Diatomele au inceput sa dispara asa cum au aparut - fara sa le fac eu ceva.
Azi pestii mei erau relaxati ca nu eram pe langa acvariu, am decis sa-i filmez de la departare.
Cam asa arata activitatea la mine in acvariu atunci cand nu sunt aproape de el:
adrianyva wrote:Probabil daca nu o hranesti! La mine nu a facut niciodata asa ceva, dar le hranesc saptamanal!
Cand le apuca, isi dau si drumul de pe piatra si plutesc in curent.
De obicei in acvariu, curentul e dat diferit decat in natura, si rezulta taitei si feliute de anemona.
Dupa ce am carantinat cu succes perechea de Amblyeleotris latifasciata, i-am mutat in RSM130, unde au spatiu mai mult si o pereche de Alpheus bellulus.
Long story short:
- cel mare a infulecat unul din creveti
- il bate pe cel mic pe unde-l prinde la vedere
- il lasa in pace doar daca sta in vizuina
- cel mic nu a slabit, nu are aripi zdrentuite, mananca, doar ca e pretios la vedere
- nu mai stau impreuna la gura vizuinii
Pare ca i s-a dat ultimatum sa produca urmasi. Sau e tot mascul si i se cere sa se aplece dupa sapun.
In orice caz, nu pare o pereche fericita.
Ca atare, am curatat si dezinfectat acest acvariu, devenit "de carantina", si am purces la monitorizat magazinele din zona. Si am fost rasplatit, am de doua zile inca doua exemplare de Amblyeleotris latifasciata, minuscule. Nu stau impreuna (posibil nici sa nu stie unul de celalalt), dar vad ca cel la vedere mananca si are o personalitate dezirabila la un peste in acvariu (adica a inceput sa cerseasca de mancare si sta la vedere, nu ascuns)
Speranta e ca macar acum sa fie si o fetita ca sa ma aleg cu o pereche.
Parerea mea e ca ai facut o greseala cumparand acest peste.
Nu stiu daca ti-ai facut temele dinainte si ti-ai asumat un eventual esec, dar acest peste este un peste dificil, are nevoie de min 700L si curenti puternici. Nu imi amintesc sa-l fi tinut cu succes vreun coleg de forum. Nu degeaba este categorisit expert only impreuna cu Moorish Idol.
Atasez fisa de pe LiveAquaria:
Achilles Tang
(Acanthurus achilles)
Quick Stats
Minimum Tank Size: 180 gallons (adica vreo 680L)
Care Level: Expert Only
Temperament: Semi-aggressive
Reef Compatible: Yes
Water Conditions: 72-78° F, dKH 8-12, pH 8.1-8.4, sg 1.020-1.025
Max. Size: 8½"
Color Form: Purple, Tan
Diet: Herbivore
Compatibility: View Chart
Origin: Hawaii
Family: Acanthuridae
Overview
The Achilles Tang, also known as the Red-tailed Surgeon, or Achilles Surgeonfish, is very dark brown to purple. It has bright highlights of white and orange around the dorsal, caudal, and anal fins. A white marking is also present on the gill covers and a striking orange teardrop is found near the caudal fin. The juveniles of this species have an orange marking by the tail in the shape of a streak instead of being teardrop in shape.
A 180 gallon aquarium or larger is necessary to provide plenty of swimming room,and these fishes require strong water flow as they are normally found in surge zones. It is aggressive towards other Tangs and Surgeonfish, but peaceful with other fish.
Although Tangs will eat meaty foods along with the other fish in the aquarium, it is important that they are offered plenty of marine based seaweed and algae. This will strengthen their immune system, reduce aggression and improve their overall health. Offer dried seaweed tied to a rock or use a veggie clip, at least 3 times per week along with their regular feeding schedule. Sea Veggies, Seaweed Salad and Ocean Nutrition are all ideal products and are very easy to use.
Inteleg dorinta de a incerca, dar macar la un peste etichetat expert only ar trebui sa incerci sa-i oferi macar minimul necesar pentru a-i oferi o sansa de supravietuire. In plus, costa o mana si-un picior.
Acum nu-ti ramane decat sa rascolesti ReefCentral si WetWebMedia pentru povesti similare la care s-a gasit o rezolvare.
As incerca sa pun mancarea la inmuiat in usturoi.
De asemenea, as lasa luminile dimmate si as doza Herbtana.
Sper sa reusesti sa-l scoti din apatie.
LE. stiu ca tangii sunt sensibili la hipoxie, poate ar ajuta sa pui o piatra de aer in display?
LLE. Vezi articolul asta, din pacate paginile nu-s in ordine.
Da, sunt de acord ca locul unei anemone nu e intr-un acvariu cu corali.
Ziceam doar ca un acvariu cu anemone e la fel de placut vizual precum unul cu corali, daca nu chiar mai fain.
Legat de corali insa, cei soft pot convietui pasnic cu o anemona, doar cei cu schelet sunt mai sensibili.
Am si eu o nedumerire, de ce folosesti lumina atat de albastra la un fish only?
Te impiedica sa vezi corect culorile pestilor si e pacat de ei (desi P. paru probabil ca arata la fel sub orice lumina, la ce culori are). As intelege daca ai avea niste pesti fluorescenti, dar eu unul nu cunosc pesti de recif cu aceasta calitate.
Ma gandesc ca un flame angel de exemplu ar arata negru cu albastru. Pestii galbeni arata albastri. etc.
Mie imi pare ca din ce ai in acvariu, doar vreo trei corali pot fi afectati de o anemona (un sps si doi lps). Acum, daca te uiti in ansamblu, eu zic ca o anemona grasa (sau mai multe mici) ar face un acvariu mai de efect decat ce ai tu acum.
Acvariul pare suficient de matur si ingrijit pentru o anemona.
Pompele ar trebui protejate cu burete, iar overflowul cu un gratar.
Vezi acvariul cu anemone al lui Melev ca sa-ti faci o idee.
Am inceput sa am diatome pe nisip.
A aparut de cateva zile, dupa ce am reajustat directia uneia din pompele de retur (as zice ca a inceput sa bata direct in zona unde au aparut diatomele).
Acum eu sunt putin nedumerit, de ce pana mea a aparut atat de tarziu? Acvariul nu e nou, nu a fost nici cand am inceput acest acvariu. Iar nisipul e acolo de aproape sapte luni.
In rest, pestisorii se inteleg ok si stau afara cand nu sunt eu prin preajma (iar cei trei blenny stau si pasc pe acelasi platou).
Intentionez sa fac un sertar pentru fragi si sa folosesc acest acvariu pentru fragi intre perioade de carantina.
Am incercat sa pastrez un aquascape aerisit, similar celui initial (Lagoon).
Nu am mai facut schimbari, desi daca nu ma grabesc, voi avea probleme in viitor cu mutarea clownilor, intrucat ultimul blenny a pus stapanire pe zona Sarcophytonului.
In weekend am curatat acvariul de carantina (inclusiv golit, dezinfectat cu clor acvariul si echipamentele).
Nu am gasit insa nimic interesant la magazinele din zona (Iver, Windsor si Bracknell).
Azi insa am gasit la Windsor doua exemplare minuscule de Amblyeleotris latifasciata. Am decis sa-i aduc acasa si sa ii pun la carantina, in speranta ca macar unul va va fi femela. Estimez ca au cam 3-4 cm. La Iver mi-a ramas sufletul la un foxface micut si ieftin, in conditie foarte buna, dar am evitat sa cumpar un peste care creste fara sa am acvariul corespunzator inca pentru dimensiunea de adult.
Ouale eclozeaza cam la 10-12 zile.
In prima zi, larva nu mananca.
O pereche stabila de clowni va curata locul de depunere si va depune iar in urmatoarele 2 zile. Adica ai o depunere la doua saptamani.
Asa zis metoda cu apa verde e ce merge la noi, la nivel de hobbyist.
In principiu, hranesti larvele cu phytoplankton, bogat in HUFA. Intrucat larvele nu mananca direct phytoplankton, folosesti rotiferi ca vehicul. Spre deosebire de artemia proaspat eclozata, raman suficient de mici pana sunt mancati. In plus, nu ataca larvele.
Acum logistica:
- un acvariu de 40L vopsit si acoperit (au nevoie de bezna; puii fiind atrasi de lumina, inoata in geam pana la epuizare).
- filtrare cu bureti si pompe de aer (vezi filtrul JBL)
- Multe galeti de 10L in care sa cultivi phytoplankton - ai nevoie de cultura starter si solutie de imbogatit - pare-mi-se Guillard f2
- Multe galeti de 10L in care sa cultivi rotiferi - ai nevoie de solutie starter, se gasesc si fiole cu chisti uscati.
- Ideal un reducator de amoniac gen Ammo-X
Pestii se tin in apa verde de la conxentratia de phytoplankton necesara hranirii rotiferilor.
O potentiala problema sunt infectiile bacteriene - pot omori rapid tot puietul.
Alta problema: contaminarea phytoplankton cu rotiferi si copepozi - se recomanda atentie la utensile contaminate si separare pe cat posibil.
Daca te mai intereseaza inca, succes.
PS. Exista preparatii comerciale de phytoplankton imbogatit care se tine la frigider pana la 6 luni. Au si ammonia binder si sunt hyperconcentrate.
Jimmi wrote:Foarte interesante ideea îns? eu deja am 2/3 filtre achizi?ionate.2 din ele le pot lega dar carasii trebuie sa mearg? direct pe filtru.Am avut experien?e nepl?cute cu temperatura la carasi.
Legat de raft el sus?ine deja 2 acvarii pe poli?ele 2 ai 3.Acvariul 1 o sa fie sus?inut de podea deci nu îmi fac griji.el sus?ine 176kg fiecare polita ?i eu am dublat politele pentru siguranta
Intrucat rafturile iti permit, considera sa intaresti structura la forfecare, aplicand niste coltare macar pe spate si una din laterale.
Mie mi s-au pravalit niste bidoane de 25L puse in coloana de patru fix in standul pe care aveam un acvariu de 40L.
Standul s-a mutat vreo 5 cm in directia opusa, acvariul doar vreo 3 din cauza inertiei diferite si cam atat.
Daca aveam un stand ca al tau, exista riscul de forfecare si atunci acvariul nu scapa intact. A trebuit sa-l golesc ca sa-l mut inapoi pe pozitie. Era asezat pe o baza de polistiren alb de aproape un cm.
Ban la ban cu bucurie. Asa se imbogateste omul, punand ban peste ban, nu cumparand animale din Mediterana.
Mie mi-e mila de situatie, dar chiar nu cred ca-ti trebuie permis CITES ca sa culegi sau sa vinzi fructe de mare, indiferent de locul in care le depozitezi, congelator sau acvariu (congelate sau proaspete).
Eu atat am avut de spus, rog colegul 2timpi sa ma contacteze pe privat cand expira ban-ul pentru feedback negativ, sunt convins ca il va aprecia si ghida pe viitor in interactiunile inter-umane.
Daca faci overflowurile ok, atunci faci un singur sump cu trei pompe de retur si ai filtrare comuna la toate trei, cum ar veni, apa e pusa la comun.
Alta ar fi sa faci ca overflowul din cel de sus sa curga in acvariul urmator si tot asa pana in sump, cu o pompa de retur care sa-ti aduca apa in acvariul de sus.
Ideal e sa ai la overflow si teava de siguranta, in caz de Doamne fereste, care sa duca apa direct in sump.
A inceput sa ma manance intre urechi ideea de a muta perechea cea mai veche de clowni din cub in RSM130.
Sper sa nu ma injure de mama, tata si copii.
Si sper sa ii prind usor.