In timpul documentarii am descoperit ca unii termini utilizati sunt un pic amestecati, utilizati gresit sau pur si simplu mie inca nu imi erau clari. Daca PPFD (Photosynthetic Photon Flux Density) este cam peste tot utilizat corect (din cauza termenului “Density/densitate” care sugereaza ca se face referire la o suprafata), la PAR si PPF se incurca treaba si am gasit referiri eronate chiar in prezentarile unui producator de echipamente de masurare a luminii (senzor cuantic) care utiliza in diverse locuri termenii PAR, PPF si PPFD cu aceiasi semnificatie si aceleasi unitati de masura. In decursul timpului am inteles ca una din componentele cele mai importante ale cunoasterii este comunicarea intr-un limbaj acceptat si inteles de toata lumea astfel incat atunci cand eu spun masa toata lumea sa aiba reprezentarea mentala a unui obiect care este o placa dreptunghiulara sprijinita de patru picioare si nu altceva.
Mai jos am incercat sa sintetizez termenii uzuali utilizati in luminotehnica si fotometrie. Mi-a fost util deoarece mi-am facut si mie un pic de ordine in notiuni. Ajuta si cand citim documentatia LED-urilor, tuburilor neon si/sau a altor surse de lumina.
Asa ca ...
Fotometrie versus Radiometrie - In Fotometrie toate masuratorile parametrilor se fac in raport cu sensibilitatea ochiului uman. In Radiometrie (domeniul ce studiaza radiatiile electromagnetice) se masoara parametrii fizici ai radiatiei.
PPF (Photosynthetic Photon Flux) – numarul total de fotoni cuprinsi in regiunea PAR, emisi de o sursa de lumina intr-o secunda. UM: uMol/S
PPFD (Photosynthetic Photon Flux Density) - numarul total de fotoni din regiunea PAR, emisi de o sursa de lumina intr-o secunda pe o suprafata de un metru patrat UM: uMol/M2S
PAR (Photosynthetically Active Radiation) – reprezinta fluxul de fotoni din domeniul spectral al radiatiei solare (400-700nm) pe care organismele il pot utiliza in procesul de fotosinteza. UM: uMol/M2S
PUR (Photosynthetically Usable Radiation) - reprezinta cat din fluxul de fotoni din regiunea PAR sunt absorbiti efectiv de organisme.
In literatura de specialitate veti mai gasi in locul unitatii de masura “mol” denumirea de “Einstein”.
Spectrul radiatiei care formeaza regiunea PAR cuprinsa in intervalul 400-700nm este foarte apropiat de spectrul de unde vizibile dar sa nu se confunde cu acesta. Spectrul radiatiei electromagnetice pe care ochiul uman o percepe este cuprinsa intre 360nm si 830nm = lumina.
In terminologia uzuala comercial/industriala a corpurilor de iluminat utilizarea termenului de “Flux” se aplica energiei luminii in unitatea de timp ceea ce din punct de vedere al iluminatului pentru cultivarea plantelor reprezinta valoarea PPF. Prin definitie in fizica, energia per timp sau rata de transfer de energie este definita ca Putere. In termeni de fotometrie puterea luminoasa este denumita Flux luminos si Flux radiant.
Flux luminos - Toata puterea radiata emisa de o sursa de lumina si perceputa de ochiul uman (independent de directia de distribuire a luminii) Unitatea de masura este lumen-ul (lm)
Fluxul radiant - Este masura puterii totale emise de o sursa de lumina. Unitatea de masura este Watt-ul (W)
Intensitatea luminoasa - este masura fluxului luminos emis intr-un unghi solid. Unitatea de masura este candela (cd)
Iluminarea (Nivelul de iluminare) - indica gradul la care o anumita suprafata este iluminata. Reprezinta raportul dintre fluxul luminos si suprafata de iluminat. Unitatea de masura este lux (lx).
Iradiere - Expunere a unui corp, a unui material etc. la actiunea unui flux de fotoni sau de particule.
Respiratie - Totalitatea proceselor fiziologice prin care organismele vii realizeaza un schimb de oxigen si dioxid de carbon cu mediul înconjurator.
Fotosinteza - Proces fiziologic de sinteza a substantelor organice sub influenta luminii solare absorbite de clorofila. Ca efect al acestui proces are loc si respiratia.
Temperatura de culoare - temperatura de culoare a unei surse de lumina se defineste in comparatie cu „Black Body Radiator - corp negru radiant” si transferata pe ceea ce se numeste „Planckian curve - curba Planck” (acel segment de arc care apare in graficele spectrale CIE). Odata cu cresterea temperaturii acestui „Black Body Radiator” cu atat creste si componenta albastra a spectrului si scade componenta rosie a spectrului. O sursa de lumina incandescenta avand o lumina alb cald, de exemplu, are o temperatura de culoare de 2700K, spre deosebire de o sursa de lumina fluorescenta cu lumina alba (daylight) poate avea o temperatura de culoare de 6000K. Totusi, chiar daca au aceeasi temperatura de culoare a luminii, sursele de lumina pot avea diferite proprietati de redare a culorilor, in functie de compozitia spectrala a fiecarei surse de lumina. Unitatea de masura Kelvin [K] este in mod normal utilizata pentru masurarea temperaturii (0 grade Celsius = 273 grade Kelvin) dar si pentru masurarea temperaturii de culoare a luminii. Cu cat valoarea este mai mica, cu atat lumina pare mai “calda”. Este un articol intreg despre asta dar am pus pe scurt ce este legat de subiect.
Indicele de redare a culorilor – CRI (Color Rendering Index) Acest indice este o masura de corespondenta intre culoarea naturala a unui obiect si modul in care acesta apare iluminat de o anumita sursa de lumina. Pentru a determina valorile CRI, se ilumineaza 8 teste de culoare (conform DIN 6169) cu aceeasi sursa de lumina. Cu cat diferentele intre teste sunt mai mici, cu atat este mai bun indicele de redare a culorii a sursei de lumina testate. O sursa de lumina avand un CRI = 100 reda culorile exact asa cum ele sunt in realitate (sub lumina naturala, spre exemplu). Cu cat valoarea indicelui de redare a culorilor CRI este mai mica, cu atat mai rau sunt redate culorile.
Pentru un iluminat odihnitor se recomanda CRI>80 , iar pentru aplicatii profesionale (dentisti, pictori, fotografi , etc) CRI>90
Eficienta luminoasa (randament luminos) - indica eficienta cu care puterea electrica consumata de o sursa luminoasa este convertita in lumina. Unitatea de masura: lumeni/watt (lm/w)
Cu cat randamentul luminos este mai mare, cu atat sursa luminoasa este mai eficienta:
- Becurile incandescente ating numai 12 lm/W iar cele cu halogen 20 lm/W.
- Tuburile de neon si becurile economice ating intre 40 si 50 lm/W.
- Solutiile de iluminare cu LED depasesc randamentul luminos de 100 lm/W (la LED-uri albe randamentul actual a juns si la 160lm/W dar LED-urile colorate mai ales in zona calda spre rosu au radamente slabe)
Indicele de redare a culorilor – CRI (Color Rendering Index) Acest indice este o masura de corespondenta intre culoarea naturala a unui obiect si modul in care acesta apare iluminat de o anumita sursa de lumina. Pentru a determina valorile CRI, se ilumineaza 8 teste de culoare (conform DIN 6169) cu aceeasi sursa de lumina. Cu cat diferentele intre teste sunt mai mici, cu atat este mai bun indicele de redare a culorii a sursei de lumina testate. O sursa de lumina avand un CRI = 100 reda culorile exact asa cum ele sunt in realitate (sub lumina naturala, spre exemplu). Cu cat valoarea indicelui de redare a culorilor CRI este mai mica, cu atat mai rau sunt redate culorile.
Corespondnta parametrii si unitati de masura:
• Flux Luminos/putere luminoasa (fotometrie) - lumen <=> Flux Radiant/Putere radianta (radiometric) - Watt
• Intensitate luminoasa (fotometrie) - candela <=> Intensitatea radianta (radiometric) - watt /steradian
Spectral Distribution Graphs/ Relative Spectral Power Distribution – este o reprezentare grafica a Puterii luminoase emise pe fiecare lungime de unda a unei surse de lumina. Pentru a putea compara puterea emisa pe diferite lungimi de unda, pe axa Y este reprezentata puterea luminoasa/radianta normalizata, respectiv este raportata la puterea corespunzatoare totala a lampii.
Daca se utilizeaza puterea luminoasa axa Y va fi ?Mol/S per nm iar daca se utilizeaza puterea radianta axa Y va fi mW/nm per lamp Watt.
Chlorophyll Absorbtion Chart
Nanometers PAR Influences
200 - 280 UVC ultraviolet range; extremely toxic to plants.
280 - 315 UVB ultraviolet light; causes plants colors to fade.
315 - 380 UVA ultraviolet light; is neither harmful nor beneficial to plant growth.
380 - 400 Start of visible light spectrum. Chlorophyll Absorption begins. UV protected plastics ideally block out any light below this range.
400 - 520 This range includes violet, blue, and green bands. Peak chlorophyll absorption influences photosynthesis. Most significant in promoting vegetative growth.
520 - 610 This range includes the green, yellow, and orange bands and has little absorption by receptors.
610 - 720 This is the Red band where large instances of chlorophyll absorption occur which promote flowering and budding.
720 - 1000 There is little chlorophyll absorption in this range. Flowering and germination are influenced at the high Far-Red end as infrared heat.
1000+ Totally infrared range. All energy absorbed at this point is converted to heat.
Completari la bibliografie:
- The photosynthetic process -
http://www.life.illinois.edu/govindjee/paper/gov.html
- Plant Physiology -
http://5e.plantphys.net/index.php
- Photosynthesis -
http://www.life.illinois.edu/govindjee/photosynBook.html
- An Introduction to Photosynthesis and Its Applications
http://photoscience.la.asu.edu/photosyn/education/photointro.html
- http://en.wikipedia.org/wiki/Photometry_(optics)
- http://en.wikipedia.org/wiki/Photometria
- http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Radiometry
- http://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthetically_active_radiation
- http://ro.wikipedia.org/wiki/Flux_luminos
- Comitetului National Roman de iluminat www.cnri.ro
- CIE - Comisia Internationala de Iluminat
http://www.cie.co.at
- http://despretot.info/2012/10/radiometrie-definitie/
- http://jan.ucc.nau.edu/~doetqp-p/courses/env440/env440_2/lectures/lec23/lec23.html
- http://bioenergy.asu.edu/photosyn/education.html
- http://click4biology.info/c4b/3/chem3.8.htm
- http://www.controlledenvironments.org/Light1994Conf/1_1_Geiger/Geiger%20text.htm
- http://pcp.oxfordjournals.org/content/50/4/684.short
- http://www.photobiology.info/Chalker-Scott.html#TOP
- http://www.actahort.org/books/788/788_18.htm
- http://www.succulent-plant.com/light.html
- http://www.controlledenvironments.org/Light1994Conf/2_4_King/King%20text.htm
LE: si niste grafice.