cateva concluzii acum la aproape o luna de cand am importat shrimpii
prima problema a fost ca in ciuda ambalajului apa in care au venit a fost foarte rece. Imi pare rau ca nu am masurat temperatura ca sa spun exact cat au avut. A urmat o perioada de aclimatizare cu lumina, si apoi aproape 24h de aclimatizare cu apa. Am folosit sistemul de aclimatizare la picatura( asa cum se vede in galetile rosii din pozele de mai sus), dupa care shrimpii au fost introdusi in acvarii. Unii dintre ei au avut confort sporit- am folosit incalzitoare-iar altii nu. Stiu din experienta ca desi multora le plac shrimpii mari, acestia rezista cel mai putin la transport si la schimbarea conditiilor de viata si mancare. Sa ii luam pe rand(toate concluziile sunt acum dupa trei saptamani si jumatate de la venirea lor):
1) Orange Sakura Shrimp- importat 20 buc. Au venit cam 16-17 maturi si ceilalti pui. Acvariu cu incalzire 25+/- 1 grad. Mancare de la shirakura, o accepta dar nu se omoara dupa ea. Unul sau doi au murit la transport. Ceilalti cea mai mare parte in prima saptamana. Dupa asta unul-doi pe saptamana pana acum. La ora actuala au ramas 4: 3 adulti si 1 juvenil. Acvariu stabil. Shrimpii veseli dar putini in acvariu
2) Golden Tiger- importat 20 buc. Au venit in marea majoritate juvenili, 2-3 adulti. Acvariu fara incalzire. Temperatura medie 22-24 grade. Greu de spus cati mai sunt in acvariu. Estimez 10-15. Sunt mai greu de vazut ca sunt semitransparenti si se ascund peste tot. Mortalitate stopata in prima saptamana. In ultimele 2 saptamani nu stiu daca au murit unul sau 2. Veselie mare in acvariu. Deja femela gravida. Mancare acceptata de la shirakura in unanimitate.
3) Snow White - importat 20 buc. Majoritate juvenili. Acvariu cu incalzire 25+/- 1 grad. 2-3 morti la transport. Acum mai sunt in acvariu cam 10 buc. Cred ca am si o femela gravida. Cresterea lor este lenta dar vizibila. Mancarea acceptata dar mai fac mofturi. O mananca cu resemnare, daca nu au altceva...
4) Red Bee - importat 20 buc. Toti juvenili. Acvariu fara incalzire. Temperatura 22-24 grade. Nu am observat mortalitate in randul lor. Sunt vioi, sanatosi, dar cresterea este foarte lenta. Accepta mancarea shirakura. Nu inteleg de ce cresc asa greu. Cred ca de la temperatura se trage problema. O sa va spun imediat de ce( in comparatie cu Black Bee)
5) Black Bee - importat 20 buc. Toti juvenili. Acvariu cu incalzire 25+/- 1 grad. Nici la ei nu am observat mortalitate. Nici la aclimatizare si nici la transport. Crestere rapida. Am deja femela cu icre. Sunt veseli si sanatosi. Mancarea o accepta fara mofturi.
6) Yellow Fire - importat 25 buc. Toti adulti. Cea mai mare mortalitate la transport: aproape 10. Cred ca din cauza temperaturii, nu imi dau seama daca asta e singurul motiv. Acvariu cu incalzire. Acum cred ca mai am 7 in acvariu. Mancare acceptata cu greu, de foame cred. Am stopat mortalitatea cam in 2 saptamani. Nu pot spune nimic de ritmul de crestere ei fiind maturi. Am observat ca unele femele au saua cu oua
7) Red Sakura - importat 20 buc. Toti adulti. 1 mort la transport. Ceilalti s-au adaptat, dar mortalitatea a fost constanta. Acum cred ca mai am 7-8. Sunt inca timizi. Mancarea o accepta binisor. Sunt veseli dar le place sa stea ascunsi. Acvariu incalzit.
8) Blue Dream - importat 20 buc. Juvenili marea majoritate. Cred ca 1 a murit la transport. Au mai murit cativa pe urma. Sunt greu de sesizat in acvariu ca sunt semitransparenti. Nu fac mofturi la mancare. Acvariu fara incalzire. Se simt bine si sunt veseli. Am si cateva femele cu icre(una, doua, trei, nu imi dau seama ca fug mereu).
9) CPO sau Cambarellus patzcuarensis sp. Orange. Importat 5 perechi. Toti sunt ok. Au supravietuit transportului desi au fost "impachetati" individual in niste pungute de 7x7cm cred ca aveau. Cand i-am vazut am crezut ca s-au storcit la transport. Dar au rezistat cel mai bine. Nu sunt fericiti cu mancarea. Pe langa shirakura am folosit si JBL novo crabs. Nici cu asta nu i-am cucerit. Se simt bine, am deja femela cu icre. Acvariul e neancalzit
10) RCS - am importat 20 buc. I-am aclimatizat si i-am pus in acvariul de 300l( proiect Raz). Nu a murit nici unul la transport. Sunt greu de urmarit in acvariul mare, dar par fericiti. Se vede mult diferenta intre RCS de pe piata noastra si cei de dincolo. Cand ma uit in acvariu imi dau imediat seama care sunt de la noi si care de dincolo. Eu i-am importat ca sa mai amestec sangele
de aici concluziile se trag singure: le place apa un pic mai calda: aprox 24 grade. Sub aceasta temperatura raman mici( sau cel putin asa s-a intamplat in cazul meu). Trebuie schimbata mancarea. Deja am comandat de la Dennerle, imi vine maine si o sa va spun care este diferenta. Asa cum se stia deja, cel mai bine e sa cumperi shrimpi juvenili pentruca se adapteaza cel mai usor. In rest sunt niste fiinte minunate care in afara de frumusete au rolul lor bine stabilit in acvariile noastre. Asa cum noi cumparam melci sau sanitari sa faca curatenie, asa ar trebui sa avem shrimpi tocmai in acest scop. E drept ca ei pot deveni usor victime printre ceilalti pesti, dar efectul lor in acvariu e terapie curata( sau ca sa parafrazez pe cineva " e curcubeu pe cerul gurii"). Intr-o luna imi vin niste becuri mai puternice si atunci voi face alte poze si cu alte filmulete. Pana atunci sper sa va delectati cu cele ce le-am postat mai sus
This message was edited 1 time. Last update was at 29/04/2014 11:46:42
armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
Interesant, mie nu mi-a facut niciodata reducere pt mortaciuni. De obicei pun cate 1-2 in plus. Le-ai facut poze, filmulete pt a le arata decedatii sau te-au crezut pe cuvant?
si acum o surpriza totala si pentru mine. Clipurile au fost facute in urma cu jumatate de ora. Aparitia Cambarellus patzcuarensis sp. Orange (CPO) baby e pentru mine raspunsul ca acvariul e pe drumul cel bun. Imi pare rau ca nu am posibilitatea mai buna de a filma/poza
Un proiect foarte frumos, o camera plina de creveti, un om pasionat: scorpionul
Pasiunea i-a fost rasplatita de catre noi cu un afis deosebit si , sper eu...cateva sfaturi utile. Bafta in continuare!
Astept la fel de multa pasiune si pe viitor.
multumesc Alex foarte mult. A fost o placere sa stau de vorba cu tine. Multumesc inca odata pentru posterul primit, si te rog sa-i transmiti lui Chris Lukhaup ca ma straduiesc sa onorez acest gest din partea lui prin realizarile mele.
multumesc alex08. Urez celor mai multi sa citeasca aceste posturi, sa se inspire din ele si sa deschidem shrimpilor adevaratul drum la noi in tara
m-ai ajuta foarte mult daca ai posta la mine sau la tine sau in oricare alt topic parametrii apei pe care ii masori si ii ai la speciile tale. Eu cu cat citesc mai mult cu atat ma infund mai tare. Am gasit pe net parametrii total diferiti de crestere, si culmea ca vorbim de aceleasi specii. Cred ca fiecare isi creste shrimpii dupa conditiile apei de la ei din tara, altfel nu imi explic de ce unii ( si aici ma refer la oameni care au crescatorii de shrimpi) cresc caridine la ph 6-6,7 si altii la aceleasi caridine afiseaza ph 6,5-7,5. Cum e posibil asa ceva? Ce se intampla de fapt? Am tot cautat pe net tot ce se poate ca informatii despre shrimpi. Am vrut la un moment dat sa fac o lista cu parametrii apei la toate categoriile de shrimpi care se gasesc pe la noi, dar datorita lipsei de experienta( pe care o capat doar din mers) si a datelor contradictorii de pe net, am amanat aceasta lista. Am cautat informatii despre shrimpi in Anglia, Franta, Germania, etc si inca nu sunt lamurit ce conditii trebuie sa oferim noi shrimpilor pentru o dezvoltare armonioasa. Ma bucur nespus cand vad ca am pui in acvarii, dar o sa fiu multumit doar cand o sa vad ca se inmultesc cu adevarat. Atunci o sa am adevarata satisfactie. Din pacate pentru noi pretul de import al shrimpilor, al produselor si conditiilor de testare nu ne dau decat sansa norocului. Suntem prea limitati in posibilitatile de experimentare, nu ne permitem sa testam cu adevarat, de aceea fac un apel tuturor celor care iubesc shrimpii sa contribuie prin experienta lor la stabilirea parametrilor apei de crestere a shrimpilor la noi in tara. Din tot ce am spus aici trebuie sa se inteleaga ca doar ajutand cumparatorii sa aiba parametrii corecti la ei in acvariu vom dezvolta cu adevarat shrimpii la noi. Altfel nu va ramane totul decat un foc de paie. Ce credeti ca va gandi un cumparator cand tu ii vinzi niste shrimpi si ei vor muri in scurt timp la ei in acvariu? Care sunt sansele ca el sa cumpere din nou ? Poate inca odata cand va crede ca a stabilizat parametrii, si daca ii mor din nou? ... De aceea trebuie sa ne unim daca vrem sa avem shrimpi frumosi si multi si la noi in tara. Eu voi expune periodic micile mele experiente si rezultatele la care ajung si sper ca sa expuna cat mai multi rezultatele lor