[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Computer vs automatizari clasice  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

De o perioada de timp tot citesc si studiez ofertele si solutiile oferite de diverse firme referitoare la controlul cu ajutorul unui computer dedicat a unui bazin de apa dulce plantat . In afara de o solutie DIY de tip Arduino care poate fi mai ieftina, toate celelalte depasesc 5-600 Euro.
La un moment dat mi-am pus intrebarea daca merita pentru ce vreau eu? Mi-am dat seama ca nu am pus pe hartie cerintele, ce am acum, de ce mai am nevoie, ce acopera controllerul (cam tot) si ce nu pot acoperi cu solutiile clasice (astea din urma aduc valoare si pot justifica o solutie mai scumpa).
Va propun o dezbatere pe aceasta tema. Nu pun problema bazinelor marine la care se schimba problemele si pentru care propriu-zis au aparut aceste automatizari complexe.

Sa incepem cu enumerarea parametrilor si/sau actiunilor. La o prima vedere lista facuta de mine este (valorile cu rosu sunt cele mai necesare, cu albastru mediu si cu verde cele Nice To Have):
- pH - monitorizare valoare pH si in functie de anumite valori sa dea o comanda de inchis/deschis pentru Electrovalva CO2
- ORP - monitorizare valoare
- Temperatura apa - monitorizeaza valoarea si in functie de anumite valori sa dea o comanda de inchis/deschis pentru ventilatie, incalzitoare, chiller, electrovalva apa (daca exista instalatie de prea-plin si apa la picatura)
- Iluminat X canale - logica intensitate/ora/zi a saptamanii
- Temperatura lampa - monitorizeaza valoarea si in functie de anumite valori sa mareasca/scada turatia ventilatoarelor, sa scada iluminatul si/sau sa porneasca circuitul de apa la picatura
- Pompe recirculare - logica intensitate/ora/zi a saptamanii/orar mancare
- dozator mancare - logica ora/zi
- Schimb apa - logica ora/zi si in functie de setari sa porneasca/opreasca pompa evacuare si electrovalva apa la picatura
- Nivel apa - in functie de valoare: nivel min - opreste pompa apa (vezi schimb apa); max - inchide electrovalva schimb apa la picatura
- dozare nutrienti - minim 2 pompe cu volum de ~5-10ml/minut cu logica timp_functionare/ora/zi
- senzor apa pe podea -
- alerte mail
- configurare WEB
- rapoarte WEB

Impartirea pe 3 categorii ne va ajuta sa ponderam valoarea acelei facilitati (trebuie sau este o fita). Daca punem in balanta comoditatea toate ar fi necesare. Din cauza acestei comoditati acum peste 15 ani am gaurit 5 pereti si am tras apa curenta si scurgere in dormitorul unde se gaseste acvariul iar Koala stie prea bine despre ce vorbesc pentru ca si el este un mic campion al comoditatii Deci nu luam in calcul comoditatea extrema (pentru altfel toate se pot face ab-labam)...
Dupa asta la fiecare linie de mai sus vom pune daca este acoperita de o varinata "clasica" sau nu. In varianta Calculator-controller este clar ca toate sunt acoperite. Daca vom mai pune niste valori medii putem deja sa incepem sa ne clarificam daca ne permitem/merita sa facem schimbari si care anume...

Astept parerile voastra, sa contribuiti la lista si sa continuam acest demers


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Interesant subiect Mai ales ca sunt in proces de gandire pentru asa ceva...

Grosier vorbind, totul se reduce la bani. Chiar si acele functii "nice to have", ce nu sunt obligatorii, sunt utile si ne ajuta. Orice fita este utila dintr-un punct de vedere si ne ajuta in ceea ce priveste ingrijirea acvariului sau economisirea timpului sau usurarea muncii depuse cu bazinul, DACA avem banii necesari pentru acestea.
Sa luam un exemplu, senzorul de apa pe podea plus alerta e-mail. Visul negru al oricarui acvarist este sa se sparga acvariul, sau sa se fisureze undeva eventual combinat cu plecatul in concediu pentru una-doua saptamani...e indiscutabil avantajul unui asemenea sistem ce te poate anunta de problema incat sa apuci sa suni un prieten/ruda sa traga o fuga pana acasa.


Pe de alta parte, mai ales la noi in Romanica, banu'-i o problema serioasa. Si in cazul asta incercam sa cheltuim cat mai putini bani si doar pe lucrurile indispensabile.
In principiu ce ai inrosit in postul de mai sus e cam esentialul.

pH: asta o putem rezolva cu un controller strict de pH plus sonda aferenta. Aici iarasi depinde de preferinte, de marketingul ce ne inconjoara, de nebuniile din cap Spre exemplu eu am un controller pH-201, o chinezarie, dar care in principiu face ce trebuie sa faca un controller, afiseaza ce citeste sonda, inchide/deschide electrovalva. Cu toate astea sunt foooarte tentat sa imi cumpar cat de curand un alt controller, un Dennerle Evolution Deluxe sau poate un Profilux (dar aici deja intra alte aspecte). Bine, ma intereseaza sa iau altul pentru ca vreau un controller nou, cred ca o marca precum Dennerle au produse mai trainice, plus, cum ziceam marketingul...diverse artificii precum alerta sonora, calibrare automata si alte briz-brizuri ne-esentiale...dar, oameni suntem
Din punct de vedere al bugetului mic insa, un ph-201 cu tot cu sonda se gaseste pe ebay pe la 90-100 euro cu tot cu transport (produs nou).

ORP: nu sunt foarte familiarizat cu subiectul. Nu e insa un must have, dar ca si pret, cel mai ieftin gasim tot controllerul ph-201 dar si cu functie de citire a conductivitatii, poate cu vreo 10-20 de euro in plus fata de pretul de mai sus. (adica 110-120 euro si controleaza atat pH-ul cat si ORP-ul)

Temperatura apa: aici nu ai nevoie neaparat de un controller (daca nu implicam in discutie si incalzirea in substrat). Incalzitorul cu termostat isi face treaba (asigurat de un termometru ce il citim asa din cand in cand, de verificare). Iar niste ventilatoare, prin testari, putem gasi repejor cate ore trebuie sa mearga pentru a raci pana la o temperatura potrivita. Si puse pe o priza programabila, problema e rezolvata.
Daca insa vorbim de un incalzitor de substrat, atunci controllerul e un must have. Iar preturile variaza. Un Dennerle Duomat Evolution Deluxe e vreo 200, 200 si ceva de euro...Am vazut insa si mai ieftine, de la Aqua medic. Sau ramane varianta SH-urilor, controllere de generatie mai veche.
Dar si aici revine intrebarea "cat de necesar e?"...bineinteles, avantajele unui incalzitor de substrat sunt demonstrate si nediscutabile, dar pe de o parte investitia nu-si are rostul intr-un bazin cu vallisneria sau muschi, sau cand acvaristul nu detine totusi niste informatii in prealabil si nu indeplineste alte conditii esentiale.

Iluminare: Pentru un acvariu plantat, niste prize programabile asigura necesarul (impreuna cu niste circuite separate pentru fiecare neon, sau 2 cate 2 neoane). Moonlight, rasarit/apus, simulare nori pe cer si altele nu sunt tocmai necesare pentru un plantat (nu e ca la marine unde anumiti corali nu se dezvolta daca nu au acea lumina de noapte)...depinde doar de pretentiile acvaristului. Plus ca un controller, fara o lampa dimmabila...nu prea face nimic.

Pompe de recirculare: si astea se pot rezolva cu o priza programabila, daca nu ai pretentii sa pui intensitati diferite in functie de momentele zilei. In rest priza poate opri pompa inainte de momentul hranirii si o poate porni dupa.

Dozator mancare: exista pe baterii.

Schimb apa: nu ma pricep la acest subiect (schimbul automat)

Senzor apa pe podea, alerte email/sms s.a.m.d. : nu sunt obligatorii, dar pot fi cu adevarat salvatoare in unele momente


Dupa cum spuneam la inceput, totul se rezuma la bani. In cazul in care bugetul nu este o problema, fiecare din aceste functii are un rost. O alta chestie e ca trebuie sa ne gandim bine la ce necesitati avem si cat ne-ar costa sa le cumparam separat. S-ar putea ca un controller complex sa tina loc de 2-3 alte controllere si sa fie chiar mai avantajos si ca pret.

Ma dau exemplu pe mine si problema la care rumeg de ceva timp.
Dupa cum spuneam mai sus, sunt tentat sa imi schimb controllerul pentru pH. Si sunt tentat sa iau un Dennerle Evolution Deluxe, asta costand de la 1050 lei pana pe la 1250 (in functie de vanzator si disponibilitate in stoc). Controllerul vine fara electrovalva; una serioasa costa si ea la vreo 200-250 RON. Pana acum suma variaza intre 1300 - 1500 lei.
In acelasi timp sunt tentat sa incerc si un incalzitor de substrat. Dennerle Duomat Evolution Deluxe se invarte undeva pe la 1000 RON.
Suma totala in jur de 2500 lei.

In acest caz, pot renunta la cele doua controllere si sa aleg unul singur si anume Profilux 3.1A , ce costa 2100 lei. Ies mai ieftin dar si cu mai multe functii in acelasi timp (de la controlul luminii, la cel al pompelor, dozatoarelor, hranitoarelor, senzori de nivel s.a.m.d.)
http://www.aquariumcomputer.com/System__E_/Products/Controller/ProfiLux_3_1/profilux_3_1.html

Alegerea pare destul de simpla, insa intervin si alte intrebari. Am neaparata nevoie de incalzitor de substrat? Pentru un bazin ce il tin 9 luni pe an (deocamdata; dupa urmatorii 2 ani va fi un bazin tinut tot timpul anului), una din functiile majore ale acestui incalzitor este anulata (cresterea vietii substratului). Si cum banii nu ma dau afara din casa, stau si ma gandesc daca sa renunt la aceasta optiune si sa raman doar cu un controller de pH...


Bineinteles mai este varianta unui controller DYI, dar pentru asta trebuie sa-ti placa sa faci asa ceva si sa ai cunostinte solide, ori un cazul multora dintre noi aceste lucruri ne lipsesc. Iar un controller DIY din ce am mai citit, nu e chiar uimitor de ieftin...da, e mai jos ca pret, dar nu e o diferenta foarte mare. Ori daca vrei sa ti-l faca cineva, mai pui si manopera acestuia ce trebuie platita si faptul ca e un produs fara garantie...s-ar putea sa nu mai fie chiar atat de atragator.

De asemenea mai exista varianta produselor second hand. Din pacate nu poti sti ce primesti...poti lua o teapa cat tine de mare; sau poti cumpara un produs functional, dar sa fii ghinionist incat sa-si dea obstescul sfarsit dupa ce mai functioneaza la tine pentru o perioada de timp. Din experienta putina ce o am, incep sa refuz produse SH (in ceea ce priveste produse de genul: controllere, filtre; nu ma refer la obiecte de decor/substrat si altele). Iar de multe ori produsele SH nu se vand cu o diferenta foarte mare de pret fata de un produs nou. Spre exemplu am vazut controllere dennerle modelul ce vreau sa-l cumpar la pretul de 800-900 lei...pai de ce sa nu mai pun 300 de lei si sa am un produs nou (nu folosit 2,3 ani; chiar daca e ingrijit, e totusi un produs folosit) si in plus, sa am si GARANTIE la el 2 ani de zile?
Iar produsele care se vand cu un pret foarte mic sunt ori foarte vechi, ori cu probleme; rar se intampla sa vanda cineva in graba, sa scape rapid de produse, sau cineva ce nu tine neaparat sa-si scoata cat mai mult din investitie (lucru de inteles, pana la urma toti avem nevoie de bani).


Iar pentru un buget mic, lucrul cel mai necesar din lista de mai sus mi se pare controller pentru pH, ce poate fi rezolvat cu 100 de euro, nou (cu un controller acceptabil). Restul se pot rezolva clasic.

This message was edited 4 times. Last update was at 23/08/2013 17:25:30


Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Si mai "grosier" vorbind:

- daca ai un acvariu mare, in care vrei sa tii plante multe si felurite,
- daca ai bagat bani in substraturi fertile, lampi jmekere si fertilizanti seriosi,
- daca esti comod si vrei sa controlezi totul de la calculator.

Atunci, eu cred ca un controler destept isi merita banii.

==============


- daca ai un bazin mic, fara mari pretentii,
- daca vrei sa cresti plante ca Vallisneria, Elodea, Echinodorus si Anubias,
- daca esti "priceput" in ale tehnicii.

Atunci poti sa incropesti ceva decent... exista prize programabile... exista piese electronice... exista orice, doar timp si pricepere sa ai!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

incepusem sa cred ca subiectul nu intereseaza

Stefan, acum ca am intrat sa sap judicios dupa calculatoare/controlere, sa sti ca pretul controllerelor de pH mi se par nesimtite. Uite spre exemplu exista un controller care face cam tot ce face Profilux-ul si costa 290 USD (960 lei) Reef Angel Controller Este propriuzis un controller construit tot in jurul Arduino ATMega2560 dar facut si implementat de o firma. Cpabilitati:
Monitor Temperature
Monitor pH
Control Heater
Control Lights
Wavemakers
Auto Top Off
Control Chiller
Control Fans
LED Dimming
Delayed Start
Increase/Decrease Speed on Controllable Fans
Increase/Decrease Flow on Controllable Tunzes
Check Low Water Level (RO/DI container)
Check High Water Level (Display/Sump Overflow)
Control Powerheads
Control Skimmer
Control Return Pump
Control Calcium Reactors
Control Media Reactors
Control Kalk Reactors

La banii de mai sus, mai putini decat multe pH controllere, vine cu:
•Head Unit (256K memory)
• Relay Box
• HDDB15 Communication Cable
• PH Probe
• Waterproof Temperature Probe
• 2x Float Switch
• 2x Float Switch Connectors
• USB-TTL converter cable
• USB Power cable

deci ai un pH controler cu sonda, control temeperatura, control nivel (inclusiv senzori), control si dimming lumini, control pompe...

Si asta este doar un exemplu. Din toate controlerele pe care le-am studiat cat de cat pana acum, Profilux-ul este de departe cel care asigura cea mai mare "incredere" si posibilitati de extindere. Din pacate nemtii vad ca nu au mai scos de mult nicio versiune noua si ce este acum pe piata este ca si procesor la nivelul Arduino. Sunt cateva controlere facute in jurul unor procesoare pe 32 bit si a ideii de conectivitate WEB care aduc multe lucruri in plus si... bani in minus Spre exemplu mine, acum in anul 2013, mi se pare indecent sa ceri ~260 euro pe un ecran de 4". De banii astia se poate cumpara o tableta si sa controlezi wireless...
Un alt exemplu ar fi Digital Aquatics care cu versiunea ReefKeeper Lite Plus de 280 USD (930 lei) care contine:
1 x RKL Head Unit
2 x PC4 - Power Controller 4
1 x SL1 - System Lab 1
1 x DA iTemp Temperature Probe
1 x DA pH Probe
1 x 7 pH Cal Solution
1 x 10 pH Cal Solution
1 x SID - System Interface Device
1 x 6' Bus Cable
1 x 3' Bus Cable
1 x Programming Coupler

Stefan, cauta sa vezi ca mai exista pe piata o solutie Profilux II pentru apa dulce care costa mai putin dar este limitata ca si expandare... si o alta intrebare pentru tine: de ce vrei sa schimbi controllerul de pH? Da rateuri? Ce crezi ca iti aduce in plus Dennerle Evolution Deluxe?

koala wrote:daca esti comod si vrei sa controlezi totul de la calculator.

parca am fi frati Asta caut: sa pot sa controlez wireless si nu prea sunt dispus sa platesc doar brandul ci calitatea si facilitatile.


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ai 'reaku nitica rabdare si nu te apuca sa arunci cu banii, pana nu vezi la ce lucreaza mosu si cu Lucian (luk7777)!
Nu ma intreba amanunte , da' e un controler bazat pe Raspberry si care face totul de mai sus... cu web si camera si alerte pe e-mail... ai control absolut asupra tuturor parametrilor, direct din telefon ... prototipul e in teste deja, eu l-am vazut mergand .

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Anul asta nu cred ca mai iau echipamente. Cred ca este un an cu ghinion pentru mine. TOT ce am luat anul asta ori a fost stricat de nou (pH controllerul JBL pe care l-am rezolvat dupa vreo 3 luni de chin, lampa ATI 8x54 - pe care am predat-o lui Danut ca face zgomot de zici ca-i elicopter si nus stiu in cat timp se va rezolva), ori s-a stricat imediat ce l-am luat, fara niciun motiv evident... Doar studiez

Pai cam asa au aparut multe device-uri bune. La baza au fost forumuri care scriau specificatiile tehnice si faceau beta testing


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Lucian wrote:incepusem sa cred ca subiectul nu intereseaza


Nu nu, suntem noi cu aprindere intarziata

Lucian wrote:
Stefan, acum ca am intrat sa sap judicios dupa calculatoare/controlere, sa sti ca pretul controllerelor de pH mi se par nesimtite. Uite spre exemplu exista un controller care face cam tot ce face Profilux-ul si costa 290 USD (960 lei) Reef Angel Controller Este propriuzis un controller construit tot in jurul Arduino ATMega2560 dar facut si implementat de o firma.

[...]

deci ai un pH controler cu sonda, control temeperatura, control nivel (inclusiv senzori), control si dimming lumini, control pompe...


Asta e interesant, nici nu stiam de existenta lui. Nu-mi dau seama daca la "control heater" intra si incalzitor de substrat...sau doar are o sonda ce citeste temperatura si deschide/inchide incalzitorul de la nivelul apei. Ma tem ca fiind imaginat pentru acvarii marine, functia de incalzire substrat nu e necesara.
In rest intr-adevar, are mare parte din functiile profiluxului.
Baietii astia au controllere cu stecher european? Nu stiu daca ma fac inteles , da' din ce vad in poze au alte alimentari fata de noi.

Lucian wrote:
Si asta este doar un exemplu. Din toate controlerele pe care le-am studiat cat de cat pana acum, Profilux-ul este de departe cel care asigura cea mai mare "incredere" si posibilitati de extindere. Din pacate nemtii vad ca nu au mai scos de mult nicio versiune noua si ce este acum pe piata este ca si procesor la nivelul Arduino. Sunt cateva controlere facute in jurul unor procesoare pe 32 bit si a ideii de conectivitate WEB care aduc multe lucruri in plus si... bani in minus Spre exemplu mine, acum in anul 2013, mi se pare indecent sa ceri ~260 euro pe un ecran de 4". De banii astia se poate cumpara o tableta si sa controlezi wireless...


Aici trebuie sa recunosc ca m-ai pierdut. Nu ma pricep la detalii tehnice
Profiluxul are insa si controller cu conectivitate web, modelul 3.1N , dar e mai scump decat cel pomenit de mine...

Lucian wrote:
Stefan, cauta sa vezi ca mai exista pe piata o solutie Profilux II pentru apa dulce care costa mai putin dar este limitata ca si expandare... si o alta intrebare pentru tine: de ce vrei sa schimbi controllerul de pH? Da rateuri? Ce crezi ca iti aduce in plus Dennerle Evolution Deluxe?


Da, exista modelul II al Profiluxului cu doua variante: modelul II (care nu are functia de ph si temperatura) si modelul II ex, ce are functia de ph si temperatura...nu specifica insa pe site daca poate controla si incalzitorul de substrat. La modelul 3.1A specifica faptul ca poate controla si incalzitorul de substrat, in tandem cu racitoarele.

Controllerul vreau sa il schimb in primul rand pentru ca e vechi...are doi ani la mine si nu stiu cat inainte. E o chinezarie si chiar daca intr-adevar se plateste si numele, totusi sunt convins ca firmele consacrate au produse mai bune, mai trainice...de altfel n-ar mai fi consacrate si laudate de utilizatori...plus ca am avut experiente cu produse "noname"...nu vreau sa spun ca nu sunt bune de nimic, sunt ok...dar tind spre mai mult decat ok. De asemenea mai da si rateuri din cand in cand (inafara de sonda care nu mai citeste cum trebuie, dar asta nu e vina controllerului; oricum si sonda trebuie schimbata), insa are momente cand sare pH-ul...adica afiseaza deodata pH 3, care creste in decurs de un minut inapoi la valoarea normala. Sau balanseaza intre anumite valori (valori foarte diferite, gen 3-7, 3-7...si tot asa pana se linisteste); ori asta nu e bine nici pentru electrovalva, ca ii da on/off non-stop pana se linistete el (bine, n-a fost problema, oricum electrovalva mea a murit de ceva vreme ).
Si daca tot vreau sa iau unul nou, atunci vreau sa iau unul bun, din motivele enumerate mai sus. Iar din ce stiu eu (recunosc, nu sunt la fel de documentat ca tine ), JBL si Dennerle ar fi cam in top (Dupla am inteles ca s-a cam dus, de Aquamedic n-am prea auzit). Iar de la tine stiu ca JBL-ul te-a dezamagit, asa ca am ramas la Dennerle.

Doar ca-s nehotarat daca am nevoie si de incalzire in substrat, caz in care nu merita sa iau doua controllere (nici din punct de vedere al spatiului, nici al banilor) si ma duc cu gandul la Profilux. Pe de alta parte, asta e o investitie pe termen lung, ma scuteste de alti bani dati in viitor.

Lucian wrote:
Asta caut: sa pot sa controlez wireless


Wireless-ul e interesant, cu optiune de webserver. Dar pretul sare sus de tot ...

Lucian wrote:
si nu prea sunt dispus sa platesc doar brandul ci calitatea si facilitatile.


Just si ce spui tu. Dar pe de alta parte si brandul asta a fost construit pe ceva, a fost apreciat de utilizatori, altfel nu mai era un brand cunoscut...
In cazul tau, o varianta ar fi sa ti-l faci tu. Imi pare ca ai cunostinte si ai putea face ceva de calitate. Si fiind facut de tine, nu mai platesti brandul

This message was edited 2 times. Last update was at 24/08/2013 00:10:03


Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Nu dau prea multa atentie controllere-lor all in one din urmatoarele motive:

a) oricat de scumpe ar fi, nu sunt inteligente ... pare foarte greu sa faca "inferente" de exemplu - si cea mai mare problema este kH-ul care nu poate fi masurat automat electronic (nu inca ?). Si atunci nu pot sa zic ce aditii de buffer sa faca.
b) mi se pare ca in incercarea de a scoate bani multi de pe urma lor se folosesc niste amaraciuni de microcontrollere - greu de programat, greu de extins, fara memorie locala, cel mult trebuie sa trimiti datele la ei pe site, etc ... Vreti sa ajungeti la mare ? Va rugam platiti pret de Porsche pe aceasta trotineta.

Viitorul va fi un calculator standalone (din acelea format mic, gen media servere) cu o placa USB cu BNC si o alta de control prize.
Exista deja asa ceva vad: http://www.neptunesystems.com/products/expansion-modules/dissolved-oxygen/

De asemenea, as fi un pic in favoarea automatizarilor clasice:
a) s-a ars controller-ul cand esti in vacanta ? Uuuups. Asa daca ai controller separat de Redox, separat de pH, separat de valuri ... dar pentru siguranta aceasta se plateste. Si pana la urma costa doar cateva sute de euro in plus, daca te gandesti cat costa un acvariu marin in general ... nu mai pare asa mult.

Asa ca +1 catre automatizari clasice din cauza ca un computer momentan nu face mai nimic decat sa insumeze celelalte controllere clasice. Cand va apare un standard, cu driveri pentru fiecare sonda, cu ceva algoritmi de inferenta (vad ca scade ceva, ajustez dincolo, o alta pompa, etc) si cu modalitati mai complicate de a lua decizii, atunci o sa-mi schimb votul.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline


he, he... mi-ai luat-o inainte. Neptune Systems Apex este unul din preferatele mele ca posibilitati si la pret (mai mic cu ~100 euro ca si Profilux-ul in plus avand optiunea de net inclusa...). Are o mare problema insa: in Europa nu se vinde decat in UK...
Mai sunt si alte controllere pe care le am pe lista.
viulian wrote:Viitorul va fi un calculator standalone (din acelea format mic, gen media servere) cu o placa USB cu BNC si o alta de control prize.

Asa este. Asta vroiam sa spun cand ma deranjeaza astia care fac optiunea de net separata si cand te uiti ce ofera te apuca jalea. Platforma Raspberry Pi ofera implicit net si video si... se poate instala pe ea chiar si Linux

Hai sa va spun cam de unde a pornit totul. Asa cum am spus avand probleme la inceput cu controllerul JBL am ajuns sa nu mai am incredere in el deci dorinta de a-l schimba este mare... Deabia trecusera cateva luni de cand mi-am bricolat capacul cu 6x54W dar tot nemultumit eram de el si... salivam dupa o lampa performanta dimabila. Am luat in calcul sa-mi fac una dar am adunat:
- 4x50 = 200 euro drosele duble dimabile
- 100 euro carcasa din aluminiu si fata din plexi
- 150 euro 8 reflectoare si 16 coliere si socluri
Total 450 euro si nu am pus fire si alte 'jde tzoncarii care iti trebuie sa bricolezi ceva... Asa ca m-am hotarat si am luat ATI Dimmable SunPower 8x54W 510-550 Euro (de care spuneam ca face zgomot de nu se poate tine in dormitor).
Implementarea de dimmare care este pe lampile ATI este bine facuta si supersuficienta pentru acvarii de apa dulce ceea ce scade foarte mult din avantajul pe care il aduce un controller mare care sa tina totul...
Dar si daca as avea un controller pe care sa-l programez wireless ...


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Ce controllere mai ai pe lista?

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pe lista de studiat nu pe lista de bune mai sunt Aquatronica si IKS

Daca mai stie cineva de altele sa completam lista.


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Si totusi eu am o intrebare, vis-a-vis de controllerele astea (fie profilux, fie neptune systems (care pare foarte interesant)) si nu gasesc un raspuns clar.
Spun ca pot controla temperatura, la profilux specifica si incalzirea substratului, dar au softul precum controllere dedicate pt substrat? Adica pot integra atat cablurile cat si incalzitorul clasic, au acel summer mode in care sa incalzeasca doar cate putin substratul incat sa nu creasca temperatura apei dar sa-si pastreze efectul dorit al incalzitorului de substrat?
Banuiala mea ar fi ca da, dar totusi, spre deosebire de controllerele dedicate, la astea nu specifica...se multumesc doar sa spuna "temperature control"...

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cam toate controlerele accepta scrierea de cod (din cate stiu pana si Profiluxul, mai greoi dar accepta), cam toate accepta mai multe sonde de temperatura, toate pot actiona o priza dedicata (asa numitele powerbar)... deci se poate.


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Asa ma gandeam si eu, ca daca is atat de destepte pentru toate functiile enumerate mai sus, ar trebui sa stie sa faca ceea ce stiu controllerele dedicate doar pentru temperatura.
Dar nu e nevoie de mai multe sonde de temperatura, una e de ajuns. Softul ar trebui sa stie sa integreze informatia si sa trimita comanda...cel putin asa cred


Apropos de neptune systems, i-ai contactat sau de ce zici ca trimit doar in UK?
Am trimis astazi un mail catre marinedepot.com (din SUA) sa ii intreb daca trimit si in Romania; zic ceva de transportul international, dar nu specifica tarile. Inca astept raspuns.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am gasit pe undeva scris clar ca pentru Europa doar in Anglia. Problema sunt Powerbar-urile care pentru 220V sunt doar cele UK. Poti sa le scri si celor de la Neptune sa vedem ce spun. Faptul ca au prize specifice UK nu este o problema - sunt adaptoare UK-shuko care costa cam 2 lei/buc... (dar am vazut si adaptoare care costau cam 12 lire )

This message was edited 1 time. Last update was at 25/08/2013 00:39:44



„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Mi-au raspuns cei de la marinedepot ... din pacate nu livreaza in Romania...
Pe site-ul neptune systems au un numar de telefon afisat, dar nu si o adresa de mail. Imi voi face cont pe forum maine si sa-i intreb acolo.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ce ai fi vrut sa cumperi de la ei?

Vad ca nu a mai completat nimeni cerinte referitoare la ce parametrii ii sunt necesari. Din discutii a reiesit ca se doreste comanda unui incalzitor de substrat deci se completeaza:
- Temperatura apa - monitorizeaza valoarea si in functie de anumite valori sa dea o comanda de inchis/deschis pentru ventilatie, incalzitoare, chiller, electrovalva apa (daca exista instalatie de prea-plin si apa la picatura), porneste/opreste incalzitor substrat (in functie de anumiti parametrii cum ar fi temperatura maxima a apei de la care nu mai deschide, sa mentina o diferenta de temperatura fata de temperatura apei - valoare setabila)


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Pai era foarte interesat controllerul neptune systems.
Foarte asemanator ca functii cu profilux, functie web inclusa si in acelasi timp mai ieftin...

Si am zis ca nu strica sa-i intreb, ca pe urma timp de gandire era. Dar din pacate in Romanica nu vor. Am inteles ca livreaza in unele tari din Europa, urmeaza sa-mi raspunda in care. Cred ca noi nu prezentam prea multa incredere...


Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Daca vrei Apex poti sa gasesti pe saltysupply.com care livreaza si in Romania. Dar transportul este
destul de scump, pe mine m-a costat 100 USD pentru un reactor doar transportul.

Cei de la Profilux au, dupa parerea mea, cea mai upgradabila si flexibila varianta de pe piata.
Dar nu ar trebui sa eliminati din calcul varianta Arduino, stiu la ce lucreaza Lucian si Mosu, si
poate fi o varianta comparabila cu Profilux la un pret cu 30-50 % mai mic.

In ceea ce priveste incalzirea de substrat, cu Profiluxul se poate programa ceea ce ai nevoie, Profiluxul
iti ofera si posibilitatea de folosire a operatorilor logici, nu stiu daca si Apex are asa ceva, posibil sa aiba.
Practic in functie de temperatura apei citita de sonda de temperatura se face un mic programel care sa iti
inchida/deschida incalzirea de substrat, incalzitorul de apa si eventual chiller sau evaporare prin ventilatoare.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

kirucd wrote:Daca vrei Apex poti sa gasesti pe saltysupply.com care livreaza si in Romania. Dar transportul este
destul de scump, pe mine m-a costat 100 USD pentru un reactor doar transportul.

Au doar varianta americana de 110-120V
Intr-adevar pana acum Profilux-ul este cea mai completa oferta. Din pacate au ramas ancorati in solutii IT cu vreo doua generatii in urma si pentru a putea ajunge cu cerintele au facut 'jdemii de artificii care costa clientul (cam ce li s-a intamplat in anii 90 gigantului cu picioare de lut IBM).
Apex-ul rezolva si treaba cu incalzirea substratului...
Am vazut noua varianta romaneasca si va fi de varf


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com