[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Proiect acvariu 300L  XML
Forum Index » Bazine mari
Author Message
bpaul
Member

Joined: 02/05/2016 20:44:06
Messages: 125
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Salut!

Avand in vedere ca merge... nu foarte bine primul marin (sumpless; cu filtru estern),
m-am decis sa folosesc acvariul curent ca si sump 80Lx35lx40H si sa construiesc unul nou cam asa:

image

Display-ul o sa aiba:
- lampa de 4/6 lampi de 39W (tind spre led dar e cam de 4 ori pretul)
image
- overflow box ca in imagine sau dau 4 gauri in display si am rezolvat (3 pt out si 1 pt in)
- wavemaker dual cu controller (ma gandesc la wireless - fara cabluri prin display)

sump-ul o sa fie impartit in 4 sectiuni:
- 15 cm pentru ATO controlat cu Arduino (nivel apa max 35cm)
- 20 cm pentru surgere/camera skimmerului (nivel apa max 35cm)
- 30 cm refugiu (nivel apa 33cm)
- 15 cm pentru pompa (nivel apa max 30 cm, min 10 cm controlat de ATO)

Am deja un skimmer Tunze 9006 care teoretic face fata pana la 600L.
O sa revin si cu un design in sketchup imediat.

Daca aveti alte sugestii le primesc cu grag

Nu dau 1000+ de euroi sa iau un RedSea 250/350 in curu gol, dar as vrea un acvariu elegant si cu cat mai putine acareturi in display (maxim pompe de valuri si un overflow box)
Recomandati pe cineva din Cluj care sa lipeste profi un acvariu si ii face si un stand cu intarituri?

This message was edited 1 time. Last update was at 02/09/2017 13:38:51

bulan77
Senior member

Joined: 30/06/2014 08:57:46
Messages: 577
Location: Sibiu
IP:
Offline

Eu as face latimea de 60 , 5 cm conteaza
Overflow box-ul l-as face extern , cu gauri date in acvariu , sau cel mai bine faci un decupaj pe latura din spate si pui piaptanul acolo , asa am eu si consider ca e cel mai ok si din punct de vedere tehnic si estetic.

Sumpul l-as compartimenta in - refugiu -> skimmer -> pompa -> ato separat iar daca nu esti hotarat asupra refugiului as face 3 camere - skimmer si reactoare -> pompa -> ato

Succes cu proiectul !



bpaul
Member

Joined: 02/05/2016 20:44:06
Messages: 125
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Deja am negociat cu sotia 55 cm de la 50 cm, pe principiul ca 5 cm conteaza

Overflow-ul ala din poza e extern cu piaptanul in acvariu, stau putin sa gasesc pe cineva sa construiasca bazinul si incep sa comand componentele ;)
Pentru compartimentare sump o sa il revizuiesc, as vrea sa aiba un buffer de 15-20l in caz ca se ia curentul

Merci!
bulan77
Senior member

Joined: 30/06/2014 08:57:46
Messages: 577
Location: Sibiu
IP:
Offline

te asiguri ca nu revine foarte multa apa din display in sump , si totul va fi ok

This message was edited 1 time. Last update was at 02/09/2017 14:36:51




adivb
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/09/2015 10:52:26
Messages: 554
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu as pune compartimentele astfel skimmer-refugiu-pompa retur, cu refugiu cat mai generos, iar inainte de skimmer un compartiment mic cu filtrare mecanica, eventual si biologica, in principal pt a nu ajunge tot felul de melci, nisip etc in rotorul de la skimmer. In camera de la skimmer nivelul apei sa nu fluctueze.
Tot din experienta proprie, daca stai bine cu temperatura in zilele de vara, eu as face capac de plexi la sump, grosime 2-3mm, asezat la vreo 2 cm sub marginea sticlei si nu o sa ai probleme cu acumularea stropilor de sare pe sticla, stand etc...si nici evaporare asa de mare.
Succes....
CatalinBarbu
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 03/05/2013 20:24:32
Messages: 2009
Location: Sibiu
IP:
Offline

wavemaker dual cu controller (ma gandesc la wireless - fara cabluri prin display)


Nu exista inca vreo pompa de valuri care sa functioneze fara curent...asa ca, cabluri o sa ai ori in display ( in cazul tuturor pompelor) sau in afara disply-ului ( in cazul vortech-urilor) dar la fel de inestetice din punctul asta de vedere...
[Email]
bpaul
Member

Joined: 02/05/2016 20:44:06
Messages: 125
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

CatalinBarbu wrote:
wavemaker dual cu controller (ma gandesc la wireless - fara cabluri prin display)


Nu exista inca vreo pompa de valuri care sa functioneze fara curent...asa ca, cabluri o sa ai ori in display ( in cazul tuturor pompelor) sau in afara disply-ului ( in cazul vortech-urilor) dar la fel de inestetice din punctul asta de vedere...


La Vortech ma refeream inca nu s-a inventat un perpetuum mobile desi ar fi fain ;)
Avantajul la astea wireless e ca elimini eventualii curenti reziduali din bazin, mai ales de la ieftinituri

This message was edited 1 time. Last update was at 02/09/2017 23:18:00

bpaul
Member

Joined: 02/05/2016 20:44:06
Messages: 125
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

La volumul asta sunt suficiente 2 x AI Prime HD? ca nu pot sa imi dau seama dupa Watt/PAR.
La neoane e destul de clar.
CatalinBarbu
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 03/05/2013 20:24:32
Messages: 2009
Location: Sibiu
IP:
Offline

Nu nu ajung.
Iti trebuie 2 x hydra 26. Nu neaparat pentru puterea in sine cat pentru a putea acoperii intreaga suprafata...sau cat mai mult din ea.
[Email]
bpaul
Member

Joined: 02/05/2016 20:44:06
Messages: 125
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

2 x Hydra 26 HD sunt pe drum ;)

Merci de sugestii!

N-am prea gandit-o, dar credeti ca structura de rezistenta la
un bloc ceausist de beton sudat tine 400-500 kg?
CatalinBarbu
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 03/05/2013 20:24:32
Messages: 2009
Location: Sibiu
IP:
Offline

Perfect ! O sa iti placa...

Cat despre bloc...tine si mai mult. Indicat e sa nu ai bazinul in mijlocul camerei. Sa fie pozitionat mai spre coltul camerei sau si mai bine pe o grinda de sustinere...

This message was edited 1 time. Last update was at 06/09/2017 09:55:35

[Email]
bpaul
Member

Joined: 02/05/2016 20:44:06
Messages: 125
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Also... are cineva acvariu RedSea reefer 350?
Ma gandesc sa nu fac unu custom si sa iau unu profi/elegant.

Cristi
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1803
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Daca ai un meserias bun,si ala custom iese elegant.

Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
CatalinBarbu
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 03/05/2013 20:24:32
Messages: 2009
Location: Sibiu
IP:
Offline

Cristi wrote:Daca ai un meserias bun,si ala custom iese elegant.


Si eu as merge pe varianta custom...
Acolo te poti juca cu fiecare centimetru disponibil. Si crede-ma ....va conta fiecare cm in plus
[Email]
bpaul
Member

Joined: 02/05/2016 20:44:06
Messages: 125
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Multumesc pentru sugestii!

E in lucru ( la Peti ):
- un bazin de 100x55x55 cu overflow intern
- stand bara patrata
- sump de 90x50x45 impartit in 4 (ato, pompa, refugiu si overflow) - poate putin mai mic cu 5cm sa pot izola fonic dulapul

Echipament:
- Lampi 2 x Hydra26HD cu RAIL pentru pus peste acvariu
- Pompa Valuri 1 x Jebao SW-4
- Skimmer Tunze 9006
Probabil o sa iau si vreo 2 reactoare pentru RowaPhos si carbon.

Sper ca nu mi-a scapat nimic.

Ati incercat sa izolati fonic dulapul cu sump? ma gandesc sa nu fie ca si un subwoofer...

This message was edited 2 times. Last update was at 17/09/2017 19:53:53

CatalinBarbu
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 03/05/2013 20:24:32
Messages: 2009
Location: Sibiu
IP:
Offline

Salut,

La inceput si eu am fost tentat sa izolez fonic dar sa stii ca nu e nevoie. In 2-3 saptamani dupa ce se "rodeaza" toate pompele, si daca reglezi corect Bean Animalul, nu se va mai auzi mai nimic.

PS: Doar o pompa de valuri SW 4...? E bine in primul rand sa ai doua. Iar in al doilea rand e bine sa fie un pic mai mari decat necesarul.
[Email]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 9775
Location: Bucuresti, Colentina
IP:
Offline

CatalinBarbu wrote:
La inceput si eu am fost tentat sa izolez fonic dar sa stii ca nu e nevoie.


Asemenea. M-am tot gandit la pluta, burete pentru studio audio, cofraje de oua.. am renuntat si bine am facut ;)

I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef

Live stream

Mi te supui.
[WWW]
rares728
Member

Joined: 22/02/2017 23:00:51
Messages: 291
Location: Sibiu
IP:
Offline

Salut ,

Mult succes !

Daca-l face Peti, n-ai grija unuia de "firma" . Si eu am unul tot de el facut si recomand cu mare incredere !

Sa-mi dau si eu cu parerea:

- o singura pompa RW-4 nu ajunge, dar cu o schema de 3 RW-4 + returul de la pompa faci o circulatie foarte buna prin fata, spatele pitertrelor, inclusiv sub pietre. Trebuie sa gasesti doar unghiurile care se potrivesc rockscape-ului tau si pompa dinspre recirculare sa fie masterul. Toate 4 dispuse pe lateralele mici, cu actionare in lungime.

- izolarea fonica nu o poti face deoarece nu poti etansa dulapul la imbinarea usilor. Pe unde iese aerul iese si sunetul. Oricum, fiind un dulap placat cu PAL (daca am inteles bine) sunetele sunt usor estompate (lemnul nu refleca bine undele ), dar un material fonoabsorbant pus deasupra sumpului (la 30-50 cm, depinde de inaltimea cabinetului ce adaposteste sump-ul), poate sa fie de folos. In tavan se concentreaza undele reflectate de sticla sumpului. Eu folosesc Basotect si cred ca simt diferenta :-)

- sfaturile lui Adivb sunt bune si reale. Am mai discutat cu el si am probat capacul pentru sump : functioneaza si scapi de o gramada de belele, mai ales daca sumpul este inchis in mobila. Temperatura nu se modifica major, dar fa-ti niste calcule pentru Ph si usurinta mentenantei.

-Tunze 9006 ... hmmm, cupa aia e MICA ! Eu folosesc 9410, cred ca e aceiasi cupa si nu pot pleca in CO nici 5 zile ca se umple. Modelul asta e pentru max. 600l - eu personal cred ca e insuficient pentru un acvariu mixt bine populat, de 300l. Partea pozitiva consta in silentiozitate si fiabilitate

- Reactoare pentru Rowa si Carbune , nu se prea renteaza deoarece folosesti cantitati mici si nu permanent (in cazul carbunelui). Am folosit antiphos in reactor AF de 0.75 l util initial si am renuntat din motive de volum ineficient utilizat. Doua reactoare foarte mici in care sa rulezi la timpi diferiti antiphos ofera un randament mai mare si te fereste de socuri de PO4 la schimbare. Am vazut in schimb eficienta denitratului (Matrix, Denitrate,...etc) in reactoare, mai ales daca reglezi pentru bacterii aerobe 25% si 75% anaerobe.

Cele scrise mai sus sunt doar parerile si experientele mele - iar eu sunt destul de verde in experienta "marina"

Ape limpezi !
bpaul
Member

Joined: 02/05/2016 20:44:06
Messages: 125
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

O sa mai inghesui 1-2 pompe SW-4 dar pana ce le iau o sa ma folosesc de SunSun-urile care le am.
Am mers pe SW-4 pe principiul ca sunt mici si nu ar trebui sa faca prea mult zgomot(vibratii).

Pentru izolare oricum mai astept sa vad cat de galagios e, si skimmerul deocamdata o sa faca fata la 3 pesti

Eu am simtit diferenta cu Rowa & Carbon in mod constant, si fara. Cu Rowa & Carbon in 2-3 luni Euphyllia a crescut cu inca 2 capete, Pipe coral s-a dublat (e cat un pumn acuma)
Candy au inceput sa dea capate noi (am doar un frag ca nu am avut curaj).
Toate astea cu o canistra TetraEX700 plin cu matrix - nu e cea mai buna alegere dar ala a fost bugetul

Din cauza ca am piatra "vie" din bazinul curent o sa o pun in sump toata (cu iluminare contra-timp)
si in display sper sa iasa un aquascape fain cu piatra uscata & plates.

10x

This message was edited 1 time. Last update was at 18/09/2017 17:30:23

bpaul
Member

Joined: 02/05/2016 20:44:06
Messages: 125
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Un mic teaser de la Peti
In max 2 saptamani am toate echipamentele si il pornesc ;)
[Thumb - IMG-20171018-WA0008.jpg]

 
Forum Index » Bazine mari
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com