koala wrote:
Pe scurt, bazinul "incepe" sa aiba viata lui "biologica"... pietrele se populeaza, bacteriile isi fac loc, algele isi stabilesc ierarhia.
Sa nu scapi situatia de sub control!
Baieti, e timpul sa "dati din casa", mi-a bagat koala mortu-n casa si nu mai dorm de atunci de frica sa nu-l scap de sub control Eu rad, dar sunt serios ... stiu ca imi mai trebuiesc multe, sau poate nu, insa ce sa mai fac sa fie bine ca sa nu fie rau ? Adica al batran ma bate la cap ca vrea minim 10 pesti, eu stiu ca am nitratii aproape de 10 help
- intr-un bazin marin, procesele se intampla mai lent decat intr-unul de apa dulce... se cicleaza mai greu, se stabilizeaza mai greu.
- de obicei, acvaristul e foarte atent la inceput... il bate lumea la cap (nu face aia, nu face ailalta!), asa ca lucrurile merg bine.
- la un moment dat, acvariul incepe sa "se aseze"... apar copepodele/amfipodele, piatra incepe sa fie colonizata de bacterii, testele sunt in regula, totul pare ok.
- asta e clipa in care acvaristul isi inchipuie ca "gata, putem baga pesti!".
- succesul unui acvariu consta in echilibrul IN/OUT... cat mizerie se face versus cata mizerie se scoate.
- trebuie sa constientizezi ca acvariul, ACUM, e echilibrat doar pentru "cata viata" are in el... orice peste, nou introdus, va fi un aport la cantitatea de mizerie ce urmeaza a fi creata.
- daca nu esti atent, daca nu ai rabdare si daca bagi repede/multi pesti, o sa te trezesti cu o frumoasa colectie de alge si de cyano... si cu teste nasparlii la apa.
1) Teoretic, ar trebui sa-ti faci planul "cati pesti vreau si cati pesti poa' sa duca bazinul meu".
Apoi, ar trebui sa bagi cate un peste, la fiecare 2-3 luni... ca acvariul sa poata preia (prin bacterii) si sa poata procesa surplusul de materia organica.
2) Cyano este o bacterie, NU o alga!... ca atare, ea competitioneaza perfect cu restul culturilor de baterii "bune".
Ca si in viata reala, buruiana invinge planta... cyano e mai rezistenta, mai agresiva si mai "rapace" decat bacteriile normale.
3) Algele apar in conditii de dezechilibru chimic... se hranesc din nitratii si fosfatii prezenti in apa.
Degeaba faci teste de apa, si ies bune... daca ai alge. Pentru ca nitratii si fosfatii pe care crezi ca "nu ii ai, conform testelor" sunt inglobati in algele respective.
Pe scurt, nu te grabi cu introducerea de pesti noi... monitorizeaza apa in permanenta... actioneaza imediat ce suspectezi ceva nasol!
Boss, inafara de 5cm patrati de alge pe un geam lateral, pe care incerc sa le aspir saptamanal, nu vad alte alge rele. (ma rog, furtunele de retur au inceput sa prinda un verzui pe interior)
Ma enerveaza ca se depunde detritus la greu in sump, pe fund, pompa, incalzitor, in overflow, etc. Ma asteptam sa traga mai mult skimmer-ul, sa nu am nevoie de filtrare mecanica.
Ma enerveaza ca a inceput xenia sa pulseze si ca am masurat dupa mult timp nitrati in jurul valorii de 10ppm (da stiu, e ok si asa, insa pana acum aveam ~5ppm). Poate ca au rascolit prea mult pompele de valuri nisipul, insa nu o sa-mi dau seama de asta decat peste vreo 2 saptamani.
Eu nu vreau sa incep sa arunc cu pesti in el, as pune atatia pesti cat sa le dau un cub congelat de mancare / zi , jumate dimineata, jumate seara (ca mi-e lene sa le tai ). Mno, la cati pesti ajunge un cub d-ala ?
This message was edited 1 time. Last update was at 31/08/2015 09:43:23
Ca sa zic ashea, probabil ca arunci prea multa mancare inauntru... ai putea incerca o "capcana de detritus", daca ai loc.
- skimmerul nu filtreaza mizeria la modul fizic!... el se ocupa de descompunerea/separarea proteinelor din apa.
- tre' sa incropesti ceva, ca sa filtrezi (mecanic) apa care vine din tevile overflowului.
- un burete, un ciorap, un plm... ceva de genul asta. Evident, la cateva zile tre' sa speli acaretu'. - eu folosesc o cutie de plexi, in care infig un burete...
- cand treaba e groasa rau de tot, atunci am posibilitatea sa-i pun si un ciorap.
Perlonul e mai bun, din acest punct de vedere... insa, trebuie sa fii cu ochii pe el si sa-l schimbi/speli.
Buretele e mai "suferitor", tine cu lenesii.
koala wrote:Perlonul e mai bun, din acest punct de vedere... insa, trebuie sa fii cu ochii pe el si sa-l schimbi/speli.
Buretele e mai "suferitor", tine cu lenesii.
Imi ajunge o punga de 10 lei vreo 3-4 luni ... tine cu casa bine de tot A, am fost sfatuit sa nu folosesc ciorap la furtunul care aduce apa in sump ... cica se impute si nu prea e combinatie cu el.
This message was edited 1 time. Last update was at 31/08/2015 15:48:50
Eu folosesc ciorap de nylon de la B Magus care trebuie schimbat sau spalat la maxim 2 zile. Daca nu fac asta, apa trece peste el...
Daca nu ti-e greu ca o data la doua zile sa il speli 2 minute, eu ti-l recomand.
Pai e caldura mare moncher, plm 27.5 grade in display Ba da, pun apa de osmoza la inghetat, ori cubulete ori in pahare de plastic. La 27 grade pun in sump, nu raceste foarte tare, maxim un 0.5 Celsius plm, daca pot de ce sa nu incerc sa am grija de ei...
This message was edited 1 time. Last update was at 31/08/2015 20:27:13
Dragii mei, sa zicem ca-mi vine mintea la cap si vreau sa lipesc geamuri in sump ca sa compartimentez skimmerul cumsecade:
Tre sa scot apa din sump sau merge si asa?
Cat timp e toxic pt pesti?
Sau fac alt sump ?
This message was edited 1 time. Last update was at 31/08/2015 21:10:16