Legat de acvariu, Red Sea a anuntat lansarea unor acvarii rimless sistematizate in Ianuarie sau Februarie 2015 care iti ofera acvariul, sumpul, sistemul ATO si tevaraia. Lumina, sistemul de dozare, pompele de circulatie a apei, skimmerul trebuie cumparate separat. Acvariile se numesc Red Sea Reefer si vin in mai multe dimensiuni. Va trebui sa ma decid la unul din cele de peste 200L (250L 90x50x53cmx12mm, 350L 120x50x53x12mm sau 450L 150x50x55x15mm). Preturile sunt destul de accesibile: £749.00 / £999.00 / £1,449.00.
Ramane sa vad daca mai pot mentine si proiectul cu acvariul tip peninsula pe linia de plutire.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Au sumpul mai mic decat l-am face la un custom, dar eu nu intentionez sa fac refugiu in sump, iar blocurile acelea ceramice nu ocupa prea mult.
In plus, rezervorul pentru RO este separat de sump ( e pe sump) si mai ai loc separat pentru electronice (chiller, controller lumini, pompe, recipiente si pompe de dozare).
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
um02122 wrote:Tot azi am gasit video cu acvariul tinut din schimburi 100% de apa. Pam Pam
Niciun fel de pam pam, nea Andrei ...
- trebuie sa ai la dispozitie un spatiu de stocare egal cu volumul acvariului. Daca nu stai la casa, mai usurel cu butoaiele prin baie. - la cum curge apa la mine, am nevoie de 4-5 zile ca sa adun 500 litri apa de osmoza.
- inca 2 zile, ca apa sa se incalzeasca la temperatura camerei si sa se mixeze sarea... cum ar veni, o saptamana.
PS: Cand cresteam astronotusi, si eu procedam la fel... pe timp de vara, goleam bazinul si-i lasam sa se "zbata" cu spinarile in aer. Tot asa, 95% apa schimbata saptamanal.
Ricardo, eu nu zicceam ca e usor, ci ca nu e daunator. Au fost in trecut niste polemici legate de fiabilitatea / viabilitatea schimburilor mari de apa in acvarii de recif.
Tipul foloseste apa de mare corectata la temperatura si pH. I-o colecteaza si ajusteaza cineva care se ocupa cu asta si el doar face schimbul de apa.
Deci: Pam pam.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
De cand am adus scrubiile in casa am inceput sa citesc mai mult despre pestii marini de tigaie, in speta salmonidele.
Am citit despre Lostrita pe Wikipedia Romania. O exprimare de zici ca e unul din colegii nostri de pe forum.
Exemplific:
"Lostrita este peste rapitor si lacom, ce face mare paguba între pesti."
"Îi sclipesc ochii dupa orice prada vie si trateaza cu desconsiderare mortaciunile. Cu cât înainteaza în vârsta, cu atât devine mai rapitor, atacând tâlhareste, în special în cursul noptii. Dupa atâta hrana, creste repede, daca compozitia si temperatura apei îi sunt pe plac." Am ras cu nevasta la partea asta.
"Pestii adulti, manânca, mai ales, alti pesti, ocazional mamifere acvatice mici (soareci de balta, sobolani de apa si alte rozatoare de apa etc), pasari de apa mici (facând salturi acrobatice dupa ele), amfibieni (broaste), reptile, rar nevertebrate." La asta, nevasta a zis ca ea zice pas, ca nu-i trebuie sa manance pesti care se hranesc cu sobolani .
Si din categoria True WTF ?!?, va prezint tunul pentru somoni. Care desi suna stupid, pare foarte interesant si fezabil.
This message was edited 4 times. Last update was at 09/01/2015 02:02:43
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
koala wrote:Dupa ce am citit pe forumurile de-afara, m-am lasat pagubas in ceea ce priveste ideea de a baga o scoica in bazin... imperatorul le haleste.
Pai in cel mare doreai sa bagi Tridacna? Ti-o mananca Suri inaintea ingerului.
Iti recomand sa iti antrenezi pestele sa nu manance scoici. Faci o scoica artificiala cu mecanism precum capcana de soareci, pui in ea mancarea preferata a ingerului si dupa cateva incercari se invata minte sa mai supere scoica.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Am avut o saptamana neagra, dupa ce mi-au pierit toti lavracii din acvariul-pond marin, am pierdut in Lagoon ambii Gobiodon okinawae si un Nemateleotris helfrichi.
E adevarat ca nimeni nu te invata nici cum sa continui, dar asta inveti singur cu timpul. Pentru mine, atat timp cat primesc raspunsuri, e ok.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Sa speram ca vom afla. Banuiesc ca e parazitul extern venit cu Helfrichi. Si ca acesta e doar episodul 1, daca nu fac ceva. Desi e fascinant sa aflu despre boli la pesti, din cauza lipsei tratamentelor m-am cam saturat de pesti bolnavi.
Cand cumperi un peste, iti asumi ca il cumperi cu tot bagajul biologic cu care vine din natura. Asa cum oamenii nu ar putea supravietui fara bacterii saprofite, nici pestii nu pot fi sterili atunci cand sunt prinsi in recif. Asa ca te poti astepta ca ei vor veni cu un numar de bacterii, virusuri, paraziti interni si externi. Atat timp cat le asiguri conditii ideale ale calitatii apei, au o sansa sa traiasca in echilibru cu aceste organisme. Orice dezechilibru ii face vulnerabili la un comportament oportunist. Si atunci pestii se imbolnavesc si pot muri.
La magazinele care se respecta pestii trec printr-o serie de dip-uri, conditionare la viata in captivitate si abia apoi sunt vanduti.
Simpla carantinare a pestilor pentru sase saptamani nu-ti garanteaza ca vor intra la tine in sistem fara oportunisti cu potential patogen. Multi pesti nu supravietuiesc unei perioade atat de indelungate de carantina. Si multi pesti nu pot fi tratati cu cupru si alte substante medicamentoase, fiind hipersensitivi la ele. Un exemplu sunt mandarinii, care nu pot di tratati cu cupru.
Ca sa poti evita pe cat posibil problemele, ar trebui sa ai un protocol inteligent de care sa te tii cu o rigurozitate de laborant. Ceea ce omoara toata placerea hobby-ului.
Am citit de curand de ce e contraindicat sa iti inghesui pestii in spatiu prea putin: acestia secreta in apa hormoni de stress care se acumuleaza in cantitati mari in si sfarsesti cu toti pestii stresati.
Unii duc paranoia la extrem: mi s-a recomandat ca la introducerea unui coral nou sa fac aclimatizarea cu drip/la picatura, apoi sa arunc apa veche, sa fac coral dip si inainte sa adaug coralul in sistem sa il las afara din apa sa se scurga apa din polipi. Doar asa stii sigur ca nu introduci apa contaminata.
In concluzie, desi luna aceasta am in sfarsit banii pentru un acvariu mare, cred ca o sa zic pass. Vreau sa inchid incet toate acvariile, sa scap de toti pestii si sa imi pastrez doar fragi din toti coralii moi pe care ii am intr-un frag tank. Dificultati majore voi intampina cu Sinularia din cubul de 40 cm, care are 40 cm si Sarcophytonul tot din acelasi cub care acum sufera intrucat a ajuns pana pe nisip si apasa cu mai mult de jumatate din palarie pe geamul din fata si care noaptea cand nu e extins e mai mare decat era acum jumatate de an extins de tot. Probabil va trebui sa fragmentez Sarcophytonul ca sa pot face tranzitia la alt acvariu si sa il cresc din nou doar din picior si o mica portiune de palarie (oricum am doi pui din fragmentarea anterioara care sunt mai mari decat era coralul parinte cand l-am cumparat).
Legat de pesti, urmeaza sa fac o lista si o ordine a introducerii lor. Stiu ca otravirea de rutina cu cupru nu este recomandata, dar am in vedere tratament profilactic pentru bacterii gram negative, oodynum, paraziti intestinali si externi.
Stiu ca suna a paranoia, dar nu ma ajuta nici interesul special pe care il am pentru boli infectioase, nici comportamentul (?obsesiv-compulsiv). Cum zice englezul: ignorance is bliss, ca tot locuiesc aproape de Eton.
___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Mda, e adevarat cu pestii si cu boala agravata de factorii de stress. Am patit-o si stiu cum e.
Stiu, de altfel, si cum te simti (ca acvarist)... suntem alaturi de tine si-ti tinem pumnii. Ca sa te poti mobiliza si sa depasesti starea aceasta.
orice piedica inseamna un salt inainte(inertia).si eu sunt intr-o pasa proasta cu acvariul(dupa o pierdere materiala consistenta).
da mergem inainte.o sa reusesti mult mai mult pe viitor.
ozi buna.