[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Start setup  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Si calculeaza dozajul cu
http://calc.petalphile.com/
http://rota.la/

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
flavius2308
Membru de baza

IP:

Lucian wrote:Si calculeaza dozajul cu
http://calc.petalphile.com/
http://rota.la/

To reach your target of 1.0 ppm PO4 you will need to add 9 mL Easy Life Fosfo to your 47.0 L aquarium to yield

Adica trebuie sa fertilizez cu 9 ml PO4 pe zi, saptamana, ca nu inteleg.
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Raspunsul este DA
Acolo iti spune ca daca adaugi 9ml in cei 47l de apa concentratia de PO4 creste cu 1ppm. Dar cat aveai inainte? Cat mananca plantele intr-o zi? Ar cam trebui sa putem raspunde la aceste intrebari...
Daca vrei sa menti 1ppm de PO4 trebuie sa adaugi intr-o zi 9ml si dupa asta va trebui sa mai adaugi din cand in cand doar ce consuma plantele in acea perioada. Dupa o saptamana cand facem un schimb de apa mai mare, concentratia de PO4 scade corespunzator si atunci trebuie sa adaugam cerespunzator PO4 pentru a readuce concentratia la cat ti-ai propus 1ppm.
La inceput poate parea complicat dar iti garantez ca dupa 2-4 saptamani iti reglezi "tirul" vei incepe sa pui la ochi... Este greu pana simti cat iti consuma acvariul... Vei vedea ca dupa o tunsoare masiva se consuma mai putin.

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
flavius2308
Membru de baza

IP:

Lucian wrote:Raspunsul este DA
Acolo iti spune ca daca adaugi 9ml in cei 47l de apa concentratia de PO4 creste cu 1ppm. Dar cat aveai inainte? Cat mananca plantele intr-o zi? Ar cam trebui sa putem raspunde la aceste intrebari...
Daca vrei sa menti 1ppm de PO4 trebuie sa adaugi intr-o zi 9ml si dupa asta va trebui sa mai adaugi din cand in cand doar ce consuma plantele in acea perioada. Dupa o saptamana cand facem un schimb de apa mai mare, concentratia de PO4 scade corespunzator si atunci trebuie sa adaugam cerespunzator PO4 pentru a readuce concentratia la cat ti-ai propus 1ppm.
La inceput poate parea complicat dar iti garantez ca dupa 2-4 saptamani iti reglezi "tirul" vei incepe sa pui la ochi... Este greu pana simti cat iti consuma acvariul... Vei vedea ca dupa o tunsoare masiva se consuma mai putin.

Mda, mi se pare foarte mult 9 ml .
Pai PO4 la mine e foarte scazut, e aproape de zero (0,05-0,1).
Luand in considerare ca NO3 este 15 mg/l as avea nevoie chiar si mai mult PO4 ... pe la 1,5 ca sa mentin raportul 10:1 dar am vazut pe aici pe forum ca se aplica si raportul 16:1.
[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Sa nu confunzi raportul NO3/PO4 care trebuie sa fie 10/1 si N/P 16/1
Mult 9ml asta este prima doza, dupa care am spus este in functie de cat mananca plantele...
Parerea mea este ca pentru tine cu maxim 15ml/saptamana vei realiza echilibrul si asta inseamna ca un flacon de 250ml iti ajunge peste 4 luni

flavius2308
Membru de baza

IP:

Lucian wrote:Sa nu confunzi raportul NO3/PO4 care trebuie sa fie 10/1 si N/P 16/1
Mult 9ml asta este prima doza, dupa care am spus este in functie de cat mananca plantele...
Parerea mea este ca pentru tine cu maxim 15ml/saptamana vei realiza echilibrul si asta inseamna ca un flacon de 250ml iti ajunge peste 4 luni

Pai clar ca am confundat-o
Dar totusi daca am adus discutia de raportul N/P =16/1 ce reprezinta N si P ?
Da, imi iau un flacon de 250 ml. , am test de PO4 la picatura de la JBL si o sa-mi reglez cat trebuie sa dau ca sa ajung la raportul 10:1.
[Email]
flavius2308
Membru de baza

IP:

maryusdv8 wrote:Am si eu Marsilea, iar in zonele mai umbrite creste mai greu, dar creste... poti pune o fotografie?

http://img.plici.ro/image/1l
http://img.plici.ro/image/1q
http://img.plici.ro/image/1z
http://img.plici.ro/image/1A
http://img.plici.ro/image/1B
http://img.plici.ro/image/1F

This message was edited 1 time. Last update was at 08/06/2014 00:13:04

[Email]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

flavius2308 wrote:Dar totusi daca am adus discutia de raportul N/P =16/1 ce reprezinta N si P ?

Sunt literele din fata lui O3 si O4

flavius2308
Membru de baza

IP:

Lucian wrote:
flavius2308 wrote:Dar totusi daca am adus discutia de raportul N/P =16/1 ce reprezinta N si P ?

Sunt literele din fata lui O3 si O4

Bun, n-am inteles atunci prea bine care e treaba cu raportul N/P 16:1 dar nici nu prea conteaza. Pe mine ma intereseaza ala 10:1 .

Zi-mi de ce nu mi se indeseste Marsilea atunci .
[Email]
maryusdv8
Membru de baza

IP:

La mine, in zona de mijloc, mai bine luminata, noile frunze au inceput sa apara dupa > 7 zile, iar in zonele laterale ale acvariului dupa > 14 de zile - cu ritm mic de crestere.
De cand ai pus-o in acvariu?
Iluminatul este: 2 T5 x 24 W + 2 T8 x 18 W, intr-un acvariu 80 x 35 x 45.
flavius2308
Membru de baza

IP:

maryusdv8 wrote:La mine, in zona de mijloc, mai bine luminata, noile frunze au inceput sa apara dupa > 7 zile, iar in zonele laterale ale acvariului dupa > 14 de zile - cu ritm mic de crestere.
De cand ai pus-o in acvariu?
Iluminatul este: 2 T5 x 24 W + 2 T8 x 18 W, intr-un acvariu 80 x 35 x 45.

In 12 decembrie am pus-o.
Am avut si niste fire din alta iarba (care se vad in poza dar nu stiu cum se cheama) pe care nu am scos-o, am lasat-o impreuna cu marsilea.
E adevarat ca am niste Ludwigia Palustris in partea din spate a acvariului care se tot intinde spre mijlocul acvariului si imi cam tine umbra in partea centrala (sau cel putin asa cred ). Cred ca o sa o scot si o mut pe laterale cumva.
Nu stiu cum sa fac ca nu am deloc inspiratie la aranjat plantele in acvariu in ciuda faptului ca plantele arata bine, sunt sanatoase, n-au alge - o sa pun cateva poze.

Acvariul e 60x30x30, 54 litri din care efectivi de apa aprox 47 litri.
Lumina am 0,5 W/L dintr-un JBL Solar Tropic 1x24 W, T5 , Reflector JBL, coloana de apa 25 cm, lumina 10 ore/zi fara pauza.
[Email]
flavius2308
Membru de baza

IP:

Cam asa arata acvariul in momentul asta:

Vedere in fata:

image

image

image

Din spate:

image

Vreau sa scot Higrophyla Polysperma Sunset si Ludwigia Palustris din centru spate si sa le pun in partea dreapta (in fata filtrului si pe geamul lateral) in locul lemnului cu anubiasul. In locul lor ma gandesc sa pun in spate de tot 2 randuri de Staurogine Repens iar in fata lor (intre gazon si staurogine) un rand de Alternanthera reineckii 'Mini' (sper sa nu creasca mai mare alternathera mini decat staurogine pentru ca vreau ca alternathera sa fie intermediara intre gazon si staurogine). In spate de tot nu pot sa pun plante stem inalte pentru ca , curentul de la filtru imi indoaie plantele spre mijlocul acvariului si imi face umbra la gazon (cel putin asa patesc cu Ludwigia).
In partea stanga scot lemnul cu anubiasul si pe acel colt (si pe o partea din latura stanga) m-am gandit sa pun Pogostemon erectus, sa fac o tufa acolo pe acel colt.
Nu stiu daca o sa iasa cum vreau pentru ca sunt praf la aranjamente, asa ca daca aveti vreo sugestie atat la aranjament cat si la ce speciile de plante, o astept cu mare interes .

Editat de stefanp: Ti-am modificat postul ca sa apara pozele direct. Vezi ca pe plici.ro, sub poza ai un buton "embed codes", da-i click pe ala si copiaza "medium url".
Acest url punel intre tagurile [ img ] si [ / img ] (fara spatii) si vor fi afisate pozele direct in post

This message was edited 5 times. Last update was at 09/06/2014 23:42:23

[Email]
stefanp
Moderator

IP:

Poti sa faci o tufa de ludwigia in dreapta asa cum ai spus, dar sa vii cu ea pana mai spre centru un pic si sa obtii din foarfeca o linie oblica (mai mare in dreapta si in coborare spre centru).
La fel poti sa faci cu o tufa in partea stanga (o sugestie de planta ar fi Heteranthera zosterifolia, o planta frumoasa si usor de crescut).

Atat staurogyne cat si alternanthera mini sunt plante de mijloc, intermediare.
Poti incerca sa lasi tufa de staurogyne sa creasca, iar cea de alternanthera sa o tii mai mica din foarfeca.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
flavius2308
Membru de baza

IP:

stefanp wrote:Poti sa faci o tufa de ludwigia in dreapta asa cum ai spus, dar sa vii cu ea pana mai spre centru un pic si sa obtii din foarfeca o linie oblica (mai mare in dreapta si in coborare spre centru).
La fel poti sa faci cu o tufa in partea stanga (o sugestie de planta ar fi Heteranthera zosterifolia, o planta frumoasa si usor de crescut).

Atat staurogyne cat si alternanthera mini sunt plante de mijloc, intermediare.
Poti incerca sa lasi tufa de staurogyne sa creasca, iar cea de alternanthera sa o tii mai mica din foarfeca.

Da e o idee buna, ca sa am o linie continua de Ludwigia de la mare spre mica si sa continue cu stauroginele care ocupa toata partea de mijloc, apoi pe coltul celalalt sa incerc Heteranthera zosterifolia care sa mearga putin si pe latul acvariului pana pana pe la mijlocul geamului. Oricum Ludwigia ca sa vin cu ea pana mai spre centru, trebuie sa o las mai jos de curentul de apa de la filtru.
Da asa o sa fac, o sa las stauroginele putin mai sus iar alternathera reinikii "mini" o sa incerc sa o tin mai jos putin ca sa am progresie gazon-althernathera-staurogine.

Mai am si niste fire de Hygrophila polysperma 'Rosanervig', pe alea pe unde sa le mai pun .
[Email]
flavius2308
Membru de baza

IP:

Mi-am luat o femela de guppy si al dracu imi ciupeste toate stauroginele repens si cum sunt noi plantate mi le scoate din substrat. Nu stiu ce are si de ce se manifesta asa. Ce pot sa-i fac in afara de a o duce inapoi la petshop ?

P.S. vad ca nu doar de staurogine se ia, se cam ia de toate plantele ...

This message was edited 1 time. Last update was at 15/06/2014 18:22:07

[Email]
stefanp
Moderator

IP:

Baga plantele mai adanc in substrat...cata forta poate sa aiba un guppy ...

This message was edited 1 time. Last update was at 15/06/2014 21:45:19

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
flavius2308
Membru de baza

IP:

le ciuguleste, gasesc numai bucati de frunze
[Email]
flavius2308
Membru de baza

IP:

Stie cineva ce planta e asta ?

image
image

This message was edited 1 time. Last update was at 20/06/2014 21:06:13

[Email]
flavius2308
Membru de baza

IP:

Rog pe cineva care are test de PO4 de la JBL sa ma lamureasca in urmatoarea problema:
Am test la picatura de la JBL si nici o nuanta din scara de culori nu se aseamana cu proba mea.
Mai concret proba mea e un albastru ceva mai inchis (decat nuantele de albastru de pe carton) iar scara de culori nu are decat albastru mai deschis si un mov ceva mai inchis, deci nici una nu corespunde.
Cum pot citi valoarea in cazul asta ca sa nu interpretez prostii.
Mersi.
[Email]
stefanp
Moderator

IP:

Testul PO4 are mov pe scala de culori? Io stiu ca are doar albastru, de la deschis catre inchis.
Poti pune o poza cu sticluta de test si scala?

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: