| Message |
|
|
Larva450 wrote:Lepomis gibbosus-dupa ce pescuiam acest peste eu il prajeam in tigaie ca si pe caras,nu am stat sa-i pun in acvariu
Carasul o sa faca mizerie,la fel si Lepomis,si inca o specia.Nu cred ca vrei sa bagi in acvariu ceva decolorat(asa sunt majoritatea pestilor descrisi).Eu as baga Lepomis.
Ai citit macar tot si atent inainte sa-mi spui ca sunt pesti mizerabili , toti pestii autohtoni au nevoie de filtrare foarte buna, si ca sa afli de la mine, carasul de balta nu e un peste " murdar " , chiar destul de curatel un vecin a tinut 6 astfel de carasi in acvariu fara filtrare, oxigenare sau incalzire, iar apa mereu cristalina.
Cine stie sa aprecieze un acvariu biotop, poate sa-si doreasca, nu toti pestii exotici sunt viu colorati in natura, majoritatea oarecum palizi, exemple cum ar fi xipho, molly care in natura au o culoare gri-palid, ancistrus si pleco , care si ei au o culoare maronie, scalarii nu sunt nici ei mai speciali, corydoras paleatus si torachatum deasenea nu au culori deosebite, iar majoritatea ciclidelor americane nu au un colorid spectaculos in natura , doar in perioada reproducerii, lepomis este asemanator ciclidelor, avand o culoare chiar mai vie decat multe ciclide americane, daca ai aruncat un ochi la acei bibani cu urechi lungi -lepomis megalotis- ei chiar au o culoare asemanatoare si chiar poate mai frumoasa decat multe varietati de discus.
Cobitis taenia au si ei un model placut, dar na, sunt mai apreciati paleatus decat tiparii...
Sunt pe acest forum si acvaristi care pot sa aprecieze un biotop autohton, macar sa fim putin patrioti ...
|
 |
|
|
Salutare! Dupa ceva cautari ... am reusit sa listez niste pesti frumosi, care se gasesc in lacurile si raurile noastre si care pot fi crescuti in acvariu , chiar daca nu sunt toti romani  .
Gobio gobio (porcusor )
Lungime: 6-12 cm
Aspect: Corpul este alungit, fusiform si cu solzi relativ mici. Dorsala este cenusiu-verzuie. Partea ventrala este de o culoare alb-galbuie. Inotatoarele incolore, spatele este imbogatit de pete mici de diferite dimensiuni. Gura este in forma de semiluna si ochii sunt foarte mici.
Acvariul recomandat este de minim 100 de litri, cu o filtrare eficienta si o buna oxigenare, acvariul are nevoie de o lungime de minim 1 metru, accepta o duritate de 8-13 °d, un pH de 6.5-7.5 , sunt pesti rezistenti la variatiile de temperatura, rezistand atat in iaz cat si in acvarii incalzite, in acvarii incalzite creste mai repede, dar are o viata mai scurta, este pasnic fata de alti pesti, traieste in medie 4-6 ani.
Cobitis taenia
Sunt pesti pasnici si pot fi tinuti in acvarii comunitare, substratul ideal este nisipos. Apa trebuie sa fie bine filtrata si substratul trebuie mentinut curat. In acvariu poate exista lemn submers pentru decor si locuri in care acest peste sa se ascunda precum ghivece rasturnate, insa trebuie sa se aiba in vedere ca acesti pesti se vor strecura peste tot si nu trebuie sa existe margini taioase.
Au nevoie de acvarii spatioase de minim 140 de litri, tinuti in grupuri de minim 3 indivizi, sunt sensibili la temperaturi ridicate, pot rezista perioade scurte de timp si la 30-32 ° C, dar preferabil o temperatura de maxim 25 , pH: 7.0-7.5 , duritate: 10-15 ° d, cu o lungime de 8-13 cm in natura, dar lungimea lor este mai mica in acvarii ( 7-8 cm ) , traieste in medie 5-8 ani , iar in acvarii 4-6 ani.
Lepomis gibbosus (Biban soare )
Este bine ca acvariul sa fie mare, 350 litri , si sa aiba zone dens plantate si zone libere pentru inot. Substratul trebuie sa fie format din pietris cu granulatie mica deoarece masculul va sapa cu ajutorul cozii, spre deosebire de Cichlidae iar daca substratul are granulatie prea mica sau prea mare, acesta va intampina dificultati. Filtrarea trebuie sa fie eficienta si daca este posibil se poate realiza si un curent moderat de apa.
Masculul este mai mare si vizibil mai colorat decat femelele de aceias varsta, este un peste rezistent, trece usor peste iarna in iaz, iar in acvariu este necesara o temperatura mai scazuta , variabila intre 10-24°C, duritatea: 10-15°d si un pH de 7.0-7.5 .
Carassius gibelio sau carassius auratus gibelio ( carasul ) este printre cei mai rezistenti pesti care poate fi crescut in acvariu, el se poate adapta la o diversitate de parametri, iar acesta se multumeste cu un spatiu primitor si o filtrare buna, rezista atat in iaz cat si in acvarii incalzite, dar preferabil este a se pastra o temperatura de 10-25 ° C pentru un peste sanatos, accepta o duritate intre 5-25° d , si un pH de 6.5-8.0 , in rest cerintele sunt similare cu cele ale carasului auriu ( carassius auratus )
GAMBUSIA AFFINIS
La maturitate, masculul atinge o lungime maxima de aproximativ 4 cm, in vreme ce, femela, ajunge la 7 cm. Este un peste stabil, robust si nemigrator, care traieste in ape dulci sau salmastre, al caror pH sa aiba valori situate intre 6 si 8 si cu o temperatura care sa varieze intre 12 si 29°C. Aveti nevoie de un acvariu cu un volum minim de aproximativ 90 de litri, cu un sol alcatuit din pietris marunt amestecat cu nisip fin si care sa fie dotat cu o vegetatie acvatica si subacvatica bogata, in special pozitionata pe laterale si in spate. Aceasta specie de pesti este una foarte rezistenta, care poate supravietui in ape care sunt slab oxigenate, cu o salinitate ridicata (inclusiv cotatii aproape duble fata de cele oceanice obisnuite) si chiar la temperaturi de pana la 42°C (dar pentru perioade scurte de timp). Curentul apei trebuie sa fie unul redus.
Exemplarele adulte Gambusia affinis sunt foarte agresive si ataca orice alta specie de pesti, cu o ferocitate care, adesea, duce la sfasierea inotatoarelor sau cozilor si, mai rar, poate chiar cauza moartea lor. Sunt o specie care a creat un mare dezechilibru in zonele unde a fost introdusa, ducand, treptat, la disparitia multor specii de pesti, de nevertebrate, de insecte indigene. Acestia s-au dovedit a fi purtatori de paraziti, care au fost transmisi la speciile locale, cauzandu-le acestora decesul. Acesti pesti sunt folositi la controlul inmultirii tantarilor.
Aceasta specie de pesti se hraneste cu zooplancton, insecte mici si resturi. Pot fi hraniti cu orice gen de hrana achizitionata din magazinele de specialitate. Acestia se reproduc prin producerea de pui vii, al caror numar poate fi de minim 60 si maxim 300, in cazul femelelor mature de mari dimensiuni. Acestia devin independenti imediat si se vor descurca pe cont propriu. Masculii ajung la maturitate la o lungime de 2.1 cm si la o varsta de o luna; femela ajunge la maturitate la 2.8 cm si la o varsta de 6 saptamani.
Daca am facut treaba buna , cu siguranta o sa mai caut si ceva informatie despre pestii de iaz, dar o sa am mult de scris si cautat.
|
 |
|
|
|
Am gasit ceva informatie, pare destul de buna, o sa ma apuc de el in seara asta.
|
 |
|
|
Poate ca ar fi sa deschida cineva un topic care sa prezinte toate speciile autohtone adaptabile in acvariile noastre , poate chiar combatibile cu pesti exotici.... daca nu se gaseste nimeni caut si citesc, si fac eu unul
|
 |
|
|
In acvariu nu o sa devina vara apa cam calda pentru ei, sau se adapteaza la variatii mari de temperatura, pe timp de vara au nevoie de cooler, banuiesc, sincer nu am citit, din pura lene, mergeam pe strada si nu prea aveam chef sa citesc si sa ma opresc,  .
La asta ma gandeam si eu, e nevoie de un acvariu destul de spatios pentru 2 perechi, in iazuri mari isi pot alege " casuta " linistiti, daca trec usor peste iarna ar fi si mai bine, am avut si eu ceva pesti de rau, si mi s-au parut mai sensibili la calitatea apei decat ma asteptam... am avut in iaz o mreana, a facut de 2 ori infectie bacteriana, iar carasii nu aveau nimic, nu am tratat mreana, si-a revenit singura.
Un lucru care sigur este necesar, este filtrarea si o oxigenare buna, acum cred ca difera de locul de unde provin, rau sau lac, dar sigur au nevoie de o filtrare biologica buna , dar si mecanica cu un curent oarecum puternic.
Eu doar presupun... nu am avut , nici nu cunor, doar vreau sa aflu, poate oi avea si eu noroc si spatiu de o pereche....
|
 |
|
|
|
Frumosi asa pesti, toti pestii de apa rece mi se par extraordinari, o intrebare... sunt acelasi lucru cu bibanii soare sau sunt subspecii diferite? De ce sa ai un acvariu cand poti sa faci o balta... as face si eu ceva asemanator , un iaz chiar daca mi-ar permite si spatiul... aici este doar panta si multa piatra...
|
 |
|
|
|
Piatra ar fi mai bine inlocuita de un lemn, cati litri are acvariul, tot 54 ? Colisa se streseaza oarecum repede si mi se par mai mofturosi decat ramirezi, iar din cate banuiesc tu ai un acvariu instabil, deci o sa ai nevoie de schimburi de apa, un lucru care mi se pare prost pus la punct este lumina, mi se pare slaba, iti trebuie mai multa lumina daca vrei si plante . Fundalul poti sa-l scoti, ar arata mai bine.
|
 |
|
|
|
La iarna o sa tin carasii ca in iarna asta, in bazine mari, 200 de litri, doar ca iarna asta o sa fie mai putini carasi , in gaura aia de sus o sa pun mediu filtrant ( ce-mi recomandati ) , iar deasupra pietre, apa o sa o pompeze o pompa printr-un furtun. La pompa o sa-i pun un burete mare ca sa nu intre gunoaie in ea. Cat despre siguranta de a nu se ineca pasari sau copii am un plan, daca pun folie pana la jumatatea bazinului, iar apoi pun in jumatate din bazin nisip cu pietre, bolovani, ca sa pot umple golul, e ok?
|
 |
|
|
|
Mama, am terminat de citit tot topicul, un lucru minunat, parca alta latura a pasiunii pentru acvaristica, la vara trebuie sa incerc si eu ceva asemanator, nu vreau totusi sa ma prelungesc pana in iarna cu asa proiecte. Daca mi se permite, pentru ce-i curiosi pot enumera pesti cu rezultate bune la ger, pesti buni pentru iazuri asemanatoare cu al meu.
|
 |
|
|
|
Cum pot sa caut rapid aceste topicuri? Ar fi tare frumos sa citesc asa ceva, de mic copil asta imi doream sa vad. Defapt de acolo taote" experimentele " cu pesti... Topicurile la ce rubrica au fost deschise? .... Care era forumul respectiv?
As fi tare recunoscator daca mi-ai spune macar numele forumului sau ceva care sa ma ajute la cautare.
|
 |
|
|
dan.pavelescu wrote:Asculta-l pe Nimeni, ca stie ce zice. Mai bine iti faci acolo un ochi de apa, cu o pompa de recirculare pentru cascada, pui niste bolovani frumosi si multe plante. Eventual iti iei 2 testoase si le amenajezi o insula, sau le lasi loc pe margini. La vara pui un sezlong alaturi si te inarmezi cu o umbrela de soare si cateva beri (sau pepsi, in functie de varsta).
Buna varianta cu testoasele, am 2 uriase, ma rog una la 15 cm si alta ceva mai mare ca o monede de 50 bani, dar totusi la asa o gaura cu apa, nu pot pune 2-3 carasi.
|
 |
|
|
|
Eu am egeria la carasi si nu o duce rau, acum am alta grije , eu nu am doar pesti, am si alte animale, cum ar fi pasari de rasa, o parte sunt si gaini de rasa, tare imi e sa nu sxape in iaz vre-una, ca nu costa pestii cat costa gaina, iar acum cum sunt pui mici, nu-mi permit sa pierd niste posibili campioni... ar trebuii sa-l acopar?
Daca nu carasi, atunci ce? Vreau doar vara si primavara sa fie in iaz.
|
 |
|
|
Vreau sa-l fac doar pentru vara, vreau carasi aurii, comete si black moor, gaura acolo am lasat-o doar pentru material biologic, dar cred ca pot pune jumatate din ea cu bio ceramica si deasupra pietre, mai am un pond mic( patio ) in care o sa bag 3 carasi, acolo cred ca pun plantele, inca vreau sa caut nuferi, nu vreau un iaz, mare, ceva mic , am citit inainte despre iazuri si mai am si o carte carte care are cam 20-30 de pagini despre iazuri, initial as fi vrut ceva mare, dar e mai comod un iaz micut. Totusi, nu stie nimeni ce plante am luat?
Eu cand am cumparat telefonul aveam autocorectare in germana  , noroc ca a 2- a varianta era engleza si puteam sa setez romana.
|
 |
|
|
|
Sincer, acvariul fiind pus langa geam avea multa lumina solara, in acvariul de acum e pus din plin in lumina, dar nici nu-l mai scot, daca nu se supara nimeni, am si eu nevoie de niste ajutor cu iazul, daca poate sa ma ajute si pe mine cineva , problemele sunt in topicul respectiv, tot de plante este vorba.
|
 |
|
|
|
Si cam asa arata plantele acum , vreu sa stiu si eu totusi ce plante sunt si daca este vreo problema daca le scufund, si daca le pot sti totusi si denumirea ar fi minunat, papura, o bag cu totul in apa? are cam 40 cm maxim.
|
 |
|
|
Asa arata iazul, are un metru adancime, 105 cm mai clar, in gaura aia din spate care seamana cu un tron  , acolo vreau sa pun, ceva pietris in care sa ingrop ghivece cu plante.
|
 |
|
|
|
Nu filtru, vine o parte din cascada care o sa aiba pietre, pentru a umple un gol, in care, pot sa pun pietre, si ghivece cu plante, ma refeream doar pe timpul verii 2 luni ca sa nu o ia razna, trebuie sa fac rost de nuferi , dar am cautat pe net si in valcea, dar nu gasesc deloc, nuferii ar rezolva problema, nu o sa fie in iaz mai mult de 9-12 carasi, deocamdata bag toti puii si vad ce pastrez din ei, daca pastrez ceva.
Venind vorba de plante, pot rezista sub apa planta aia e chiar bacopa? Adica am vazut ca a rasarit din mijlocul lacului pana la mal, iar cele care seamana cu echinodorus pot rezista sub apa? Ele au rasarit din apa, dar aveau doar radacinile si jumatate din planta in apa, frunzele erau in afara apei, mai am si niste papura, aia o bag cu totul in apa? Fac poze si o sa pun sa vedeti despre ce e vorba. Nu vreau sa tin pestii peste iarna, doar pe timpul primaverii si verii, are aproape un metru adancime. Cand o sa fac poze o sa-l masor.
|
 |
|
|
|
Da am taiat radacinile, cred ca ii las in acvariul in care sunt acum, mai cumpar niste substrat si acolo batranesc, arata mai bine in locul actual. Am mai gasit niste plante pentru iaz, dar am pus poze si detalii in topicul cu iazul, seamana identic cu echinodorus, daca imi arata cineva separat planta juram ca e echinodorus, si radacinile sunt identice, dar deja e pe langa subiect.
In acvariu in care am lus acum echinodorusul sunt melci comunitari, sa-i scot?
|
 |
|
|
|
Este foarte tare, am mutat planta in alt acvariu, iar cand am scos planta, avea multi melci comunitari la baza
|
 |
|
|
|
Par mancati, la acvariu am doar CO2 , poate ajuta niste fier, dar totusi, par mancati.
|
 |
|
|
|
|