Anunt necunoscatorii pe aceasta cale ca Porcone e mesteru ce mi-a faurit ambele bazine de care se minuneaza...vad ca se simte batran. Nu-i nici un bai...omul se simte tanar de 2 ori in viata....cand e copil si cand e mosneag...la ambele etati face pe el Si da, intr-adevar, au trecut 5 ani, respectiv 4 de la cele doua momente, x si y. Bazinele sunt lipite absolut beton ! Cu Dow Corning 881.
D-nu' Calin, o intrebare: acvariul cu Demasoni mai"functioneste"? Am fost intrebat de un prieten, ciclidar si el, daca stiu pe cineva din Cluj, care sa aiba specia asta. Cum va citisem jurnalele, v-am indicat pe dvs., dar nu stiu in ce situatie se afla acel acvariu in prezent.
This message was edited 1 time. Last update was at 09/04/2014 16:50:17
Eu de 5 ani am numai Tropheusi. Demasonii sunt o dulce amintire prin frumusetea coloristica. Dar nu as mai trece la malawi, chit ca mai am intr-un bazin vreo 12 P. acei, msuli, itungi si ngara...sunt atat de batrani ca de vreo 3 ani nu se mai reproduc deloc. Da' nu vor sa dea coltu' sa pot baga o mica colonie de Tropheusi acolo . Deci, nu mai am demasoni.
Pentru ca am reusit, dupa aproape 1 an (aprilie 2014 = 10 luni) sa curat sticla bazinului facand astfel vizibil interiorul, fauna si pietroaiele, va re-arat bazinul cu T chaitika, in pragul varstei de 5 ani ! Dovada ca nu m-am lasat de acvaristica / Tropheusi!
Cateva observatii:
10 luni nu am bagat mana in bazin, nu i-am facut absolut nimic.
Mortalitati = 0
Natalitati = cam 4-5 exemplare noi
Parametri apei - nemasurati
Colonie ultra-stabila: aceeasi hrana, aceleasi filtre nedesfacute de cel putin 2-3 ani. Eheim 2080 functioneaza neintrerupt si nedesfacut de aproape 5 ani, varsta bazinului, Fluvalul FX5 de vreo 4 ani de cand l-am pus in functiune, iar inoxul de 3 ani...toate nedesfacute.
Schimb la picatura direct de la retea, cam 50% (300 litri) din volumul bazinului, zilnic.
Ricardo, fa te rog video-ul direct vizibil pe forum, ca eu nu stiu cum . Mersi fain
Scuzati reflexiile, refractiile si calitatea filmarii, dar pana si camera e aceeasi, mai batrana cu 1 an.
by koala: am "reparat" linkul... sunt uimit de stabilitatea sistemului, si o pun pe seama reactorului anaerob (ala de inox) + schimbul permanent de apa. Felicitari!
This message was edited 2 times. Last update was at 12/02/2015 12:58:05
lukitza wrote:Tare as fi curios sa vad ce e in filtrele alea nedesfacute de atatia ani.
... 5 ani Eheim 2080, merge impecabil, jet puternic, furtune neschimbate; doar 4 ani Fluval FX5, impecabil si doar 3 ani inoxul si-un Tetratec 1200
Eu nu-s curios deloc . Dar, din experienta altor filtre carora li s-a "dus" garnitura si-am fost obligat sa le desfac, iti pot spune ca au fost surprinzator de curate ! Foarte putin namol dar in stare avansata de degradare. SI asta pentru ca procesele care se realizeaza in aceste filtre distrug in mare masura mizeria care se aduna in ele.
Acvarizez, deci, exist!
Sau topic de "nu ma uitati"!
Si-a mai trecut un an. Un bazin matusalemic, neschimbat, Video atasat (scuzati calitatea, camera e antica, Ricardo, te rog sa-l faci sa se vada direct pe forum, mersi fain! )
Luna aceasta bazinul cu T chaitika a facut 6 ani. Asadar, am purces la curatenia anuala a sticlei, am facut inregistrarea de vigoare care atesta ca nu m-am lasat de acvaristica si va descriu, pe scurt, noutatile. Adica ce s-a intamplat in ultimul an...mai nimic.
Mi-au murit 2 pesti; unul a gasit, nu stiu cum, spatiu pe langa furtunele care intra in bazin (cred ca si-a supt burta ca sa treaca pe acolo) si a facut un free jumping fara plasa si l-am gasit uscat a doua zi. Al doilea, dropsy...probabil un adult din stocul initial, imbatranit. Dadea de ceva vreme semne de imbatranire, iar in final a dezvoltat un dropsy ca la carte. Imagini atasate.
Filtrele sunt nedeschise de cand le-am bagat in priza (stiu, curiosii ar vrea sa vada ce e in ele, dar NU le voi da satisfactie ).
Am pui de la 1 cm pana la 4-5-6 cm. Nu multi, cate 1-2/serie. Deci, se mai reproduc.
Aceeasi hrana, lumina, background. In 6 ani nu am mutat pozitia nici unei pietre din vazin ...de lene!
Revin cu vesti peste 1 an.
by koala: Rezolvat!
This message was edited 1 time. Last update was at 04/05/2016 10:10:53
Wow, n-am prea vazut asemenea dropsy... zici ca e caras!
- cred ca stabilitatea bazinului provine din bateria aia de inox, la picatura... o mai ai, nu?
- nici sa nu desfaci canistrele, pentru ca inauntru se petrece fenomenul ala de transformare a noroiului in fosile.
PS: Imi plac pestii, nu se vede ca-s matusalemici.
Pentru mine proiectul asta al lui Calin pe care l-am urmarit si rasurmarit este interesant din cel putin 2 puncte de vedere:
1. a fost un fel de "remorca", m-a tras in directia dorita (vezi postul meu #98).
2. am invatat ce inseamna sistem inchis si echilibrat, cu functionare fara prea multa interventie umana. Chestia asta ar trebui preluata si aplicata de cat mai multi confrati.
Mai ramane sa deslusesc misterul tulumbei de inox cu mediu anaerob, ca sa-l aplic si la mine...
300l de apa zilnic, obtii o dilutie infinitezimala de nitrit si astfel vei avea in acvariu un efect opus celui pe care il au nitritii in doze ponderale, asta conform.principiilor homeopatiei :J
Bogdan_g wrote:obtii o dilutie infinitezimala de nitrit si astfel vei avea in acvariu un efect opus celui pe care il au nitritii in doze ponderale, asta conform.principiilor homeopatiei :J
Pe bune ca nu am inteles nimic. Daca esti bun sa repeti, asa pe litere, ca pentru prosti.
Ok, homeopatia spune urmatorul lucru: orice substanta activa capabila sa provoace anumite simptome unui organism sanatos poate ca in dilutie infinitezimala sa vindece aceleasi simptome in cazul unui organism bolnav. Cu alte cuvinte o inflamatie provocata de o albina poate fi tratata cu succes cu venin de albina diluat si dinamizat. Faceam o gluma si ziceam ca si la Calin in acvariu avand zilnic un aport substantial de apa proaspata se obtine o dilutie infinitezimala a nitritilor ce se gasesc acolo. Dar era o gluma...poate putin exagerata
Da Ricardo, merge si schimbul la picatura, si filtrul inox anaerob.
Pentru ca Adi sa inteleaga ce e cu inoxu' ala voi atasa o imagine graitoare cu ciclul azotului. Pana la stadiul de nitrat il stie toata lumea (nitrificarea). Urmatoarea etapa in acest ciclu este denitrificarea. Aceleasi bacterii care realizeaza nitrificarea in conditii de aerobioza, adica oxidarea NH3 si NH4 in NO2 si apoi NO3 (Nitrosomonas si Nitrobacter) intervin si in denitrificare, care este un proces reducator, prin care NO3 este desfacut in O2 si N2 gazoase, care se vor elimina in atmosfera. Conditia functionarii pe invers a acelorasi bacterii este anaerobioza. Altfel spus, inoxul are o pompa cu debit foarte mic, de 1 l/min, 60 l/ora, debit ce nu mobilizeaza O2-ul care se dizolva permanent in apa din bazin. Ca atare, in inox sunt create conditii de anaerobioza, astfel ca acolo se realizeaza denitrificarea.
Bogdane zice ca schimb 300l apa/zi iar NO3-ul din bazin se dilueaza. Da, intr-adevar, pe langa filtrul anaerob am si schimb la picatura. Care e reglat undeva intre 6-8 l/ora, deci cam 150-190 l/zi. Impreuna, cele doua sisteme imi asigura mie de fapt, calitatea buna a apei perioade indelungate de timp si-mi favorizeaza luxul de-a interveni in bazin o data/an. CU siguranta NU am incercat sa vad cum ar sta situatia doar cu schimbul la picatura sau doar cu anaerobul...nici nu-s curios sa aflu. Ce as putea face ar fi sa testez apa care iese prin outletul inoxului, sa vad ce valoare are ptr NO3...dar asta inseamna sa merg pana la Zoomania, sa cumpar un test de NO3...pfuu...daca e vreun clujean interesat sa afle valoarea NO3 la iesirea din inox, il invit cu placere la mine, sa-si aduca testul si-i pun la dispozitie o moastra din apa aia denitrificata, pretioasa .