Nu ar merge gaurit filtrul "in fund" si pus-a acolo o flansa ?
Sau nu e sigur un astfel de overflow?
Ma tenteaza si pe mine un fluval edge......sa il fac doar cu zoasi si corali moi colorati....
Orice acvariu poate fi facut sa arate bine, dar cel de 23L are:
- dimensiune pico
- aspect 16:9 ( preferatul meu )
- mai dificil de facut datorita spatiului limitat
- va arata superb odata ce ii dau drumul.
Vreau sa nu lipseasca nimic, de asta il vreau sumped.
Ce stiu deocamdata:
- am nevoie de un overflow discret, silentios si safe;
- am nevoie de un stand nu mai lat decat latimea acvariului ~40 cm
- un sump care sa fie ascuns perfect in stand
- o pompa de valuri cu profil redus (Ecotech Vortech MP10 sau Tunze 6020/6040)
- skimmer ? OceanFree cu airstone sau Tunze 9001
- reactor RowaPhos DIY
- un ATO Hydor sau AquaMedic sau Tunze (cel optic)
- schimburi saptamanale de apa
- LED custom 50:50 de 32W cu controller automat
- nisip, strat de vreo 2-3 cm (? negru, ca sa evit reflexiile, lumina e f puternica, dar cade doar pe nisip, nu si pe geamuri)
- ceramica custom sau niste reefbones sculptate din niste Pukani, preparate in apa dulce cu clor, otet si apoi depletate de fosfati cu RowaPhos.
- bogat in nevertebrate (Nassarius vibex, Cerith, Monetaria annulus, Thor amboinensis, gradina de zoa, ciuperci, Ricordea florida, Ricordea yuma, Xenia). Poate un Catalaphyllia micut?
- pesti: pereche de Stonogobiops yasha cu pereche de Alpheus randalli; poate cativa goby Eviota de diverse specii. Poate o pereche de Ecsenius stigmatura (inca n-am avut noroc sa formez o pereche) sau o specie de Ecsenius mai mici (E. pictus si E. tigris sunt pe lista).
- as vrea un coral iubitor de lumina multa pentru zona superioara, care nu e agresiv cu pestii si care nu creste imens sau poate fi fragmentat (Seriatopora guttatus verde sau histrix roz sau ambele)
- poate niste scoici Tridacna maxima sau T. squamosa albastre
Sunt o groaza de poate, banuiesc ca o data ce ince lucrul la aquascape voi avea raspunsul la ce merge si ce nu.
Xenia nu prea merge, daca e sa creasca excesiv o sa iti fie incomod sa bagi toata ziua mana in acvariu si sa o tai si daca e sa ai parametrii apei prea buni uneori nici nu pulseaza (am patit-o intr-un timp).....
Am si eu in plan un fluval edge in toamna...
Succes!
This message was edited 1 time. Last update was at 12/08/2015 22:56:08
- e scump (merita sa dai 100 de lire pe un acvariu de 23 de litri cu lumina insuficienta pentru reef, poate si un filtru inadecvat);
- nu ai dovedit ca te descurci bine cu un acvariu mic, asta e cu mult mai dificil decat ce ai acum, intrucat "gaura e stramta si nu incape".
- nu ai dovedit ca te descurci bine cu un acvariu mic, asta e cu mult mai dificil decat ce ai acum, intrucat "gaura e stramta si nu incape".
Bine punctat......in cazul in care mi l-as lua as schimba lampa, as pune sump, pompa de valuri deci ar fi cam mare investitia.....
La noi e echivalent a 150 lire !!!
As zice sa incerc un fluval edge 46 dar mie frica ca nu o sa imi placa inaltimea excesiva si nu il gasesc in Romania si nu gasesc prea multe magazine care sa mi-l trimita in tara.....
Sincer la upgrade prima oara iau un calcul un fluval 46 chiar daca pierd cam multi bani cu el....totusi as folosi lampa la refugium-ul de alge si hang-on-ul ori la un bazin de apa dulce ori ca fultrare in plus, agatat in sump...,.
Cred ca de banii astia ar trebui sa fie din sticla ultraclara bazinul (nu cred ca e)....
Si ai dreptate, nu ma prea descurc cu acvariul pe care il am, de acum inainte sper sa imi mearga bine bazinul......
Nu mai gasesc pe la noi filtre fluval aquaclear, la voi se mai gasesc?
Daca da ai putea sa cumperi unu (sa iti virez bani in cont....) si sa mi-l trimiti?, nu am pretentii nou sau second.....
Multam!
Pe eBay, se cheama Fluval Edge filter, e un AC20.
Ideal e sa-l cumperi direct, e plasticaraie si nu ma descurc sa-l impachetez adecvat (adica mi-e lene mare).
Am gasit un alt film cu acvariul lui David Saxby.
De asemenea, apa curge foarte haotic din filtru, ca atare prevad salt creep semnificativ la acvariile marine
Pentru acvariile cu apa dulce, chiar si mai marisoare poate fi o optiune.
Alt dezavantaj e pompa, la 110V, care a necesitat un convertor 110/220V.
Din cate stiu, MarineLand nu produce si o versiune pentru Europa.
Eu l-am cumparat ca sa-l folosesc la un acvariu de carantina pe viitor.
LE: Nici la capitolul zgomot nu sta prea bine.
This message was edited 1 time. Last update was at 15/08/2015 22:58:02
IP:
Blue14 wrote:Nu mai gasesc pe la noi filtre fluval aquaclear, la voi se mai gasesc?
Daca da ai putea sa cumperi unu (sa iti virez bani in cont....) si sa mi-l trimiti?, nu am pretentii nou sau second.....
Multam!
Dar Eheim Liberty care sta in SaltBat nu te satisface? Vorba "Ungurului" Baga-ti mintile-n cap copchile.... =))
Filtrul de la FluvalEdge este un "HOB" care nu are nimic "special"... ba chiar pot spune ca are spatiu putin. In rest.... referitor la Edge-ul mic....: nevasta-mea nu a fost in stare sa tina un betta in el (cu toate ca ii placea acvariul enorm) Gura de acces este destul de dificila... iar faptul ca partea de sus este tot sticla... te obliga sa il umpli complet ptr a scapa de aer.... si aici intervine problema 2: buza de sus are 1cm..... nu stiu cum o sa te descurci cu valurile.... Asa ca asculta sfatul lui UM... macar el este destul de "rabdator" si experimentat.... stie cum sa manevreze un acvariu de genul asta.
Edge de 46L... e cel mai misto nano vazut!!! Si ce pot face mult mai multe in el....
Situatia in care te afli este consecinta faptelor si actiunilor tale!
Blue14 wrote:Nu mai gasesc pe la noi filtre fluval aquaclear, la voi se mai gasesc?
Multam!
Dar Eheim Liberty care sta in SaltBat nu te satisface? Vorba "Ungurului" Baga-ti mintile-n cap copchile.... =))
Filtrul de la FluvalEdge este un "HOB" care nu are nimic "special"... ba chiar pot spune ca are spatiu putin. In rest.... referitor la Edge-ul mic....: nevasta-mea nu a fost in stare sa tina un betta in el (cu toate ca ii placea acvariul enorm) Gura de acces este destul de dificila... iar faptul ca partea de sus este tot sticla... te obliga sa il umpli complet ptr a scapa de aer.... si aici intervine problema 2: buza de sus are 1cm..... nu stiu cum o sa te descurci cu valurile.... Asa ca asculta sfatul lui UM... macar el este destul de "rabdator" si experimentat.... stie cum sa manevreze un acvariu de genul asta.
Edge de 46L... e cel mai misto nano vazut!!! Si ce pot face mult mai multe in el....
E si mai mic eheim-ul, plus ca l-as vrea cam pe cel mai mare si mie nu imi incape pe buza acvariului nici un filtru hang on ok (doar o chinezarie, am 11 cm disponibili)...
Acum trebuie sa ma hotarasc la o canistra....
Nimeni wrote:
Desi in mare de acord, consider ca Fluval AC este un filtru net superior la marine filtrului Eheim, intrucat mediile se pun intr-un cosulet, ceea ce inseamna ca ai libertatea sa pui orice doresti in filtru. Al doilea avantaj: daca obstruezi complet teava de "in", apa recircula prin medii si filtrul nu se goleste, iar mediile nu decicleaza.
Pentru Daian:
- dimensiuni externe Fluval Edge 23L: 43x26x 22.5 cm cu sticla de 5 mm
- dimensiuni interne guler acces: 17.5x12x3.5 cm cu plasticul de 4 mm
- dimensiuni externe filtru: 13(latime ocupata la sticla acvariului) x 10 cm (2.5 cm peste buza sticlei, restul in spatele acvariului) x 17.5 cm (inaltime); dimensiuni cosulet medii: 7x6x12cm (doar 10 cm sunt in apa), apa are cadere pe buza de plastic de 2 cm (de exemplu, daca apa e la 5 cm sub marginea acvariului, vei avea o cadere libera de 3 cm)
Gandirea mea e ca dificultatile la Fluval Edge tin de:
- acces dificil in acvariu: nu poti introduce obiecte mai mari decat inaltimea acvariului si mai groase decat gura de acces ( adica 22x17x12 cm ), apoi de cate ori vrei sa introduci mana sau vreun obiect voluminos, trebuie scoasa apa in prealabil
- nivelul variabil de apa in urma evaporarii (care dupa testul de saptamanile acestea, nu e neglijabila, cam 0.6-0.7L/saptamana la 26 *C) , care poate duce rapid la caderea nivelului sub buza.
Daca la prima problema, rezilienta si complianta e singura solutie, la a doua solutiile sunt teoretic multiple: ATO, top off manual, sump. La ATO senzorul va avea spatiu limitat si va sta intr-o tona de lumina. Deci e nevoie de senzor mic, ideal optic, cu curatare frecventa a algelor. La top off manual pa vacante.
Singura varianta eleganta e un overflow discret cu senzor ATO in sump. Aceasta ar tine un nivel de apa constant in display, salinitate constanta, volum mai mare de apa si posibilitatea folosirii unui skimmer, a unor reactoare, live rock in sump cu minimal aquascape in display, eventual DSB, ATS etc. Deci un sump rezolva majoritatea problemelor de mentenanta.
Ar mai exista a treia problema, pe care nu am mentionat-o intrucat la mine e rezolvata:
- o lumina suficient de mica sa incapa sub capota capacului si suficient de puternica pentru a tine coralii in viata.
La lumina mea, razele cad fix pe fundul acvariului, cu o margine de vreun cm neluminata direct.
Ca atare, prevad microalge doar pe geamul spate, rockscape si nisip, eventual pe buza de plastic.
This message was edited 4 times. Last update was at 16/08/2015 09:52:35
Am de ales dintre Dennerle External Skimfilter, Dennerle scaper's flow, eheim ecco pro 130 sau 200, hydor prime 10 sau 20.....e super fluvalu-l!