[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Plante dificile - pe scut sau sub...  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Cred ca la un moment dat orice acvarist preocupat de bazine plantate a intrat sau a dorit sa intre in posesia unor plante considerate foarte dificile. Unii au avut sansa sa reuseasca sa le intretina, sa le dezvolte si chiar sa le inmulteasca, dar uneori lucrurile nu au mers cum am dorit... Va propun in acest topic sa ne impartasim atat succesele cat si insuccesele cu aceste plante in ideea de a reusi data viitoare, sau pentru ca altii sa evite greselile noastre.
Voi incepe chiar eu cu un esec, lasand pe mai tarziu succesele. Povestea incepe asa: in urma cu vreo 3 luni am intrat in posesia unui fir de 10 cm Cabomba furcata (piauhyensis), pe care l-am plantat in substratul acvariului de 220 L (datele tehnice despre lumina, substrat in acvariu le gasiti aici) in zona median frontala, aparent in lumina. Am avut 3 categorii de probleme: 1) acvariul era cam la sfarsitul ciclarii, dar departe de a fi "algae free", mostenind niste alge filamentoase lungi aduse cu unele plante, care au gasit tinta ideala Cabomba, ce era zilnic sufocata de ele. 2) desi lumina nu era rea, in mod cert nu a fost destula pentru aceasta planta (0,65w/l chiar cu reflectoare Juwel), iar 3) vagul CO2 din acea perioada (DIY drojdie) de asemenea prea putin. Planta facea radacini adventive acvatice, crestea putin, facea un varf roz superb, iar apoi se reteza (se macera tulpina) si trebuia replantata, apoi povestea se repeta pana am renuntat. Pentru cei ce nu cunosc aceasta planta superba aveti aici un link. Daca cineva creste aceasta planta ar fi util pentru noi sa aflam lumina minimala la care a mers si alte conditii. Evident o cultura reusita, intr-un buchet bine plasat, cu un contrast dat de un decor inchis la culoare sau bustean de culoare inchisa,etc., face aceasta planta un punct de atractie deosebit in orice acvariu. Va astept cu experiente personale despre aceasta planta si despre altele si sper ca acest topic nu se va epuiza prea curand, in folosul tuturor :-)

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

INTROS wrote:Daca cineva creste aceasta planta ar fi util pentru noi sa aflam lumina minimala la care a mers si alte conditii.
La mine a mers bine intr-un acvariu de 80 litri (coloana de apa era vreo 30 cm) cu doua jumatati de tuburi de 36 W: un 830 si un Osram Fluora (tuburile de 36 W acopereau 2 acvarii alaturate) . Substratu' era nisip de 2-3 mm. Fertilizant: HP si Plantamin, alternativ. Duritatea era 1, mergea si CO2 (fara controller). A facut tufe frumoase. Singura neplacere era ca trebuia tunsa des. Da' culorile plantei compenseaza.

Am observat ca radacinile nu erau prea dezvoltate. Firele proaspat plantete efectiv cresteau inainte de a apuca sa-si formeze radacini. Pe cind isi formau radacinile, ajungeau la suprafata si trebuiau tunse iar . Din aceste motive cred ca planta e capabila sa-si ia haleala din masa apei, un sol fertil nefiind de prea mare folos. Doar daca avem de gind sa lasam planta sa se intinda pe suprafata apei. Cred ca fertilizantu' lichid e necesar.

Pentru ca-i mergea bine, am impartit-o pe la toti amicii. In acvarii cu lumina putina a crescut verde si cu intrenoduri lungi. Total inestetic.

Am pierdut-o din neglijenta ....... imi facusem damblaua cu ea.


Bineinteles c-am si poze in sprijinu' afirmatiei c-a facut tufe frumoase. O sa le prezint daca o sa reusesc sa pun poze la galerie. De citeva saptamini (poate mai mult, atunci am observat) nu mai pot uploada nimic desi alti useri au mai bagat poze intre timp. Poate cineva priceput o repara. Galeria asta are boala pppaaa mine .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Porcu'"][quote="INTROS wrote: Galeria asta are boala pa™ mine .
Se mai blocheaza uploadul. Si eu am pus pe un server extern imaginile cu acvariul 220L, dar ulterior s-a rezolvat si le-am pus si la galeria de aici. Multumim pentru informatiile despre C. furcata - este exact linia pe care o doream pentru acest topic. Te credem si daca nu poti uploada pozele ... :-) Ce ziceti de un mic joc - cine a raspuns propune mai departe o planta din aceasta categorie, spre discutii - so Faraonu "be my guest", nu fi timid...

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

INTROS wrote:Se mai blocheaza uploadul.
Stiu de faza cu blocatu'. Da' la mine e vorba de alta eroare, nu aia cunoscuta. Eu nu pot baga nimic nici in momentele in care functioneaza galeria. E ceva legat de useru' meu.
Si nu vreau sa le pun pe alt server, vreau sa le pun la galeria noastra :p .

INTROS wrote:nu fi timid...
Inca n-am epuizat planta asta. Nu cred ca numa' noi doi am avut-o prin acvarii => altii e timizi sau secretosi , nu io :p .

Poze: smilie ... Poze cu plante
hans
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/10/2002 16:30:47
Messages: 612
Location: BUCURESTI
IP:
Offline

@Faraonu' bre, ... stiu serverele ca ai pacatuit prea mult si de aia iti apar ceva erori, las-o mai moale cu blestemele tale si du-te pe la o manastire si da o acatiste sa vezi cum o sa-si dea drumu'

Plantuta asta am avut-o si eu ... o planta foarte frumoasa, dar invaziva dupa parerea mea. Am pierdut-o ca si d-l porc, din neglijenta, dand in stanga si in dreapta, fara sa-mi opresc si mie

Singura planta care "m-a facut" pana acum, este nemaipomenita tonina ... cand am adus-o in acvariu, eram la perioada de "tulburel" si saraca nu a gasit un mediu foarte bun la mine - 3 saptamani de intuneric total. A incercat ea sa reziste, ii dadeau muguri la fiecare saptamana ( dupa ce am aprins lumina )....dar pana la urma s-a uscat de tot. Promit sa am mai multa grija de ea, daca reusesc sa mai gasesc.
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

@ Hans
Da, Tonina este printre speciile cele mai dificile. Ar necesita substrat acid, cu turba, apa foarte moale atat ca duritate generala cat si de carbonati (aici in Bucuresti este total improprie), Co2 si mai ales lumina (la aceasta planta da, se poate ajunge si la 1w/l sau chiar peste). As spune ca varietati ca Tonina Belem si Manaus sunt chiar mai frumoase decat "clasica" Tonina fluviatilis, dar la fel de dificile. Aveti aici un link spre aceste varietati .

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Eu as merge mai departe, as face si o analiza mai complexa a ce s-a facut bine si ce s-a gresit in cresterea aceastei plante.
Cred ca asta ar fi cel mai util atat pentru cei care vor sa mai creasca planta asta cat si pentru diversi pacalici care vor fi sa apara de acum incolo declarandu-se experti in planta spunand ca le-a reusit sub forma de tufe luxuriante doar cu apa, paie si bataie ca doar sunt stapâni incontestabili ai lu kk si maka

Revenind la subiect, ca sa zic asa Mare Porc...mare caracter are intaietate din motive subiective.
El pur si simplu a castigat batalia cu planta prin noroc porcesc absolut combinat cu cunoasterea cerintelor necesare unei bune dezvolvatari ai Cabombei in spetza.

Cand am citit acolo ca:
...la mine a mers bine intr-un acvariu de 80 litri (coloana de apa era vreo 30 cm) cu doua jumatati de tuburi de 36 W: un 830 si un Osram Fluora (tuburile de 36 W acopereau 2 acvarii alaturate).


Cand am mai vazut si ca a mai scris
Duritatea era 1
fara sa accentueze ca asta-i cheia succesului si restu-i cam vax la planta asta, am avut ca prim imbold sa-l intreb daca si pe cine ia la misto caci sa scrii ce a scris el acolo e similar cu a avea planta aproape fara sa faci nimic...dar a avea totul, pentru ca asa iti vine apa la teava

Oare merg blestemele contra Faraonilor, porcilor...sau ce or mai fi ei, caci l-as blestema cu apa de Bucuresti si atunci sa mai vedem cine vorbeste cu atata detasare despre, CO2, fertilizanti, etc. La o planta care nu-i poti obtine cerintele altfel, astfel de trucuri sunt varianta prin care poti sa o fraieresti.

Sa analizam deci ca sa inteleaga toti ce a facut el ca sa-i mearga bine la planta caci asta mi se pare cel mai util, iar el oferit acolo cam cele mai apropiate conditii de ceea ce ar fi trebuit.

A pus coloana de 30.
Daca a stiut de la inceput de ce a facut asta e meritul lui...daca e nimereala, e norocul amintit.
Eu stiu ca MA citeste...poate Porcu` nu dar sunt convins ca nu a fost nimereala.
La 30 de cm coloana, cu 2 tuburi poti sa ai sperante ca intensitatea luminoasa este cea ceruta de aceasta planta.
Intensitate luminoasa optima este extrem de mare 1500 lux. Mentionez importanta faptului ca cele 2 tuburi actionau in acvariu exact pe zonele de putere maxima...altfel spus mijlocul unui tub de 36 e mai puternic dpdv flux luminos decat mijlocul a 2 neoane de 18 chiar daca 18+18=36 ...
De conditiile optime de lumina el s-a apropiat prin folosirea celui mai puternic vataj de aproape 1w/l dar formata dintr-un neon de mare intensitate luminoasa probabil nu cel mai bun pe segmentul lui dovada fiind faptul ca este laudat doar in Romania si un neon dedicat plantelor dar cu intensitate mai slabuta (care insa facea fata cu brio la 30 de cm) cu avantajul ca temperatura de culoare a favorizat culoarea optima a plantei.
As fi vrut sa vad plante pornite din pui de 10 cm, cum zicea INTROS plantate in acvarii cu coloana de 55-60...caci eram curios despre modalitatea de iluminare la intensitatea optima...nu ca nu ar exista.

In schimb INTROS desi constient de cerintele plantei a pierdut batalia atat din watt-aj cat si din coloana, mai mare. Datele problemei legate de numarul de neoane si coloana insa la el nu mai puteau fi schimbate si de aici si faptul ca a avut in perioada aia niste rezultate mai slabe cu planta. El a facut ce a putut cu ce a avut atunci. La 0,65w/l e o arta sa o faci sa mearga si lipsa de lumina poate fi compensata doar prin anumite artificii.

Hans in schimb a beneficiat de cateva din aceste artificii si in plus a avut cu ceva mai multi w/l, lucru esential la Cabomba furcata (piauhyensis) alaturi de duritatea apei...chiar daca avanatajele astea au fost descoperite ulterior.

Duritatea apei este foarte importanta si este al 2 –lea capitol la care Porcu` a castigat lupta.
Aici chiar fara sa faca nimic si d`aia imi vin spumele pppaaa el....caci apa lui i-a venit pe teava.
Faptul ca planta asta are nevoie de o duritate mica si un pH acid sunt doua dat`uri ce il avantajaza.
Ardealul este probabil una dintre cele mai apropiate zone din Romania ca parametrii de facut pesti si plante de acvariu de ceea ce se gaseste prin America de Sud. Daca apa nu ar avea conductivitatea ridicata datorata continutul specific al metalelor caracteristice zonelor cu combinate/ industrii ceausiste ar fi chiar un paradis.

Si din punct de vedere fertilizare si CO2 in aceste conditii totul este mai simplu ca in Bucuresti, pH-urile scazute facilitand absorbtia usoara a fierului in forma bivalentasa si scazand importanta calitatii celor 2 nutrienti. Iti da mana sa zici ca ai bagat fericirea plantei :-) si CO2 cand `froia muschiu tau la asa duritate si pH...unde fara sa dau ideii dar nici fara sa exagerez prea mult ai putea face si pipi ca tot ar fi usor de asimilat
Deci si aici o lupta castigata porcesc dar cinstit in conditiile in care asta-i apa care in alte conditii este un dezavantaj

In Bucuresti atat Intros cat si Hans au dus munci de lamurire cu boschetii pe un pH ce se joaca langa 7 si 7,5 si care pe langa faptul ca ingreuneaza absorbtia unor anumiti fertilizanti...combinat cu un kH necunoscut pot da virari bruste in cazul aditiei de CO2 cu urmari clare in distrugerea plantei in zona de varf.
Din punctul asta de vedere de acum incolo INTROS ca si altii ce au prezentat acvari de vis a rezolvat problema definitiv: are controller si va avea ce pH vrea el si ce continut considera el necesar la aditia de CO2

Substratul este iarasi un factor strict neinteresant in cazul acestei plante, dar fertilizantii trebuie sa fie lichizi si de calitate, in cazul in care nu reusesti sa-i acoperi celelalte cerinte de baza legate de lumina si duritate/pH.
Aici lupta a castigat-o Hans care desii nu a avut conditiile de iluminat ale lui MA a beneficiat de un fertilizant lichid special destinat plantelor cu frunze rosii produs de firma eSHa.
El a reusit astfel sa-si acopere carentele din acvariu ajutat si de aditie de CO2 chiar daca pe vrema aceia nu o facea decat empiric.

Ca o concluzie din ce imi aduc aminte Porcu` avea niste Cabombe de concurs dar cel mai greu cred le-a facut Hans si el le-a facut aici in mizeria noastra :-) ...nu in burgejala ardeleanului.

Poate ca sunt subiectiv pentru ca acum o sa scriu cam cum am tinut-o eu si cu ce rezultate:

Am avut de surmontat cateva probleme: lumina de 0.5w/l, duritate 8-10, pH = 7,2 temperatura peste 30 de grade vara.
Cel mai greu am avut de suferit din cauza luminii slabe si tot ce am putut sa fac sa plasez planta sub tubul cu intensitatea cea mai mare exact sub zona sa mediana. Nu am avut posibilitatea sa mai pun un tub din constructie datorita formei mobilierului. Desi sunt constient ca asta e un handicap la nivel general, nu numai pentru planta asta, ma chinui cu ce am smilie
Am avut un pH usor scazut de aditia unei substante ce continea acizi tanici si asta combinat cu faptul ca am pompat apa distilata...ceea ce m-a facut sa mai dreg busuiocul.
Fertilizarea la mine se stie e facuta cu Dupla carcotasilor pot sa le pun la dispozitie un grafic comparativ despre absorbtia Fe detaliat pe firme de producatori iar faptul ca lumina era predominant pe Osram Fluora imi dadea avantajul unor culori mai misto pe planta decat ce am vazut la MA...poate la fel(sa nu ma umflu`n pene :-) )...dar pe plante ce se alungeau exact cum zicea el. Problema era distanta dintre internoduri si oarecare delicatetea tulpinii.
Greu era pana ridicam planta la jumatatea acvariului si asta datorita intensitatii luminoase mai mici, dar apoi nu mai erau probleme.
Planta nu a mierlit-o insa la mine iar ultimele 8 fire au fost donate moka la divese intalniri unora dintre cei care se kk pe ei pe unde mai apuca...si la cine mai au audienta, deh spirite nobile ale proverbului legat de facerea de bine.
Totusi ca sa o tin in conditiile de care am pomenit era o adevarata arta, ca sa nu zic un adevarat chin.
Am un prieten, acvarist vechi, care a venit din Canada de ceva vreme si ma batea la cap sa o fac. Ia-m facut-o, a marturist ca a vazut-o si ca se declara multumit de ea. A doua zi dupa ce i-am smuls declaratia am zvarlit plantele caci ma saturasem sa tot stau si sa lucrez pentru cateva fire pe care le-as fi gasit oricand in Romania in detrimentul unor plante mai rare.
O mica smecherie este si momentul cuparii care il recomand sa fie facut doar dupa ce planta a pus circa 5-10 cm pe suprafata apei permitand sa acumuleze indeajuns nutrienti in varf...altfel e mai usor de topit.
Cam asta ar fi.

Tonina este un subiect aparte.
Dupa cum poate va mai amintiti inclusiv transportul facut pentru prima oara in Romania anul asta, s-a facut la insistentele si la reclama facuta plantei de catre mine. Marturisesc ca baloseam la planta de ani buni de zile si Mosu mi-e martor, el fiind unul dintre cei care ma zgandarea periodic cu ideea de a tine cateva fire.
Cunosc planta bine...din literatura, din calatorii pe afara si mai nou si din acvariul meu .

Conditiile sale de crestere in mare par a fi cele enuntate de INTROS...bine asta fara sa luam in calcul faptul ca am pierdut "un mare specialist in Tonine" care le crestea dupa o reteta proprie si care defapt se lauda de a trebuit sa-i retezam nasu`.

Realitatea este, ca sunt mai multe, in afara celor descrise legate de iluminat si aciditatea solului, date pe care orice om cu adevarat pasionat ar fi putut sa le cunoasca chiar inaintea achizitionarii ei daca chiar ar fi fost interesat.
O importanta covarsitoare pare sa o aiba si conductivitatea exprimata in µS...dar asta inseamna din pacate achizitionare de osmozator si stiu ca lumea e alergica cand mai prezint cate un gadget d`asta "inutil"

E drept ca se poate si fara :-) ...d`aia si suntem fara Tonine azi chiar daca intr-adevar specia importata la noi era cea mai banala, dar am mari sperante in 2 dintre cele mai noi descoperiri promovate de un "expert" in lumea plantelor si anume spartura de caramida ca substrat si neoanele de mezeluri pentru lumina.
Stau sa contabilizez cate :pigeons: (a se citii tampenii) am auzit propuse spre realizarea acvariilor de catre oameni care scuturati un pic de reverul intelectului (atat cat este) se recunosc aburici in acvaristica si care continuua cu seninatate sa dea sfaturi...Este uluitor .
Cum o fi sa zici...da` ma sunt smilie, nu ma pricep, nu am crescut decat trei gupani si doua alge...da` nu ma las, vreau sa ii invat si pe altii sa fie la fel de smilie ca mine... ...deh ce sa fac...suflet de caine nu m-am putut abtine

Din acest motiv sunt circumspect vis-a-vis de viitorul acestei rubrici in care ar trebuii prezentate astfel de analize amanuntite ale modului in care se reuseste in mod real si nu accidental sau imaginar cresterea unei plante cotata mai dificila...
Sper deci din tot sufletul ca nu o sa apara diversi pacalici care sa se sparga`n barci dar mi-e teama ca mancarimea de limba primeaza sfaturilor pe care le-au mai primit iar la subiectul plante de acvariu cu siguranta sunt la nivelul unei mai vechi recomandari: reamintesc (numai) punctul 5.
Inspirati – expirati.
Pana cand se invata asta macar o expresie mai pe intelesul marlanui mi se pare mai adecvata: aia cu ciocu` mic und spiel de glezne

Pentru cei cu adevarat pasionati NU DISPERATI Christel Kasselmann a adus de 30 de ori planta asta din habitatul ei natural Venezuela in Germania si a pierdut-o de tot atatea ori in urma expeditiilor pe care le efectuat si pentru aceasta planta, specialitatea ei fiind in fond Echinodorusii.
Pan` la urma a reusit
Asa ca nu e nici o rusine sa recunosti ca ai pierdut-o ...e mult mai corect decat sa te dai in barci ca esti expert si sa ai doar cateva cotoare ruginite de Anubias

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

@ Sandu
Ce inseamna domnule ozonul de week-end la creierul omului, fata de CO2-ul nativ de esapamant bucurestean aditivat cu ceva pulberi de pamant stramosesc - uite cum se invigoreaza pana de scriitor "plantist". Ma speriasem ca sucomba topicul inainte de vreme si cu discutiile neterminate despre plante dificile ce ne-au trecut prin acvarii. Da, asta voiam sa citim si sper ca si altii sunt interesati de aceasta tema, asteptam in continuare experiente pe tema Cabomba furcata & Tonina, nu doar ca acestea ar fi singurele dificile, dar sper sa mai avem si alte episoade la "tele forum novela" plante dificile... Imi permit sa lansez o propunere, (daca in urmatoarele zile nu mai apar posturi aici, dar repet, sunt convins ca mai sunt persoane care au de povestit despre cele doua plante de mai sus), deci propunerea surpriza (pentru ca aparent nu e catalogata planta dificila) ar fi Blixa japonica.. De ce o propun? 1. Pentru ca este cunoscut faptul ca in tehnicile de aquascaping post olandeze, deci incepand cu era Amano, aceasta planta a devenit foarte importanta. 2. Pentru ca daca merge bine este foarte frumoasa, mai ales in combinatie cu Anubiasi nana Glosso si roci (stiu, unii ar spune ca e un smoc de iarba de pasune asiatica, dar imi permit sa pun un link pe un acvariu cu asa ceva sa vedeti ce efecte are in combinatia cu rocile si lumina de fundal potrivite...) si in al treilea rand, pentru ca la 1-2 persoane care o au sau au avut-o in Bucuresti, din motive clare de duritate apa, spuneau ca nu prea mergea de loc bine, fiind departe de imaginea din link-ul de mai sus.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

PS Am scris mai sus Blixa japonica. Corect este Blyxa japonica, desi mai apare uneori scrisa si cu i. Apropos, cum spuneam mai sus stiu persoane care au avut-o sau o au. Blyxa aubertii o fi intrat la noi?

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

INTROS wrote:
Ma speriasem ca sucomba topicul inainte de vreme si cu discutiile neterminate despre plante dificile ce ne-au trecut prin acvarii. Da, asta voiam sa citim si sper ca si altii sunt interesati de aceasta tema...

Acuma ce sa zic...mi-e teama ca de tema asta nu sunt preocupati decat aia 5 de au comandat cu adevarat plante atunci cand g.g. a incercat sa faca primul import pentru forum ...si aialaltii care stau pe margine, se uita, comenteaza pe unde pot si striga of-of auoleu chemecala cade greu. .
Si eu sper ca mai exista o categorie de pasionati care nu au avut plantele si atunci din bun simt (lucru rar in ziua de azi) nu se pronunta in necunostinta de cauza...cum e si firesc. Decat sa propui aberatii pe care nici nu le-ai incercat doar asa de dragul "experimentului" stupid mai bine taci, pentru ca macar asa, ai sansa sa nu bati in penibil...si slava Domnului avem un nou maestru al penibilului, ce se produce si el pe unde mai apuca si pe unde mai este lasat.

INTROS wrote:Apropos, cum spuneam mai sus stiu persoane care au avut-o sau o au. Blyxa aubertii o fi intrat la noi?

Blyxa auberti la fel de repede a si iesit...ca nu stiu daca mai are cineva din ce a adus atunci chitron. El care tine mai bine contabilitatea la ceea ce se mai intampla cu plantele aduse mi-a spus ca slabe sperante sa mai fie...dar vestea buna este ca undeva spre sfarsitul lui August mai apare un transport cu plante mai deosebite asa ca s-ar putea sa mai se gaseasca atunci.
Eu nu am luat atunci eram plecat din Bucuresti si s-a volatilizat...pana am aparut

Blyxa japonica am si acum dintr-un transport de asta iarna(parca)...am poza la galerie si chiar daca nu arata chiar ca atunci e bine si acum 3 saptamani am dat un pui la Constanta la un coleg forumist.

image

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Sandu wrote:Aici chiar fara sa faca nimic si d`aia imi vin spumele pa™ el....caci apa lui i-a venit pe teava.

:stramba:

Sandu wrote:Iti da mana sa zici ca ai bagat fericirea plantei :-) si CO2 cand `froia muschiu tau la asa duritate si pH...
Adevaru' e ca si mie imi vin spumele pe voi ca aveti KH (chiar daca prea mare). E groaznic sa bagi CO2 la KH=0 si sa constati un pH sub 4,5 :nutz: .
Sau sa setezi pH-controlleru' pe 6 si sa nu dea drumu' la CO2 pentru ca pH-u scade singur la 5 ....... il invit pe amicu' care-a patit-o sa povesteasca .
Traiasca cochiliile se scoici in acvariu.

Sandu wrote:Substratul este iarasi un factor strict neinteresant in cazul acestei plante


Poze: Cabomba furcata & Cabomba furcata & Cabomba furcata.
Asta e culoarea pe care a facut-o in alt acvariu doar la lumina de la Osram Fluora: Cabomba furcata

Topicu' asta mi-a facut pofta sa am iar Cabomba furcata. De citeva zile inoata iar in acvariile mele.



Sandu wrote:Tonina este un subiect aparte.


Nu spun mai nimic despre ea ca nu-i dau de capat . Acuma sta intr-un acvariu cu vreo 60-70 litri apa. Coloana e tot in jur de 30 cm. Lumina e 2 x 18 W - 830 si 2 x 18 W - Osram Fluora. Peste 1 W/litru. Sa nu spuna ca nu-i ajunge. Substratu' e cu Terralit si Tetra Initial Sticks. Cu niste cochilii incerc sa tin un KH de 2-3. Planta merge iconstant. Uite doua poze de cind mergea bine: Tonina & Tonina. Apoi s-a facut maro si cind o credeam pierduta a dat lastari.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Pai da mai baieti ,BRAVO asa discutii chiar i-mi merg la suflet
Discutii la care are de invatat si al cu baraba sura si al cu tata in gura
Pai mai baieti eu ce sa mai spun ca apa din IASI DE LA MINE din zona Copou(cartier in iasi ) are duritatea de 16 dgh si am avut si perioade cand a venit cu 22 dgh si mereu trebuie sa stau cu galeti sa adun apa de ploaie sa pot sa scad duritatea macar la 7-8 dgh
L-as ruga pe MARELE ALB sa i-mi trimita si mie o cisterna de apa daca se poate la schimb cu o cisterna de bere
Revenind la discutia de baza in general plantele gen "fir " se tin in acvarii cu inaltimea coloanei de apa in jur de 30-35 de cm numai asa se poate obtine o cat de cat uniformitate in crestere si culoare a plantei bine inteles si o intensitate luminoasa chiar foarte mare si nelipsitul co2

Dar sa nu uitam si de asocierea de plante ca unele plante nu pot trai in aceleasi conditii cu alte plante :

1 Diferente de temperatura
2 Diefrente de substrat si aici ma refer la gradul de porozitate unele prefera un substrat mai fin altele mai grosier , unele mai bogat in elemente nutritive altele mai putin .
3 Diferente de chimismul apei ph ,dgh kh , conductivitate etc
4 Diferente de intensitate luminoasa si chiar unele sensibile la variatii ale spectrului luminos
5 diferente de nivelul de co2
Bine inteles si alte elemente pot fi luate in considerare , inclusiv si calitatea fertilizantului folosit este de mare importanta . Personal nu am avut tonina sau cabomba deci nu pot emite o parere pertinenta in acest sens dar stiu ca sunt specii de plante din aceiasi familie care nu au aceleasi conditii de crestere
Deci ideal ar fi sa avem cam 15-20 de acvarii fiecare cu specii de plante compatibile intre ele si conditii specifice pentru fiecare grup de plante
Dar asa ceva cam greu cu parere de rau va anunt ca nu eu am castigat la loto 6/49 ca altfel aveam macar 10 asemenea acvarii

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Revenind la Blyxa japonica & aubertii, ziceam eu (de fapt pe net) ca nu ar fi considerate foarte dificile, dar se pare ca nu am gresit introducandu-le la acest topic - atat Tropica, cat si Christel Kasselmann (ca tot a fost citat numele de Sandu) o considera foarte dificila!, necesitand pentru o buna dezvoltare un KH pana la 2-3 si un GH sub 5, lumina si CO2. Se pare ca la variatii marcate de pH (CO2) se degradeaza si trebuie sa o iei de la capat. Atentie, a nu fi confundata cu Acorus gramineus, la o privire rapida, un reper imediat fiind striatiile transversale de pe frunzele de Blyxa. Fata de Blyxa aubertii care are o dezvoltare spiralata in rozeta, Blyxa japonica este in realitate o planta tija!! dar cu tije f scurte, cu expandare foliativa de la nivelul solului. Cand merge bine trimite microstoloni in vecinatate, dar strict local, nefiind nici pe departe invaziva ca Sagitaria et comp. Ce insemna o Blyxa care merge cu adevarat bine puteti vedea aici. Aveti ca reper pentru dimensiunea plantei discusul si characidele din vecinatate. Merita efortul nu?

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

chitron wrote:,i-ti garantez ca nu vei confunda Blyxa cu Acorus ,gramineus

Si eu cred ca nu le confund, dar spuneam eu "la o privire rapida", iar pe de alta parte toti am fost (si zic eu ramanem) incepatori, iar pentru ei pun un link cu un Acorus gramineus sa vada de ce am zis ce am zis. :-) OK, mergem mai departe si asteptam si alte comentarii despre plantele anterioare sau o propunere pentru o noua planta, daca in final nu mai sunt opinii despre Cabomba furcata, Tonina, Blyxa...

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

chitron wrote:I-mi cer scuze ca ma bag in discutie
P.S. Chiar te mai vrem in discutie, asta e scopul, cu cat mai multi care au cunostinte reale, aplicative, sfaturi utile, cu atat mai bine pentru noi toti...

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Sandu a scris
Blyxa japonica am si acum dintr-un transport de asta iarna(parca)...am poza la galerie si chiar daca nu arata chiar ca atunci e bine si acum 3 saptamani am dat un pui la Constanta la un coleg forumist.

Hehe - de fapt cred ca au fost chiar doi pui Sandu - unul din ei usor mai dezvolat decit celalalt. Mare om oricum. Din citeva exemplare - fara sa stea pe ginduri - mi-a dat imediat doi pui.
De cind folosesc 50/50 RO/apa robinet plus EI (exista un link pe aici despre aceasta metoda) s-au intimplat multe. Puiul mai dezvoltat s-a inmultit prin separarea radacinii - foarte ciudat - si arata superb - multe frunze, cu un colorit aparte - un verde crud combinat cu insertii maro.

Puiul mai putin dezvoltat a ramas oarecum in urma (nu are atitea frunze si nici macar aceeasi culoare) in schimb a "luat-o din loc" si are deja stoloni - doi la numar in directi opuse - si pe fiecare stolon cite doua plantule (care dupa cum observ mostenesc imaginea plantei mama).

Mai am de asteptat pina sa ma pronunt daca am "prins-o" sau nu.
Le-am plantat si diferit ca sa fiu sigur ca macar una o pot propaga.
Cea dezvoltata am bagat-o in substrat cu aprox 0.5 cm din frunzele ce le avea iar cea mai putin dezvoltata am plantat-o doar cu radacinile infipte in substrat.
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Gabriel wrote:De cind folosesc 50/50 RO/apa robinet plus EI

Salut Gabriel, uite ce frumos se leaga lucrurile, de la Blyxa mama la puiul din Constanta Poti sa dezvolti putin mai concret cantitatile folosite de tine pentru EI (cred ca acei interesati au citit link-urile si discutiile din forum despre indexul estimativ al lui Tom Barr, la momentul respectiv eu spunand ca partea dificila in Bucuresti este sa gasesc banalele substante tip nitrat de potasiu, fosfat de potasiu, clorura de potasiu sau sulfat de potasiu si eventual sulfat de magneziu). Pentru cei ce totusi nu au citit link-ul, indexul estimativ se refera la macronutrientii enuntati mai sus, adminstrati intr-un acvariu, pe baza unor doze generice dependente doar de volumul acvariului, doze care ar cadea intre limitele minime si maxime de consum ale nutrientilor la un acvariu presupus cu o biomasa vegetala "rezonabila". Curbele de consum studiate anterior la zeci si zeci de acvarii de Tom Barr au permis calculul estimativ al necesarului pentru orice alt acvariu de volum asemanator, cu un schimb saptamanal de apa de 50%. Deci teoretic se dau doze din substantele mentionate si nu prea stai sa mai masori nitratii, fosfatii, potasiul. Ca sa nu se piarda intrebarea cate Gabriel printre divagatii, o repet: ai gasit substantele de mai sus pe la noi in comert si ce cantitati folosesti la volumul acvariului tau ? (eu fiind interesat mai ales de nitrat de K si clorura sau sulfat de K).
Revenind la topicul nostru, presupunand ca nu mai are nimeni de adaugat despre plantele de mai sus (desi poate sa revina oricine, oricand) propun spre discutii micile plantute pe care cred ca le-am incercat multi - plantele pentru covor, si tinand cont de topic scot din cauza Marsilea cu diverse varietati) referindu-ma doar la Glossostigma elatinoides si Hemianthus callitrichoides , la ultimul, cu lipsa de modestie mai bag un link, promiitand sa revin si cu propriile observatii privind cresterea lor.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
hans
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/10/2002 16:30:47
Messages: 612
Location: BUCURESTI
IP:
Offline

Apropos de glosso ... a ajuns la mine in acvariu cam acum 3 luni, un buchetel. Am plantat-o cu o penseta, fir cu fir. Mi-a luat cateva ore aceasta operatie. Dupa o saptamana nu se mai vedea mare lucru. Credeam ca am pierdut-o. Dar, spre multumirea mea, cam la 2 saptamani dupa ce am plantat-o, au inceput sa apara din substrat cam din locurile unde o plantasem frunzulite mici. O planta superba. Din pacate, cam la o luna dupa ce mi-am dat seama ca se prinsese cu adevarat, a ajuns sa se sufoce singura si a luat-o in sus, spre lumina. A ajuns cam la 10-15 cm inaltime. Nu prea imi place acest lucru si asi vrea sa o tund. Oare este bine ? A incercat cineva acest lucru ?
hans
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/10/2002 16:30:47
Messages: 612
Location: BUCURESTI
IP:
Offline

Si asi mai vrea sa mai pomenesc de o plantutza - micrantemum umbrosum ....alta planta coolta@porc.. Nu prea vrea sa se faca frumoasa la mine. Creste, frumos, dar, cand ajunge pe la 10-15 cm incepe sa se usuce. Si tot asa. Nu am reusit, cam dupa 1 an de cand am aceasta planta sa o "pacalesc" sa faca o tufa frumoasa.
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

INTROS as scris
ai gasit substantele de mai sus pe la noi in comert si ce cantitati folosesti la volumul acvariului tau ? (eu fiind interesat mai ales de nitrat de K si clorura sau sulfat de K).


Intros eu as zice ca problema nu o constituie substantele pentru macro ci pentru micro.
Pentru macro folosesc KNO3, KH2PO4, K2SO4, MgSO4 si le-am gasit la comerciantii de produse de laborator. Nu am vrut sa introduc in acvariu altceva decit substante PA (puritate analitica) pt ca am citit si despre accidente. Am cumparat de la doi comercianti unul din Ploiesti mai scumputz si unul din Buc ceva mai ieftin. Daca vrei detalii pe PM. Am luat pentru toate borcane de 1kilogram care - judecand dupa comsumul acvariului de acasa - imi vor ajunge peste 1 an.
Cu micros as fost foarte greu. Nu am gasit ce am vrut in Romania. Am cumparat cu mari dificultati si probleme cu vama rromana (am scris in cunostinta de cauza cu rr pt ca asta sunt vamesii - sper sa nu fie nici o persoana pe acest forum care sa lucreze pt vama) micros sub forma de praf tocmai din Canada (www.hydropnics.com).
Cantitatile pentru macro le voi da aici ca nu sunt un secret dar problema este ca ele depind nu numai de volumul acvariului (net sau brut - si am sa explic si asta) ci si de lumina, co2, cit de plantat este acvariul, cit de populat este acvariul, substrat etc. Cel mai bun calculator pt cantitati l-am gasit pe www.plantedtank.net.
Acvariul meu de acasa are 80 x 40 x 40cm deci 128litri brut.
Pe alte forumuri parerile sunt impartite - unii dozeaza pt volumul brut, altii pt volumul net (adica volumul din dimensiunile interioare din care scad volumul substratului si al hardscape-ului) mai dificil.
Eu mi-am luat ca valoare de referinta 100litri pentru ca nu mai lucrasem cu EI, din frica de alge care deja isi facusera cunoscuta prezenta fiind acvariu nou/neciclat precum si din cauza luminii cam scazute ca intensitate.
Lumina este 4 x 24w T5 TLL865 Philips deci cumva intensitate medie spre mare - la inceput fotoperioada de 12h pe zi apoi 9/10h pe zi la aparitia algelor.
Eu dozez astfel
Luni+Miercuri+Vineri
Substante uscate
KNO3 - 1ml
KH2PO4 - 0.1ml
K2SO4 - 0.5ml
MgSO4 - 1.2ml
Marti+Joi+Vineri
Traces - aici degeaba spun dozajul pt ca se poate aplica doar daca cineva foloseste aceeasi substanta ca sursa pt ca difera concentratiile de micro.
O sa spui ca dozez prea mult fosfat dar sa stii ca mi-au aparut niste "spot algae" pe frunzele de anubias ceea ce denota nivel scazut de PO4.
Discutia este vasta si "curg rauri de cerneala" ca sa zic asa pe alte forumuri depre dozaj.
CO2 l-am dozat iar empiric pt ca sfatul lui "plantbrain" peste tot este "uita de co2 dozat conform cu Kh/Ph si arunca sonda de Ph". Deh problema mea a fost ca nu am gasit inca Kh test si am folosit aproximativ metoda empirica "injecteaza pina vezi pestii stresati apoi mai redu un pic". Zic aproximativ pt ca probabil duritatea (desi nu stiu cit poate fi daca folosesc 50/50 RO/apa robinet) impreuna cu reactorul neperformant (acum folosesc un reactor Ferplast Mixer plus un powerhead separat pt dispersia apei ce iese din reactor) nu imi dau voie
sa cobor Ph sub 6.5 si aici nu am pestii stresati.
Ce pot sa spun - raspunsul plantelor este extraordinar dar atentie - exista reversul metodei - o zi de dozare sarita sau un schimb de apa sarit si algele vor fi la ele acasa.
HC nu am gasit inca dar Glosso am folosit la munca in acvariul de peste 330litri (la volumul asta am dozat EI) si a mers super bine pina cind m-am pricopsit cu blue-green algae (NO3 scazut) si a trebuit sa fac intuneric pt 4zile. Am piedut lilaeposis, micrantemum iar glosso a luat-o in sus. O ia spre lumina cind intensitatea este scazuta. Avea 2-3cm cu 2x80w TLL865 iar la 4x80w TLL865 mi-au aparut algele deh.
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com