[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Un colt de natura  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

skija wrote:Din ce informatii detin eu , stiu ca gama de fertilizanti JBL (Ferropol) sunt fertilizanti cu actiune "lenta" sa zic asa , JBL Proscape , Dennerle sau ADA sunt mult mai "agresivi" adica ptr plante cu crestere mai rapida , acvarii high tech sa zic asa .

Din JBL ferropol si easy life poti sa ajungi sa fertilizezi la un moment dat pana la de 3 ori cantitatea indicata de producator , asta pot sa-ti confirme unii colegi de pe forum , dar asta nu inseamna ca nu sunt fertilizanti buni . Eu i-asi numi fertilizanti ptr incepatori . Oricum va trebui sa fertilizezi si macro la un moment dat . Ferropol si ferropol 24 nu ajunge la un acvariu high tech.

Corectati-ma va rog daca gresesc

Pai daca ne inviti asa de frumos nu putem sa nu ii dam curs
Nu am mai auzit de termeni ca fertilizanti lenti sau agresivi iar plantele cu crestere rapida nu au o legatura directa cu acvariile high tech, acestea fiind utilizate in toate acvariile, termenul de acvariu "high tech" referindu-se la cate tehnica inconjoara acvariul (filtre, computere, schimburi automate, lampi cu programare, instalatii CO2, etc.). Am vazut acvarii "low tech" care au plante greu de intretinut (sunt pe aici unii propovaduitari ai acestor acvarii) la fel de bine am vazut si acvarii 'high tech' care au dat-o in bara.
Cu alte cuvinte: nu exista nicio legatura intre termenul de acvariu "high tech" si modalitatea de fertilizare.

Gabi: ce trebuie mai intai sa retii este ca in jocul cu acvariile plantate cheia este ECHILIBRUL si STABILITATEA. Deci fara schimbari bruste si cu multa rabdare.
Acum referitor la fertilizare trebuie sa retii ca exista doua tipuri de elemente: microelemente si macroelemente. Unele produse sunt all-in-one iar altele mai mult sau mai putin pe componente. A compara doua produse din game diferite sau a compara un produs anume cu o gama de produse sau brand este asa cum ai compara varza cu merele... Din microelemente face parte Fierul si alti compusi care sunt continuti de diverse produse cum ar fi JBL Ferropol. Pentru a avea un echilibru insa trebuie sa introduci si macroelemente (N/P/K). Inainte de a incepe sa faci ceva in acvariu (adica inainte sa faci greseli descurajatoare) iti sugerez sa studiezi despre fertilizanti in sectiunea Articole: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24253.page Dupa ce citesti si iti formezi o idee despre domeniu poti sa incepi sa pui intrebari la obiect...
Un alt sfat pentru inceput este sa utilizezi o singura gama de produse si sa nu le combini (fiecare firma a incercat sa obtina acel echilibru de care iti povesteam )


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Lucian multumesc petru raspusnul foarte promt , deocamdata eu folosesc in acvariul meu ferropol si NPK de la JBL. Ideea e ca NPK il pun cam dupa ureche , nu stiu exact ce teste trebuie sa fac pentru a doza corect macro .
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Poti daca vrei sa scrii direct in topical meu sa nu incarcam topical lui Costin .
Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 10/07/2015 08:15:56
Messages: 312
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@Costin: nu ne-ai spus de unde ai pietrele
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Incepi prin a respecta ce spune/recomanda producatorul. Dupa asta te uiti la plante/acvariu si reactionezi in functie de cum reactioneaza. Si revin: rabdare si fara schimbari bruste.

Daca faci rost de teste (mai ales pana termini de citit documentatia si iti formezi ochiul) mergi pe tinte propuse pentru fiecare element. Spre exemplu niste plaje de tinut minte ar fi:
- NO3 : 5 - 30 ppm
- PO4 : 0.2 - 2.0 ppm
- Fe : 0.2 - 0.7 ppm
- K : 10 - 30 ppm

Intuiesc ca o sa ma intrebi ce teste iti trebuie => cele prin care poti masura parametrii de mai sus (in afara de K pentru care nu exista test pentru uz acvaristic de apa dulce).


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Mersi fain Lucian !
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pietrele care sunt acum in acvariu sunt luate de la o pietrarie din zona Baneasa, Bricostone se cheama. Google it si ii veti gasi. Initial culesesem eu pietre din zona Siriu, dar dupa ce am gasit magazinul am renuntat incetisor la toate cele culese de mine. La pietrarie nu am gasit o gama foarte mare din care sa aleg, oamenii nu se ocupa cu acvaristica, iar cele mai multe tipuri de piatra erau fie calcaroase, fie prea regulate (rotunde/plate/patrate), etc. A trebuit sa sap ceva in mormanele lor de pietre sa gasesc "aschii" atat de mici, caci baietii aveau niste bolovani de peste o tona, probabil pentru landscaping.

Acum sa revenim putin la iluminare, caci sunt nedumerit (ref. la ce a scris Lucian). Puteam sa jur ca toata lumea recomanda o pauza de iluminare in mijlocul zilei, am citit asta inclusiv pe site-ul Dennerle:

Plants love a midday break – algae don’t

While the lighting is on, the plants’ metabolism is in full swing. Light means “work” for plants. Consequently, they are grateful for a “midday break”. This gives them an opportunity to recuperate and to break down harmful metabolic products.
The following lighting rhythm has proven effective:

4-5 hours of light in the morning
Then a break of 2-4 hours without light
Followed by 5 to 7 hours of light
A time switch provides the simplest means of controlling lighting times.


Si tot de la ei citire:

THE FAMOUS MIDDAY BREAK:

In the tropical home of most aquarium plants the sky is repeatedly darkened by thunderstorms. For this reason it is advisable to give plants a break and turn the lighting off for between two and four hours around midday. Daylight from the window will be sufficient for your plants during this time. Desirable side-effect: This makes life hard for algae.

Example:
9:00 am until 2:00 pm, 1st light period, 5 hrs.
2:00 pm until 5:00 pm, midday break, 3 hrs.
5:00 pm until 10:00 pm, 2nd light period, 5 hrs.


Si nu este singurul loc in care am citit asta, dar vazand ca si maretii Dennerle considera asa, nici macar nu mi-am mai batut capul. Logica mea elementara ma face sa fiu de acord cu tine, eu am decis doar sa urmez poteca batatorita de altii si sa nu fac experimente, acum nu mai stiu, zau. Pentru hranit dimineata imi ajunge sa pornesc 10% intensitate, ceva similar moonlight-ului "luna plina", oricum nu prea am vreme de admirat dimineata, fiind vesnic in intarziere...

Deci care ar fi concluzia? Exista poate vreun alt thread in care s-a dezbatut problema asta? Poate niste link-uri la site-uri unde sa se fi studiat asta?

NB: Stefane, am folosit aceiasi linie Dennerle in acvariul mic pe care l-am mentionat. Plantele o duceau prost, neavand CO2 si/sau lumina, dar intr-adevar alge ioc! Si eu am capatat acelasi sentiment, ca pot turna ca maimuta si nu se va intampla nimic tragic. Ba chiar cand am inceput salvasem ceva plante din bazinul curent pline de fuzz, cyano si altele. Spre surpriza mea, nu au fost surprize . Nu stiu daca sa pun meritul in intregime in seama Dennerle, dar se cam potriveste (CO2-ul de la bomba fluctua serios acolo, iar lumina era atat insuficienta cat si probabil cu spectrul total pe langa, dupa 2 ani de neschimbat lampa).
[Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dupa cum vezi si ei au o perioada diurna de 5 ore sau mai mare. Eu am studiat site-uri de cultura intensiva si aveau probleme cu doua cicluri diurne/zi. La animale se pare ca au reusit (crescatoriile de pui), la plante exista procese bio-fizico-chimice care au loc in perioada nocturna.
In rest experienta de ani de zile de gradinarit mi-au aratat ca pentru plante sanatoase trebuie sa fac un set de actiuni iar ca sa nu am alge trebuie sa actionez asupra cauzelor care au declansat aparitia lor => tratarea dezechilibrelor
Tot esti la inceput cu bazinul asa ca o perioada de 5 ore/zi este numai buna iar dimineata o perioada cu lumina mica este OK.


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Nu cred ca mai e nevoie sa fie intarite afirmatiile lui Lucian, da' si io sustin ideea ca o gama trebuie folosita cap-coada si neamestecata cu alta.

@costin: Bineinteles ca doar fertilizantii Dennerle singuri, intr-un acvariu dezechilibrat nu vor face minuni. La fel cum nici neoanele Giesemann spre exemplu, nu vor face minuni intr-un acvariu in care celelalte elemente nu sunt ok.


Legat de testul de potasiu pentru apa dulce, exista.
Au cei de la JBL.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

stefanp wrote:
Legat de testul de potasiu pentru apa dulce, exista.
Au cei de la JBL.

Corect

This message was edited 1 time. Last update was at 13/10/2015 21:10:54



„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Ca un ultim off-topic, sa-mi fie cu iertare
Asa tare m-am bucurat cand am vazut asta-vara ca exista si pentru apa dulce, incat mi-am cumparat testul, plus o rezerva, de frica sa nu fie iar pauza.
Fix cand am primit cutia si am deschis-o, am spart tubul de sticla dinauntru , noroc ca a ramas bucata cu gradatiile apropiate de ce ar trebui sa fie in acvariu.
Si intr-un an, l-am folosit de vreo doua ori
Da, ma rog, e bun sa fie la casa omului, chiar daca o sa expire inainte sa le termin eu de folosit

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Costin eu as pastra un singur tip de planta ( didiplis sau alta ) in spatele pietrelor mari .
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Gata, m-am conformat cu programul de lumina. O singura perioada si atat.

image

Cei ~10% din prima parte a zilei sunt mai mult decat suficient pentru a observa acvariul. Mai departe este oarecum ghici pentru mine, sper sa fie ok varful la 90%, pentru o perioada scurta de altfel.

Dupa ce se aseaza lucrurile voi lasa intr-adevar doar didiplis-ul in spate, desi locul ramas este foarte generos acolo. Ar incapea lejer 3 tufe de plante inalte, chiar patru, problema este estetica, evident... Pana atunci folosesc spatiul pentru terapie intensiva, pana ce imi voi tehnologiza putin acvariul mic. De altfel prinde bine si faptul ca pot sa capat ceva masa de plante folosind locul acela, nici macar nu ajung sa fie vizibile (mai putin aponogeton-ul)...

Pe termen mai lung insa nu ma vad tinand acvariul acesta doar cu 3 specii de plante si bolovani, deci probabil va urma o transformare, mai vedem...
[Yahoo!]
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Absolut ca sint putine 3 specii . dar pe parcurs ai sa iti dai seama ce mai merge pus ca sa arate ansamblul bine .
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Eu in al meu am 6 specii si nu mi se par multe . Cred ca totu sta in a le combina frumos , sa nu ti strice layout ul general .
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Sint convins ca poti sa creezi " o poveste " frumoasa in jurul pietrelor mari .
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 25/09/2015 20:10:33
Messages: 3744
Location: Munchen
IP:
Offline

Am vazut astazi la un magazine Limnophila spec. Vietnam si mi s a parut faina si ca s ar potrivi in bazinul tau la marginile tufei de didiplis ( pe laterale puse dar nu f . simetric ) . Ce zici cum ti ar placea ca planta ?
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Da, ai dreptate, cred ca s-ar imbina bine cu didiplis-ul. Deocamdata astept sa creasca/revina putin insa chiar didiplis-ul, caci a fost tare vitregit. Dupa ce fac macar o tufa decenta mai completez pe langa ea.

De doua seri incoace a inceput sa perleze HC-ul mult, spre incantarea mea. Trag deci nadejde ca sunt pe drumul cel bun.

Am niste semne de putine thread algae (desi doar daca stau cu nasul strivit de acvariu am vazut), dar nu ma sperii prea tare: la toate bazinele pe care le-am pornit am avut firele astea, probabil este ceva ce gresesc consistent la toate starturile. Totusi, dupa 2-3 saptamani dispare de la sine. Speram poate ca de data asta folosind apa de osmoza remineralizata, lampa super, CO2 cat incape si chiar si twinstar sa nu mai am placerea. Oh well, mai vedem cum evolueaza.

Acum doua zile am montat si atomizor CO2 pe returul filtrului, imediat dupa iesire. Am fost placut surprins sa constat ca nu observ bule in acvariu, oricum ar fi greu de observat ceva cu twinstar-ul in functiune, acela este de departe cea mai mare distractie (in sens negativ). Am marit presiunea de lucru din reductor la 2.5 bari, asa cum am citit, desi imi parea ca facea ceva treaba si la 1 bar. In orice caz, adio spirala, sper sa nu o mai vad vreodata

Este o idee buna sa tund un pic gazonul HC pe unde sunt firele indreptate "in sus"? Vreo sansa sa-i stimulez cresterea in felul asta, sau mai bine ii dau pace?
[Yahoo!]
costin_
Member

Joined: 22/12/2011 14:37:52
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Tocmai am terminat de montat PH controller-ul de la Tunze. Sa zic drept, sunt putin dezamagit, cred ca mi-ar fi placut mai mult cel facut de Dennerle.

Ce nu mi-a placut in mod deosebit la cel de la Tunze:

- Sistemul de prindere al sondei PH este de rasul lumii. Efectiv se prinde cu doua fasete (soricei) de un fel de rigla ce se ataseaza la peretele acvariului. In plus este foarte greu de montat cum zic ei (doar jumatate de sonda sa fie in apa) fara a cobori nivelul apei in bazin. Practic eu am reusit doar sa nu scufund sonda cu totul, nici vorba sa fie jumatate scufundata.
- Unitatea are display LCD neiluminat. Poate nu e mare lucru, dar cand am pus-o langa controller-ul de temp. de la Dennerle (sub acvariu, la intuneric) dezavantajul este evident.
- Calibrarea se face rotind niste potentiometre (care par) analogice. Acestea pot fi atinse/modificate din greseala mai tarziu in timpul operarii normale
- Modul de setare al PH-ului dorit este destul de neintuitiv: se tine apasat un buton "Set" (la care se simte foarte greu pozitia apasat) in timp ce se roteste un alt potentiometru. Greu sa iti dai seama cand este in modul setare sau doar afisare.

Mai are si un potentiometru "Timer" despre care nu m-am prins inca la ce serveste. Doar ca dupa 15 minute mi-a intrerupt alimentarea cu CO2, desi nu atinsese PH-ul dorit. Deci l-am rotit pe pozitia OFF si gata. Descrierea din manual cred ca este facuta cu Google translate din germana, deci inutila.

Voi mai reveni cu impresii, dar deocamdata imi cam vine sa-mi trag palme. Cumparasem instalatia de osmoza de la Tunze si mi s-a parut lucrata peste medie, foarte ok, de aceea am ales si PH controller-ul lor.
[Yahoo!]
rodoselada
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/01/2013 18:59:46
Messages: 1316
Location: Crawley, Anglia
IP:
Offline

cu alte cuvinte daca cumparai o chinezaraie erai mult mai castigat
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com