[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
scalari + discusi  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
mg_cmt
Member

Joined: 16/10/2005 20:37:35
Messages: 190
IP:
Offline

stiu ca nu e voie nu e bine nu e indicat nu e uzual pt incepatori... dar totusi as vrea sa stiu ce trebuie facut pt ca cele 2 specii sa fie compatibile .

:o
[Email]
viviparu'
Senior member

Joined: 31/08/2004 20:19:34
Messages: 1131
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Nu prea sunt compatibile. Discusii sunt mult mai sensibili decat scalarii. De ce nu alegi tu o singura specie sau niste specii cu adevarat compatibile?

Oare unde vom gasi atatea intrebari pentru cate solutii avem?
[Email]
mg_cmt
Member

Joined: 16/10/2005 20:37:35
Messages: 190
IP:
Offline

daca intra-adevar nu pot face nimic pentru ca aceste 2 specii sa convietuiasca... voi renunta la idee...nu vreau sa fac sa sufere sau chiar sa moara
[Email]
hans
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/10/2002 16:30:47
Messages: 612
Location: BUCURESTI
IP:
Offline

mg_cmt wrote:stiu ca nu e voie nu e bine nu e indicat nu e uzual pentru incepatori... dar totusi as vrea sa stiu ce trebuie facut pentru ca cele 2 specii sa fie compatibile .

:o


Sa-i tii in acvarii separate
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

nu e vorba despre o "incompatibilitate" ( ghilimelele ar trebui subliniate) ci de faptul ca scalarul este purtatorul unui .... microb - prazit intern, la care are dezvoltata imunitate, pe cind discusul nu.

intrebarea asta apare (presupun) ca urmare a pozei faraonului cu discusii si scalarii in acelas bazin...
daca citeai mai atent (sau poate chiar ai observat si vrei sa sti mai multe) zicea ca a "tratat - deparazitat" scalarii pentru a putea fi tinuti impreuna cu discusii.

in timp ce scriam, au mai scris citiva ...
hai sa mai plusez un pic...
mai "al mic" vrei tu musai discusi ca-ti plac, sau ca "e la moda" ?
abuzez putin de "aversiunea" fata de aceasta specie de pesti, pe care in ruptul capului nu-i consider de acvariu (normal... ci de acvariu de exceptie), si as incerca sa-ti propun, pentru un acvariu "normal" ;) niste neoni (chiar si rosii, daca ai de unde sa faci rost), palmery, calistus, megalopterus (fantomitze), tytea, cardinali (tanychtis albonubes) ......
oricare din astia, dar NUMAI o singura specie si in numar mare 25 - 40 buc...

nu trebuie sa o iei de buna observatia, este doar o incercare da a te deturna "de la modda" ;)
Maryo
Member
[Avatar]

Joined: 30/12/2004 19:13:45
Messages: 155
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Am sa incerc sa iti raspund la intrebare citand( mai corect traducand ) un paragraf care se regaseste in aproape toate cartile care au ca tema cresterea discusilor.
Cartea se numeste "The guide to owning Discus" si este scrisa de Mary E. Sweeney(2003). Dar cam aceeasi idee o regasesti mult mai aprofundata de exemplu in toate lucrarile lui Bernd Degen sau Jack Wattley. Am ales acest paragraf deoarece este practic o metaanaliza a scrierilor pe aceasta tema bineinteles presarata cu opiniile personale ale autorului.

Companions for Discus

" Discusii sunt niste ciclide foarte blande. De aceea sunt usor de intimidat. Este primul motiv pentru care alegerea unor pesti cu care sa coabiteze trebuie sa se faca cu foarte mare atentie.
Un alt aspect de care trebuie sa se tina cont este transmiterea bolilor. Foarte multi pesti sunt purtatori "sanatosi " ai diferitilor paraziti( vezi Hexamita) putand sa traiasca fara semne clinice manifeste intreaga viata. Dar aceeasi paraziti pot sa fie devastatori pentru discusi intr-un acvariu.
de aceea este obligatoriu tinerea in carantina si "deparazitarea" tuturor pestilor care vor veni in contact cu discusii.
Al treilea factor implicat este faptul ca foarte putin pesti se simt confortabil in aceleasi conditii in care mentinem discusii. Trebuie sa gasiti pesti care sa suporte un ph scazut, o temperatura crescuta si o duritate a carbonatilor scazuta.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
In ceea ce priveste scalarii considerati-i o adevarata primejdie pentru discusi. Scalarii sunt mult mai agresivi decat discusii, avand tendinta de a se lua la batatie si de a-i tintui intr-un colt al acvariului. Daca sunteti obligati sa tineti scalari impreuna cu discusi sa faceti in asa fel incat discusii sa fie foarte mari, iar scalarii foarte mici.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Nu uitati insa sa tineti in carantina, sa tratati si deparazitati orice peste care va ajunge in acelasi acvariu cu discusii."

Exista o explicatie!

Protozoarele flagelate gen Hexamita, Spironucleus sau Octomitus se regasesc practic in intestinul tuturor pestilor. Ei sunt niste comensali care in conditii de stress(dat de modificari ale parametrilor fizico-chimici ale apei, alimentatie, factori de mediu - vezi asocierea cu scalarii) devin conditionat patogeni. Cu alte cuvinte organismul nu mai poate sa lupte prin metode specifice pentru a tine aceste organisme sub control,ca urmare a conditiilor deosebite - si in special temperatura ridicata - acestea se inmultesc rapid si devin patogene. Este momentul in care apar si manifestariile clinice ale infestatiei cu flagelate:pestii devin apatici, se inchid la culoare(pana la negru),se ascund si nu mai ies la mancare,se subtiaza in spatele ochilor, inoata inapoi si apar excrementele filamentoase de culoare alba. Daca nu se intervine rapid pentru a opri inmultirea lor cu clasicul metronidazol, pestele va muri, uneori in chinuri groznice deoarece aceasta infestatie se insoteste frecvent de "boala gaurilor in cap" (Hole in the head) tocmai datorita distructiei care apare la nivel intestinal si care nu mai permite pestelui sa asimileze substantele nutritive - chiar daca inca se hraneste.


Eu cred ca ti-am dat suficiente motive pentru care ar trebui sa reconsideri aceasta asociere. Daca esti interesat poti sa iti ofer o intreaga lista de specii care pot sa coabiteze cu discusii.

Nano 30l
[Email] [Yahoo!] [MSN]
mg_cmt
Member

Joined: 16/10/2005 20:37:35
Messages: 190
IP:
Offline

pai nu numai la "faraon" am vazut aceasta combinatie ci la mai multi...si daca este cazul deparazitarea se poate face...doar sa imi spuneti ce trebuie facut... mai este si altceva in afara de metronidazol?
[Email]
mg_cmt
Member

Joined: 16/10/2005 20:37:35
Messages: 190
IP:
Offline

deci nici cu tratament cu metronidazol si carantina nu pot sa pun discusii cu scalari? ca am inteles ca , cu betta corydoras etc nu sunt pb
[Email]
furnici
Member
[Avatar]

Joined: 19/05/2005 01:34:37
Messages: 124
Location: constanta
IP:
Offline

sa stii ca nu e chiar asa in practica. cu timpul poti obisnui aproape orice specie cu alta; se obisnuiesc caini cu pisici, pisici cu pasarele, darmite pesti intre ei!
si nu zic asta ca sa te incurajez dar si io, din cauze de "incepator", am alaturat vreo 12 specii de pesti intr-un acvariu de 250l si a mers chiar daca conditiile erau cred nefaste pentru majoritatea. si io am acasa 2 discusi cu 8 scalari, dar problema e cu scalarii aia albi care sunt ff agresivi si daca nu ai discusi mai numerosi si mai mari..ai intr-adevar probleme, altfel.....da-i inainte

Visit furnicile!
[WWW] [Yahoo!]
mg_cmt
Member

Joined: 16/10/2005 20:37:35
Messages: 190
IP:
Offline

am scalari ff mici...si imi iau 4 discusi mai maricei... decat scalarii + ca o sa ii tin in acvariu de 160l (dupa mine destul de incapator) bogat plantat ...cu recolte duminicale :sic: scalarii si ceilalti pesti vor trece printr-o perioada de carantina de 1 luna cu tratamente de deparazitare . tin sa mentionez ca discusi vreau din cauza ca imi plac nu pentru ca "sunt la moda"
[Email]
fr0ggy
Senior member
[Avatar]

Joined: 06/09/2004 15:30:00
Messages: 590
Location: brasov
IP:
Offline

vrei sa ti scalari cu betta si discusi ? nu numai parazitii sunt problematici, mai inteervine si factorul de stres. care banuisc ca ar fi destul de mare.

image
[Yahoo!]
mg_cmt
Member

Joined: 16/10/2005 20:37:35
Messages: 190
IP:
Offline

pai dupa cum am zis ii voi tine intr-un bazin de 160l bogat plantat!....doar 3 betta 2 scalari 4 discusi....care ff mare stres?
[Email]
Maryo
Member
[Avatar]

Joined: 30/12/2004 19:13:45
Messages: 155
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Ai cerut un sfat, noi ti l-am dat. In rest faci cum crezi de cuviinta dar repet ( poate nu am fost suficient de clar) stresul intervine oricum indiferent de capacitatea bazinului. Este ca si cum ai tine un urs alb cu un panda si un urs brun in aceeasi cusca, hraniti cu aceeasi mancare si in aceleasi conditii de caldura si umiditate. Vorba aceea doar sunt ursi , nu?

Imi cer scuze daca sunt putin sarcastic, dar nu vad cum pot sa iti explic ca sa intelegi cu adevarat ceea ce am vrut sa spun.

Nano 30l
[Email] [Yahoo!] [MSN]
fr0ggy
Senior member
[Avatar]

Joined: 06/09/2004 15:30:00
Messages: 590
Location: brasov
IP:
Offline

si eu cochetez de ceva timp cu idee de a avea niste discusi.

din notitele mele (pentru incepatori): (anti bine plantat)
1. un acvariu plantat trebuie gandit bine inainte. multe plante mor la temperatura naturala a discusilor.
2. discusii trebuie hraniti bine. asa ca o sa ramana detula mancare care trebuie scoasa pentru a nu altera apa. ceea e e complicat intr-un acvariu bine plantat.
3. bine plantat putin spatiu de inotat. mai ales daca sunt mari.

de ce nu scalari.
sa zicem ca lasam la o parte viermi ce se pot preveni, sunt ciclide. adica mananca repede si violent, ceea ce inseamna ca discusii fiind mai sfiosi o sa vina mai tarziu la hrana, ceeea ce implica iara o alimentatie mai bogata, si problematica intr-un acvariu bogat plantat. sunt teritoriali, ceea ce iara nu e bine. discusii nefiind mari luptatori.
cam atata am eu in cap in momentul asta.

si sa nu uitam ca totusi scalarii au o temperatura de trait normala pe la 25 de grade, daca nu ma insel, pe cand discusii ....

image
[Yahoo!]
mg_cmt
Member

Joined: 16/10/2005 20:37:35
Messages: 190
IP:
Offline

discusii mei se balacesc la 27 g C
[Email]
Maryo
Member
[Avatar]

Joined: 30/12/2004 19:13:45
Messages: 155
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

@fr0ggy

Tot ceea ce spui este perfect adevarat. Este lucrul pe care l-am incercat si eu pentru ca imi doream discusi in bazin plantat. Solutia pe care pot sa ti-o dau(cel putin eu asa am reusit) este una de compromis:
1. Bazin steril - eventual o planta gen E. corifolius plantata intr-un ghiveci, pentru a se putea ascunde atunci cand se simt amenintati - pana la varsta de 10-12 luni
2. Reamenajat acvariul sau mutati intr-un acvariu plantat dupa aceasta varsta si eliminarea mixturii de vita din alimentatie. Eu ii hranesc cu granule Tetra Discus, Sera Discus, tubifex liofilizat si artemia congelata. Ii hranesc cat de des pot doar cat consuma in 5 min. Au deveit atat de blanzi incat literalmente imi mananca din mana. Mai ales tubifexul liofilizat. Oricum si ceea ce scapa este rapid curatat de cardul de neoni rosii care ii acompaniaza. Si daca o sa ai curiozitatea sa te uiti in galeria mea foto(gasesti linkurile in semnatura) ai sa fi putin surprins ca in aceste conditii chiar icreaza.

Nano 30l
[Email] [Yahoo!] [MSN]
fr0ggy
Senior member
[Avatar]

Joined: 06/09/2004 15:30:00
Messages: 590
Location: brasov
IP:
Offline

inca ma gandesc la acvariul respectiv.. solutia de compromis, care o gandisem la momentul respectiv (urasc plantele in ghiveci) era o banda de sticla in spatele acvariului (substrat intre banda si perete), care sa aiba rolul de ghiveci. (----- = peretii acvariului), si sa fie 1-2 cordiofolius pe acolo. frunzele late pot sa fiu si loc pentru depunere.

vedere sus

---------------------  _spatiu de plantat.
_______________






---------------------

image
[Yahoo!]
Ioan
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/03/2005 23:31:43
Messages: 542
Location: 25826 St.Peter-Ording
IP:
Offline

Eu am tinut scalari impreunä cu discusi, ani de zile in acelasi bazin, färä probleme. Este adevärat cä scalarii sunt ceva mai rezistenti la hexamita si spironucleus, dar nu este adevärat cä discusii nu se tin impreunä cu scalarii pentru cä se pot infecta cu paraziti de la acestia. In momentul de fatä existä foarte putini discusi in lume, cca. 2%, care sä nu aibä acesti paraziti, si aceasta pentru cä anumiti crescätori, printre care medicul german Gerhard Rahn, cel care a inventat metoda de deparazitare, si-au dat osteneala sä-i deparaziteze, ceea ce nu este o treabä la indemäna oricui, cu toate cä, in sine, nu-i greu de realizat. Mai dificil este sä fie feriti ulterior de reinfectie. Nu este adevärat cä discusii sunt pesti pasnici. Mie personal m-i s-a intämplat de douä ori sä pierd discusi din cauzä cä i-am tinut cäte doi sau trei in acelasi bazin de carantinä, dupä achizitie. In aceastä perioadä are loc stabilirea teritoriului fiecäruia dintre ei, si de cele mai multe ori cel mai slab, dacä nu se poate feri, este expus unui asemenea stres incät pläteste cu viata greseala crescätorului. Timizi sunt doar fatä de oameni pe care nu-i cunosc, nu si fatä de scalari, dacä sunt la fel de mari, dar si aici trebuie specificat cä existä scalari si discusi pasnici si agresivi. Discusii, fiind in general mai linistiti la fire si mai cumpätati, nu se reped la mäncare cu aceeasi läcomie ca scalarii, ceea ce nu inseamnä cä nu apucä sä mänänce, dacä l-i se oferä hranä suficientä. Este adevärat cä in conditii de stres, discusii, ca orice alti pesti, se pot inbolnävii, dar aceste conditii nu vor fi generate la tinerea inpreunä cu scalarii, dacä au cel putin aceeasi märime si nu se aflä in netä inferioritate numericä. Un discus matur, sänätos, de 14-20cm, nu se mai intimideazä in fata unui grup de scalari. Hexamita si spironucleus nu se pot elimina complet din pesti cu metronidazol si nici cu alte medicamente. Aceste flagelate se introduc in acvarii cu hrana vie sau cu alte vietäti sau plante si supravietuiesc mai multe luni de zile in afara pestilor. Un tratament preventiv al unui peste care träieste normal cu parazitii säi däuneazä mai mult decät il ajutä pentru cä-i atacä ficatul si alte organe si pentru cä flagelatele care supravietuiesc vor deveni, cel mai tärziu acum, rezistente la medicament, dacä nu si-au format deja rezistenta in urma numeroaselor tratamente anterioare, fäcänd imposibilä vindecarea ulterioarä, in cazul inbolnävirii. Cresterea puilor de discus in acvarii plantate este deosebit de dificilä deoarece plantele nu rezistä la aceleasi conditii la care trebuie supusi pestii in caz de boalä, cum ar fi oprirea pe timp de mai multe zile a luminii sau adäugarea de sare sau alte substante chimice in apä, iar mutarea pestilor este foarte stresantä si agraveazä boala incä mai mult. Discusul este, in copiläria sa, un sensibil, a cärui crestere cere pasiune si spirit de sacrificiu, pe care le va räspläti la maturitate devenind impunätor. Cei mai nobili dintre ei au träsäturi de caracter pe care le cäutäm zadarnic, la prea multi dintre semenii nostrii! Cine nu pricepe ce descriu eu aici sä urmäreascä o familie de discusi care-si creste puii.

Daca-ti spune cineva: "Nu se poate!", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale.
mg_cmt
Member

Joined: 16/10/2005 20:37:35
Messages: 190
IP:
Offline

deci sa inteleg ca se poate?
[Email]
grig
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 15/02/2004 16:18:04
Messages: 307
Location: cluj-napoca
IP:
Offline

cata cernala domnule?si tot nu e rezolvata problema.
Daca vrei sa risti o investitie decate sute de mii (discusii) pentru una de cateva zeci (scalarii) eu cred ca se poate.Oricum si daca ai pune doar dicusi singuri in avariu...este un risc sa-i pierzi...dar in momentul in care mai pui scalari acest risc creste cu siguranta...

daca se pot tine discusi cu scalari..te lasam pe tine sa ne spui peste juma de an.ok?
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com