Dan_McTudor wrote:
... Sa intelegem ca DOAR cei care au bani pot face acvaristica ?! Sau DOAR cei care au pasiune ?! Sau adevarul e, pe undeva, pe la mijloc ?! Ca acvaristica este pentru cei cu bani, OK, inteleg.... Mai ales ca traiesc (inca) intr-o tara mega-scumpa. Dar cei care sunt PASIONATI dar care, saracii, nu au "posibilitati", ce fac ?! Se lasa ?! N-ar fi pacat ?!
Adevarul este undeva la mijloc este o exprimare cred eu inventata de romani
Este o politete pe care cred, din istorie am dobandit-o, fara a avea curajul sa ne impotrivim cu verticalitate unei provocari.
In acest context am sa retez avantul tuturor celor care mai cred inca in adevaruri partitionate egal in proportie clasica de 50 la 50 %doar ca sa nu supere.
In acvaristica EXISTA ADEVARUL CARE SPUNE CA:
1. Exista anumite plante care se pot face ieftin, fara bani si pe genunchi, findaca asa le-a inzestrat pe ele mama natura...
nepretentioase. In acesta categorie intra o buna parte din plantele pe care levehiculam noi prin acvarii...unele dintre ele atat de nepretentioase incat le poti face si in pietris de la marginea drumului cu apa de la
ghiveta lu` nea` taticu` si fara strop de CO2 sau fertilizanti.
2.Exista plante pentru care poti sa dai si in bobi dar fara un suport financiar care sa iti puna la dispozitie conditiile necesare bunei dezvoltari a plantei respective nu se poate.
La aceasta categorie de plante nu se mai pune problema ca poate merge cu jumatati de masura.
Unii poate au succese de scurta durata in cresterea plantei respective...dar planta este chinuita iar adevaratii iubitori nu pot fi deacord cu asta.
Cu eleganta refuza
Deci cei care sunt saraci (ca sa citez din tine...desi suna ca dracu...de parca restul ar fi fratii lu`Berlusconi

) trebuie sa aive decenta, sa nu se arunce la lucruri complicate daca nu vor sa investeasca in calitate si mai ales sa aive (o expresie de pe acum consacrata in romania) ciocu` mic. Zic ciocu mic pentru ca multora nu le este indeajuns faptul ca se limiteaza la a creste doi trei boscheti banali ...ba merg si mai departe erijandu-se in mentori si sfatuind lumea de bine despre cum sa creasca chiar si plante mai delicate.
A tine o planta dificila intr-un acvariu nu inseamna a reusii eroic sa o faci sa supravietuiasca o luna, doua , sase...a tine o astfel de planta, inseamna a capat un pui, a-l aduce la maturitate, a admira prima inflorescenta, eventual a o polenizare, ceva si in final a culege roadele muncii tale, niste pui pe o tija, pe care ulterior sa ii admiri cum cresc la tine in bazin.
Asta e un ciclu perfect.
E cand o sa faceti chestia asta de mai multe ori o sa insemne ca planta aia nu mai e un mister.
Pana si la o elodee din coltz daca o sa o tineti in conditii nefericite si nu a facut o floare inseamna ca ati privat-o de cel mai important moment al vietii ei de planta

si anume ratiunea pentru care ea a fost creata ca individ: ca sa perpetueze specia
Dan_McTudor wrote:E ca si cum am spune ca daca nu ai Spitalul din "Nu'sh ce serial american", nu poti face medicina ! N-as prea crede... Si cu medicina de la noi cum ramane ?! E proasta ?!
Nu e proasta, e chiar sublima dar in domeniile care necesita investitii si care reprezinta cazuri aparte ...lipseste cu desavarsire.
Tot de la lovele pleaca totul...d`aia auzim inca anunturi pe la tv-u` ca nu`sh care amarat mai are nevoie sa faca rost de cateva zeci poate sute de euroi ca sa se poata opera in strainezia.
De ce nu merge sa se faca improvizatii si aici? Pai pentru ca nu au fost lovele de investitii.
Daca pentru operatia unui om sunteti capabili sa intelegeti ca este vital in a se acorda bani, tehnica elaborata, competente, fiind vorba de viata unui
om ...de ce nu ar fi la fel si cand este vorba de viata unei plante :-) . Nu-i totuna?
Bineinteles ca nu, ca plantele nu vorbesc :-) ...dar hai sa schimbam rolurile. Cum ati vedea lucrurile daca ar venii unu` la voi pe pat la spital si ar incepe...aaaa pai stai domne` scump, scump ce lasere, ce medicamente toate costa, hai ca merge sa te operam si cu sataru`o mica improvizatie, ocarpaceala cum ii place lui razvan sa spuna

...da halatu` cat e halatu`
Dan_McTudor wrote:1. Carpaceala EXCLUSIVA nu poate da rezultatele care se obtin profesional
2. Banii POT da rezultate de exceptie in acvaristica DOAR cu conditia existentei PASIUNII (pentru pesti, plante.... sau pentru bani

)
3. Poate exista o cale de mijloc, prin care sa se ajunga la rezultate excelente FARA a avea mijloace financiare nelimitate
Raspunsuri:
1. Da 100%
2. Da 100%
3. Da crescand doar ceea ce este nepretentios...dar atunci macar sa avem decenta in a nu ne declara judecatori ai unor oamenii la care acvaristica este adusa la rang de stiinta si profesie. De aia scriam ca
Cine crezi tu marog ca ar fi in masura sa imparta dreptatea???
Si cu ce competente?
De aia ma umfla rasul

cand am vazut ca vreti sa judecam rezultatul disputei cu
in coltu rosu si in coltu...
Cine e ala care judeca si ce competenta are el...e cineva pe forumul asta care sa aive atata experienta studii de specialitate in domenii conexe acvaristicii(facultaturi, masterate), care sa fi publicat studii, articole, carti de renume international, care sa fi facut expeditii pe teren? Ei bine NU. la asta ma refeream si nu are nimic in comun cu filosoficul ci fix cu REALITATEA pe care nu stiu cine crede ca o detine in acest subiect si cu ce beckground de cunostinte poate el sa vina ca sa i-o accept.
Pai si atunci cine poate sa judece si cu ce relevanta o autoare sa zicem Kristel Kasselmann care mie unu` imi este mult mai pe plac decat Diana Walstad.
De aia ii spuneam lui Razvan ca meciul (daca noi cei de aici de pe forum am avea simtul masurii) ar trebuii sa se piarda prin neprezentare, adica prin neprezentarea unor novicii ca voi in judecarea unor somitati in materie.
Firesc am pareri, am parerile mele pe care intr-o forma voalata pot sa le exprim, faptul ca am preferinte in alegerea unei autoare sau a alteia dovedeste ceva.
Faptul ca o lume intreaga a acvaristicii are indoieli in metodele indicate de Walstad dovedeste si asta ceva.
Dar nu voi sunteti aia care aveti cunostiintele necesare in a va permite astfel de meciuri.
In acest context au fost exprimata mai intai finut prin nepostare la subiect, apoi v-o spun de acum direct absenteismul meu de la acest subiect si pe viitor.
Oameni buni un pic de decenta nu strica

...hai sa va uitati o leaca in oglinda chiar vi se pare ca ati incheiat toate subiectele acvaristicii si ati ajuns la asa un nivel de pricepere al lucrurilor incat organizati meciuri dddaaa box
Ce vanitate...si a cui a unor vagi pasionati de acvaristica si care se scobesc in buzunare cand e vorba de asigurat un habitat ca`n natura la o planta mai de Doamne-ajuta in fata unor oameni care studiaza habitatul plantei la fata locului si dau lectii scrise despre asta...
Mie unu` mi se pare jenant si ridicol propunerea unui astfel de meci
rais wrote:Adevarat este ca fiecare are sau nu are un anumite posibilitati financiare deci nu trebuie judecat nimeni pentru dragostea fata de acvaristica dupa lovele
Pai cine zice ca ala e mai bun sau mai prost acvarist ca are sau nu
lovele
Eu am sustinut tot timpul doar ca fara lovele nu iti poti implinii aceasta pasiune. Bineinteles ca se poate sa ai si acvarii ieftine si de care sa fii bucuros...apropos de comunismu` invocat de lazarginel pe aici am fost o gasca intreaga de pasionatii in ale acvaristicii mandrii de realizarile noastre pe vremea lui Ceashca. Eram tare mandrii da vorba lui nu aveam de niciunele. Ce dioxide, ce pH-metre, ce fertilizanti...
Acuma ce sa zic daca voi asa vreti se poate si asa, da eu zic ca nu asta e idealul si macar trebuie sa nu strigam in gura mare ca asta e acvaristica...pentru ca vrem sau nu acvaristica e aia, aia in car bagi mana in buzunar si te scarpini de lovele, altfel nu se poate sau se poate da noroc ca plantele nu vorbesc
bozeta wrote:Cred ca trebuie adaugat la forum o rubrica pentru "profesionisti", doar asa nu se va mai ajunge la situatii de genul acesta.
Astfel de propuneri au mai existat la nivel de discutii la cancelarie intre administratori. Marturisesc ca desi in faza initiala am fost partizanul ideii daca apoi am stat sa judec la rece situatia si m-am dezumflat.
Expresii d`astea de profesionisti, experti, guru

samd depinde de cine iti sunt atribuite.
Desi o spun cu voce tare sunt convins 100% ca suntem pe departe cel mai competent forum in domeniu pentru moment, lucru pe care l-ai constata si tu banuiesc intrand si pe alt /alte forumuri din Romania, totusi nivelul este scazut ca sa nu zic la pamant
Catalogari d`astea de profesionist samd imi aduc aminte mai degraba de eticheta de a fii considerat imparat doar pentru ca esti un chior in tara orbilor.
Si credeti-ma la ce vad ca se scrie pe aici pe la noi in domeniul cu foarte putine exceptii imi miroase a orbecaiala in acvaristica.
Luati-o ca pe o parere, credeti-ma pe cuvant avizata si cine s-o supara ca nu l-am considerat mare tatuc in domeniu sa fie sanatos. Daca il consoleaza cu ceva ma includ asisderi in aceiasi categorie in ciuda anilor buni de cand tin pesti si a facultaturilor cu specific inrudit cu care am cochetat, ca sa nu mai zic si al domeniului profesional in care actualmente activez. Nu prea exista tatuci pe nici un forum din romania...si destul de rar si afara.
Realitatea este ca vrei nu vrei impartirea oamenilor in sectii de profi sau non profi intradevar alimenteaza vanitatea de care spunea Dan_MC Tudor mai sus, dar eu unul va zic cu mana pe inima ca singurul profesionist autentic care a existat fro`data pe acest forum in adevaratul sens al cuvantului si in acceptiune descrisa de mine a termenului de profesionist, a baleat in urma cu cativa ani pe aici a vazut despre ce este vorba si a plecat mai departe constrans tot de faptul ca povetele lui nu erau intelese.
Cum omul nu sta in tara din pacate nu am avut cum sa-i dau atata bere incat sa-l conving sa se intoarca dupa ce parasisem forumul impreuna acum fro doi ani parca

...sincer nici nu cred ca are rost sa isi piarda timpul cu asa ceva.
Dar in fond ca sa sarim de la una la alta, la ce
s-a ajuns, nu iti inteleg nemultumirea prefer astfel de discutii care tin mai mult de conceptual decat prozaicul clasicelor intrebari legate de asocierea carasilor cu scalari