Selah wrote:Credeti ca ar trebui sa adaug ceva bacterii care sa ajute filtrul sa se cicleze mai repede? Daca da, ce anume ar fi mai indicat? O sa umplu filtrul cu siporax
Lumina mea este Led, cat de des trebuie sa o schimb? Am acvariul de cam 6 luni, iar primul proprietar la avut cam un an jumate. Deci tu au cam 1,5 ani vechime
Da, poti folosi bacterii gen: Seachem Stability, prodibio digest, easy life easy start etc.
Lumina nu cred ca trebuie sa o schimbi, nu stiu exact LED urile la cat timp sa schimba...stiu ca neoanele T5 sau T8 e indicat la 1 an, dar tu ai led...deci nu stiu exact. poate ajuta alti colegi.
Depinde si ce neoane led ai...specificatii etc. asa putem sa te informam mai corect.
narcis wrote:Multa boschetareala, cum imi place mie. Ma gandesc daca nu ar fi bine sa renunti la stability pana spre final, sa lasi bateriile sa isi faca ciclul normal. Apoi, cu o saptamana inainte, mergi pe aditia de 5 zile.
ok mersi
Acum am inceput cu aditia de 7 zile, in fiecare zi. Apoi voi adauga stability doar la nevoie...sau doar chiar cand voi adauga crevetii
Selah wrote:Pana la urma m-am ales cu acest filtru: AQUAEL ULTRAMAX External Filter 1000 / 1500 / 2000 https://amzn.eu/d/cGqYh6L Eu il al pe cel de o mie.
Ce spuneti? Am f?cut o alegere buna? Am citit si am urmarit cateva video-uri in care p?rerile despre acest filtru a fost doar de bine.
Alta intrebare: Oare as putea folosi înc?lzitorul din filtrul cel vechi? Sau trebuie sa cumpar alt incalzitor pe care sa îl conectez pe furtun?
Incalzitorul cel vechi este amplasat înauntrul filtrului, deci trebuie sa cumpar ceva ventuze ca sa îl pot atasa de peretele acvariului
Multumesc
Alegerea nu este foarte rea, dar nici foarte buna. Adica in nu se poate compara ca si calitate cu Sera si Eheim, asta e clar.
In filtrul extern ar trebui sa pui material filtrant biologic, gen sera siporax si seachem matrix sau eheim substrat pro.
Acum, Aquael sunt facute in Polonia, si calitatea nu este foarte proasta....eu am cateva filtre interne aquael si sunt bune, merg bine dar tot nu se pot compara cu Eheim (si nu am actiuni la Eheim).
Cat despre incalzitorul din filtrul extern eu cred ca il poti folosi, nu stiu ce filtru extern ai acum...dar nu vad de ce nu ar marge daca i pui ceva ventuze....poti sa incerci.
Daca e un incalzitor clasic eu cred ca merge, dar mai citeste pe net si studiaza.
Daca nu-l poti folosi poti sa iei alt incalzitor, tot un Eheim iti recomand. Regula este de 1W pe litru de apa (adica daca ai 200L de apa iti trebuie incalzitor de 200W).
Update de azi la 1 saptamana, ieri am facut un schimb de apa....si intre timp am adaugat phyllantus fluitans de suprafata si cameroon moss, de asta inca n-am avut da pare interesant.
Am folosit stability si bacter AE.
Peste inca vreo 3-4 saptamani (sau cat oi avea rabdare) mut crevetii, am 11 bucati in acvariul provizoriu. Inca nu am facut masuratori doar de TDS care este 165ppm si 23-24 grade temp. (TDS putin mare pt crystal red dar va scadea)
alinutz80 wrote:Arata bine acvariul, dar eu as mai adauga plante....sa fie multe...si imi placea si 1-2 lemne pacolo...dar asta tine de gusturi.
Vai, dar cum de nu ai vazut catamai lemnul care ocupa mai bine de jumatate din lungimea acvariului? Are aproape 1m
Cu plantele sunt de acord, le inmultesc cat de repede pot. La unele specii am triplat volumul deja, altele inca se adapteaza.
Legat de crescatori, eu aleg sa cumpar online din comoditate dar si din lipsa de timp. Decat sa stau sa fac drumul pana la adresa, apoi sa astept sa-mi prinda 50si de pesti, prefer sa-mi vina la usa. Asta e, astept.
Edit: da, Narcis, m-ar fi interesat. Acum daca am procedat asa ramane asa. Sa vedem ce guppy au in Cehia...
Scuze, am vazut lemnul, retrag afirmatia e sf de program si nu mai vad bine!
Fadds wrote: Astazi m-au sunat de pe site-ul cu pricina.
Se pare furnizorul lor, care este tocmai din Cehia, nu le-a trimis pestii din comanda mea pe motiv ca nu erau in stare "buna" pentru livrare.
Mi-au spus ca pot sa primesc banii inapoi sau mai astept 2 saptamani. Am ales varianta a 2a.
Ce am uitat sa il intreb e de ce toate site-urile astea romanesti aduc pesti din import, chiar nu se gasesc suficienti crescatori la noi in tara? Si data trecuta cand am comandat ciclide am patit la fel...
Arata bine acvariul, dar eu as mai adauga plante....sa fie multe...si imi placea si 1-2 lemne pacolo...dar asta tine de gusturi.
Acum, referitor la pesti, sigur ca sunt o gramada de crescatori romani si crescatorii mari si chiar foarte mari, dar anumite magazine nu cumpara de la ei pentru ca au poate o relatie mai buna cu cei din Cehia sau din Germania sau alte tari.....cu toate ca si mie mi se pare ciudat.
Altfel, puteai si tu sa cumperi direct de la crescatori sau crescatorii.....am facut eu un topic candva cu o parte din crescatori si crescatorii din anumite orase, gasesti mai jos linkul:
Am modificat si actualizat preturile pentru conditionerii folositi la schimbul de apa. Atasez lista actualizat.
Rog sa dati un ochi si daca sunt modificari sau ceva de adaugat sa imi spuneti.
Din ce vad, cel mai ieftin ar fi Seachem Safe si Clorocid (Promedivet) apoi urmeaza Seachem Prime. Apoi dupa ele Aquaforest si JBL Biotopol plus.
Flash wrote:Frumosi.... , ca zici de mancare congelata, eu am cumparat artemia, dar doar ancistrusi manaca....mai am si larve rosii, dar aici e bataie...
Eu incerc hrana diversificata...in fiecare zi altceva....si ciclul se repeta la vreo 4-5 zile
E suprinzator ca nu mananca restul si artemia, de obicei toti pestii ori de care ar fi trebuei sa manance artemia, chiar si cei mai sensibili pesti...asta e cea mai usor acceptata mancare
Dar, incearca sa le dai artemia seara sau cand sunt mai flamanzi...si sigur vor trebui sa accepte. Eu am mancare congelata de la zooking, las cateva poze cam cu ce folosesc la toti pestii care ii am
Crestem incet, keyhole cichlids, 1 luna la mine in batatura....merg bine, mananca cam de toate de la fulgi si granule tropical pana la mancare congelata: artemia, larve rosii, larve albe, mix tropical etc.
Eu zic ca au crescut binisor intr-o luna. Dar nici nu ma stresez sa i umflu tare si sa i fortez
Am vrut sa revin cu un feedback pentru pompa de valuri Tunze, este ceva super ok si f buna.
De cand am luat o numai 1 data am curatat o acum cateva zile si nici nu era f murdara, dar dupa ce am curatat-o face gaura in substrat la ce baga Cred ca are cumva si un sistem de autocuratare......daca intra mizerie si plante pe acolo...dar oricum e ok si e f puternica.
Deci, recomand Tunze tuturor care doresc pompe de valuri de calitate si ok.
narcis wrote:https://fb.watch/fY9ZHKWrww/
Poate ajuta .
Da, mersi, este ok.
Vad ca el foloseste akadama, dar il are de cativa ani.....se zice ca mai nou akadama nu mai e asa bun.
Am prins si chestia cu hranirea si schimb de apa.....dar el hraneste rar....eu hranesc la 2 3 zile...si schimb apa saptamanal.
EverSad wrote:Salut! @paradoxx (long time, no see)
Galeata, nu masoara tempeartura.
Incalzitorul este in galeata si canistra galetii este pa' dusumea. (astea, se conecteaza/asociaza pa' Wi-fi, intre ele ca sa "stie" ca deservesc aceleiasi galeti.)
Filmele de la neamt, zice ca se poate conecta la Eheim 5e. (in meniul de la pompa 5e, exista optiunea de a adauga incalzitorul si controlerul de lumina de la neamt')
Dar ele vorbesc prin 'uairles' intre ele. (acilea, nu inteleg ce mm au de "vorbit" ?) Minutu' 2:20
In primul rand, topicul nu e de carciuma, este pentru sectiunea echipamente...eu acolo as fi postat pentru ca e util pt multa lume.
Din ce vad il imperechezi incalzitorul cu filtrul extern....dar nu stiu care varianta de filtru extern ai tu, cea cu incalzitor inclus in canistra sau fara...ma gandesc ca fara ca altfel nu luai separat un alt incalzitor. Sau nu am inteles eu ceva bine din ce ai scris tu mai sus.
Nu stiu ce inseamna ca se conecteaza intre ele wireless si la ce ajuta, dar sigur nemtii s-au gandit la ceva ca nu e prosti ei ...poate sa ai doar o singura aplicatie pt ambele si de acolo le gestionezi pe amandoua....nu stiu....
Daca afli ce si cum lumineaza ne si pe noi.
P.S. Si eu vroiam un incalzitor de asta controlat Wi-Fi dar cand am vazut pretul....am renuntat Dar, acum vad ca noul incalzitor eheim iti arata si temperatura in aplicatie, deci nu ai mai avea nevoie de termometru in acvariu doar daca vrei sa verifici ca merge bine incalzitorul.
Oricum, toate incalzitoarele mele sunt Eheim, dar de alea clasice care le pui pe 25 si in acvariu 29, cum ziceai si tu mai sus....nu am reusit de cativa ani buni sa le reglez si calibrez cum trebe.