[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Avertisment  XML
Forum Index » Nevertebrate si macroalge
Author Message
simi
Junior member

Joined: 29/04/2005 07:57:52
Messages: 9
IP:
Offline

Doresc sa avertizez -la modul cel mai serios- pe toti colegii acvaristi din Romania, care incep sa compuna acvarii marine ce contin corali vii, despre faptul ca multe din aceste animale produc neurotoxine puternice, unele chiar mortale. Atrag atentia, in mod special, la coralii din ordinul ZOANTHIDELOR care produc cea mai puternica neurotoxina cunoscuta, pina acum, omului, numita palytoxin, si care, pina in prezent, nu are antidot. O cantitate infima, de 0,000004 grame, poate provoca decesul. Va rog, nu ignorati acesta atentionare; purtati manusi chirurgicale sau de menaj cind minuiti aceste animale, si spalati-va abundent pe miini, si toate ustensilele care intra in contact cu aceste animale.

Zoantidele sint unele dintre cele mai populare animale in acvariul marin. Sint f. frumoase, vin intr-o varietate mare de tipuri si culori, se inmultesc relativ usor, nu necesita lumina intensa, si nu sint extrem de pretentioase la calitatea apei.

Acvaristica fericita -si inteleapta.

simi

PS. Am postat o imagine cu astfel de corali la "Galeria foto" > "simi album"

This message was edited 1 time. Last update was at 09/07/2014 11:00:59


Nostra patria est Terra
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 08/08/2002 04:30:55
Messages: 1728
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Din fericire nu toti coralii din familia Zoanthidae sunt toxici.

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
simi
Junior member

Joined: 29/04/2005 07:57:52
Messages: 9
IP:
Offline

Nu ma intereseaza sa fiu un alarmist, insa cind vine vorba de zoanthids -cu care lucrez de timp indelungat- este intelept sa aplici acelasi protocol al precautiei, indiferent de culoarea or tipul acestor animale, daca la asta te referi. Nu doresc nici sa incep o discutie contradictorie -mai ales pe un forum public- dar daca cunosti care sint cele toxice, si care nu sint, poate publici tu un ghid cu imagini si informatii, sa stim si noi.

Dupa stiinta mea, exista Zoanthidae mai mult sau mai putin toxice, iar taxonomia acestor animale inca este, dupa spusele lui W. J. Burnett et al. intr-o stare de haos, iar datele genetice si caracterele morfologice ale acestor animale sint in neconcordanta, si trebuiesc revazute. Taxonomia curenta acceptata, inca asteapta o reclasificare a acualei ordini si, de aceea, absolut toate zoanthidele trebuiesc abordate cu aceeasi maxima precautie.

Chiar daca minuirea coralilor, mai ales a zoanthidelor, este pentru mine o rutina zilnica, fara incidente, prefer sa iau in considerare avertismentele serioase a unor experti renumiti in domeniu, si sa aplic un protocol preventiv intelept, mai ales atunci cind citesc in documentatie de specialitate -nu in carti de acvaristica marina generala- ca daca o cantitate f. infima de palytoxin -vezi cifra din postatrea mea precedenta- iti intra in singe, nu prea mai apuci sa povestesti simptomele, iar daca totusi ai o bafta chioara, ca cea a amicului meu, Anthony Calfo, care a trait sa mai si scrie despre ele, in cartea sa "Book of Coral Propagation, Volume 1," probabil ai sa intelegi, la fel de bine ca si el, ce simnti cind te uiti cu coada ochiului spre Rai.

Oricum, atentionarea mea asupra acestui aspect al acvaristicii, pe care eu il consider f. serios, este voluntara si, bineinteles, doar pentru cine vrea s-o considere. Nici nu m-am gindit ca o adresez curajosilor.

Acvaristica fericita si, inca odata, -inteleapta.

Cu prietenie,
simi

Nostra patria est Terra
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3054
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Chiar daca toxicitatea este mare zoanthidele nu produc o cantitate mare...

Parca imi amintesc ca Bob Fenner a intrat in contact (si a fost usor afectat) de 3 ori de palytoxina... Si n-a murit.
Dupa cum am gasit peste tot, ideea e sa nu INGEREZI zoanthide, si sa nu practici divizarea lor fara manusi si ca masura de extra-precautie, sa nu manipulezi zoanthide daca ai rani pe maini. Apoi toxicitatea maxima o au Palythoa tuberculosa /toxica iar astea nu prea sunt pe liste, zoanthidele intalnite in acvarii nu au o asemenea toxicitate.

Hall, Sherwood & Strichartz, Gary (1990). Marine Toxins Origin, Structure, and Molecular Pharmacology. Woods Hole, Massachusetts: Published through an interagency agreement between: U.S. Army Medial Research, Institute of Infectious Diseases, The Center for Food Safety and Applied Nutrition, and the U.S. Food and Drug Administration.

ISBN #: 0-8412-1733-5


lucrarica asta zice ca

papaverine and isosorbid dinitrate are effective antidotesCa sa rezum, mi-as face mai multa grija despre unii arici, sau o scorpena decat de niste polipi. Binenteles ca e lucru serios, dar cine ajunge sa isi plimbe degetele prin acvariu marin stie ce face , iar cine are acvariu nu neaparat si-l ingrijeste singur...
Come on guys. Don't eat your inverts (or other pets, for that matter); don't mainline aquarium water enriched with recently crushed organisms; and definitely don't feed them to your wife until we've proven efficacy. Within those guidelines, I'm pretty sure you'll be OK.


in curand
[Email] [WWW]
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3054
Location: Bucuresti
IP:
OfflinePalytoxin was first isolated from the soft coral Palythoa toxica. Several species of Palythoa are used in aquariums, but do not produce the toxin. Originally, it was only found in a single tidal pool on the island of Maui in Hawaii and native Hawaiians used to coat spear points with a red seaweed from the pool. Toxin-containing corals appear to be randomly and sparingly distributed throughout the South Pacific and there is now a school of thought that suggests that the coral is simply concentrating the toxin made by a dinoflagellate (a small single-celled organism) called Ostreopis siamensis.http://www.cbwinfo.com/Biological/Toxins/Palytoxin.html
etc etc

in curand
[Email] [WWW]
simi
Junior member

Joined: 29/04/2005 07:57:52
Messages: 9
IP:
Offline

Cred ca, pina la urma, este benefic pentru noi toti ca aceasta discutie, pe tema neurotoxinei, se contureaza intr-o controversa. Intr-un fel, este normal, pentru un subiect atit de important. Cu speranta ca ajungem, intr-un final, la o concluzie comuna, bazata pe argumente logice, continui acest dialog, dar cu citeva precizari; In primul rind, nu comentez, din principiu, la postari de citate prostesti, afisate de unii pe tot felul de forumuri, pe cit de largi, pe atit de controversate, ca sursa de informatii stiintifice.

Come on guys. Don't eat your inverts (or other pets, for that matter); don't mainline aquarium water enriched with recently crushed organisms; and definitely don't feed them to your wife until we've proven efficacy. Within those guidelines, I'm pretty sure you'll be OK.


M-a surprins -neplacut- ca "mosu" a ales, dintr-un motiv care-mi scapa, sa-si "rezume" argumentul cu un asemenea citat, care, vreau sa cred ca, stia ca este o prostie. Va asigur ca am simtul comic bine dezvoltat, dar nu transform umorul in bagatele si caterinca.

Ca nota; acesta este singurul forum public la care am ales, din motive, mai degraba sentimentale, decit logice, sa devin membru. Am amici buni, aici in "State," care sint proprietarii unor astfel de largi situri publice "de informatii," si nu sint membru la organizatia lor. Totul are, in final, un scop comercial, destul de bine conturat. Cu ani in urma, forumurile se infiintau din motive sincere de dialog "constructiv-educativ," dar, cu timpul, au devenit, si astea, o marfa, si s-au transformat intr-un fel de hirtie de muste, segmentata pe pasiuni si compartimentate pe sectii. Cu cit e aglomeratia si balamucul mai mare, cu atit mai mult creste pretul la reclamele afisate pe siturile lor. Deci, nimic nou.

O alta precizare ar fi ca, atunci cind expunem un punct de vedere, sa mergem cu logica pina la capat. Pot sa fie argumente "pro" si "contra," dar sa fie duse pina la capat.

lucrarica asta zice ca
Quote:

papaverine and isosorbid dinitrate are effective antidotesExista o etica profesionala, ca atunci cind citezi un text, pentru a sustine un punct de vedere, sa prezinti citatul integral, si nu frinturi din care pot rezulta concluzii complet eronate. Ar fi fost corect ca citatul sa arate exact asa cu este prezentat, si fiecare sa traga, pentru sine, concluziile:

Vasodilators are effective if delivered immediately by injection into the ventricle of the heart. The most effective are papverine and isosorbide dinitrate. If exposure is expected, pretreatment with hydrocortisone an hour beforehand may offer protection.


or tradus: Vasodilatatoarele sint eficiente daca sint administrate imediat prin injectie in ventricolul inimii. Cele mai eficiente sint papverina si isosorbide dinitrate. Daca se prevede o expunere, un pretratament cu hidrocortizon, o ora inainte de expunere, ar putea oferi protectie. Pentru cine nu cunoaste cum se publica un text "legal" in afara, cuvintele cheie din acest paragrf sint "daca" -"if"- si "ar putea" -"may." Deci, practic, nici o garantie.

Mai corect ar fi fost sa postezi tot materialul (poate te mira, dar chiar daca ai postat linkul, studiile facute pina acum arata ca doar maxim 20% din cititori se duc acolo, restul iau de puna postarea initiala. Ar fi aratat cam asa:

Symptoms, Treatment, Decontamination
Syndrome Name None
Symptoms Angina-like chest pains;
asthma-like breathing difficulties;
tachycardia (racing pulse);
unstable blood pressure with episodes of low blood pressure;
hemolysis;
electrocardiograms show and exagerrated T wave.


Onset of Symptoms Rapid, with death occurring within minutes.
Rapid diagnostic assay No.
Antidote Vasodilators are effective if delivered immediately by injection into the ventricle of the heart. The most effective are papverine and isosorbide dinitrate. If exposure is expected, pretreatment with hydrocortisone an hour beforehand may offer protection.
Supportive Care Treatment of symptoms, probably as for a coronary spasm.
Inactivation Palytoxins are stable in seawater and lower alcohols.


or tradus: Simptome, Tratament, Decontaminare

Numele Sindromului - niciunul(dupa cum observi, de bine ce e studiat, nare inca nici nume)

Simptome - dureri de pieept ca la Angina; dificultati de respiratie, ca la Astma; tahicardie(puls accelerat); presiunea singelui instabila, cu episoade de tensiune joasa, electrocardiograma arata un "val" T exagerat.

Instalarea Simptomelor- Rapida, cu moarte rapida, in citeva minute.

Diagnosticare rapida -NU

Antidot -Vasodilatatorii sint eficienti daca sint administrate imediat prin injectie in ventricolul inimii. Cele mai eficiente sint papverina si isosorbide dinitrate. Daca se prevede o expunere, un pretratament cu hidrocortizon, o ora inainte de expunere, ar putea oferi protectie.

Tratament Alternativ-probabil ca pentru spasme coronare (iarasi, alt cuvint cheie, incurajator -"probabil")

Inactivare - Palitoxinele sint stabile in apa sarata(marina) si mai joase in alcool.

Asta este textul, in totalitate, si fiecare poate sa face ce doreste. Oricum, pentru cine se-ncumeta, aveti grija sa purtati, in permanenta, seringa cu papverina si isosorbide dinitrate in buzunar si, cind incepe sa va cuprinda simptomele de mai sus, injectati-va rapid, da' aveti grija sa nimeriti exact ventricolul inimii. O alternativa de minimalizare a simptomelor, care rezulta de la ultima rubrica -"Inactivare"- este ca, inainte sa te apuci sa lucrezi cu animale ce contin palytoxin, in loc sa porti manusi, sa bei pina ajungi sa ai singe-n alcool...

In fine, o ultima precizare...Nu-mi face placere, din principiu, sa folosesc un ton -or stil- dojenitor, si nu ma intereseaza vedetismul -inteleg, bine, inertia unui forum public, si nu ma atrag, absolut deloc, asa-numitele pozitii de "lider de opinie." Nu folosesc, ca altii, forumurile publice, gen "Reef Central" or altele de genul asta, ca sursa de informatii "stiintifice," pe care, apoi, le preiau, si le prezint drept certitudini. Internetul e sufocat de "lucrarici," mai toate prezentate original si oficial, dar f.f. FOARTE PUTINE editate de oameni de stiinta. Intotdeauna m-am bazat pe lucrari scrise de oameni de stiinta prestigiosi, care pot dovedi experienta lor prin zeci de ani de studii stiintifice conduse profesional. Din nefericire, nici astea nu sint multe la numar, iar cine intelege cum functioneaza, cu adevarat, o economie de piata, pricepe cit de usor poate -aproape- oricine, sa publice o carte. Am cheltuit mii de dollari pe carti de acvaristica, am o biblioteca intrega -destule dintre ele, o frauda, scrise la repezeala, pentru scop pur mercantil- dar daca ar fi sa recomad doi autori seriosi -in domeniul coralilor- l-as numi pe Eric H. Borneman si cartea sa " Corali de Acvariu - Selectie, Ingrijire, si Istorie Naturala" o carte scrisa excelent, pe intelesul tuturor, si cu informatii de acuratete stiintifica. Deasemeni, modestia -mai bine spus, umilinta- acestui tinar om de valoare ma uimeste, si ma incinta. Cred ca, deja, si-a obtinut doctoratul in stiinta -pe tema coralilor, bineinteles. Un alt autor -poate cel mai bun din lume, in prezent - este australianul J.E.N. Vernon. Se pare ca omul asta isi petrece viata mai mult in apa, printre corali, decit pe uscat, printre oameni, iar atunci cind o face, preda or publica documentatie despre corali. A scris mai multe carti, dar cea mai cuprinzatoare este o enciclopedie a coralilor, de trei volume mari, cit o evanghelie, si groase de 450 de pagini fiecare, intitulata, reprezentativ, "Coralii Lumii." E scumpa -citeva sute de dollari- dar, pentru cine este, cu adevarat, interesat, sint bani cheltuiti intelept.

Imi cer scuze pentru o postare atit de lunga. Acvaristica fericita! Cu prietenie, simi.

PS.

Parca imi amintesc ca Bob Fenner a intrat in contact (si a fost usor afectat) de 3 ori de palytoxina... Si n-a murit.


Asa cum am spus, a fost Anthony Calfo, care s-a intoxicat, din neatentia lui, de trei ori, si a trait sa scrie despre asta in prima sa carte "Book of Coral Propagation - Volume 1." Acum, la citiva ani dupa publicarea cartii, i se aduce un repros pe care el si-l asuma, si anume ca a adaugat o doza de umor literar, cind a descris aceste intoxicatii. Anthony, este unul dintre cei care "isi plimba degetele prin acvarii" . Daca doresti lamuriri aditionale, il gasesti la www.wetwebmedia.com

PS.2 E tiziu -1 dimineata- si sind obosit, ma duc sa ma culc. Pentru cine doreste, pot sa postez miine, integral, avertismentul lui Eric H. Borneman, referitor la zoanthidae, din cartea sa, "Aquarium Corals," pagina 182 - scrisa cu majuscule, "NEUROTOXIN WARNING."

Nostra patria est Terra
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3054
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Imi pare rau ca ai inteles-o ca pe o controversa...

Da sunt riscuri.
Sunt si alte animale cu risc intr-un acvariu marin.
Cei ca au marine sunt convins ca sunt informati de aceste aspecte.
Clientii nostrii sunt informati, cel putin.

Am vrut doar sa subliniez faptul ca desi riscul exista, posibilitatea ca cineva sa fie afectat este relativ mica datorita foartor multi factori, si sa nu inteleaga lumea de aici ca daca ai acvariu marin stai cu o bomba in casa, sau nu trebuie sa lasi copilul sa atinga geamul sau mai stiu eu ce alta idee nastrusnica.

Si da, ai dreptate, la wetwebmedia povestea Anthony Calfo, nu Fener, ce vrei, lecturi mai vechi.

Have any of you done any experimentation, or know of any, to increase the growth rate of zoanthids (or polyps in general) by splitting the polyp in half on the vertical axis?
<yep... and poisoned myself with Palytoxin three times in 10 years for my pains. It is a potentially fatal toxin. I only lost my sense of taste (for a day) with the brief encounters>


Asa ca, dragi owneri de zoanthidae [ si alte animalutze marine], aveti mare grija cum umblati prin acvariu. Si documentati-va.


image
[Email] [WWW]
simi
Junior member

Joined: 29/04/2005 07:57:52
Messages: 9
IP:
Offline

"mosu," as putea spune ca eu sint direct interesat sa nu iasa o panica generala pe chestia asta, din moment ce eu ma ocup cu propagarea si comercializarea invertebratelor marine de acvariu, dar mai ales a zoandidelor. Si eu, ca multi altii de aici, si de aiurea, am minuit, timp indelungat, animalele astea, fara manusi, or alte forme de protectie si, intr-adevar, n-am patit nimic. Dar nu vreau sa-mi intind norocul prea tare, sa nu se rupa intr-o buna zi. De destul timp port manusi cind lucrez cu ele -le transfer dintr-un bazin in altul, sau le lipesc pe un suport- iar la disectie or fragmentare, port si ochelari de protectiefie. Aveti grija, sa nu cumva sa va sara un strop -cit de mic- de suc de palytoxin in ochi, ca nu e de bine.

In '91 m-a intepat, din neatentia mea, un "Lion fish," - stergeam algele intr-un acvariu si, in acelasi timp, purtam o discutie cu un client, fara sa-mi dau seama ca, tot frecind sticla acvariului, l-am bagat pe bietul peste intr-un colt, si ma tot apropiam de el. "Atacul" lui a fost pur defensiv, dar f. violent. Durerea, ca durerea, dar este greu de pus in cuvinte ce senzatie am avut, cind am simtit cum imi circula veninul prin vene. In 15-20 de minute am fost transportat la o clinica specializata in "otraviri" si accidente cu animale veninoase. Daca persoana este alergica la intepatura de albina, un asemenea atac devine, in cele mai multe cazuri, fatal. Altfel, scapi cu 1-2 saptamini de dureri. Partea buna este ca te ajuta la cap - iti vine minte mai multa. In caz ca se intimpla la un acvarist din Ro, "antidotul" imediat este apa fierbinte -cit de fierbinte poate suporta- pe locul ranii. Fierbinteala atrage veninul si, eventual, il dreneaza in buna parte afara din corp. Bineinteles, intre timp, chemati urgent un doctor.

In acvariile marine sint destule animale care pot provoca decesul unui om. Multi se uita la acvariile de recif si exclama: Ce frumoase sint! Intr-adevar, sint exceptional de frumoase si, mai ales, interesante. Dar dincolo de frumusetea aparenta, animalele care compun si convietuiesc in zona recifilor de corali duc, de milioane de ani, un adevarat razboi de supravietuire, inarmate cu tot felul de forme si metode de atac si, mai ales, defensiva. Cine e intelept, poate sa admire, sa studieze, si sa lucreze o viata intraga cu acvariile marine. Tot ce trebuie unul sa faca este sa se documenteze, si sa se poarte cu precautie si respect, cind minuieste aceste animale. Nu trebuie sa asteptam pina orbeste (da, se intimpla si asta) or o mierleste unul dintre noi, ca sa ne vina mintea la cap. - Or sa ne 'ntepe un "Lion Fish"...

D' aia va urez,

Acvaristica fericita

Cu prietenie, simi

PS.

Chiar daca toxicitatea este mare zoanthidele nu produc o cantitate mare...


mosu, afirmatia asta este facuta in cu totul alt context. Daca citesti cu atentie -la pagina la care m-ai trimis tu- ai sa-ti dai seama ca grija lor, cind vine vorba de "cantitate" are un scop diferit. Insa pot sa te asigur ca, o colonie de zoantide, de marime relativ modesta, poate, fara nici o problema, atunci cind e stressata(mai ales la disectie), sa produca 0,000004 gr. de neurotoxina, atit cit este necesar pentru decesul unui om. Iti spun cu toata prietenia: nu te mai lua dupa toti neavenitii dupa tot felul de forumuri care, ca sa se dea importanti, bagatelizeaza o realitate care, daca nu este luata in serios, poate sa fie fatala. Daca poti sa-ti cumperi carea lui Borneman, "Aquarium Corals," iti faci un mare serviciu.

Cei ca au marine sunt convins ca sunt informati de aceste aspecte. Clientii nostrii sunt informati, cel putin.


Nu mai fi convins. Dupa cum vezi, sint multi care ignora, or minimalizeaza. Iti doresc mult succes cu pravalia de pestisori. Banuiesc ca nu este usor, dar macar stii ca traiesti dintr-o munca pe care ai fi facut-o si daca n-ai fi fost platit, si asta-i cel mai important. Incaodata, Bafta!

Nostra patria est Terra
nicolaepaun2008
Junior member

Joined: 13/04/2008 21:17:20
Messages: 71
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Imi cer scuze ca dezgrop un topic asa vechi,dar cred ca este prea important ca sa ramana prafuit pe undeva prin adancurile serverului
Sa stiti ca eram atat de adancit in documentarea despre setupul unui marin,incat am uitat de aspectul asta,iar dupa cum este pusa in lumina situatia,este de documentat.
Este de laudat aceasta atitudine,menita sa traga un semnal de alarma tuturor impatimitilor de acvarii marine,mai ales ca avem exemple concrete de accidente stupide as putea spune,cum ar fi tragedia lui Steve Irwin.
Am putea puncta aici si faptul ca traim in Romania,unde inca se moare in spitale de la o simpla raceala,daramite de la otravire cu o neurotoxina.
Eu sunt un incepator in marine,sunt la stadiul de documentare si imi face placere sa citesc si astfel de topicuri.Nu sunt panicos de fel,dar nici un ignorant.
Nota 10 pentru atitudine si asteptam si alte discutii despre fata nevazuta ale acvariilor marine.
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3054
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu mai stiu daca v-am povestit deja...
M-am intepat intr-un Diadema setosum (mai demult)

Si binenteles dupa 3 minute a inceput sa se umfle si sa doara un pic. Aveam 2 puncte, care ajunsesera cam cat intzepatura de viespe. intepatura propriu-zisa aproape ca nu am simtit-o.

Am scapat de probleme, cu apa fierbinte lasata sa curga pe locul intepaturii la limita suportabilitatii. Mancarimea / durerea a disparut destul de repede.

Ah si apropos de medici: medicii sunt .. necunoscatori in romanica, in domeniul asta. Stiu pe cineja (mare personaj in acvaristica) care a fost intzepat de o scorpie (probabil un Pterois volitans). Ajuns la spital medicii s-au opinat ca trebuie sa ii faca nujt ce injectie cu anticoagulante (nu mai stiu sigur, dar oricum nu avea nici o legatura). Norocul e ca fusese preventiv si bagase mana la apa fierbinte

Atentie la animalele veninoase
[Email] [WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Da, interesant topic, tocmai ce l-am citit. Si m-am apucat de cautat ceva carti pe net, pentru documentare,
asa, daca tot ma apuc de o saratura Si bineinteles ca prima carte pe care am cautat-o a fost "Corals of the World"
de J.E.N. Veron. Si am si gasit-o si am si cumparat-o din Anglia, sper sa ajunga pina de Craciun sa am si eu ce
studia in vacanta
Dar partea si mai interesanta este alta, cartea este disponibila online, si este pusa pe net de guvernul Australian
care a sponsorizat cercetarile lui nenea Veron
Si o gasiti la urmatoarea adresa:

http://coral.aims.gov.au/

Acu' sa mai zica lumea ca pe net se gasesc numa' chestii dubioase (sic!)

Multumesc simi pentru informatiile din topicul asta.
Chiar, simi mai este activ pe forum?

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Cu toate ca n-am patit-o, trag si eu un semnal de alarma ...

Folosesc manusa pe mana cu care fixez coralii - mi-e sila de mazga aceea, de viermisorii de pe piatra, si ce o mai fi acolo - asa ca am o manusa de latex pe care o folosesc cand bag mana in acvariu sa mai deplasez chestii, aranjez, etc.
Aseara sesizez ca urchin-ul a plecat cu colonia de Zoas in carca, zic hopa .. pun manusa, iau pensa, si incerc sa fixez colonia inapoi. Ale mele sunt atasate de o pietricica mica si mi-e greu sa ajung la ea cu pensa (caci tre sa strang tare ca sa dau de ea, si risc sa strivesc capetele coralilor) asa ca sunt nevoit sa intorc colonia invers sa pot apuca direct de pietricica.

Nu e chiar indemanatic cu manusa si pensa, asa ca dupa ce scap colonia pe fundul acvariului de cateva ori, zic acuma o sa scot afara din apa (incercam sa fac invartelile astea in apa dar na, Nemo curiosi, spatiu mic de vazut ce fac pe langa lampa, etc) asa ca na, 5-10 secunde afara nu e rau. Era a nu stiu cata oara cand faceam asta.
E, tinand eu colonia in aer si incercand sa dau de pietricica, raman socat - un jet apa tasneste din ea (un pic mai gros decat ar iesi dintr-un ac de siringa, si cu forta sa-l impinga vreo 20cm lungime) noroc ca s-a nimerit sa tasneasca in partea opusa de unde priveam, spre spatele acvariului.

Am ramas socat / blocat si nu cred ca aveam timp sa reactionez daca venea direct spre mine.

Din cauza pietricelei aleia, colonia asta a fost de multe ori scoasa afara si rearanjata ... fara nici un incident. Asa ca nu ma asteptam deloc la asa manifestare. Acuma rad fortat dar ..... atentie!

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4736
Location: Berks
IP:
Offline

Stiu ca topicul e vechi, dar e de actualitate.

Zoanthus si Palythozoa sunt considerati corali pentru incepatori, asa ca toti incepatorii pun mana pe unul. Pun pariu ca cel putin 90% din incepatori habar n-au the palytoxina.

Legat de intepaturile veninoase oferite de Volitans, apa fierbinte sau orice procedeu de incalzire al zonei intepate ajuta intrucat toxina este termolabila si o data expusa la caldura, se denatureaza intr-o forma inactiva si ca atare nepericuloasa. De unde folclorul cu urinat pe zona intepata (lionfish, arici de mare, etc.)

Astropecten polycanthus contine tetrodotoxina, neurotoxina fara antidot cunoscut. Cati dintre voi stiau asta?

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
ocean
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2451
Location: Targu Mures
IP:
Offline

Eu zic ca ideea de baza e -sa stim si sa fim atenti , o data cu vechimea apare rutina si din experienta mea atunci lasam garda jos si creste posibilitatea accidentarii , dar nu trebuie nici sa exageram si -dupa cum am intalnit un caz- cand a aflat de palithoxina se apropia de acvariu de parca era un reactor nuclear omul era efectiv panicat , ca si experienta personala in 2005 am fost intepat de un volitans : tot asa.. obisnuinta cu pestele/ neatentia , la noi nu se stia nimic concret ce trebuie facut cat e de periculos, vazusem eu in documentare unde se vorbea de spitalizari si scafandrii decedati, ce am facut am tinut gheata pe locul respectiv doare ca naiba timp de trei ore si efectiv simteam cum urca veninul in brat , dupa ce a ajuns la jumatatea distantei dintre cot si umar a inceput sa se retraga (deja imi faceam griji si ma gandeam la spital) rana a supurat vre-o doua luni desi nu era mare lucru ca dimensiune, nu era puroi -am fost la un laborator - nu stiau ce e , lichidul se aduna zilnic sub epiderma arata ca o besica de arsura ... de atunci am mai fost intepat inca de doua ori si astea doua au fost de la un exemplar adult enorm ~40 cm ,se pare ca organismul se adapteaza intrucat de fiecare data a fost mai suportabil dupa perioada de "pulsare " inerenta de ~ trei ore , ultima a fost mai scurta cu vre-o sase minute plus o vindecare mult mai rapida , asa ca o concluzie daca vorbim de animale veninoase (care se mai si deplaseaza -nefiind cazul coralilor) intrebarea nu e daca vei fi muscat/ intepat ci cand
[Email]
calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 341
Location: Orastie
IP:
Offline

Fiindca m-a prins rau flama cu informarea despre acvariile marine si in special de intretinerea coralilor, am dat si peste lucruri mai neplacute. In 2018 un acvarist a patit o treaba urata cu un coral pulsing Xenia scos din apa, si a ajuns la spital cu toata familia si cainii, si apoi cei care sau dus de la Ambulanta sa verifice ce se intampla, de asemenea au avut probleme. A fost inchisa practic toata strada ptr o perioada.
https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/fish-tank-poison-family-toxic-fumes-location-chris-matthews-a8291441.html
Nu sunt in clar este vorba de Pulsing Xenia care se comercializeaza pe magazine online?

Parca vad cu alti ochi acum acvariul (refugiul) asta:
https://www.youtube.com/watch?v=Dnvf4z2EYXo

This message was edited 1 time. Last update was at 08/06/2020 19:12:24


[Acvarii 2019 url=http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/45626.page]
[Email]
 
Forum Index » Nevertebrate si macroalge
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com