[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Inca un incepator!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Author Message
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Ms Koala!

Inca mai modelez la pietroie, dar m-am apucat de substrat. Am cam o tona de spartura de coral adusa din Singapore, pe care trebuie sa o spal si sa o ajez pe splenumuri. Cred ca folosirea acestor "filtre de substrat" in care voi injecta aciditate si sursa de carbon, ca si refolosirea skimatului sa-mi diferentieze habitatele si sa-mi permita cresterea diferitelor lanturi trofice.

In lucru am un skimer paralelipipedic, de baraj, care sper in doua trei saptamani sa-l testem cum functioneaza. Vor fi trei skimere, toate paralelipipedice, terminate in trunchi de piramida, cu volumul total de aproape 250l. Practic intregul compartiment al skimerului va fi skimerul. Testarea o va face un coleg cunoscut de pe acest forum si el va publica rezultatele. Conceptul skimerului insa imi apartine.

This message was edited 1 time. Last update was at 27/09/2014 14:47:06

[WWW]
2smokes
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2014 21:41:49
Messages: 233
Location: buzau-plescoi
IP:
Offline

foarte curios cum arata skimerul ,,de baraj,, concept propriu ,despre injectare cu otet nu cred ca e o idee buna,bacteriile alea daca nu le scoti din sistem or sa moara si o sa provoace tank crash deaia lumea foloseste vodka cu skimer sau biopelete pe care le pot da afara din sistem,iese tare de tot acvariul asta la cat de mare il faci s ar putea sa fie cel mai cel acvariu marin din romania daca iese cum trebuie
2smokes
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2014 21:41:49
Messages: 233
Location: buzau-plescoi
IP:
Offline

hai sa ti dau o idee ca am citit tot forumul si constat ca mergi pe niste cai gresite cu skimarea gen piatra de aer si skimer cu volum de 250 litri ,uite aici cel mai bun fractionator din lume, ethanator,e usor de facut ieftin si cel mai eficient din lume ,spumeaza apa dulce care are o densitate mai slaba ca apa marina si e mult mai greu de skimat ,cu skimerul asta sigur nu dai gres la acvariul asta mare si e genial de simplu,eu folosesc skimere dinastea in apa dulce,ar fi o premiera mondiala sa folosesca cineva asa ceva la un acvariu marin pun un link aici ,poate iti dai seama de potential,la cat de simplu e cred ca nu mai are nici un rost sa ti bati capul sa ,,inventezi,, un skimer si designul asta e atat de eficient incat daca ai incerca sa i mai adaugi ceva sa l imbunatatesti mai rau l ai strica https://www.youtube.com/watch?v=OvPXhrG8dQU https://www.youtube.com/watch?v=FE_iFrRR_dI
2smokes
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2014 21:41:49
Messages: 233
Location: buzau-plescoi
IP:
Offline

inca un link cu ce poate sa faca skimerul asta in 30 de minute https://www.youtube.com/watch?v=0GO4UNHVrZE
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Pai tocmai asta este ideea! De a nu da afara bacteriile din sistem, ci a le produce controlat si folosi ca sursa de hrana pentru nevertebratele sesile. Asa ca eu sper ca aceste bacterii sa nu moara pina vor fi papate.

Obtinerea unei suprafete mari de colonizare, permite o temporizare in cresterea acestor bacterii, astfel ca nu mai trebuiesc date afara. Cel putin asa este in teorie, iar practic chiar cred ca am gasit solutiile optime. Cind este piatra gata bag apa si bacteriile, pe care le produc singur. Apoi nitrat de amoniu, iar eu sper ca in citeva zile voi putea baga crevetii, probabil o saptamana. Adica citeva sute de creveti indigeni. Dupa care vedem ce iese. Daca valorile sint ok incep sa mut corali din cele trei bazine, care acum efectiv sint pline ochi cu corali.
[WWW]
2smokes
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2014 21:41:49
Messages: 233
Location: buzau-plescoi
IP:
Offline

e total gresita idea cum ca nevertebratele sesile ar manca bacteriile pe care le hranesti tu cu otet,iti spun si de ce ,pentru ca bacteriile alea sunt bacterii anaerobe(traiesc in medii fara oxigen) iar nevertebratele nu pot ajunge la ele in mediul ala anoxic sa le manance pentru ca au nevoie de oxigennar fi pacat la un acvariu asa frumos ca asta cum se preconizeaza ca iese sa te apuci sa faci experimente pe el si crevetii no sa ti manance bacteriile din profunzimea pietrei iar in profunzimea pietrei o sa ai cele mai multe bacterii pentru ca acolo este cel mai putin oxigen,cel mai bun mediu anoxic pentru ele,otetul se foloseste la tratarea pietri cand e facuta cu ciment ca ca se cureze mai repede da nu inseamna ca le incarci cu carbon,ar trebui dupa ce le tii in apa cu otet sa le speli bine de orice urma de otet,si eu am facut piatra dinasta din ciment si sare tratata cu otet

This message was edited 2 times. Last update was at 27/09/2014 19:01:30

HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Ms pt. link-uri, dar eu nu caut sa scot spuma din sistem ci doar sa separ o apa cu continut ridicat de nutrienti pentru un habitat de ricordee de exemplu, de o apa cu un continut scazut de nutrienti pentru a simula un atol. Adica eu chiar vreau sa folosezc apa reziduala pentru alte habitate si nu sa o arunc.
[WWW]
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Vom vedea! Iar eu chiar vreau sa fac experimente si sa simulez anumite incarcaturi biologice pentru a vedea cum se descurca sistemul, inainte de al popula cu corali.

Ok! Deci daca tu crezi ca aceste bacterii stau in piatra, in adincime, atunci de ce vrei sa le mai skimezi? Ori daca tu crezi ca pot fi skimate, atunci, printr-o minune, inseamna ca ajung in apa, adica acolo unde cineva le poate minca, pentru ca altfel n-ar putea fi skimate. Iar daca pot fi skimate, eu nu vreau sa le skimez, ci sa le produc in cantitati dezirabile pentru a nu trebui sa le skimez.

This message was edited 1 time. Last update was at 27/09/2014 19:16:36

[WWW]
2smokes
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2014 21:41:49
Messages: 233
Location: buzau-plescoi
IP:
Offline

bacteriile anaerobe pot trai si intr un mediu cu oxigen dar nu o duc bine si mor deaceea cei care toarna vodka in acvariu folosesc skimer sa le scoata din sistem,cel mai bun mediu pentru bacteriile astea este un mediu anaerob gen DSB sau in profunzimea pietrei acolo formeaza un adevarat ecosistem si nu le poate manca nici o nevertebrata ,daca studiezi un denitrator ai sa vezi ca merge cu o bobina facuta din furtun ,rolul acestei bobine este sa scoata oxigenul din apa ca sa nu omoare bacteriile,de asemenea denitratoarele astea merg si cu vodka,zahar otet,daca vrei bacterii si crezi ca o sa le manance coralii poti sa dozezi carbon in acvariu si sa nu le skimezi(nu recomand )

This message was edited 1 time. Last update was at 27/09/2014 19:31:39

HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Bravo! Exact asta vreau sa fac. Numai ca daca dozez o sursa de carbon necontrolat in acvariu, asa cum face lumea de care vorbesti tu, gici ce se intimpla! Poti avea multe bacterii de o data care pot muri, asa cu te-ai prins deja, datorita oxigenului, inainte sa fie mincate! Deci trebuie, ca vrei sau nu, sa le skimezi! Ori daca nu vrei sa le skimezi asa cum face toata lumea, trebuie sa le produci controlat, adica sa le colonizezi in adincimea unui substrat, de unde sa le scoti treptat, noaptea mai multe si ziua mai putine, astfel ca nici o astfel de bacterie sa-ti moara, inainte sa fie mincata.

Ori asa cum bine ai observat, lucruri d-astea nu prea face toata lumea asa ca trebuie sa experimentez pentru a-mi ajusta sistemul.
[WWW]
2smokes
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2014 21:41:49
Messages: 233
Location: buzau-plescoi
IP:
Offline

riscanta teorie ce vrei tu sa faci in special cu dozarea de carbon fara skimare si inca ceva,otetul reactioneaza cu calcarul din piatra(asta o sa te salveze ) deci si varianta asta cade de a injecta carbon in piatra iti doresc succes si o sa ti urmaresc tipicul sa vad cum va evolua acvariul
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Si totusi poate sa nu cada varianta! Depinde de ce vrei sa faci. Adica poate eu chiar vreau sa reactioneze, adica sa scad pH-ul si sa am o reactie cu spartura de coral pentru a efectua un aport de minerale sistemului si a imbunatati conditiile de dezvoltare al bacteriilor

This message was edited 1 time. Last update was at 27/09/2014 20:42:02

[WWW]
Nimeni
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 27/08/2014 01:19:42
Messages: 459
Location: Helsinki - Finland
IP:
Offline

Mno..... am citit 13 pagini pe "nerasuflate"... nu am facut schimbul de apa la pesti.... m-am apucat de fumat in casa (prima data in 5 ani)...... si? Constat cu stupoare ca am pierdut timp pretios din viata. Dar... semnatura mea e reala.

Nu imi iese din minte 2-3 aspecte:

1- replica data de Alex parca la "faza cu 100ron"..... Apoi ma gandesc "virtual": sa stau sa ma calicesc si sa impun un pret derizoriu.... in timp ce "desfac" si "ma joc" cu skimmere si reactoare de sute de €? Ceva nu se pupa! Plus, tot virtual: Eu... is ditamai doctorul.... cum dracu sa stau cu tevaraia aia in casa ca un copil de 15 ani care isi face primul acvariu din alocatie?
Cu scuzele de rigoare... dar nu insinuez nimic, e doar gandirea mea bolnava si nu bat apropouri domnule Bogdan, sper sa intelegeti.
2- faptul ca Dragos are 3 luni de cand "inca" posteaza pe aici ;)
3- faptul ca eu sunt un "zero barat" in ceea ce priveste acvaristica marina +... paralel sau comparativ vorbind: nu ma pot compara cu domnul doctor sub nici o forma la nivelul de termeni folositi, el e undeva sus departe, vorbeste pentru mine "la nivel de NASA" (in sensul bun, nu e caterinca) DAR..... naibii de treaba: la niste chestii LOGICE si ELEMENTARE.... "il bat detasat"!
4- daca la inceputul topicului eram captivat si "ma facusem mic" citind.... pe la jumate deja ma umfla rasul... iar pe final, vorba unui coleg: "vazand acvariile".... Ideea e simpla: in momentul unui "upgrade" ai 2 posibilitati: ori pui in practica cunostintele "acumulate"... ori apleci urechea la ce spun altii ;) Colegul nostru, cercetator fiind... a preferat varianta 3: faci de capul tau! Are un noroc "imens": macar nu o face total pe banii lui....
5- daca eu ca un nestiutor 100% stiu deja un lucru esential, STIU DEJA ceea ce colegul 2smokes a explicat in postarea 246 si 249... ma intreb: HBOT de ce nu intelege? Sau... cat ii i-a pana intelege aceste "minim necesar"??? La teorie vad ca este foarte bun, astept sa vedem la practica.
Sa nu se inteleaga ca "nu am inteles" ce doreste sa faca".... dar e mult mai simplu ca spuma incarcata biologic, care vrea sa o foloseasca in alte directii fara sa o piarda... spuma respectiva se "scoate" cu ajutorul unui skimmer clasic si se face un sistem care sa o deverseze in T2 de exemplu (ca tot am vazut ca se folosesc termenii). In felul asta T1 e "cu treaba lui"... T2 e functional datorita lui T1 care "produce" si... si tot asa. Sa controlezi "productia de bacterii" mie unul mi se pare mult mai greu de monitorizat (da, stiu: laboratorul).

Doua intrebari pentru HBOT:

- dat fiind ca "le aveti cu bacteriile".... intreb: care este durata de viata a unei bacterii anaerobe?
- prescurtarea KISS... o stiti? 7 tone de apa si? Eu unul, daca tot voiam "sa ma joc la servici"... faceam naibii 5 bazine separate si gata: puneam in fiecare pe caprarii ce "balauri" doream si ii studiam pe indelete.
Mi-a venit in cap a3a intrebare si ultima: In fond.... ce vreti sa faceti acolo? Un acvariu placut ochiului/privitorului.... sau "o masinarie"?


Ps: daca tot doriti sa vedeti cum se utilizeaza 7 tone de apa in mod EFICIENT... cu o intretinere la 6 luni.... si un aport zilnic de a hrani de 2 ori.... si mai important: ACASA... la nivel hobbyst... si 100% DY... va rog sa urmariti clipul de mai jos... ca tot zicea "cineva" ca e bine de postat...

Sugerez sa dati sonorul pe "Mute"... dar daca aveti nevoie de explicatii va stau la dispozitie.

http://www.lemmikkimedia.fi/lemmikkielaimet/pasi-haillan-merivesiakvaario


This message was edited 4 times. Last update was at 27/09/2014 22:36:18


Situatia in care te afli este consecinta faptelor si actiunilor tale!
2smokes
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2014 21:41:49
Messages: 233
Location: buzau-plescoi
IP:
Offline

aici intervine si o chestie de orgoliu,eu vorbind mai mult in engleza am uitat cum sa ma exprim corect in romana si scriu ca un agramat ,ceea ce nu prea inspira incredere ,
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Asa arata fake reef stone dupa ce a stat in apa. Structura aceasta imi da idei de a studia in continuare compozitiile pentru a realiza un material filtrant de tipul matrix-ului dar mult mai ieftin. Fake stone costa mult sub 10 RON pe kg.

Cind va fi gata il voi prezenta si pe acesta
[Thumb - 20141003_122532.jpg]

[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Din ce vad eu, structura este ceea ce trebuie sa fie: poroasa.
Mie imi place!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Sa zicem ca este ok! Mie insa nu-mi prea place. Ceea ce nu se vede in poza este gradul porozitatii. Placile patrate si virful triunghiular sint extrem de poroase, au porozitatea mult mai mare decit a coralului, vizibil mai mare, si daca te uiti de aproape iti dai seama ca e o alta structura. Adica arata mai catre piatra ponce decit catre coral fosilizat. Dar din compozitia pastei se poate regla porozitatea.

Adica acum stiu cum pot face pori mici si multi, sau combinatii de zone cu pori mici alternate de zone cu pori mari. Ca ideea nu este complicat dar necesita extrem de mult timp. Si ca idee se pot modela din pasta de turnare forme care sa se aproprie de skeletul de coral, nu numai placi drepte sau rotunde.

Oricum placile sint armate cu fibra de sticla si te poti urca pe ele ca nu se rup.

Pentru bazinul de o tona unde vor fi corali ce prefera apele mai murdare vreau sa fac o stinca cam de 1,2 m pe 60-70 cm, care sa vina cu niste platforme in trepte si sa se termine ca o piramida cu virful in jos, piramida care sa nu atinga nisipul, adica sa dea impresia ca pluteste in apa. Genul de stinci ca in avatar. Pentru ciupercute si polipi.

Oricum toate modulele sint astfel concepute incit nici una nu va atinge nisipul ci vor sta in aer. Adica in apa.

This message was edited 1 time. Last update was at 03/10/2014 18:03:21

[WWW]
Shubi
CNC-ist de frunte

Joined: 25/03/2012 13:43:16
Messages: 2463
Location: Timisoara
IP:
Offline

Ieri am avut placerea sa fac o vizita rapida la "locul faptei".
Eu unul am ramas impresionat, la modul placut, de ceea ce am vazut acolo.
Imi pare rau ca am uitat DSLR-ul acasa dar cum nu plec cu mana goala de niciunde , am luat o pietricica din materialul sintetic prezentat mai sus, pe care o pun in atasament mai jos, sectionata.
De mentionat ca fragmentul sectionat are cca. 5 mm.

DSC_1310
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Misto treaba!

Imi aduce aminte de produsul MarinePure (blocurile alea poroase): http://www.cermedia.com/marinepure-technical.php

image

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Shubi
CNC-ist de frunte

Joined: 25/03/2012 13:43:16
Messages: 2463
Location: Timisoara
IP:
Offline

Nu stiu ce pret au placile dar dupa calculele facute de catre HBOT am intels ca un kg din materialul realizat de catre el costa undeva la 2.5 RON iar ca si volum, la cat de usor este, cred ca un kg depaseste bine un litru dar asta ne poate spune doar el.
In curtea lui DIY-ul se simte ca acasa, are toata stima din partea mea pentru asta. Mai are putin de lucru la sistemele lui (adevarate opere de arta), sper sa le prezinte asa cum se cuvine aici, eu unul am avut ce vedea/invata.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com