Author |
Message |
anutzu21us
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/03/2015 23:51:33
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
anutzu21us
Junior member
IP:
|
Va salut, ce parere aveti despre un filtru Tetratec EX700 intr-un acvariu de 60 de litri?
Este supradimensionat? Ce implica aceasta supradimensionare? Ce probleme pot avea?
Tocmai ce am comandat si urmeaza sa ajunga:
- Acvariu Hailea F60, 60L
- filtru Tetratec EX700,
- Incalzitor Eheim Jager 50 W,
- 2 termometre unul cu ventuza si unul care se lipeste pe geam (din cauza ofertei, ... 2)
- Substrat rosu JBL Sansibar, 5 kg
La acvariu urmeaza o mica transformare la lumina, legat de filtru, nu cunosc nimic, stiu ca e pt bazine de peste 100L, dar ce volum si medii are, sanatate, oricum, daca voi stiti ce medii contine acest filtru si credeti ca sunt k, asa il las, daca nu, va rog sa ma invatati ce anume trebuie bagat la medii, de unde se achizitioneaza si ce cantitate imi trebuie.
incalzitorul este la minim, bazinul o sa stea intr-o camera incalzita, asa ca o sa faca fata, am inteles ca trebuie 1w/litru. Acum sper sa fie bun incalzitorul.
La substrat, este bun ce urmeaza sa imi ajunga? ... nu prea inteleg, cat substrat am nevoie la bazinul de 60L si ce cantitate de strat, petris mai am nevoie?
Cate straturi se pun in acvariu, 2....3? Se pune substrat si apoi strat? Atat? La strat cinca nu m-am gandit la nuanta, vreau ceva deschis, am inteles ca am nevoie de o granulatie de 2-3 mm, dar nu stiu ce cantitate sa cumpar. Mi-ar placea sa fac un fel de gazon din plante, gen "Cuba" parca se cheama.
Ce achizitii as mai avea nevoie? Pompa de aer? Furtun de curatare????.....
|
|
 |
skija
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/03/2015 11:27:06
|
skija
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/69f8ea31de0c00502b2ae571fbab1f95.jpg)
IP:
|
Filtrul este ok ptr 60 L , este chiar recomandat supradimensionare la filtrare , daca are debit prea mare poti sa reduci debitul din clapeta de output (iesire) .
Ca si material filtrant toata lumea de pe aici recomanda filtare biologica gen Sera Siporax , Eheim Substrat Pro , JBL Micromec sau Seachem Matrix (in functie de buget) .Din cate am vazut eu parca in tetratec 700 mediile de filtrare sunt cam "slabe" , eu as schimba toate mediile de filtrare din tertatec cu ce ti-am scris mai sus .
Pompa de aer nu ai nevoie daca o sa ai acvariu plantat .
Ca si substrat se iti recomand JBL Aqua Basis pe fund (substat nutritiv ptr plante) si peste el poti sa pui JBL Manado .(Sansibar este nisip si nu iti recomanda ptr inceput)
Gazon "cuba" nu o sa reusuesti sa fara sistem de CO2
|
|
 |
anutzu21us
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/03/2015 12:14:57
|
anutzu21us
Junior member
IP:
|
Sa inteleg ca acel substrat rosu sansibar nu este bun ca si substrat? Am sa caut ce mi-ati recomandat, nu e problema ca sunt putin scumpe, mai rau este ca trebuie sa cumpar cantitati mari ca nu sunt si vrac sau pungi mai mici.
ce cantitate de substrat si strat imi trebuie pt volumul de 60 de litri?
|
|
 |
skija
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/03/2015 12:56:42
|
skija
Senior member
IP:
|
Poi gasesti si Manado si Aqua basis la 3 si 5 kg
Ca si cantitati cred ca iti trebuie cam 5 kg de Aqua basis plus si cam tot atata Manado , poate Manado o punga de 5 kg si una de 3 kg ,(in total 8 kg) depinde ce vrei tu sa faci .
Eu tot timpul iau un pic mai mult substrat de cat am nevoie .
|
|
 |
sonic11
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/03/2015 17:08:54
|
sonic11
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f46c947fb6d99b46df4e2181237e2d0.jpg)
IP:
|
Daca folosesti Manado, spalal inainte.
Are praf care iti va murdari apa.
|
|
 |
anutzu21us
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/03/2015 23:22:10
|
anutzu21us
Junior member
IP:
|
Multumesc pentru sfaturi,
am achizitionat 2.5l de aquabasis plus, la bazinul meu imi ajunge sa pun un strat de ~1,5 - 2cm, si am mai luat 5l de Manado care ajunge pentru 3-4 cm.
Mai am o punga de sansibar rosu de 5 kg, granulatie: 0.2 - 0.6 mm.
Este k daca pun 3 straturi, primul aqua, doi sansibarul si apoi deasupra manado?
Sau sa combin sansibarul cu monado doar .... sau cu aquabasis??? Sau il dau deoparte si il trec la investitie proasta?
|
|
 |
sonic11
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/04/2015 00:15:13
|
sonic11
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f46c947fb6d99b46df4e2181237e2d0.jpg)
IP:
|
Nu stiu daca plantele pot supravietui in granulatie asa mica, posibil sa le sufoci radacinile.
This message was edited 1 time. Last update was at 01/04/2015 00:15:38
|
|
 |
Ancamarketing
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/04/2015 07:14:36
|
Ancamarketing
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/e287f0b2e730059c55d97fa92649f4f2.jpg)
IP:
|
Lasa doar Aquabasis si Mando, nu pune Sansibar, acesta are granulatie prea mica si radacinile plantelor vor fi sufocate, chiar daca il amesteci usor usor se va lasa sub mando si va face acolo un substrat periculos pentru plante.
Apoi sa te vad eu cum alegi bob cu bob sau fir cu fir nisipul din Aquabasis.
|
"Valoarea omului se masoara dupa greutatile pe care el le invinge." Voltaire |
|
 |
skija
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/04/2015 10:08:38
|
skija
Senior member
IP:
|
Lasa doar Aquabasis si peste el Manado , vezi ca asa te sfatuiesc toti ,asa am avut si eu , vinde punga de Sansibar
|
|
 |
ReBella
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/04/2015 13:53:54
|
ReBella
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d010396ca8abf6ead8cacc2c2f2f26c7.jpg)
IP:
|
Daca va cumparati un produs de la un producator... de ce nu cititi ce scrie pe pagina producatorului?  Ideal ar fi sa cititi inainte sa cumparati un produs, insa macar inainte de a-l pune in acvariu tot e util sa cititi: https://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/6117/jbl-sansibar-red
|
Until you find someone worth dying for, you never really live. |
|
 |
anutzu21us
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/04/2015 23:15:09
|
anutzu21us
Junior member
IP:
|
Multumesc de sfat, dar e greu cu engleza, l-am luat la urgenta, eh, nu e bai, a fost donat.
Sa revenim, azi de 1 aprilie, am luat 2 tzepe cat se poate de mari, prima tzeapa, a fost de la emag, am comandat de la ei cateva chestii, dar un filtru EX700 care avea si o reducere substantial de marisoara, nu a vrut sa ajunga si la mine, culmea ca am dat comanda, s-a inregistrat, urma sa ajunga dar se pare ca nu mai aveau pe stoc, deci, tzeapa, pa EX700, cine stie, ori a fost o reclama aburitoare, ori marketing, ori, ... chiar am avut ghinion, oricum... rusine sa le fie, daca au inregistrat comanda trebuia sa o si onoreze, cu alte cuvinte, tzeapa.
Buun, din moment ce nu imi permit un filtru nou si bun, am zis sa caut pe net ceva sh, si ma uit tot dupa un EX700, culmea ca gasesc la cineva, din orasul meu, un filtru EX700 nou, cu ZERO minute spune tipu, ma intalnesc cu el, ma uit la filtru (ca bou la poarta noua), vad ca are toate furtunasele sigilate, 2 o-ringuri tevi, totul sigilat, ... imi era de ajuns ce am vazut, tipul chiar avea dreptate, zero minute.
Iau cutia, ajung acasa, bucuros ca un copil, hai sa vad si eu ce poate face jucaria si cum arata in interior, ehh........ surpriza, filtru folosit, putina apa in interior, un lacas cu medii gol, celelate medii foarte putin murdare, am spus eu, asta sa fie singura problema la el, ca mediile oricum urma sa le schimb ca am inteles ca nu sunt k. Montez la loc medii, sertare, ma uit in carte sa vad sa fie complet cu ce arata in poze si vad ca am o sita lipsa, este gratarul dintre corpul care se desface si primul sertar, dar problema cea mai mare, e ca am lipsa 2 piese foarte importante, si anume "Adaptor Hose Unit si robineti ". Deci cam asta inseamna la unii zero minute si 1 aprilie. Normal ca am dat sa apelez dar... lipsa ton. Tzeapa nr 2. Sa fie primite....
Piesele lipsa sunt
1- adaptor debransat rapid furtune
3- gratar intre Capac si medii
5- filtru carbon
20 - robineti stg dr
Am gasit de cumparat acel adaptor, dar cautand pe net prb la ex700, am vazut ca sunt unii care renunta la acel adaptor si monteaza furtunele direct, ca sa nu aibe probleme cu scurgerile.
Intrebare:
Pentru a avea o apa cat mai cristalina, ce ar trebui sa mai folosesc la medii pe langa ce mi-a spus mai sus Dl Skija si anume "Sera Siporax , Eheim Substrat Pro , JBL Micromec sau Seachem Matrix "
Maine am sa ma apuc de bricolat putin la filtru sa vad daca gasesc un adaptor ceva intre mufa de la Capac si furtune, cred ca prin magazinele de specialitate la gradinarit... Am sa vad.
Si apoi tre sa ii fac si o proba, si nu ma refer in acvariu, eventual in cada poate, sa las cateva ore in functiune sa vad daca curge, si daca functioneaza k. Cum pot sa ii fac o proba de debit sa ii vad uzura?
Imi cer scuze ca va tot intreb, dar tot sper sa imi iasa ceva bun.
Va mutumesc.
|
This message was edited 2 times. Last update was at 01/04/2015 23:19:33
|
|
 |
ReBella
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/04/2015 08:42:28
|
ReBella
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d010396ca8abf6ead8cacc2c2f2f26c7.jpg)
IP:
|
Imi pare rau ca ai fost pacalit, insa (sper sa nu te superi ca o scriu direct), ai si tu macar 50% din vina in aceasta poveste.
In primul rand, cand esti incepator si NU te pricepi la filtre externe, tinand cont si ca au atat de multe componente... recomandat este sa NU cumperi la mana a doua. Daca il iei nou din magazin si apoi observi probleme il poti returna, mai ales daca il cumperi de la un magazin online.
In al doilea rand, daca ai fi dat o cautare despre aceste filtre Tetratec INAINTE sa il cumperi ai fi citit multe posturi in care lumea se plange ca aceste filtre curg. Nu toate, insa destule dintre ele. Astfel ai fi ales o alta firma care face filtre.
In al trilea rand, daca tot ai mers si l-ai cumparat de la tine din oras si l-ai vazut in fata ochilor, plus ca mai avea si manual, ai fi putut sa verifici acolo daca are TOATE componentele.
In al patrulea rand, nisipul si MAI ALES filtrul (care e si mai scump) nu se cumpara la impuls, la urgenta, etc. Intai te documentezi bine in legatura cu acel produs si abia apoi, daca ajungi la concluzia ca este exact ce iti trebuie, il cumperi. Valabil pentru orice produs de acvaristica si nu numai.
Tot ce poti sa faci acum este sa INVETI din aceasta lectie de viata, ca pe viitor sa nu repeti greselile
Acum revenind la substrat, imi cer scuze ca nu am scris si in romana. Producatorul JBL scrie acolo ca ideal ar fi sa pui intai substrat fertil AquaBasis plus in acvariu, iar desupra lui nisipul Sansibar. De asemena scrie tot acolo ca acesta combinatie este buna pentru cresterea plantelor.
Acum referitor la Manado, tot producatorul JBL scrie la el pe site ca acesta este un substrat care NU contine fertilizanti. insa ii poate absorbi din apa. De aceea se poate folosi Manado singur in acvariu, sau se poate pune intai AquaBasis plus si abia apoi Manado, substratul fertil fiind recomandat pentru o mai buna crestere a plantelor. De asemena scrie sa NU se puna peste Manado nisip sau pietris deoarece se va duce in timp la fundul acvariului.
Sper ca s-a lamurit toata lumea care citeste aici sau pe site-ul producatorului ca Manado NU se combina cu nisip sau pietris si ca acel nisip Sansibar, chiar daca are sub 1 mm la granulatie, este recomandat de producator ca fiind bun pentru cresterea plantelor. Poate n-o fi el CEL mai recomandat (asta este alta poveste - cine doreste sa foloseasca pietris cu granulatie de 1-2 mm este cat se poate de ok sa o faca) insa nici nu va fi nisipul cauza mortii plantelor. Atentie insa (pt. cine nu stie asta deja): NU este recomandat acel nisip fin sa se foloseasca impreuna cu filtrul de substrat.
Eu am o apa cristal in toate acvariile indiferent daca folosesc un burete bolborositor, un filtru intern sau unul extern. O sa iti scriu cum folosesc filtrele externe si ce am in ele: am un sertar cu Siporax (sau poti alege acest produs de la alta firma daca doresti), 2 sertare cu burete (cel cu care a venit filtrul, cu porozitate mai mare) si un sertar cu burete de porozitate mai fina, tot cel cu care a venit filtrul (ma refer la canistra de la JBL). Poti pune 2 Sertare cu Siporax daca doresti, insa la mine filtrul pe care ti l-am descris tine fara probleme un acvariu de 240l plin cu discusi mari... si crede-ma ca aia fac mizerie nu gluma  Foarte important: eu folosesc pe capatul tevii care trage apa din acvariu un burete bolborositor (din acela dreptunghiular cu o gaura in mijloc, sau mai sunt si cilindrici - se folosesc de obicei impreuna cu o pompa de aer la acvarii) care are rolul de a aduna mizeria din acvariu si de a NU o lasa sa intre in filtru. In felul acesta eu desfac foarte rar canistra sa o curat, ceea ce este un mare avantaj (nu risti sa decicezi acvariul sau sa strici canistra tot umbland la ea). Buretele bolborositor de pe sorb il curat o data sau de 2 ori pe saptamana si nu am probleme.
This message was edited 2 times. Last update was at 02/04/2015 08:53:02
|
Until you find someone worth dying for, you never really live. |
|
 |
anutzu21us
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/04/2015 22:39:54
|
anutzu21us
Junior member
IP:
|
Mersi Rebella pentru sfaturi, am sa tin cont de ce mi-ai spus.
Azi am probat filtrul ex700, am facut o ghidusie la in si out, am montat doua furtune, si am incercat sa probez filtrul, a functionat k 30 min, atat am lasat momentan, debitul nu era foarte stralucit, dar nici eu nu am reusit sa umplu canistra 100% cu apa, tot mai ieseau bule din ea, si canistra am pus-o langa un lighean cu apa. pe aceeqasi masa, adica nu ligheanul sus si filtrul jos, poate a fost si cauza la debit mic. Defapt oricum nu stiu ce debit ar trebui sa aibe, am sa ma uit pe youtube, poate gasesc.
Sunt multumit ca nu curge pe nicaieri, momentan, mai am de facut probe la ea. Este foarte silentioasa cu apa in canistra, daca ii dau drumul la filtru 3 sec fara apa, trancane ca tractoru.
Am facut comanda de 1 litru (adica 290gr) de siporax sper sa imi ajunga si un litru de JBL MicroMec e700/e900. Mai am acasa o cutie de bioballs si una de Tetra CR Inele Ceramice. Buretii din filtru sunt foarte k, par noi, chiar daca au fost folositi. Asa ca asta o sa imi fie filtrarea, acum depinde ce sa pun si cum pun de jos in sus sau invers. Ar trebui sa mai achizitionez un burete fin ptr filtru sau material filtrant sintetic (polypad).
In doua trei zile maxim vreau sa dau drumul la ciclare. Am si aici nevoie de solutii de bagat in apa? Momentan nu am plante, urmeaza.
|
|
 |
BBogdan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/04/2015 10:27:41
|
BBogdan
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/58f1e2bfc0c0c182f1afdab7cae02402.jpg)
IP:
|
Salut ,
pentru o ciclare mai rapida ti-ar prinde bine o aditie de bacterii in genul JBL FilterStart , Seachem Stability , Bio Digest etc...
Vrei sa faci ciclarea pe intuneric sau cu plante ?
This message was edited 1 time. Last update was at 03/04/2015 11:20:39
|
Utopia Reef 400
My Aquariums
|
|
 |
anutzu21us
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/04/2015 11:12:54
|
anutzu21us
Junior member
IP:
|
Am sa caut substantele sus mentionate, daca am sa gasesc plante sa imi placa in timp util, o sa fac ciclarea cu plante, daca nu, am sa adaug plante in timpul ciclarii sau dupa.
|
|
 |
anutzu21us
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/04/2015 20:15:13
|
anutzu21us
Junior member
IP:
|
Problema, cum montez filtru extern la acvariu asta hailea f60,? Trebuie data gaura in plastice?
Nu vad nici un orificiu pe unde sa montez tavaraia de la filtru. Interesanta firma.
|
|
 |
skija
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/04/2015 20:43:36
|
skija
Senior member
IP:
|
Poi daca nu are loc ptr furtunurile de la filtrul extern atunci trebuie sa decupezi tu in plasticul din capac loc ptr furtunuri , de preferabil in spatele capacului .
Hailea 60 cred ca e prevazut cu filtru intern din fabrica de aceea nu are loc ptr furtunuri ptr filtru extern
|
|
 |
anutzu21us
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/04/2015 23:31:43
|
anutzu21us
Junior member
IP:
|
Hristos a inviat,
Cateva zile am fost ocupat prin casa, munca, bona, sarbatori.... aseara am inceput sa fac un mic setup, asta dupa ce mi-am rupt spatele o ora la spalat manado, astia de la firma nu stiu sa il si curete la banii dati pe el, doar nu e moca la pret.
Filtru probat o noapte intreaga, functioneaza super, dat gauri la capac acvariu, doar ca lacasul unde am gaurit capacacul, nu ma lasa sa pun teava de retur cu gaurele cat mai sus, sta teava in apa, si asta nu cred ca e bine, pt ca nu mai am fantana pt oxigenare, este corect? Unde se monteaza acea teava orizontala, sub nivel, la mijloc sau deasupra nivelului apei?
Oricum setup-ul este cam gata, maine dimineatza bag apa in bazin si dau drumu la ciclare.
Pt ciclare am luat JBL filter start, un tub de teste (50 buc) 6/1 si niste papa pt pesti. Imi ajung astea?
|
|
 |
xenon
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/04/2015 08:20:18
|
xenon
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7fd4db88d31ab524e0afe153c4f9465a.jpg)
IP:
|
Returul trebuie sa fie aproape de suprafata astfel incat sa faca valuri. Nu trebuie neaparat sa fie fix pe luciul apei, poate fi si mai jos atat timp cat sunt valuri.
Niste plantute fara pretentii ti-ar mai trebui deoarece ajuta. In rest totul e gata de start. Dupa ce trece procesul de ciclare, inainte de a pune pestii recomand sa adaugi Filter medium de la Easy-life. Asteptam totusi niste poze dupa ce il pornesti
This message was edited 1 time. Last update was at 13/04/2015 08:20:31
|
Jurnal Nano Shrimp Tank
|
|
 |
anutzu21us
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/04/2015 09:15:23
|
anutzu21us
Junior member
IP:
|
Am sa fac si o poza doua pentru critica, am citit ceva de easy life filter medium, este un fel all in one, struto-camila..., dar daca asta ma sfatuiti, asta am sa fac, mai ales ca nu e ceva prea scump.
Momentan nu imi permite spatiul pt un co2, dar va fi, o sa am eu grija, pt plante ce anume ma sfatuiti legat de substante fertilizanti, asta in lipsa de co2?
|
|
 |
|
|
|