[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cum am ajuns posesor de acvariu  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
blorin
Junior member

Joined: 12/08/2018 08:40:40
Messages: 23
Location: Timisoara
IP:
Offline

Salutare tuturor!

Cu siguranta nu sunt nici primul, nici ultimul, care intra in posesia unui acvariu primindu-l cadou. Asadar, tam-nisam, fiica-mea a primit un acvariu, complet utilat dar si pestii aferenti.
Ceea ce a urmat e contrar celor pe care le-am citit, ulterior, aici - amenajare, ciclare, pregatire, acomodat pestii & stuff - ci direct: ”pune nisipul, pune plantele, pune decorul, pune apa (de la robinet, la temperatura ambianta), baga pestii, pentru ca rezista 2-3 ore in punga de la magazin”...

Long story short, cam asta e povestea. Acvariul e un Aquatlantis Nano 30 de la Hornbach (de unde au fost achizitionate toate elementele, inclusiv pestii), de 30 litri, cu pompa si filtre, cu sistem de filtrare, pompa si incalzitor si sistem de iluminat cu LED, de 6W.
Pestii sunt 21 (!!!) neoni si un sanitar.

Deocamdata, dupa 1 zi, totul pare ok. Insa sunt convins ca lucrurile trebuie ajustate din mers, pentru a minimiza riscurile asociate acestui hei-rup.
Am citit o gramada de sfaturi, privind pastile de pus in apa, nutrienti pentru plante, colonii de bacterii, pompa de aer... cu ”n” variante la fiecare.

Ce ma sfatuiti sa fac, pana apuc sa le invat pe toate, incat sa evit (pe cat posibil) necazurile?
[Thumb - acvariu.jpg]

ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2852
Location: Targu Mures
IP:
Offline

Neonii sunt multi, mai da din ei lasa jumatate, poti rezolva situatia facand ciclare din mers : faci schimb de apa zilnic sau macar tot a doua zi 30-40 la suta din volumul acvariului cu apa la aceiasi temperatura si statuta macar 10 ore intr-un vas descoperit, asta timp de o luna de zile asa pestii pot supravietui si sa scape de intoxicatia cu amoniac. Poti folosi si biostartere ajuta, dar ciclarea dureaza tot atat.
P.S. Vezi ca plantele tale nu sunt de apa asa ca mai devreme sau mai tarziu se vor topi, cauta plante acvatice, nu rosii sau impopotonate cu modele sau pete, plantele de apa sunt simple verzi(cea mai mare parte), anubias, microssorum, echinodorus sunt plante rezistente-mai ales primele doua sunt chiar greu de ucis

This message was edited 1 time. Last update was at 12/08/2018 12:23:21

[Email]
blorin
Junior member

Joined: 12/08/2018 08:40:40
Messages: 23
Location: Timisoara
IP:
Offline

Cum adica plantele nu sunt de apa??? Ca asa le-am primit...plante de acvariu...
Trebuie schimbate - aka eject + altele noi? Facem.

Ce biostartere sa iau, oricare?

Pompa de aer e necesara? Am orientat tubul de la filtru orizontal, face "valurele", dupa cum am vazut, sa ajute la schimbul de gaze, e suficient? Cum reglez debitul filtrului, care are n gradatii, de la - la +?

This message was edited 1 time. Last update was at 12/08/2018 13:32:14

Iliescu Mihai Ulmis
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 16/03/2016 12:38:15
Messages: 391
Location: Bucuresti, Balta Alba
IP:
Offline

Salut

Sfaturile lui Ocean sunt foarte bune.
Cateva adaugiri si amuriri:
-biostartere = bacterii pt ciclare, adauga-le in fiecare zi dupa schimbul de apa (eu as lasa apa cel putin 24 de ore la "aerisit" ca sa iasa clorul din ea).
-filtrul acvariului trebuie sa functioneze non-stop pt ca acele colonii de bacterii sa se formeze
-plantele din fata nu sunt acvatice , restul cele din spate care seamana cu mararul sunt ok dar sunt mari consumatoare de NO3 pe care nu il ai inca acum (ciclarea de care zice Ocean inseamna ca dupa pornirea unui acvariu, in cca 2 saptamani , in urma aparitiei NH4 (amoniu) /NH3 (amoniac) in acvariu, care este toxic pt vietuitare mai putin pt plante, apar niste colonii de bacterii care mananca aceste substante dar elimina NO2 care in continuare e toxic pt fauna , iar dupa alte 2-3 saptamani apar alte colonii de bacterii care consuma acest NO2 si il transforma in NO3 care e toxic pt fauna doar in cantitati mari >40-50 mg / litru apa pe o perioada mare de timp si care e mai usor de asimilat si de folosit ca mancare de catre plante.
-introdu mai multe plante mici pt nanoacvarii care sa ajute la ciclarea acvariului
-pt nume si detalii despre plante cauta aici: https://tropica.com/en/plants/search/?mode=search&sew=&dif=Easy&pgr=&ori=&use= (am selectat plante usoare) dupa care, dc doresti sa le achizitionezi si eventual esti din Bucuresti cauta-l pe facebook pe dl Zaharia Victor si ia legatura cu el pt preturi.
-scapa de scoici: poate ca arata frumos dar ele sunt de apa sarata , adica apa dura , calciul din ele vor mari duritatea apei dulci iar plantele vor avea de suferit (posibil ca si piatra alba sa fie calcaroasa , testeaz-o turnand otet peste ea.. daca incepe sa "boloboroseasca" atunci e calcaroasa si trebuie scoasa)
-lumina tine-o aprinsa pt primele 2-3 saptamani doar cate 5 ore pe zi dupa care poti sa maresti perioada cu cca 30 de minute la 2 saptamani pana la un total de maxim 7-8 ore.
-plantele au nevoie si ele de hrana , adica fertilizanti. Momentan nu cred sa fie cazul, insa dupa cca 2 saptamani poti adauga cam jumatate din doza recomandata de producator. Fertilizantii sunt: macro (contin azot, fosfor, potasiu), micro (contin fier, mangan, zinc, bor, cupru, molibden) si carbonul (poate fi gazos de la butelie co2 / bomba co2 ori lichid = glutaraldehida ex: Easy Carbo , Master Line Carbo etc).
-dc totusi pestii incep sa se imbolnaveasca , incearca sa distingi 100% corect problema (citind pe net, carti de specialitate sau intrebi aici) dupa care cauti cauza si rezolvarea.

Succes

http://img.plici.ro/album/B3 http://img.plici.ro/album/Fc https://youtu.be/2Rl_AQf9eh8 https://youtu.be/N_-ONSnrZ-M
blorin
Junior member

Joined: 12/08/2018 08:40:40
Messages: 23
Location: Timisoara
IP:
Offline

Foarte multumesc pentru sfaturi!

Sintetizand:
1. scap de jumatate de card de neoni (daca sunt doritori in Timisoara, ii fac cadou)
2. scap de scoici
3. verific piatra alba (e luata tot din Hornbach...) si, eventual, o arunc, impreuna cu cea neagra cu alb (care e adusa de la Mediterana de fiica-mea)
4. scot plantele din fata si le inlocuiesc cu altele mai mici, mai ”covor”, pentru nanoacvarii si bune la ciclare (aici ma voi baza pe un sfat de la petshop, sper sa gasesc asa ceva)
5. scot si o parte din cele de tip ”marar”
6. schimb apa cu alta tinuta la aerisit 24 ore, la fiecare doua zile
7. adaug biostartere (vad ce gasesc prin petshop) si CO2 lichid
8. mai scot din nisip, cred ca e prea mult, mai ales in partea din fata a acvariului sau il mut mai in spate

Ce nu am aflat, inca:
1. pun sau nu pompa de aer
2. trebuie asigurata o temperatura fixa sau e suficienta temperatura din prezent 24-25C?
3. cum trebuie ajustata viteza pompei de la filtru

Mai forez dupa informatii, e foarte interesant tot ce gasesc, incat sa asigur conditii cat mai bune locatarilor din acvariu!
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

1: daca nu ai,nu e necesara neaparat,mai ales in cazul in care ai plante(ele se hranesc cu dioxid de carbon eliminand oxigen,daca ai oxigen prea mult in apa se palesc).
2: trrbuie asigurata dar doar pe timp de iarna sau in cazurile in care oscileaza f mult viariatiile de temperatura din locul undr e amplasat acvariul. Acum consider ca e ok.
3: in functie de cat de mult agita pestii,resturile de pe fund,dar in principiu sa nu fie prea agitata sa nu poata pestii sa stea intr.un loc dsr nici prea incet incat sa nu asigure o circulatie buna a apei.

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
Iliescu Mihai Ulmis
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 16/03/2016 12:38:15
Messages: 391
Location: Bucuresti, Balta Alba
IP:
Offline

paradoxx wrote:1: daca nu ai,nu e necesara neaparat,mai ales in cazul in care ai plante(ele se hranesc cu dioxid de carbon eliminand oxigen,daca ai oxigen prea mult in apa se palesc).
.


Cum poti sa sustii asa ceva ? Din contra , e foarte bine ca apa sa fie oxigenata. Am avut la un moment dat ph 6.1 cu kh 3 adica o concentratie de co2 de ~72ppm iar pestii si crevetii nu aveau nici pe dracu. Apropo, noaptea cand nu fac fotosinteza, ce consuma plantele ?

blorin wrote:
Ce nu am aflat, inca:
1. pun sau nu pompa de aer
2. trebuie asigurata o temperatura fixa sau e suficienta temperatura din prezent 24-25C?
3. cum trebuie ajustata viteza pompei de la filtru


1. Nu pune pompa de aer .. nu face decat galagie si oxigenare putina. Pentru oxigenarea apei poti ridica out-ul filtrului spre suprafata apei ca sa se valureasca iar schimburile de gaze sa se faca mai eficient.
2. In functie de pesti, acestia au anumite cerinte de ph, temperatura, duritatea a apei etc. La neoni ar trebui sa fie ok 24-25 grade. Pe perioada verii o scazi cu ajutorul cooler-elor iar iarna o cresti (in cazul in care temperatura ambientala e prea scazuta) cu ajutorul incalzitorului setat la 24 de grade (eu am renuntat la incalzitor pt ca am constant 24 de grade iarna in camera unde se afla acvariul).
3. Daca pestii se chinuie sa inoate contra curentului atunci poti reduce usor debitul filtrului daca insa nu au probleme il lasi asa cum e. Neonii se regasesc in natura (de obicei) in ape relativ usor/lin curgatoare.

http://img.plici.ro/album/B3 http://img.plici.ro/album/Fc https://youtu.be/2Rl_AQf9eh8 https://youtu.be/N_-ONSnrZ-M
blorin
Junior member

Joined: 12/08/2018 08:40:40
Messages: 23
Location: Timisoara
IP:
Offline

Am pregatit apa, statuta 24 ore, am achizitionat - la sfatul celor de la petshop - Denitrol si Aqua Safe.
Acum...ce pun prima oara in apa de schimb? Aqua Safe?
Dupa aceea, in apa din acvariu (cu locatari cu tot) adaug Denitrol?
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

Sustin faza cu oxigenul pe baza multor criterii de analogie din partea mea cat si a colegilor. Nu vreau mare tam tam pe chestia asta in contradictoriu,dar daca oxigenul este din abundenta in apa,dioxidul se evapora,si altfel plantele raman fara nutrientii aferenti. Intr.adevar,nutrienti pot gasii si in substrat,ceea ce cu atat mai mulr ma duce mai departe de gandul ca noaptea plantele se hranesc cu oxigenul din apa...wtf...

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
blorin
Junior member

Joined: 12/08/2018 08:40:40
Messages: 23
Location: Timisoara
IP:
Offline

Am facut primul schimb de apa, cam 30% din total...apa era limpede, insa capatase miros; e normal?
Am adaugat apa statuta, 24 ore, in care am pus si o parte din doza de Aqua Safe. In acvariu am adaugat si Denitrol, cam 13 ml, doza de ”instalatie noua”, asa cum e descrisa in prospect.
Am scos scoicile, pietrele negre (care aveau origine obscura), am eliminat plantele non-acvatice, am scos o parte din marar si am adaugat doua plante noi, mai mici - Lilaeopsis ?i Anubias Nane.
Am pus la muiat doua radacini de mangrova, pe care le pregatesc pentru o redecorare a acvariului.

Deocamdata las toti pestii in card, sper sa supravietuiasca cei mai puternici. Nu gasesc cui sa-i dau si mi-e mila sa-i asomez...

Asa arata acum, parca mai luminos:


[Thumb - IMAG0174.jpg]

Iliescu Mihai Ulmis
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 16/03/2016 12:38:15
Messages: 391
Location: Bucuresti, Balta Alba
IP:
Offline

paradoxx wrote:Sustin faza cu oxigenul pe baza multor criterii de analogie din partea mea cat si a colegilor. Nu vreau mare tam tam pe chestia asta in contradictoriu,dar daca oxigenul este din abundenta in apa,dioxidul se evapora,si altfel plantele raman fara nutrientii aferenti. Intr.adevar,nutrienti pot gasii si in substrat,ceea ce cu atat mai mulr ma duce mai departe de gandul ca noaptea plantele se hranesc cu oxigenul din apa...wtf...


Exact, noaptea se hranesc cu oxigenul din apa , asa cum plantele de uscat se hranesc cu oxigenul din aer si emana co2 dar inainte de a continua discutia in contradictoriu, te rog citeste discutiile din postul lui Tom Barr (plantbrain) de aici: https://www.ukaps.org/forum/threads/dutch-something-or-the-other-120-gal.17797/page-4 , pana pe la pagina 7 (la pagina 6 zice ce concentratie de co2 are si explica si cum poate sa sustina ~900 de bloody mary + alte vietati la acea concentratie).

http://img.plici.ro/album/B3 http://img.plici.ro/album/Fc https://youtu.be/2Rl_AQf9eh8 https://youtu.be/N_-ONSnrZ-M
blorin
Junior member

Joined: 12/08/2018 08:40:40
Messages: 23
Location: Timisoara
IP:
Offline

Dupa o saptamana, totul pare ok. Am schimbat apa la fiecare doua zile, cu adaos de Aqua Safe si Denitrol.
Azi am refacut ambientul, am pus radacinile, am adaugat doua plante noi, Echinodorus si Echinodorus Bleheri, in locul mararului, care crescuse pana la suprafata. La sfatul primit de la Hornbach, am adaugat o doza de Ferropol, pentru plante.
Am spalat filtrele si pompa, cel din plastic si cel asemanator cu vata.

Pestii sunt toti, happy, asteapta mancarea stand stol, iar sanitarul face ture de nebun prin apa.

Continuam tot asa inca o saptamana, insa dupa aceea nu stiu ce fac, ca plecam in concediu... Ce ar trebui sa asigur - minim - in saptamana lipsa?
[Thumb - acvariu updated 2.jpg]

This message was edited 4 times. Last update was at 19/08/2018 18:36:57

Flavius_
Member
[Avatar]

Joined: 31/07/2018 08:19:29
Messages: 103
Location: Radauti, Suceava
IP:
Offline

Pai... Mancarea..si lumina o poti pune cu programator
[Email] [Yahoo!]
blorin
Junior member

Joined: 12/08/2018 08:40:40
Messages: 23
Location: Timisoara
IP:
Offline

Salutare tuturor!

Dupa o luna de la început acvariul supravietuieste, însa nu merge asa cum cred ca ar trebui...

Status la patru saptamâni de la pornire (ciclare cu pesti multi inside):
- apa e aproape mereu tulbure sau foarte tulbure; asta în conditiile în care zilnic sau maximum la doua zile schimb cam 12-13 litri de apa (din 29 total); în primele zile a fost foarte limpede, însa dupa circa o saptamâna s-a schimbat complet situatia
- pestii se tot aduna gramada la suprafata, parca vor sa respire (asta când schimb apa la doua zile)
- pe plante, pe peretii acvariului, pe piatra se depune o chestie lipicios/alunecoasa, pe care trebuie sa o spal mereu
- pestii sunt tot atâtia câti au fost la început, adica suprapopulatie de neoni - dar nu stiu cum sa mai scap de ei...
- o parte din plantele adaugate la upgrade s-au topit efectiv - radacinile gazonului din partea din fata, Lilaeopsis, s-au facut muci si a trebuit tot scos si aruncat
- dupa ce apa s-a tulburat într-un mare fel de pe o zi pe alta am scos radacina, banuind ca este vinovata (am încercat sa elimin câte ceva, pentru a stabiliza acvariul); acum o voi tine mai mult în apa si la final o voi fierbe, sper sa mearga pentru ca îmi place tare mult cu arata în apa
- celelalte plante (cele din spate) au crescut aproape dublu fata de cât erau acum doua saptamâni
- Anubias Nane e relativ OK, însa se pateaza frunzele, devin aproape ruginii
- pestii sunf foarte activi, par veseli (chiar daca nici unul nu zâmbeste )
- în filtre se aduna foarte multa mizerie: filtrul alb, din vata îl spal dupa o saptamâna si l-am schimbat deja dupa doua pe cel original. Filtrul din carbune si pe cel albastru le-am clatit cu apa, la fel pompa si accesoriile. Filtrul cu inele din ceramica nu l-am curatat, am citit ca pe el se formeaza bacteriile, asa e?

Pun Aqua Safe la fiecare schimb de apa (statuta minimum 24 ore), am mai pus Denitrol, dar nu am mai pus în ultima vreme. Nu stiu daca sa mai adaug Ferropol pentru plante, daca tot cresc in ritmul asta.

Mâncare le dau dimineata si seara, granule pentru pesti mici (JBL GranoMix mini) si fulgi (JBL Novo Color). În ultimele zile nu mai par atât de entuziasmati de mâncare, se cam dau pe lânga...

Temperatura apei e 25-26C.

Lumina merge cu prgramator (lampa cu LED), cam 4,5 ore pe zi.

Sâmbata ma gândesc sa fac o curetenie generala, sa scot pestii în alt vas (în apa lor) sa curat acvariul de mizerie, sa curat nisipul (daca e cazul îl scot si îl spal!) si sa schimb cam 50% din apa.

Gresesc undeva? E ceva ce trebuie sa fac în plus?

Si mai am doua dubii:
- sa schimb nisipul cu unul cu granulatie mai mare? cel existent e destul de fin, e greu de curatat - este tras de pompa cu care scot apa odata cu mizeriile de pe fund
- plantelor pe care le am le trebuie un substrat, trebuie sa stea cu radacinile pe afara, nu stiu exact cum e mai bine?



[Thumb - IMAG0289.jpg]

[Thumb - IMAG0291.jpg]

[Thumb - IMAG0288.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 06/09/2018 22:02:40

MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

blorin wrote:
Mâncare le dau dimineata si seara, granule pentru pesti mici (JBL GranoMix mini) si fulgi (JBL Novo Color). În ultimele zile nu mai par atât de entuziasmati de mâncare, se cam dau pe lânga...


Aici este cheia, prea multa mancare. Odata pe zi si putin, plus o zi pe saptamana pauza nu strica.

Daca reduci la jumatate sau chiar mai mult, proportional scade si cantitatea de nutrienti care iti dezechilibreaza acvariul. Impactul este semnificativ.

A trecut o luna, fiind pornit cu pesti dureaza mai mult ciclarea, rabdare, ca se imbunatateste situatia.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/09/2018 22:46:55


MSI Reef
blorin
Junior member

Joined: 12/08/2018 08:40:40
Messages: 23
Location: Timisoara
IP:
Offline

Suna incurajator, de maine intra in post.

Ceea ce se vede pe frunze sunt alge?
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Parca da .. si multi melci mici )


MSI Reef
blorin
Junior member

Joined: 12/08/2018 08:40:40
Messages: 23
Location: Timisoara
IP:
Offline

Cred ca sunt mai degraba granule ramase pe frunze... Plutesc pe suprafata, apoi se scufunda pe unde le duce miscarea apei.

Cu algele ce pot face?

This message was edited 1 time. Last update was at 06/09/2018 23:40:40

MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

blorin wrote:Cred ca sunt mai degraba granule ramase pe frunze... Plutesc pe suprafata, apoi se scufunda pe unde le duce miscarea apei.

Cu algele ce pot face?


Este clar prea multa mancare daca raman resturi asa.

Cu algele o sa te ajute in primul rand reductia de nutrienti odata cu mancarea. As zice tot asa, rabdare si pasi mici ca o sa vezi imbunatatiri, continua sa schimbi apa cum o faci deja.

Mai putina lumina, dar nu cred ca ai foarte multa. Daca acvariu este expus la lumina naturala, atunci este o problema. (expus in mod direct, aproape de ferastra sau pica lumina chiar pe el).

This message was edited 1 time. Last update was at 06/09/2018 23:47:18


MSI Reef
blorin
Junior member

Joined: 12/08/2018 08:40:40
Messages: 23
Location: Timisoara
IP:
Offline

Foarte multumesc pentru sfaturi si incurajare!

Daca tot nu dormi (nici tu) la ora asta, mai arunc o problema: filtrul cu care a venit echipat acvariul are patru medii filtrante: vata, carbune activ, un fel de burete din plastic (albastru) si inele ceramice.
Pe cel de vata il spal (dar ar trebui spalat in apa scoasa din acvariu sau la robinet?) si il schimb saptamanal (cum scrie pe instructiuni).
Cel de carbune activ am citit pe forum ca trebuie folosit doar dupa tratamente, altfel se inlocuieste cu altceva. Asa e? Cu ce fel de material de filtrare sa il inlocuiesc?
Cel albastru l-am curatat la robinet dar o voi face in apa scoasa din acvariu; pe cel cu inele ceramice la fel?
 Filename MINI BIOBOX 2-compressed.pdf [Disk] Download
 Description No description given
 Filesize 645 Kbytes
 Downloaded:  485 time(s)

This message was edited 1 time. Last update was at 07/09/2018 00:02:55

 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com