Author |
Message |
flavius2308
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/06/2014 20:39:07
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
flavius2308
Membru de baza
IP:
|
Am puncte verzi de alge pe geamul acvariului. Cum pot sa scap de ele ? Din ce cauza se fac ?
Cum pot scapa de ele ?
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/06/2014 21:09:01
|
stefanp
Moderator
IP:
|
GSA (Green Spot Algae)
O concentratie prea mica de PO4 in comparatie cu NO3.
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
flavius2308
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/06/2014 21:18:57
|
flavius2308
Membru de baza
IP:
|
stefanp wrote:GSA (Green Spot Algae)
O concentratie prea mica de PO4 in comparatie cu NO3.
Mda, chiar am o diferenta prea mare intre cele 2 elemente: NO3=15 mg/l iar PO4= 0,05-0,1 mg/l
Ar trebui sa fac aditie de Kh2Po4 ?
Si as mai avea o intrebare: de ce nu imi merge bine Marsilea Hirsuta ? Nu se indeseste ca lumea.
Conditii:
- acvariu Juwel 60x30x30, 54 litri (47 litri aproximativ efectivi de apa)
- substrat aquabasis + manado
- iluminare 0,5 W/l (1 neon T5 -24W - JBL Solar Tropic, reflector JBL, coloana de apa 25 cm)
- fertilizare : PPS-pro, TMP, Easy Carbo, CO2 presurizat (aprox 1 bula/sec.)
- filtrare - filtru intern Juwel Bioflow mini (200 l/ora)
Teste de apa:
Fe=0,2
PO4=0,05-0,1
No3=15
Ph=6,8
Am uitat pestii:
6 neoni
2 xipho
1 guppy
1 SAE care e praf, n-are nici o treaba cu nimic si cred ca ii dau drumu pe Barzava
This message was edited 2 times. Last update was at 05/06/2014 21:22:27
|
|
 |
maryusdv8
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/06/2014 21:41:24
|
maryusdv8
Membru de baza
IP:
|
Pentru aditia de PO4 am folosit de la Easy Life - Fosfo, precum si KH2PO4.
Am si eu Marsilea, iar in zonele mai umbrite creste mai greu, dar creste... poti pune o fotografie?
Cu SAE care este problema de te-ai suparat pe el?
This message was edited 1 time. Last update was at 05/06/2014 21:48:13
|
|
 |
flavius2308
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/06/2014 22:20:46
|
flavius2308
Membru de baza
IP:
|
maryusdv8 wrote:Pentru aditia de PO4 am folosit de la Easy Life - Fosfo, precum si KH2PO4.
Am si eu Marsilea, iar in zonele mai umbrite creste mai greu, dar creste... poti pune o fotografie?
Cu SAE care este problema de te-ai suparat pe el?
De care ai fost mai multumit de EL - Fosfo sau de KH2PO4 ?
O alta alternativa la cele 2 solutii de mai sus nu ar fi posibilitatea sa dau putin mai mult de macnare la pesti si sa mai cresc putin numarul lor ?
Referitor la marsilea adevarul e ca fiind acvariul destul de ingust (30 cm) plantele stem au crescut pana sus la luciul de apa apoi sau intins spre mijlocul acvariului au inaintat spre geamul din fata si au tinut oarecum putin umbra. Daca zici ca asa este, poate sa fie asta o cauza. Acum am facut o tunsoare zdravana si am replantat varfurile pe care le-am lasat de vreo 10-15 cm iar acum e o lumina intensa pe toata suprafata plantata cu marsilea.
Am facut poze dar nu pot sa le postez ca am cablul de date la birou dar maine le scot si le pun sa vezi.
SAE nu prea are treaba cu algele. A fost o perioada cand am avut ceva alge verzi dar nici nu se uita la ele. Probabil ii plac alte alge. Vreau sa scap de el.
This message was edited 1 time. Last update was at 05/06/2014 22:21:59
|
|
 |
maryusdv8
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 06:53:30
|
maryusdv8
Membru de baza
IP:
|
Ambele variante (EL Fosfo / KH2PO4) au fost ok.
Nu stiu sa iti spun daca prin cresterea numarului de pesti vei echilibra raportul NO3 - PO4... inclin sa cred ca nu.
Din recomandarile facute de oameni ce au experienta in acvaristica (nu este cazul meu), SAE este foarte util intr-un acvariu plantat... am, si nu l-as "arunca".
|
|
 |
nicu.laita
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 07:44:16
|
nicu.laita
Member
IP:
|
Va rog sa-mi spuneti unde se gaseste de cumparat KH2PO4. As vrea sa-l incerc si eu.
La mine EL Fosfo nu functioneaza foarte bine.
|
|
 |
flavius2308
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 07:47:47
|
flavius2308
Membru de baza
IP:
|
nicu.laita wrote:Va rog sa-mi spuneti unde se gaseste de cumparat KH2PO4. As vrea sa-l incerc si eu.
Www.aquaristic.ro
Sper ca am scris bine linkul.
|
|
 |
flavius2308
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 08:24:07
|
flavius2308
Membru de baza
IP:
|
nicu.laita wrote:Va rog sa-mi spuneti unde se gaseste de cumparat KH2PO4. As vrea sa-l incerc si eu.
www.acvaristic.ro
|
|
 |
nicu.laita
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 08:40:11
|
nicu.laita
Member
IP:
|
Multumesc.
|
|
 |
stefanp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 13:09:40
|
stefanp
Moderator
IP:
|
Ce inseamna ca easy life fosfo nu functioneaza bine?
Poate nu pui destul?
La mine functioneaza bine spre exemplu ...
|
Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank
Romanian Aquascaping Contest 2016
Blog despre acvaristica
Despre Dennerle |
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 13:39:14
|
Lucian
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d5a4e20742511cfdef40f.jpg)
IP:
|
nicu.laita wrote:La mine EL Fosfo nu functioneaza foarte bine.
Detaliza nitel ca sa nu ramana doar o vorba aruncata in vant.
|
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
|
|
 |
nicu.laita
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 14:46:10
|
nicu.laita
Member
IP:
|
Are legatura si cu ce am scris aici
Desi am adaugat EL Fosfo mai mult decat am calculat pentru schema saptamanala de fertilizare, nu am reusit sa ridic PO4 peste 0.5.
La masuratori am 0 sau 0.5. Niciodata mai mare.
Se intampla asta in 2 acvarii 25L brut si 126l brut. NO3 este constant: 10 sau 12.5 (depinde de ce teste folosesc Sera/Tetra - au scale diferite).
Test de PO4 am doar de la Tetra.
De aceea ma gandeam sa incerc si alta solutie pt macro.
|
|
 |
flavius2308
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 15:44:38
|
flavius2308
Membru de baza
IP:
|
Daca tot suntem la discutia cu fertilizarea de PO4 pentru ca intentionez sa-mi iau si eu, as avea o intrebare inainte de a face o prostie.
Care e diferenta intre Kh2Po4 si Easy Life Fosfo ?
Cu ce vine in plus una fata de alta ?
In mometul asta fertilizez cu PPS-pro, TMP , Easy Carbo, CO2 dar din pacate PO4 este aproape de 0 (mai concret 0,05-0,1 probabil si datorita faptului ca am cam putini pesti) si am ceva gauri prin frunzele mai batrane si ceva GSA pe geamul acvariului.
Din ce m-am documentat PPS-pro contine atat PO4 dar si K. Ori daca eu fertilizez cu KH2Po4, oare nu creste prea mult K ?
|
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 16:23:45
|
Lucian
Administrator
IP:
|
nicu.laita wrote:Are legatura si cu ce am scris aici
VS
nicu.laita wrote:Exista o explicatie logica: in filtru exista JBL Silikatex care in afara de silicat absoarbe si fosfati.
O sa iau in weekend un test PO4 JBL pentru verificare...
Ne verifici vigilenta sau tinerea de minte?  Te rog ca alta data sa nu mai faci afirmatii fara acoperire. Daca ai alte motive expunele si le discutam, dar in cazul de fata revi la un post in care ti-ai raspuns singur.
Flavius, solutia EL Fosfo contine si alte substante pe langa cea care elibereaza PO4, substante care asigura stabilitatea solutiei. Un efect direct este ca impiedica reactia cu fierul din apa care alfel precipita (pierzand astfel si fierul si fosfatii). In afara de asta esti sigur de compozitie si nici nu este scumpa. Pe de alta parte ceea ce se cumpara in pungute la coltul blocului, nu iti garanteaza nimeni de puritatea si calitatea produsului. Am auzit de curand ca solutia vanduta ca fiind Easy Life Carbo vrac la litru ar fi o solutie de dezinfectare din spitale, care intr-adevar contine Gluteraldehyda dar in alt procent si se pare ca mai contine si alte substante...
Nu exista contraindicatii la supradozaj de potasiu (K) in limite normale (60-80ppm), oricum se recomanda aditii suplimentare de potasiu. (daca te vei uita ce contin unele solutii minune de la ADA vei vedea ca una din ele este doar de aditie de potasiu  ). Potasiul cu care vine suplimentar orice solutie de macrocomponente nu prezinta pericol pentru plante (ba din contra, face parte din trioul de aur N-P-K)
|
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
|
|
 |
nicu.laita
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 17:26:20
|
nicu.laita
Member
IP:
|
Lucian, cred ca esti un pic cam aspru. Eu am spus "La mine EL Fosfo nu functioneaza foarte bine". Nu am spus ca nu functioneaza sau ca este un produs prost. Personal apreciez produsele EL si le folosesc cu incredere. Ma asteptam ca o doza mai mare, chiar dubla fata de cea calculata sa produca alte efecte.
|
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 17:36:35
|
Lucian
Administrator
IP:
|
Era vorba de faptul ca esti suspicios fata de un produs si imi dai ca exemplu de ce, un topic in care singur iti raspundeai ca nu creste concentratia de fosfati pentru ca ai un filtru care scoate fosfatii  Crezi ca daca introduci altceva, filtrul ala nu o sa-si faca datoria? Asta este explicatia...
|
|
|
 |
flavius2308
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 19:31:32
|
flavius2308
Membru de baza
IP:
|
Lucian wrote:Flavius, solutia EL Fosfo contine si alte substante pe langa cea care elibereaza PO4, substante care asigura stabilitatea solutiei. Un efect direct este ca impiedica reactia cu fierul din apa care alfel precipita (pierzand astfel si fierul si fosfatii). In afara de asta esti sigur de compozitie si nici nu este scumpa. Pe de alta parte ceea ce se cumpara in pungute la coltul blocului, nu iti garanteaza nimeni de puritatea si calitatea produsului. Am auzit de curand ca solutia vanduta ca fiind Easy Life Carbo vrac la litru ar fi o solutie de dezinfectare din spitale, care intr-adevar contine Gluteraldehyda dar in alt procent si se pare ca mai contine si alte substante...
Nu exista contraindicatii la supradozaj de potasiu (K) in limite normale (60-80ppm), oricum se recomanda aditii suplimentare de potasiu. (daca te vei uita ce contin unele solutii minune de la ADA vei vedea ca una din ele este doar de aditie de potasiu  ). Potasiul cu care vine suplimentar orice solutie de macrocomponente nu prezinta pericol pentru plante (ba din contra, face parte din trioul de aur N-P-K)
Mersi Luci, am inteles perfect ce ai spus.
Si am mai inteles ca nu esti pentru solutiile preparate home made. Foarte posibil sa ai dreptate desi tot timpul au existat pareri pro si contra.
Probabil ca o sa trec de la PPS-pro la solutii individuale pentru N-P-K (daca ai o recomandare in sensul asta o iau in calcul) pentru ca astfel pot sa dozez atat cat am nevoie (ma refer in special la raportul NO3/PO4.
De asemenea si pentru micro daca ai vreo sugestie o astept cu interes (pentru micro cand am inceput acvariul am mers pe Ferropol si Ferropol 24).
|
|
 |
Lucian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 20:35:20
|
Lucian
Administrator
IP:
|
Sunt impotriva folosirii unor retete fara sa stiti ce sta in spatele acestora sau sa stiti urmarile utilizarii acestora, crezand povesti vanturate peste tot. Sunt impotriva speculei (prin asta inteleg cumpararea unor produse si vanzarea cu adaosuri de 400-500% adaos si fara acte fiscale, pentru ca daca ar face factura pentru substantele alea ar trebui sa fie abilitati sa manipuleze substante chimice, sa dozeze cu aparate metrologice, sa detina laborator de testare)... asta in cazul in care substantele sunt cele care trebuie, dupa cum ti-am spus se vinde si dezinfectant pe post de EasyLife Carbo. daca unii sunt in stare sa puna aracet in smantana, ce crezi ca ii va opri pe unii sa puna cine stie ce in pliculetul vandut la colt de strada? La astea da, sunt impotriva, ai inteles bine
Altfel poti sa incerci orice, dar incearca macar sa intelegi ce se intampla cand pui substanta X si/sau substanta Y  nu lua de bune nici recomandarile mele dar nici ale altora... dar citeste, experimenteaza si vezi ce se intampla, ia in calcul "esece" si dupa un timp odata cu experienta vei avea si "succesuri"
Sunt bune si produsele Ferropol si Ferropol 24 dar ele sunt numai pentru fier si microcnutrienti. Pentru macronutrienti si nu numai poti utiliza toata gama Easy Life. Pentru cei care nu stiu si nu au rabdare sa combine componente am testat cu succes gama Vimi All in Red (este singura mai bine echilibrata din punctul de vedere al macrocomponentelor - NO3 mai putin si mai mult PO4).
|
|
|
 |
flavius2308
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/06/2014 22:35:48
|
flavius2308
Membru de baza
IP:
|
Am inteles, cred ca merg pe gama Easy Life macro+micro.
|
|
 |
|