Author |
Message |
dan_florin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/11/2011 00:54:09
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
dan_florin
Membru de baza
IP:
|
Salutare si bine v-am gasit din nou!
Zilele trecute, am deschis un topic, cerandu-va sfatul despre modelul unei pompe de valuri intr-un viitor acvariu de africani. Problema mea actuala, este una extrem de neplacuta si e legata de acvariul fratelui meu, acvariu de ciclide africane. Acvariul cu pricina a functionat excelent de la inceputul anului si pana in prezent, exceptie facand perioada ciclarii, cand dintr-o prostie, am pierdut cativa pesti datorita nivelului crescut de NO2. Va asigur ca mi-am invatat lectia si de atunci mi-am facut temele cum se cuvine, dar de cateva zile, in acvariul fratelui meu, e un adevarat haos. Concret, este vorba despre comportamentul foarte ciudat al pestilor, comportament aproape similar cu cel al intoxicarii cu NO2. Spun aproape,pentru ca simptomele sunt totusi diferite,exceptie facand cozile si inotatoarele pestilor stranse pe langa corp. Celelalte simptome ale pestilor sunt:
- frecatul excesiv de pietre,nisip si chiar intre ei;
- apatie,urmata de o accelerare subita a inotului;
- stare de panica(pestii cauta sa iasa din acvariu);
- stare de confuzie generala(se agreseza unii pe altii, uneori pestii mici ii agreseaza pe cei mari cu replici palide a celor din urma);
- tremur incontrolabil, etc,
Dintre toate simptomele mai sus mentionate, cea mai evidenta e tremuratul incontrolabil si frecarea pestilor de pietre si substrat, multi dintre ei perezentand rani pe corp. Nivelul NO2 este o, deci intoxicarea pestilor cu nitriti fiind exclusa, ramane ca impreuna cu voi sa gasesc cauza si solutia salvatoare(daca cumva nu e prea tarziu). Mentionez ca pestii nu refuza hrana,situatie diferita fata de perioada cand am avut valorile ridicate de NO2.
Cateva repere legate de acvariu: acvariu 180 litri, 12 ciclide africane, dintre care jumatate juvenili, filtru jbl e900 plin cu siporax, powerhead 600l/min,substrat spartura de marmura,burete grosier pe sorbul filtrului pentru o mentenanta mai usoara, temperatura apei 26 gr. constant, schimb saptamanal de apa cca 20-30%+curatarea substratului, schimbul de apa se face cu apa de la robinet(din pacate destul de moale)lasata intr-un butoi 24h.
Multumesc anticipat tuturor celor care vor dori sa ma ajute in aceasta problema!
|
|
 |
eugen.popp
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/11/2011 01:06:55
|
eugen.popp
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/146997515494cf9ab6ab3b.jpg)
IP:
|
Salut! Imi pare rau sa aud de problema ta, din pacate nu ma pricep sa iti spun ce o cauzeaza.
Singurul lucru la care ma gandesc e sa te ajut sa castigi timp cu o intrebare pe care mai mult ca sigur ti-o vor pune si altii inainte sa iti dea un raspuns. Poti sa asociezi problema cu un eveniment anume? Iti dai seama daca s-a declansat ca urmare a ceva (schimb de apa, pesti noi, scapat ceva in bazin ...) sau in ce interval de timp.
|
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. |
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/11/2011 01:26:01
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Nici eu nu ma pricep la cichlide, stiu cate ceva despre discusi, dar in afara de NO2 ai mai masurat si altceva?
Eu as masura NH4 ca sa fiu sigur ca nu a avut loc o deciclare a filtrului si acvariului si as mai masura NO3,
chiar daca nu ai NO2 in bazin produsul descompunerii NO2 este NO3 si neavand plante acesta se poate acumula
chiar daca faci schimb saptamanal, si as mai masura si PO4. Ar fi bine sa masori si, daca mai ai, apa cu care faci
schimb, poate o fi ceva in neregula cu ea. Si prima masura pe care eu as pune-o in practica ar fi un schimb masiv
de minim 50% din apa. Dar inca odata verifica si apa de la robinet, nu se stie cand poti avea surprize. Din cauza
asta eu folosesc exclusiv apa de osmoza remineralizata pentru schimburile de apa, si asa nu depind de Apa Nova
daca fac greseli sau nu.
Sper sa gasesti rezolvarea problemei, un weekend placut,
Dragos
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
dan_florin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/11/2011 01:30:11
|
dan_florin
Membru de baza
IP:
|
Salutare!
Referitor la ce m-ai intrebat, nu sunt foarte sigur de asta ,dar impresia mea este ca in urma unui schimb de apa s-a produs dezastrul in acvariu, mai intai fiind afectat un singur peste si abia dupa o zi restul. Oricum, probleme cu valorile apei nu am mai avut de la startare, dovada fiind ca pestii au depus de 5 ori in 10 luni.
|
|
 |
dan_florin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/11/2011 01:42:53
|
dan_florin
Membru de baza
IP:
|
Dragos, sunt sigur ca ai dreptate si ca una sau mai multe valori ale apei sunt problema ,dar din pacate nu am avut cum sa le testez. Singurul test pe care l-am facut e cel de NO2 si a iesit perfect. Abia luni pot sa-mi cumpar alte teste,dar nu stiu daca pestii vor supravietui pana atunci. Multumesc oricum pentru sfaturi. Duminica fara cusur iti doresc!
|
|
 |
dan_florin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/11/2011 02:05:18
|
dan_florin
Membru de baza
IP:
|
Va multumesc tuturor celor care incercati sa ma ajutati,cu mentiunea ca pana luni dimineata sunt la job si nu va voi putea raspunde.
Un weekend deosebit tuturor!
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/11/2011 10:33:14
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Mereu cand sesizezi ceva suspect la pesti - imediat - trebuie sa schimbi 25% din apa, poate chiar si zi de zi, cateva zile.
Eu asa fac... Pentru ca testele indica doar punctual daca ar putea fi o problema cu ceea ce masori, dar ma gandesc ca na, niciodata nu stii de fapt ce e in plus acolo - si chiar daca masori 10 chestii, poate a 11-a nu le convine. Asa ca mai sanatos este 25% din apa, cateva zile la rand.
Apoi, cumpara un Sera Aqutan sau echivalent. Cu apa lasata separat nu am incredere - produsele de gen Aqutan fac si chestii suplimentare (precipita anumite metale) samd.
Daca pestii nu isi revin si comportamentul persista, vedem daca nu cumva s-au si imbolnavit...
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/11/2011 21:46:16
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
dan_florin wrote:impresia mea este ca in urma unui schimb de apa s-a produs dezastrul in acvariu, mai intai fiind afectat un singur peste si abia dupa o zi restul.
E posibil sa fi fost in apa ceva naspa si i-a dat peste cap ....... si-a omorit bacteriile din filtru => amoniac in apa.
Daca am nimerit-o nu-i mai hrani citeva zile (evantual o masa zgircita zilnic), schimba apa des si mult (daca ai apa buna, daca nu ai foloseste Aqutan sau Biotopol) si pune sare, 5 grame/litru (treptat).
Daca n-am nimerit-o si alta e cauza problemelor ........ ce ti-am recomandat nu le face rau deloc.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
dan_florin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/11/2011 14:31:11
|
dan_florin
Membru de baza
IP:
|
Multumesc mult tuturor pentru sfaturi. Voi incerca cateva zile varianta cu schimbatul apei, poate reusesc si echilibrez din nou acvariul. Voi trata apa de schimb cu agenti de purificare, lucru pe care pana-n prezent nu l-am mai facut.
|
|
 |
dan_florin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/11/2011 03:19:22
|
dan_florin
Membru de baza
IP:
|
Revin din nou cu aceasi problema,situatia din acvariul fratelui meu s-a agravat. Un Flavus a murit intre timp si un Pulpican da semne si el de"duca"(prezinta multe rani pe corp si refuza hrana). Sincer...sunt disperat! Apropo, eu sunt cel care l-a convins pe fratele meu sa investeasca in acest acvariu,si din pacate in momentul asta, simt ca mi-am epuizat majoritatea sanselor de a mai salva ceva din pesti. Simptomele au ramas aceleasi pe care le-am mentionat mai sus, fara diferente notabile. Mi-e foarte greu sa-mi explic ce s-a intamplat cu acest acvariu. Suspectez calitatea apei, adica o cadere de ph, implicit kh si gh, dar ma intreb, cum e posibil ca dintr-o data sa se fi intamplat asa ceva? Daca din cauza asta pestii dau semne de boala, ii mai pot salva? Sunt cateva intrebari la care nu cunosc raspuns, asa ca ii rog pe cei mai avizati decat mine sa ma indrume spre un rezultat pozitiv.
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/11/2011 03:27:23
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Ai facut teste ale apei? Daca nu cunosti macar aproximativ parametri apei cred ca e greu sa iti dai seama ce
se intampla in bazin. Sfatul meu este sa masori KH, pH, NH4, NO2, NO3 si PO4. Eu nu am multa experienta
si nu pot sa imi dau seama ce se intampla in bazin, dar cu niste valori ale parametrilor de mai sus poate
gasesti o explicatie, eventual si o solutie.
O noapte buna iti doresc,
Dragos
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
dan_florin
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/11/2011 02:42:45
|
dan_florin
Membru de baza
IP:
|
Din pacate nu am reusit sa intru pana azi pe net, dar tot ce pot sa va spun, e ca pestii au ramas la fel dupa schimburile de apa si testele facute. Dragos, ti-am urmat sfatul si mi-am facut unele teste, dar acum cred ca numai o infectie bacteriana putea da peste cap toti pestii din acvariu. Spun asta, pt ca azi am urmarit evolutia pestilor si implicit starea sanatatii lor. Un lucru pe care l-am remarcat, a fost apatia unuia dintre pesti si refuzul hranei, semn ca e intr-un stadiu avansat de boala. Pestele cu pricina, prezenta pe branhii (urechi),o roseata ce nu o mai vazusem inainte si un abdomen subtiat. Fecalele acestui peste erau albe, lungi si subtiri, in contrast cu fecalele din perioada in care le mergea de minune. Scarpinatul de sticla, pietre si substart, si inotul sacadat insotit de tremur, a ramas la fel pentru toti pestii, inclusiv pt o duzina de pui pe care ii tin intr-o matarnitate prinsa cu ventuze in bazin. Dupa ce am citit o gramada de articole, pareri si discutii pe forum a unor acvaristi experimentati, concluzia mea este ca pestii au contactat ceva infectie bacteriana. Deocamdata, nu am luat nicio masura, neavand experienta in tratarea acestor boli, dar sper sa o fac cu ajutorul vostru si sub indrumarea celor care s-au confruntat cu astfel de probleme. Pana atunci...ma descurc cum pot, cu schimburi de apa si adaugarea de sare la fiecare schimb.
Toate cele bune!
Dan
|
|
 |
|