[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Caras auriu si telescop bolnavi ! Please help!!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Yudilicious
Unripe member
[Avatar]

IP:

Salut ! Am din Decembrie 2015 doi carasi, un goldfish si unul negru telescop, toate bune, au trait fericiti intr-un acvariu mic, pana de curand, aprox de doua luni le-am cumparat un acvariu de 60 l, mentionez ca stiu ca este micut spatiul pt ei, si ca se tine unul la 50 l insa chiar nu par deranjati de spatiu, din contra au loc si se joaca foarte fericiti in bulele de aer...in fine, nu despre asta e vorba. in acvariu am un filtru cu aerare, iar de o saptamana am observat ca pestisorii mei care erau super energici, stau pe fundul acvariului,, vreo 3 zile, nimic, fara activitate, nu prea mai mananca. acum parca si-au mai revenit, le improspatez apa in fiecare zi, pt ca am citit ca ajuta , dar nu prea stiu ce au, din ce m-am documentat, poate sa fie intoxicatie cu amoniac, datorita dejectiilor, si poate filtrul meu nu este destul de bun. ii si scot separat intr-un bol pt tratament cu verde de malachit, nu par sa isi revina asa cum mi-as dori, mananca acum, insa nu asa cum trebuie, in conditiile astea, ce mi-ati recomanda sa fac? sau sa va intreb altfel: daca aveti carasi, ce sistem de filtrare aveti? pt ca filtrul meu clar nu face fata s i apa este tot mereu tulbure, multumesc anticipat
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Pai daca stii deja ca au nevoie de spatiu si filtrare serioasa, ce te astepti sa iti raspundem noi?
Carasii ar avea nevoie de un filtru extern, care insa nu se preteaza la acvariu de 60l. Ori le schimbi si bazinul si filtrarea, ori te uiti la ei cum mor incet in chinuri.
Verdele de malachit trateaza parazitii, nu intoxicatia.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Faye wrote:... filtru extern, care insa nu se preteaza la acvariu de 60l...

eu am extern (EHEIM classic 150) la 30 l plantat. Nicio problema ba chiar as vrea mai mult flow cateodata.

Totusi hai sa nu fiu rau si sa-ti raspund in ordinea importantei:
1. schimburi zilnice de apa (20-30%)
2. CITESTI DESPRE ACVARISTICA: http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=/generalitati
3. mai putina mancare dar de calitate (1 data pe zi cat pot sa manance timp de 1 minut)
4. achizitionezi filtru extern si bacterii "de genul filter start"
5. vii inapoi si ne povestesti experienta

PS. Carasii sunt unii dintre cei mai rezistenti "pesti de acvariu". Daca la tine s-au imbolnavit inseamna ca-i groasa treaba.

This message was edited 2 times. Last update was at 10/08/2016 07:33:04

Yudilicious
Unripe member
[Avatar]

IP:

Draga domnule Faye "ma asteptam sa imi raspundeti" exact la intrebarea care am pus-o ca sa nu "ma uit la ei cum mor incet in chinuri". Aici nu e loc de ironii. De aceea am si pus o intrebare, ca sa stiu de la cei mai bine pregatiti ce pot sa fac, .. daca nu mi-ar pasa, i-as lasa sa moara, nu?
Yudilicious
Unripe member
[Avatar]

IP:

Radu_B wrote:
Faye wrote:... filtru extern, care insa nu se preteaza la acvariu de 60l...

eu am extern (EHEIM classic 150) la 30 l plantat..

Multumesc pt raspuns. o sa incerc cu Eheim . intrebare : tu ai in acvariu 30 l tot carasi?
rxget21
Member
[Avatar]

IP:

Nu inteleg ce o vrut faye sa zica prin nu se preteaza la acvariu de 60l dar sugestia cea mai buna ar fi sa iei un filtru extern, acuma depinde si de cati bani esti dispus sa dai. Un JBL e701 cred ca iti este perfect, Eheim 150 este cam mic. Poti sa pui si o poza sa vedem ce intelegi prin apa tulbure.

This message was edited 1 time. Last update was at 10/08/2016 12:53:36

Hermit
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Fenomenul "apa tulbure" -daca despre tulbureala aia albicioasa e vorba- arata ca acvariul abia intra in faza de ciclare...pestii aia daca supravietuiesc "holocaustului" or sa fie traumatizati pe durata nedeterminata...

Colega Faye...nu a fost rautacioasa dar e dureros pentru iubitorii de animale sa vada cand vietatile de care ar trebui sa avem grija si sa le oferim un mediu propice pentru a ne bucura multa vreme de ele au de suferit pentru ca nu ne-am documentat inainte de a le achizitiona...Citeste te rog ce efecte are intoxicatia cu amoniac asupra pestilor...si o sa intelegi reactia ei.

Knowledge is a deadly friend when no one sets the rules
[Email] [Yahoo!]
rxget21
Member
[Avatar]

IP:

Disciponel wrote:Fenomenul "apa tulbure" -daca despre tulbureala aia albicioasa e vorba- arata ca acvariul abia intra in faza de ciclare...pestii aia daca supravietuiesc "holocaustului" or sa fie traumatizati pe durata nedeterminata...

Colega Faye...nu a fost rautacioasa dar e dureros pentru iubitorii de animale sa vada cand vietatile de care ar trebui sa avem grija si sa le oferim un mediu propice pentru a ne bucura multa vreme de ele au de suferit pentru ca nu ne-am documentat inainte de a le achizitiona...Citeste te rog ce efecte are intoxicatia cu amoniac asupra pestilor...si o sa intelegi reactia ei.

Acvariul a spus ca e de doua luni, iar pestii au probleme de o saptamana, nu cred ca e vorba de ciclare.
Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Yudilicious wrote:Multumesc pt raspuns. o sa incerc cu Eheim . intrebare : tu ai in acvariu 30 l tot carasi?

Eheim sunt cei mai scumpi (vorbeste lumea pe la colturi ca ar fi si cei mai buni). In functie de ce ai prin buzunare poti sa te orientezi si catre alti producatori ca nu-i bai.

Nu, in 30l nu am pesti...doar plante. E mai complicat sa-ti explic...esti la inceput...nu are rost sa te sochez
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Faye a spus ca nu se preteaza pt ca e stupid sa iei acvariu extern scump la un acvariu mic si ieftin,pt ca daca ia un extern ori de care,in curand o sa mai vrea pesti,o sa cumpere acvariu mai mare si automat filtrarea e din nou ineficienta. Spunea sa isi ia si acvariu mare si filtru mai mare. Problemele din cauza ciclarii apar in timp,nu inseamna ca daca rezista o luna in apa neciclata si acum dupa6 saptamani minunate e ilogic faptul ca au probleme de cateva zile. Pot sa reziste 6 luni in apa neciclata,sa se cicleze apa iar boala sa apara din senin dupa alte 6 luni si sa nu stiti de ce. De aceea marii acvsristi spu. ca ciclarea este doar o poveste,pt ca intr.adevar pestii pot supravietuii la o apa neciclata continua dar asta nu inseamna ca nu vor muri dintr.o data subit,fara vreun semn,iar apa noastra si filtrarea sunt excelente. Pt ca amoniacul scurteaza brusc durata de viata a pestilor,dar ii omoara incet. De aici si replica fayei cu "a muri incet si sigur". Nu mai considerati atat ca ne luam de voi sau ca nu intelegeti daca nu analizati destul. Faye nu mai este cel mai bun prieten al userilor,dar e cel mai bun al pestilor. Take it or leave it. Filtrarea e ineficienta si acvariul sa zicem ca destul,dar asta nu inseamna ca vbeste prostii cu nepretarea

This message was edited 1 time. Last update was at 10/08/2016 18:25:03

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
opincarul
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Yudilicious wrote:Draga domnule Faye "ma asteptam sa imi raspundeti" exact la intrebarea care am pus-o ca sa nu "ma uit la ei cum mor incet in chinuri". Aici nu e loc de ironii. De aceea am si pus o intrebare, ca sa stiu de la cei mai bine pregatiti ce pot sa fac, .. daca nu mi-ar pasa, i-as lasa sa moara, nu?

Stimata colega/ Stimate coleg (asta pentru ca nu te-ai prezentat) , afla ca, de fapt, @Faye e o doamna, foarte respectabila chiar. Nu ti-a dat niciun sfat gresit, din contra, ti-a dat un sfat din experienta proprie.
Daca vei avea vreo curiozitate (pur stiintifica, ofcors) si vei cauta printre jurnalele colegilor, vei afla ca si Faye a inceput exact ca tine: tinand carasi intr-o vaza de flori.
Dupa ce a primit sfaturile aferente de la colegii de forum s-a conformat, iar acum are un bazin extraordinar!

Mingea e in terenul tau de acum!
rxget21
Member
[Avatar]

IP:

opincarul wrote:
Yudilicious wrote:Draga domnule Faye "ma asteptam sa imi raspundeti" exact la intrebarea care am pus-o ca sa nu "ma uit la ei cum mor incet in chinuri". Aici nu e loc de ironii. De aceea am si pus o intrebare, ca sa stiu de la cei mai bine pregatiti ce pot sa fac, .. daca nu mi-ar pasa, i-as lasa sa moara, nu?

Stimata colega/ Stimate coleg (asta pentru ca nu te-ai prezentat) , afla ca, de fapt, @Faye e o doamna, foarte respectabila chiar. Nu ti-a dat niciun sfat gresit, din contra, ti-a dat un sfat din experienta proprie.
Daca vei avea vreo curiozitate (pur stiintifica, ofcors) si vei cauta printre jurnalele colegilor, vei afla ca si Faye a inceput exact ca tine: tinand carasi intr-o vaza de flori.
Dupa ce a primit sfaturile aferente de la colegii de forum s-a conformat, iar acum are un bazin extraordinar!

Mingea e in terenul tau de acum!

Daca doamna Faye a trecut prin asta odata si stie cum e sa fi incepator si sa tina carasii intr-o vaza de flori, nu crezi ca putea sa aiba alt mod de a expune ce ii gresit la acvariu lui?
P.S. Nu iau apararea lui Yudilicious, dar nici modul asta in care raspundem ironic nu este normal. Ok, o gresit hai sa il ajutam, daca nu acuma, atunci pe viitor, dar nu " ori te uiti la ei cum mor incet in chinuri".
opincarul
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Polemica pe tema asta nu-si are rostul aici. Dar ca fapt divers, ceea ce a scris Fate nu e nici ironie, nici amenintare, e realitatea crunta.
Cu un filtru subdimensionat, fara material filtrant adecvat, niste pesti cunoscuti pentru faptul ca se caca-n draci, un acvariu de 60 de litri pentru 2 astfel de cacaciosi, asta e viitorul, nu ironie
Pestii aia sunt rezistenti, nimic de zis, dar pana cand? Intr-un astfel de ecosistem, orice schimbare ii supune unui stres suplimentar. Au rezistat cat au putut saracii, dar sistemul lor imunitar e la pamant. Baile cu verde de malachit sunt ca ciorba de pui cand ai clavicula rupta: frectie la picior de lemn.
Daca initiatorul acestui topic vrea sa inteleaga lucrurile descrise pana acum, e bine pentru pesti. Daca nu, ii va privi cum mor. Exista pe forum un exemplu recent al unui coleg acvarist, tot din Timisoara, caruia ii tot mureau pestii.
Persoana care i-a sarit prima in ajutor a fost tot Faye. Stilul acid e doar perceptia celor mai recenti in acvaristica.

Doar ca nota de subsol, atunci cand Faye a fost mustrata a acceptat cu fruntea sus castanele, pentru ca stie ce inseamna sa-ti asumi responsabilitatea pentru faptele tale!! Lucru rar intalnit printre incepatori.

Mama prostilor e mereu gravida!
euro2me
Member
[Avatar]

IP:

Yudi, intrebarea ta contine, de fapt, raspunsul:
"stiu ca este micut spatiul pt ei, ...si poate filtrul meu nu este destul de bun..."

iar Faye ti-a confirmat:
"le schimbi si bazinul si filtrarea" + o ironie care sa te faca sa intelegi gravitatea situatiei (pt. ca ea chiar tine la pesti, sa stii).

This message was edited 1 time. Last update was at 10/08/2016 21:40:19

Nu-ti bate capul, sunt altii facuti pentru asta.
opincarul
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

euro2me wrote: Executarea !

Te rog sa nu mai scrii asta pentru ca unii colegi se vor simti lezati in amorul propriu

Inca un coleg care-ti spune sa maresti volumul si filtrarea. Ma rog, nu sa o maresti, ci sa o instalezi, fiindca filtrul intern e o nimica toata pentru niste pesti precum carasii.

euro2me
Member
[Avatar]

IP:

OK boss, am sters.

Nu-ti bate capul, sunt altii facuti pentru asta.
opincarul
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

euro2me wrote:OK boss, am sters.

Man, eu glumeam
Daca cineva se simte lezat, sa stea acasa!
Cine o cunoaste pe Faye stie foarte bine ca iubeste animalele extrem de mult, iar sfaturile sale sunt cat se poate de pertinente. Agresivitatea unui raspuns, sau ironia din el, e doar in mintea noastra.

PS: chiar imi pare rau ca ai sters partea cu executarea din comentariul tau!

Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Doi carasi in ~60 de litri de apa cu filtrare si curatenie adecvate sunt deajuns.

Eu, in copilarie, am tinut 7 carasi in 80 de litri cu filtrare corespunzatoare (sifonat fundul acvariului in fiecare dimineata si schimbarea ~ 10 litri de apa). Acvariul era steril dar pestii au fost SUPERBI!!! Au trait mai bine de 7 ani fara nicio boala. Erau foarte blanzi, mancau din mana si tot cu mana ii primdeam si-i scoteam din acvariu pentru a elimina aerul (o problema stiuta la fomistii aia)

opincarul
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Radu, carasii traiesc 15-20 de ani, asa ca nu prea poti spune ca au dus-o grozav in cei peste 7 ani.

Faptul ca se joaca pestii cu bulele de aer e un lucru frumos, dar pentru copii de cativa ani. Pentru un acvarist e semn ca ai o buba in acvariu si trebuie sa iei masuri!
Dar noi preferam sa intrebam ce gust au biscuitii sarati...

Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

IP:

@opincarul: mie imi place sa spun doar lucruri pe care le stiu, pe care le-am trait. Vad ca tie iti cam place, cateodata, sa interpretezi, sa ghicesti ori sa fabulezi.

Din pacate, pestii au sfarsit dramatic deoarece a crapat fundul acvariului cand nimeni nu era acasa. In fine...decat 20 de ani numai cu carasi...poate mi bine asa

This message was edited 1 time. Last update was at 11/08/2016 09:00:28

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: