe un acvariu plantat si doresti niste plante mai speciale. Intr-adevar, ajuta foarte mult. De asemenea, daca vei fertiliza si in masa apei... e iarasi indicata aditia de CO2.
In ceea ce priveste aspirarea substratului, eu personal nu stiu ce sa-ti spun despre acea pompa, eu folosesc un clopot de-ala tot de la eheim cu care aspir substratul si totodata scot si apa pe care urmeaza sa o schimb. Poate iti da detalii cineva care a folosit asa ceva.

7.
Am folosit si eu substante pentru tratarea apei ca sa nu o mai las sa stea, dar nu-mi plac. Si cea de la JBL si cea de la Dupla au ca efect aparitia unei spume intense. Nu am inteles inca de ce. Ma refer ca apare spuma in galeata in care am apa pe care o tratez. Da' vreau sa spun ca era considerabila! Drept urmare, am renuntat si las apa la decantat o zi. Daca nu ai posibilitatea, poti sa conditionezi apa inainte sa o schimbi. Totusi sa ai grija la diferenta de temperatura dintre apa pe care o adaugi si cea din acvariu.
UVC-ul este o "unealta" ... geniala! Daca ai posibilitatea, ia-ti si din asta. O sa ai impresia ca l-ai luat degeaba pana in momentul in care o sa ai nevoie de el! Poti sa cauti pe forum, erau ceva posturi cu probleme rezolvate de UV.
Ferropol si alti fertilizanti se adauga exact dupa reteta producatorului, incepand cu o doza mult mai mica, de exemplu jumatate din doza necesara acvariului tau. Asta pentru a nu da in alge. Cum spuneam mai sus, aici te ajuta mult de tot o instalatie de CO2.
Temperatura este o problema pentru multi pe aici. Iarasi, daca o sa cauti putin pe-aici, sunt niste topicuri in care s-au discutat solutii de racire. Una ar fi un chiller... Alta ar fi niste coolere de calculator instalate in capac care sa-ti bage aer acolo. Efectul este garantat.

Punctul 3. l-am sarit, stiu.
3.
Incalzitorul de substrat... poti merge si fara el fara nicio problema.
Caut sa cumpar o mana de HC, preferabil crescuta submers.
Sper sa nu-mi iau bataie sau sa ma credeti ... dus da' mie nu-mi place in mod special Glosso folosita ca si planta de gazon. Am avut marsilea inainte si m-am saturat de ea. Stiu ca glosso e diferita, dar are acelasi mod de crestere. Cred ca asta nu-mi place. Plus ca as dori ceva cu frunze mai mici.

Si in felul asta ajung inapoi la HC, despre care spuneam mai sus ca nu vrea sa stea prinsa in substrat.

Intrebarea e: nu fac eu ceva bine? Cum trebuie tunsa si / sau intretinuta?
Precizez ca de plantat o plantez cu penseta din aia speciala pentru asa ceva care m-a ajutat fenomenal de mult in cazul multor alte plante si cu care pot sa asez destul de usor si HC-ul pe pozitie. Da' nu vrea sa stea.

Ceva sfaturi?
Eh, secretul rotalei poate nu-l stim cu totii... inca! :p

Dar stiu din "auzite" cum se manifesta la PO4 mult si la NO3 putin + fier in cantitati decente. Problema e ca eu nu pot sa-i dau concentratiile astea pentru ca nu fertilizez fiecare element separat, ci dintr-o solutie care le contine pe toate.
In acest caz, inseamna ca rotala la mine nu va arata asa de bine pana nu-i schimb obisnuintele alimentare. Si-am auzit ca e considerat mare pacat si blasfemie numai gandul de a renunta la macrandra...

Forum Index » Profile for gengiskhan » Messages posted by gengiskhan
Go to: