[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
lista echipamente acvariu 375 l  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
cucu-bau
Junior member

Joined: 04/02/2012 18:01:52
Messages: 39
Location: Satu Mare
IP:
Offline

buna seara la toata lumea.

ma numesc Mircea si de cateva luni incoace ma tot bate gandul sa trec de la acvariul meu de 60 litrii tetra la unul considerabil mai mare (intr-un final am aprobarea consiliului director...A.K.A.:SOTIA). As dori ca acesta sa fie plantat...plantele pe primul plan iar pestii / crevetii sa fie optionali, pe plan secund. iar la plante, in principal as dori plante gazon.

norocul meu e ca am gasit o societate comerciala in Satu Mare, un Pet Shop, care imi aduce din Ungaria diverse echipamente la un pret pe care eu il consider foarte acceptabil.
spre exemplul, un acvariu de 150*50*50 din sticla de 10 mm, nou, mi-l aduce la echivalentul in lei a 37.000 forinti (aprox 550 lei)...aici e acvariul: http://www.aquadepo.hu/product_info.php/375-literes-akvarium-150x50x50-cm10-p-344 (pentru moderatori....nu e publicitate, doar am dat link-ul pt. a se putea verifica cele spuse de mine)

ma gandesc ca daca tot il fac acvariul de la zero atunci sa il fac cum trebuie, deci am urmatoarele intrebari:

- INCALZIREA
la acvariul cu dimensiunile de mai sus, de cati watti trebuie sa fie sistemul de incalzire a substratului, de 50w sau de 75 w (astfel de sisteme se pot aduce relativ ieftin de pe www.ebay.de, mai putin partea de control...daca e vorba de dupla t-thermik). daca pun sistem de incalzire a substratului, trebuie sa diminuez sistemul de incalzire plasic?....sau tot pe ideea de 1watt/litru se merge?

- ILUMINATUL
ma gandesc sa pun 4 tuburi t5 de 1200 mm, ar insemna 4*54w= 216 w lumina. e suficient oare? (dupa www.theaquatools ei zic ca ar fi ok).
aici va rog sa imi recomandati dumneavoastra tuburi,si eventual un magazin mai ieftin.
mentionez ca, capacul va fi home made si as vrea sa fac doua circuite separate de cate 2 tuburi, pentru a avea un oarecare control asupra intensitatii luminoase pe parcursul unei zile (cred ca doua prize programabile pot rezolva aceasta problema). cred ca as putea pune si un al treilea circuit programabil care sa cupleze niste leduri albastre, sa fac un fel de night lighting.
sau mai e varianta cu lampa agatata deasupra acvariului..care solutie o recomandati?

- SISTEM CO2.
aici e problema mai interesanta. pana in acest moment ma descurc foarte bine cu eterna"boma cu drojdie si zahar", la acvariul meu de 60 litrii e ok. ma gandesc sa imi achizitionez un sistem automat de masura / control a ph-ului apei, sens in care sper ca tot www.ebay.de sa ma ajute. pana in acest moment mi-am facut rost de o butelie de 2 litrii de O2 pe care am convertit-o la CO2 (schimbat robinetul, refacut verificarea, valabila pana in 2016)

- SUBSTRATUL: ce imi recomandati? eu acum folosesc aqua basis plus si manado de la jbl, chiar imi place cum culoarea maronie a pietrisului schimba aspectul estetic al acvariului, plus ca plantele mele se simt bine pana in acest moment (va rog nu ma puneti sa va dau denumirile in latina....nu le stiu,plus ca niciodata in scoala generala nu am avut inclinatie spre a invata aceasta limba)

- FILTRAREA .
cum e mai bine...doua filtre externe mai mici sau unul singur de capacitate mai mare? inteleg si ideea redundantei, in caz ca se strica unul sau trebuie sa intervii la el atunci celalat face fata partial la filtrare, insa e si un aspect financiar la mijloc. ce filtre recomadati? pe partea de filtru UV,la acest volum de apa, cat de mare ar trebui sa fie filtrul?

- FERTILIZAREA
aici zic ca e prea devreme de discutat, dar in principiu, ce gama de fertilizanti recomandati?....EASY LIFE, SERA,TETRA,JBL, DENNERLE, DUPLA?

o intrebare mai tehnica: a lucrat cineva cu automate programabile MOELLER? mai interesez daca as putea programa cuplarea / decuplarea diverselor circuite cu un astfel de automat programabil http://www.okazii.ro/echipamente-industriale/automat-programabil-moeller-a112357018

alta intrebare.... la acvariile de apa dulce, e obligatoriul sistemul de osmoza inversa?....ce rol are acesta, pe scurt in 3 cuvinte?

va multumesc pentru timpul acordat citirii acestui topic si pentru sfaturile pe care le voi primi.
sper ca nu am spus tare multe prostii, caracteristice incepatorilor ca mine.
Mircea

stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Salutare.

CO2: Obligatoriu butelie (sau vreo 10 bombe ). Un ph controller e util.

Filtrarea: La volumul asta de apa, eu as merge cu doua filtre externe, mai mari. Ceva pe la 900 litri/ora. Eheim, jbl ar fi ideal. Daca nu permite bugetul, mai sunt si alte marci, dar nu le-am folosit.

Substrat: Poti continua tot pe manado si aquabasis, daca zici ca iti place culoarea manadoului.

This message was edited 3 times. Last update was at 04/04/2012 01:14:53


Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

La incalzire eu as merge pe 75w pentru substrat si 200-250w un incalzitor clasic. E bine sa folosesti incalzitorul de substrat cu un controller la care legi amandoua incalzitoarele. Depinde si cat de frig poate sa fie iarna in camera
in care ai acvariul.

La iluminat as merge pe 6 tuburi de 54w. Eu folosesc Plant Grow - Aqua Medic si Reef White - Aqua Medic in proportia 2 la 1. Daca vrei ceva mai de calitate dar si mai scump mergi pe varianta Giesemann.

Sistem CO2 obligatoriu presurizat, daca se poate si controller cu atat mai bine. Cu bomba nu faci nimic la 375 litri.

Substratul e ok cel pe care il folosesti acum.

La filtrare si eu ti-as recomanda la fel ca si Stefan, doua filtre externe.

Fertilizarea e dupa preferinte, nu stiu ce sfat sa iti dau.

Eu am lucrat/lucrez cu automate programabile (Omron/Zen), dar cum vrei sa programezi cuplarea/decuplarea? Automatul programabil are intrari (in cazul celui pe care ni l-ai aratat de 12 volti continuu) si iesiri (presupun ca merge 220 volti cu 8 A)
Ca sa il programezi iti trebuie intrari, adica ai nevoie de un semnal de comanda, pe 12 volti continuu. Cine iti da acest semnal? Elaboreaza putin, explica ce vrei sa faci ca eu nu inteleg.

Sistemul de osmoza inversa nu este obligatoriu decat la marine. Eu il folosesc si la apa dulce. Aici parerile sint impartite. Eu prefer sa folosesc apa de osmoza pentru ca niciodata nu sti ce vine la robinet. E suficient sa faci un schimb de apa cand e o problema
majora cu apa si moare tot din acvariu. Se poate intampla rar, dar se poate.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
cucu-bau
Junior member

Joined: 04/02/2012 18:01:52
Messages: 39
Location: Satu Mare
IP:
Offline

buna ziua
multumesc pentru raspunsurile / ideile oferite:

@stefanp: cu siguranta la un moment dat ma gandesc sa pun regulator automat de ph
stii cumva vreun substrat mai bun / mai estetic?

@dragos: referitor la lumina, ma mai gandesc si la ideea de 4 neoane T5 de 1450 mm, 80 w daca nu ma insel si ar rezulta un maxim de 320 w (cam cat 6 neoane t5 de 54w) dar foarte greu le gasesti in magazinele specializate, am gasit doar de 1500 mm care , cu socluri si spatiul de toleranta, imi depasesc lungimea fizica a acvariului
la partea de filtrare, intrebarea mea e urmatoarea: dumneavoastra si domnul stefan imi recomandati 2 filtre de aprox 900 l / h fiecare.....asta ar veni cumulat vreo 1800 l / h , daca scadem pierderile de debit datorita rezistentei liniare a diverselor conducte / medii de stocare poate ajunge la un 1200 l / h. nu e prea mult? citeam undeva ca ar fi recomandabil ca filtrarea sa se faca cu un coeficient de 2 * volumul apei din acvariu, pentru a nu disturba cresterea / deyvoltarea normala a bacteriilor din aceste medii de filtrare. am gasit un filtru extern tetra 1200, cum sunt?...aveti experienta cu ele?
referitor la automatul probramabil, ma gandeam sa folosesc evolutia on/off a circuitelor doar functie de timp, fara a lua in considerare vreun semnal de intrare. ideea e ca nu vreau 4-5 prize programabile care sa imi comande 3 circuite de lumina si mai cine stie ce vreau sa mai pun, as dori un singur echipament care sa faca acest lucru. repet inca odata, cupl?rile/decupl?rile sa se faca strict functie de ora. apropo...am gasit asa ceva http://www.conectica.ro/display/6-31-17808-UPS_Surge_Protector_Prize__Acumulatori/Prelungitor_protectie_management_Gembird_SIS_PM_841.html acum vreau sa aflu daca trebuie tot timpul legat la un calculator pt. managementul prizelor, sau odata incarcat programul il ruleaza tot timpul
v-am citit din cap in coada "deep space nine"...ce sa zic, e incredibil acvariul dar mai ales, pentru mine ca inginer, partea de hardware si software care deserveste acest acvariu. citeam ca a-ti ajuns la aprox 10.000 euro, eu inca nu am puterea financiara sa imi permit asa ceva....sper ca, cu putina ingeniozitate si noroc sa ob?in ceva similar, chiar daca e la un nivel infim fata de performantele sistemului dumneavoastra (apropo...nu mai faceti live streaming cu acvariul? ca nu stiu de ce nu pot sa vizualizez)
referitor la osmoza, intradevar nu stii ce gasesti la robinet. eu saptamanal fac o excursie de 60 km dus+intors pana la un izvor de unde aduc cate 150 litrii, pentru baut in casa. am facut analia de laborator la apa de izvor, precum si la cea de la retea. cei de la laborator mi-au spus ca nu cumva sa beau din apa de la retea (nu stiau ei care de unde provine)

cu respect, Mircea
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Nu-mi zi domnul te rog, ca-s mai mititel decat matale

Legat de partea financiara, controllere ph si filtre se mai gasesc si la sectiunea de vanzari si sunt mai ieftine.

Eu am un acvariu de 124 de litri brut, unde am un filtru extern de 700 litri/ora si unul intern tot de 700 litri/ora.
Debitul afisat de producator e al pompei, fara materiale filtrante. Real e mai mic. Si in timp se mai aduna mizerie in el, se mai colmateaza furtunele astfel incat debitul mai scade in timp. Si oricum, debitul poate fi reglat din filtru daca e prea mare. Desi nu cred ca va fi problema asta.

Cu tetratec n-am experienta. Din ce am citit unii se plang ca mai curg canistrele...
Personal am un eheim si un jbl si sunt multumit pana acum.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu ne mai domni pe toti ca nu sintem asa de batrani

Varianta cu T5 de 80 w e ok, numai sa gasesti ce iti trebuie. Pe de alta parte daca vrei plante multe e mai bine sa ai
6 T5 de 54 w poti sa fi mai flexibil cu alegerea programului de lumina si cu tipul neoanelor.
O filtrare a apei de 4-5 ori volumul bazinului este ok, nu e mult, de asta am sustinut si eu ideea lui Stefan cu doua filtre.
Plus ca ai backup in caz ca se intampla ceva cu unul. Cu Tetra nu am experienta, am doar Eheim.
Prelungitorul ala programabil e chiar ok, cel putin din datele tehnice, si e mai ieftin si mai usor de utilizat decat automatul
programabil. Daca mergi pe varianta asta vezi ca trebuie sa cumperi si un alimentator de 9v care este optional, altfel trebuie
sa il ti legat la calculator in permanenta.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
cucu-bau
Junior member

Joined: 04/02/2012 18:01:52
Messages: 39
Location: Satu Mare
IP:
Offline

multumesc de sfaturi.
si acum ... "sa inceapa vanatoarea pe ebay"
ma inarmez cu multa rabdare si ma pun noaptea, ca numai atunci am timp, sa caut pe site-uri cele necesare.
Mircea
cucu-bau
Junior member

Joined: 04/02/2012 18:01:52
Messages: 39
Location: Satu Mare
IP:
Offline

si se pare ca am reusit sa imi achizitionez un ph controller de la jbl...la incredibila suma de 19 lire......acum astept cu nerabdare sa ajunga...cam in 3 saptamani.
am mai gasit asa ceva...si e cu tot cu lampi....ce parere aveti ?... http://www.iquaticsonline.co.uk/aqualumi-t5-lighting-pendant/6-x-t5-aquarium-lighting-unit/5ft-6-t5-aqualumi-aquarium-lighting-pendant.html
Mircea

p.s.> azi am vorbit cu pet-shop-ul...sa vad cand pot sa imi aduca acvariuldin Ungaria, urmeaza sa ma sune

This message was edited 1 time. Last update was at 06/04/2012 22:30:49

kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Lampa arata foarte bine si are un pret decent mai ales ca e cu tot cu neoane, numai ca nu stiu daca poti sa o iei de la ei, l
a sfarsitul paginii scrie:

"*Due to the weight of this item, we do not offer international delivery on this item*"

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
cucu-bau
Junior member

Joined: 04/02/2012 18:01:52
Messages: 39
Location: Satu Mare
IP:
Offline

am pe cineva care are PO BOX in Londra.....le cumpar / platesc prin el, el le primeste la cutia postala din londra si cand are mai multe pachete, le aduce in tara.
voiam sa te intreb daca e ok combinatia de neoane care o au cu lampa asta...6 neoane tropical, toate identice....
Mircea
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu stiu sa iti spun, e prima data cand vad neoanele astea. Dar fiind pentru plante ar trebui sa fie ok.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
cucu-bau
Junior member

Joined: 04/02/2012 18:01:52
Messages: 39
Location: Satu Mare
IP:
Offline

deci pana in acest moment am achizitionat:
- ph controller jbl
- regulator presiune co2 jbl
- sonda ph
urmeaza sa mai achizitionez cablku incalzire substrat si transformator
mi-ar mai trebui:
- controller pt incalzire substrat si sonda normala
- 1-2 filtre externe
- lampa uv
- bineinteles, sistem iluminare si acvariul....care nu stiu exact cand imi ajung
ce sa mai adaug?
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 23/12/2010 22:50:32
Messages: 415
Location: Bucuresti
IP:
Offline

cucu-bau wrote:...
spre exemplul, un acvariu de 150*50*50 din sticla de 10 mm, nou, mi-l aduce la echivalentul in lei a 37.000 forinti (aprox 550 lei)...

daca este vorba numai de acvariu, la dimensiunile acestea, ai cca. 3 mp de geam - 300 RON, + 50 RON la geamgiu (ca sa-l taie bine), te mai costa slefuitul (optional) - poti sa-l faci si singur (dar nu iese ca la atelier) + 50 RON 2 tuburi de silicon, plus alte maruntisuri (rola hartie, manusi etc.), cam tot acolo ajungi

cucu-bau wrote:
- INCALZIREA
la acvariul cu dimensiunile de mai sus, de cati watti trebuie sa fie sistemul de incalzire a substratului, de 50w sau de 75 w ...

sigur iti trebuie instalatie de putere mai mare, dar este si functie de cum sunt iernile la voi (la Satu Mare) si de locul unde va fi plasat bazinul, daca-i pe un hol cu mult curent de aer - trebuie putere mai mare pentru incalzire, daca-i cu/fara capac, la fel influenteaza pierderea de caldura, daca-l pui intr-o camera in care pastrezi o temperatura de cca. 25 grade, te poti descurca si cu un incalzitor de putere mai mica
dar, avand in vedere ca vine vara, mai important este sa te gandesti la o instatatie de evacuare a caldurii, care, de regula, se confectioneaza din ventilatoare de PC

cucu-bau wrote:
- ILUMINATUL
ma gandesc sa pun 4 tuburi t5 de 1200 mm, ar insemna 4*54w= 216 w lumina. e suficient oare?

studiaza si instalatiile pe led-uri

cucu-bau wrote:
alta intrebare.... la acvariile de apa dulce, e obligatoriul sistemul de osmoza inversa?....ce rol are acesta, pe scurt in 3 cuvinte?

o asemenea instalatie cred ca este utila si la bazinele cu apa dulce, pentru ca, daca vei folosi o instalatie de vnetilare pentru evacuarea caldurii, o sa ai o evaporare intensa, fapt ce va conduce la o crestere a concentratiei de reziduuri in apa, fiind foarte util un aport de apa pura, fara saruri minerale.

Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci.
[Yahoo!]
cucu-bau
Junior member

Joined: 04/02/2012 18:01:52
Messages: 39
Location: Satu Mare
IP:
Offline

multumesc de sfaturi.acum ma pun sa studiez mai in detaliu filtrele externe eheim. desi un fx5 de la fluval parca ar da mai bine
Mircea
p.s.> la acvariile de apa dulce, se recomanda / se uziteaza folosirea de pompe pt. valuri "wave maker pump"? sau daca nu ajuta, macar sa nu strice?....ce capacitate per ora ar trebui sa aiba una?

This message was edited 1 time. Last update was at 09/04/2012 23:14:41

stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Ceva interesant: http://www.discusforums.com/forum/viewtopic.php?t=7080

Sper sa nu ma certe moderatorii pt link, e strainez

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
dorutheos
Junior member
[Avatar]

Joined: 29/03/2012 22:43:52
Messages: 86
Location: TG-JIU
IP:
Offline

...se pare ca EHEIM este deasupra!

http://www.discusforums.com/forum/viewtopic.php?t=7080
[Yahoo!]
cucu-bau
Junior member

Joined: 04/02/2012 18:01:52
Messages: 39
Location: Satu Mare
IP:
Offline

multumesc din nou de sfaturi. am inceput sa caut un filtru eheim 2080....sa vad ce ocazii bune gasesc.
Mircea
dorutheos
Junior member
[Avatar]

Joined: 29/03/2012 22:43:52
Messages: 86
Location: TG-JIU
IP:
Offline

ok bafta!
[Yahoo!]
cucu-bau
Junior member

Joined: 04/02/2012 18:01:52
Messages: 39
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Ca element de noutate: am reusit sa achizitionezz un sistem de incalzire substrat dennerle de 75 5 w
dorutheos
Junior member
[Avatar]

Joined: 29/03/2012 22:43:52
Messages: 86
Location: TG-JIU
IP:
Offline

Succes!
[Yahoo!]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com