[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Nano - 25l brut - cun cresc PO4?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
nicu.laita
Member

IP:

Am un acvariu Nano, pe care l-am tinut in functiune mai mult pentru "scolarizare".

25L 40x25x25 - 16-18L net
Filtru Intern 200-400l / ora cu debitul la minim. In filtru exista burete, MiniSiporax si SiliKatex.
Biogravel 2-4 mm fara substrat fertil, plante relativ easy: Anubias, Valisneria, Echinodorus, Ludwigia, Bacopa, Cabomba.
Bio CO2 de la JBL
Lumina 2 x 8W T5 - tuburi ieftine din comert 1x2300K si 1x6500K. Momentan folosesc doar tubul de 6500K deoarece au aparut alge negre si paroase pe frunzele de echinodorus.
Pestii nu i-am nimerit: 5 glowlight tetra (nu se vad din cauza pietrisului rosiatic), 1 cory panda (initial au fost 2 pui insa unul s-a prapdit), 2 ottocinclus, 1 melc neritina, 2-3 melci comunitari.

Atasez cateva poze si tabele cu parametrii apei si schema de fertilizare saptamanala.

Am 2 intrebari la care va rog sa ma ajutati sa gasesc raspuns
1. Cum cresc PO4 astfel incat sa ajung la raportul 1 / 10 fata de NO3
2. Merita sa schimb neoanele cu doua Osram T5 8W - 930 si 954 (Marbotrade)

[Thumb - Nano1.jpg]

[Thumb - Nano3Param.jpg]

[Thumb - Nano2.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 20/05/2014 13:56:25

[Email]
stefanp
Moderator

IP:

Imi place micutul tau

Ca sa cresti fosfatii din apa, cumpara o sticla de Easy Life Fosfo si faci aditie separat din aceasta sticla, in functie de nevoile tale.
Legat de neoane, daca astea pe care le ai acum sunt vechi si trebuie schimbate, poti lua Osram, sunt niste neoane destul de bune.

P.S.: Ai vreo poza cu algele de ziceai ca au aparut?

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
nicu.laita
Member

IP:

Multumesc Stefan,

EL Fosfo este in schema de fertilizare saptamanala - vezi poza a 2-a. 5 ml pe sapt, impartiti in 2*2.5, marti si joi. Problema este ca nu creste PO4 nici un pic. Testele sunt Tetra.

O sa pun si poza cu algele - le-am cutatat in weekend la schimbul de apa.
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Daca ai spus le-am curatat inseamna ca le ai pe geam si deci sunt GSA
La volumul acvariului tau 2,5ml de EL Fosfo inseamna 0,7ppm PO4.
Daca aceasta aditie de 1,4ppm/saptamana iti mentine nivelul de fosfati constant inseamna ca ai cam nimerit cat consuma bazinul tau sau ceva il face sa precipite (fierul). Trebuie sa incerci sa mentii mai sus stacheta. Pui o doza de 5-6ml de EL Fosfo si masoara dupa o ora fosforul. Daca a crescut corespunzator este OK, daca nu ori testul este expirat ori ceva face sa precipite...
Daca este OK, a doua aditie o faci de 3ml. Vezi cat ai la sfarsitul saptamanii si mai vorbim

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
nicu.laita
Member

IP:

Poze cu algele facute saptamana trecuta.
Pe geam nu este nimic.
Le-am curatat inseamna ca am scos platele pe care le-am vazut afectate, am spalat sau am taiat frunzele pe care erau algele si am re-plantat.

Ref PO4: 1,4ppm/saptamana am calculat pentru aditie saptamanala.
Teste in zilele lucratoare sunt mai greu de facut. Aditia de fertilizanti o fac dimineata pe la 07:00, inainte de plecarea la job. Apoi pana pe la 19:00-20:00 nu mai ajung acasa. Feropol 24 si Easy Carbo pune sotia pe la 09:00 cand se aprinde lumina (program de iluminat 09:00-11:00 si 18:00-23:00)

Astazi am pus deja cei 2.5 ml EL Fosfo la ora 07:00.
Este OK sa mai adaug 6 ml si sa masor dupa o ora?
[Thumb - Nano0Alge.jpg]

[Thumb - Nano2Alge.jpg]

[Thumb - Nano1Alge.jpg]

[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Hmmm. Incearca sa faci o poza mai clara la zonele cu alge. Faci crop la zona afectata si dupa aia faci resize la max. 1200 pixeli pe cea mai mare latura.
Nu par verzi. Asa este? Sunt lipicioase si nu se pot lua de pe frunze?
Incearca sa faci o singura fotoperioada de 8 ore. Daca ai alimentari separate pe fiecare tub de neon ar fi super. Faci un program de genul: o ora dimineata la un tub pentru mancare etc., seara 8 ore un tub, la mijlocul perioadei 4-5 ore cu al doilea tub.
Macroelementele poti sa le pui si seara cand ajungi acasa. Nu sunt nedicamente sa le iei la intervale exacte pentru a pastra o concentratie constanta in corp

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
nicu.laita
Member

IP:

Algele erau ca niste perisori negri. Au crescut foarte tare pe fruza de echinodorus care statea foarte bine in bataia luminii.
Pozele sunt facute cu IPhone - nu am altele mai bune - am incercat un crop.

Am inteles si treaba cu programul de lumina. Trebuie facut un bricolaj in weekend si sa iau inca o priza programabila.
Tuburile au balast separat dar se alimenteaza pe acelasi fir; am pus un intrerupator ca sa pot sa opresc unul din ele.
[Thumb - Alge 1.jpg]

[Email]
nicu.laita
Member

IP:

Am facut si aditia suplimetara de Fosfo.

Adaugat 5ml Fosfo. Masurat PO4 dupa o ora. Rezultat 0.5 (este prima data cand s-a miscat testul si am vazut un pic de culoare).

Exista o explicatie logica: in filtru exista JBL Silikatex care in afara de silicat absoarbe si fosfati.
O sa iau in weekend un test PO4 JBL pentru verificare...
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Black Hair Algae, Brown Hair Algae si BBA care seamana cu ce ai tu, toate au la baza lipsa CO2 sau fluctuatiile de CO2.
Ai avut fluctuatii de CO2 (din tabelul dat de tine asta rezulta).
In mod normal as fi recomandat SAE dar la marimea bazinului tau si daca tinem cont ca este si asa suprapopulat mai raman Amano Shrimps.
Tine constant pH-ul la 7 sau chiar 6.8. Poti sa maresti si cantitatea de EL carbo.

nicu.laita
Member

IP:

Bio CO2 de la JBL a fost instalat acum 3 sapt. Este posibil ca algele sa fi inceput inainte de inceperea aditiei de CO2.
SAE nu "intra" acolo, in 4-5 luni se fac de 10 cm. O sa ma uit dupa Amano Shrimp.

Ma gandesc sa iau un bazin mai mare 41 x 25 x 40. Asa ajung la un vol net de apa de appx. 30L si pot sa folosesc in continuare capacul 41 x 25 pe care il am deja --> lumina o sa fie 0.5 W/l.
Substrat fertil Tropica sau Aquabasis si Volcanit deasupra.

O problema ar fi PH-ul. La robinet este 7.5. Dupa aditia de CO2 (atata cat este) si de Silikatex in filtru nu a scazut sub 7.0.
Sa incerc si cu solutie PH Minus?
[Email]
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

De ce vrei sa scazi ph'ul? Lasa-l sa se stabilizeze la o valoare si tine-l acolo.
[ICQ]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Asta este bun la inceput sa scapi de diatomee, dupa aceea eu nu-i mai vad rostul. Pune ceva de filtrare biologica si mareste debitul de CO2 ca sa mentii pH-ul la 6.8-7.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: