clonitza wrote:
Are sens sa va spun cum a fost apreciat acest acvariu la concursul AGA???...caca-maca: Honorable Mention
Daca nu facea uz de pogo in fata si era putin mai aerisit avea sanse la un loc 2 sau 3, la 1 in sectiunea unde a participat nu avea nicio sansa. Acvariul lui Oliviera a castigat pe drept premiul.
OK si asa aflaram cu totii ca esti un fan Oliviera

. Nimic rau in asta. Am facut si noi
pe aici pe forum unde nu prea se misca treaba cu plantele ca prin alte parti un interviu cu el, are acvarii frumoase, asta de a castigat cu el prin 2006 e cam cu carare pe mijloc pentru gustu` meu...dar asa se purta freza pe vremea aia

Probabil pentru un iubitor de
Nature cum te declari, este ceva, pentru unul de
Dutch ca mine nu e atat de mult....insa idea mea nu era in a contesta clasamentul unui concurs desfasurat acum 4 ani ci de a remarca simplitatea judecatii acelui juriu si faptul ca nu se intra in profunzimea construirii unui layout.
Ce tipare urmeaza astia de castiga AGA-uri este deja o oarecare rutina pe care iubitorii de ADA, printre care mai mult sau mai putin ma poti include si pe mine, o pot recita pe dinafara.
Se pune atat ADA soil , atat Power sand, atata tourmaline, atata penac samd. Apoi se face un deal din substrat, se infig niste crengi, pe ele se pun niste moss si neaparat ii ardem o carare cu Sarawak sand

Rutina, rutina, rutina...dupa cum spuneam intr-un alt post al meu, daca nu ai avut inspiratia ca acel copacel iesit din radacini sa nu aiba si cerdac sub el ...ai pus-o tati, toti isi lasa buza in jos si iti vin cu argumente care mai degraba tin de arhitectura peisagistica decat de acvaristica in sine. Dar
helooo in puii mei, la naiba, suntem noi arhitecti? Sau ca sa reformulez, merita sa reorientez criteriul de acordare al unui premiu inspre aceasta latura a acvaristicii?
Admir si munca acestor oameni, chiar si cateva acvarii...dar nu pot sa nu observ cat de usor se trece pe langa un acvariu care revolutioneaza cateva directii ca cel al neamtului ce isi fertilizeaza acvariul cu NH4.
Bun zici ca iti place acvariul lui Oliveira ...nimic mai correct, dar asta a luat locul unu si best in show...dar exista si locul 3(acordat tot unui traseist cu poteca), dar exista si posibilitatea de a explica un pic ca omu` a iesit din tipare si ca poate a pus bazele unei noi tehnici de plantare poate mai ingenioase decat a conceput Amano si care este imprumutata din acvaristica marina. Omul asta a avut sansa de a schimba cumva rutina
Oliveirilor pamantului si turturor celor ce au urmat ulterior cu cararea pe mijloc...dar i s-a cam pus o talpa pe grumaz...pentru ca era altceva.
Hai sa ma explic un pic cu revolutionatu` asta:
1. Ati remarcat cumva careva prin ce este revolutionar acvariul ca tehnica de plantare???
Omul foloseste formarea unui recif verde avand la baza materialul de constructie (lava rocks) adica Scorie vulcanic?. Tehnica este ca la marine: se adauga pe un munte de piatra calcaroasa in cazul nostru lava rocks, exponate(corali) in cazul nostru plante. E simplu, poti sa cresti fiecare bolovan independent in alt acvariusi p`orma sa te joci individual intr-un estetic lasandu-i cateva saptamani/luni de uniformizare a spatiilor dintre bolovani.
Ce idee geniala...si simpla! Dar precum oul lui Columb inventata de Schneider

un baiat care dupa parerea mea a fost pana la momentu asta al acvariului mai mult invatat cu apa sarata a marinelor decat cu aia dulce de izvor…
2.Nu foloseste filtru decat o mica pompa pentru curenti(de ameste si circulatie a apei) pentru ca tot acel munte de lava rocks imbracat cu kile de muschi este un mare filtru natural…ca un raspuns simplu. Dar s-a intrebat careva de ce nu a folosit totusi neamtul nostru acel filtru??? Stiu, ca
niste buni romani ce suntem ne-am gandit ca din chitrosenie caci, nu merita sa dai bani pe produse cand se poate si fara…nu tati, acest acvariu a fost gandit asa, tocmai pentru ca fara un filtru, NH4 este mai greu transformat in apa in NO2 si NO3 si deci ramane mai mult timp disponibil in acvariu in acea forma in care le place plantelor sa utilizeze si asa trecem la al 3 motiv...
3. Temperatura 24°C, pH de 6,5 face
dupa cum bine a remarcat Val ca acest NH4 sa nu fie distrugator pentru RCShrimpii sai si restul locatarilor din acvariu...despre care am aflat cu totii de muuultisor inca de pe vremea in care eu popularizam shrimpii in romania ca "au si ei ca hoby" curatatul muschilor...deci nu spui nici o noutate.
…oameni buni chiar mai trebuie sa va spun de ce acest acvariu este cel "mai cu coaie"

acvariu facut in ultimii 5 ani???...macar pentru ca neatmtu` asta a gandit niste mecanisme naturale si care tin de biochimia unui acvariu in timp ce altii mai galbeni au trudit sa gandeasca la niste mecanisme de imprastiat nisipul fin alb sub forma de cascada, cu care poti castiga un concurs iar apoi sa tragi doar niste chiciuri cu apus de soare care intra in mare…de aia pentru mine necunoscutul Schneider pe care eu il popularizez acum pentru mine este peste arihicunoscutii concurenti cu nume mult mai grele.
Val wrote:Nu vreau sa fiu rautacios dar eu nu prea ii cred pe asiaticii astia atunci cand vine vorba de partea tehnica . La ei CO2-ul e mai dens sau mai altfel decat la noi? La 2 bule pe secunda in 400 de litri ajunge la pH=5,2 la kh=3? Sunt putin sceptic ca ne spune valori exacte, sau ca ne spune totul
…nici nu esti. Si eu am observat asta. Ce nu am dibuit este daca o fac din scapare omeneasca sau din grandomanie. O sa vina vremea cand vom face si niste discutii din culisele unor interviuri pe care noi le-am publicat lansand astfel acest format de informatie pe forum in care se discutau probleme legate de plante …de altfel unic in Romania.
Din aceasta categorie pot sa spun ca a ramas antologica afirmatia lui Amano prin care incerca sa-mi explice in acel interviu precum EL este inventatorul conceptului de controller de CO2 in anul 1990 ploua marunt cand a si fabricat cateva bucati vandute in parte in germania parte in japonica. Stralucita "inventie amaniana"

a dat chix...drept pentru care a reusit sa-si omoare cativa pesti in balta, oferindu-i insa pe aceasta cale, sfanta revelatie asupra abandonarii tehnicului controlat in aditia de CO2.
Nu am sa inteleg nicodata de ce mi-a scris asa ceva…am vazut cu ochii mei modele de controller Dupla datand din anii 80(cu vu-metre) dar asemantoare cu cele de azi. Nu l-am suspectat pe om nici de grandomanie…nici ca a crezut ca suntem cimpanzei in clipa in care a raspuns la acea intrebare unor acvaristi din Romania…dar precum el si-a ales dreptul de a raspunde doar la anumite intrebari…asa si eu mi-am ales dreptul de a nu publica anumite raspunsuri uschite…care sa nu-mi induca in eroare membrii forumului. Altfel spus...suntem chit ...ne dam pe geam
In sprijinul celor afirmate de Val vin cu detalii legate de acvariul meu. Practic si dovedibile, nu povesti cu asiatici. Nu am subliniat pana acum puternicul effect buffer indus de substraturile ADA. Folosind Amazonia, bufferul duce catre 6.8. Fie ca adaug apa de la teava (pH:7,1-7.2) fie ca incerc sa scad cat pot CO2-ul el revine obsedant catre acele 6.8 setate de tata Takashi. Am avut probleme mari, am schimbat cateva tipuri de reactoare in speranta de a ajunge la pH cat mai mic. E greu, fie ca am apelat la cele mai performante tipuri de reactoare, cele care au camera de barbotare si sparg bulele, fie ca vorbesc de cele clasice. Nu este momentul sa fac aici topuri legate de reactoare dar spre exemplificare pentru sceptici o sa spun ca am lucrat si cu Cyclo turbo de la Dennerle si cu Tornado de la Aquatic Nature…oricum am incercat numarul de bule spre a urni valoare de buffer la o balta mare ca a mea este nemasurabil. Acuma...ce imi e 500 ai mei ce imi 400 de l ai acvariului exemplificat de clonitza. El lucreaza cu un Africana soil care da parca un pH de 5.9

. Daca apa lui de la teava nu este in mod natural acida nu va scadea din 2 bule pe secunda nicodata in 5.2 din 2 bule dioxid la un volum de 400 de l. Chiar si daca apa lui de la robinet este de 5.5 sa zicem…substratul buffer il trage tot spre ceea ce a setat din fabrica….deci eroare, minciuna...zi cum vrei, sau advar daca apa lor din Asia este atat de acida.
clonitza wrote: .
Sandu posibil sa fi uitat de mine asa ca pun si aici intrebarea:
De ce Michael Wong foloseste:AquaClear PowerHead 30 Undergravel Filtration x 2 in majoritatea acvariilor mari si Filter Media: Ammonia, Phosphate, and Nitrate removers
Nu a uitat Sandu…da` Sandu nu are timp. Asa ca va rog sa fiti ingaduitori cu raspunsurile date de Sandu. Sandu primeste si pm-uri, Sandu discuta si face interviuri si cu Michael Wong…pan` la urma
who the fuck is Sandu???…
Cunosc cele doua acvarii ale lui Michael Wong. Le-am remarcat mai demult dintr-un singur motiv: eram curios cu ce planta construieste "mulajele" repective pe radacinile alea de senzatie. Ulterior mi-a atras si mie atentia sistemul de filtrare recunosc ca nu imi sarise in ochi faptul ca foloseste Ammonia, Phosphate, and Nitrate removers…si nici nu mi s-ar fi parut ceva deosebit daca nu ar fi fost partea a doua: adica dupa ce le scoate, folosindu-se de respectivele
remouvere, pe de alta parte le baga si aci zic eu, ca de fapt e marea intrebare, daca intr-adevar asa face!!!...si oarecum legatura cu subiectul topicului propus initial de Val.
Revenind la filtrare prin substrat pe care el o foloseste….nimic nou. Un sistem de filtrare care imbina avantaje si dezavantaje. Noi astia mai batranii, l-am desoperit inca de pe vremea lu` Piticu. Ce pot sa-ti spun:
marea lui arta a fost ca a stiut cand sa le foloseasca.
Undergravel Filtration a folosit acum in acel acvariu pentru ca el acolo a vrut sa beneficieze de avantajul acestui tip de filtru…adica a transformat tot substratul intr-un mare filtru. Avand nevoie de o apa bine filtrata la Fissidens-ul sp din acele acvarii. Ca sa-mi rad trist in barba, o sa –ti spun ca nu are toata Romania atat Fissidens cat are asta intr-un acvariu din cele 2 prezentate de el.
De aia va spun sa nu ne entuziasmam chiar asa de tare cand vedem asa ceva. O radacina misto care la noi costa un bullion/kg, o planta pe care o gasti la kill la ei...iar pe mine m-a costat 30 de euro ca sa aduc 2 patratele de 5x5 si care atentie revenind la sistemul de filtrare nu sta in substrat ci in apa.
De ce zic asta…pai acest tip de filtrare este bun exact in aceste cazuri in care nu prea ai plante cu radacini care sa se bage in filtru si care sa-l colmateze. Acvariile filtrate asa nu trebuie sa se umple cumva de mizeriei pentru ca atunci toata teoria descompunerii de catre bacterii a dejectiilor devine o teorie frumoasa si atat. Ceea ce trebuie sa se transforme intr-o filtrare uniforma datorita presiunii exercitate de substrat peste placa de filtrare se modifica, intro zona adiacenta de filtrare AquaClear PowerHead 30, (sau ce alt ever brand vrei)…deci
nota 10 pentru ca a stiut unde sa foloseasca acest sistem nota 4 pentru sistemul in sine. Te-ai intrebat de ce in cel de-al doilea acvariu in care are alte specii nu-l mai foloseste?
Ei bine asta este, asa ca sper ca m-am facut clar inteles si ti-am raspuns la intrebare. Cel putin astea sunt motivele pe care le intuiesc eu ne stind mai exact ce-i in capul unui neamt dara mite ale unui Michael Wong
Ca avertisment:Sa nu va manace cumva sa folositi astfel de filtre daca aveti granulatia mica la substrat….se foloseau pe vremuri cu oarece rezultate astfel de filtre in acvariile cu africani unde substratul era din spartura de scoica…mai mare deci.
In ceea ce priveste folosirea de Aquabasis pe langa ADA intr-un acvariu, banuiesc ca motivul este acelas pentru care prefera Elos Bottom Mineral Fertilizer in celalalt. A simtit nevoia unei mineralizatii imai puternice decat cea folosita in standardul ADA in dauna Powersandul mai bacterian. Daca in al doilea bazin lucrurile sunt clare in primul cred ca s-a complicat inutil. Toate cele 3 plante cu system radicular mai de Doamne-ajuta merg brici in acvariul meu fara acest artificiu: Eleocharis parvula, Staurogyne sp., Blyxa japonica.
…
Sandu in alt topic wrote:Pentru unii el e idol...pentru altii un bou. Pentru mine nu este un idol(ca sa ma exprim finut
Am pus cele doua afirmatii una langa alta pentru ca stiu ca amadoua au starnit zambete:
A lui Val pentru ca il stim cu toti mare fan si nu e nimic rau in asta. Nu e fanul unui Gutza in ale acvaristicii...In felul meu mai sceptic si eu ii recunosc anumite merite dar nu pot sa nu observ ca si el e om…deci si el o mai zbarceste, ca in cazul acvariului facut cu ADA pe care calca precum batoza si apoi se mira ca nu e apa limpede.
A mea cel putin a fost licitata un pic mai mut decat am vrut eu sa para….dar m-am facut inteles mai jos cand spuneam ca nu e normal sa dea cu piatra (ca tot suntem in prag de Paste) decat cei care, chiar ar avea cunostiintele sa o faca. Un lucru este cert, omul asta a venit cu niste idei legate de aditia N,P,K. E cinstit…sau hai sa reformulez , e mult mai cinstit ca altii.Totusi pana cand nu vine cu o schema dovedibila in care sa spuna clar in ce valori si proportii specia x se inroseste si in care se inverzeste si de ce…riscam ca sa ne alegem doar cu niste plante sanatoase si care se bucura de niste macroelemente clar asimilabile si necesare…dar nu si cu niste plante colorate asa cum vrem noi, iar subiectul tinde sa cada in desuet…
Am cam tot ce inseamna enciclopedii in voga legate de acvaristica plantata, marile plantfindere illustrate in care sunt date cerintele unei plante pentru a creste. Dar toate mi se par depasite de cand cu isteria asta legata de Barr. Insa daca lucrurile ar fi asa de simple cum le preda el maine ar scoate un best-seller in care sa analizeze cerintele fiecarei specii in sine si valorile NPK-ul, ce trebuiesc tinute pentru a avea culoarea dorita.
Daca ar scoate asa ceva maine m-as declara neconditionat si eu fanul lui 100%.
Altfel nu putem decat sa ne multumim cu scheme simple de genu` Blyxa mea e galbena si pipernicita, de ce? Pai simplu vrei sa o faci verde baga NO3…
As mai scrie cu voi dar mi-e ca ne prinde Invierea impreuna

. E placut topicul...dar sa nu ne indepartam prea mult de la subiectul lui initial propus de Val!