[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Bule in filtre , reactie Co2  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
IwaGumiGUY
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Salut , am o problema foarte veche pe care nu imi o pot explica nici cum si suna cam asa:
Dupa 2-3 ore de la aprinderea neoanelor filtrele incep sa produca bule si sa le scoata in masa apei.

Hardwhere :

-acvariu 200l
-lumina 4x39w
-filtrare 2x Eheim 2213 ( unul plin cu siporax si putin perlon iar celalalt doar cu bureti )
-Co2: butelie 2l ,test permanent co2 jbl, reductor de presiune jbl , reactorul "Bitanu" cu acele stuturi din metal nu din plastic.

Filtrele sunt noi , nu au nici o problema , nu trag aer pe nicaieri , conexiunile sunt foarte bune, nu exista fisuri sau crapaturi ,
nu folosesc pietre aerate, nu intra nimic strain in sorburi, nu folosesc skimmer decat ocazional. Acvariul este ciclat fara pesti ,
doar cu niste RCS. Nu imi pot explica legatura dintre lumina -Co2- si bulele din filtre. Exista vreo reactie legata de CO2 si bureti ,
stuturile reactorului de co2, ph sau e ceva normal ? Se mai intampla si la altii? Mentionez faptul ca seara cand se sting luminile
daca agit putin filtrele fac un zgomot destul de mare de la spargerea bulelor care ajung la rotor, asemenea unui filtru care trage
aer pe la garnitura .
Va rog dati-va cu parerea , fie ce o fi , poate o scoatem la capat! Doamne ajuta!
[Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

IwaGumiGUY wrote:asemenea unui filtru care trage aer pe la garnitura .

pai oare n-o fi chiar asta explicatia? tu nu prea ai cum sa spui sigur ca filtrele nu trag aer, pentru ca nu tot timpul este evident pe unde trag.
imi amintesc acum niste ani un coleg care tot asa nu intelegea de unde trag filtrele aer si pana la urma s-a dovedit ca tevile de tur/retur (de la JBL) nu erau finisate perfect si la imbinarea longitudinala pe teava exista un reziduu de plastic care facea ca sectiunea tevii sa nu fie perfect rotunda (nu pot sa explic exact)

daca totusi se intampla exclusiv dupa ce aprinzi neoanele, poate e de la perlarea plantelor.
daca ai skimmer, el este primul suspect

altfel nu stiu, dar logic vorbind daca ai aer in filtru atunci fie este aer care exista in acvariu si e tras in filtru, fie aerul intra pe undeva pe unde filtrul sau instalatia nu este etansa.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/05/2015 17:13:50

IwaGumiGUY
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Filtrele nu pot fi cauza mai ales ca sunt luate de noi cu garantie. Sa nu mai aduc in discutie faza ca inainte am avut un JBL e 901 nou din magazin luat, care imi scotea mult mai multe bule (acelasi interval de timp , doar ca in cantitati mult mai mari) pe care l-am dat ptr. ca il credeam defect. Mai mult a fost prin service. Am renuntat la filtrele mai 'complexe' in favoarea celor mai simple , de aici am optat ptr.doua identice 2213 (teava dintr-o bucata fara robinet, furtun si canistra). Doar ca sa nu mai am vreun dubiu ca e devina fitingareala.
Cat despre perlarea plantelor, nici decum nu perleaza asa demult pe cat scot ambele filtre.
Skimmerul nu il folosesc, nu stiu ce sa mai cred...
O fi de la chimie? Gaze din filtru , bacterii?... eu ma dau batut !
[Yahoo!]
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Ai cumva filtrul la acelasi nivel cu acvariul ?
IwaGumiGUY
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Nu , e in mobila jos , sub acvariu la vreo 30-40cm.
Dece?

This message was edited 1 time. Last update was at 15/05/2015 06:28:25

[Yahoo!]
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu cred ca ai biofilm si se aduna bulele de oxigen rezultate din perlare. La mine asa se intampla.
Este imposibil ca din ttrei filtre diferite sa persiste problemacu bulele.
Ai zis ca ai reactor Bitanu, banuiesc ca doar pe un filtru si aici ai putea sa spui ca poate fi o problema de etansietate, iar celalallt este liber. Mi se pare destul de ciudat sa faca ambele la fel.
Raman la ideea mea: ai o pelicula foarte fina de biofilm, aproape insesizabila cu ochiul liber dar suficienta pentru a retine bulele. De aici si coincidenta cu aprinsul neoaneleor.

"Valoarea omului se masoara dupa greutatile pe care el le invinge." Voltaire
[Email] [Yahoo!]
IwaGumiGUY
Membru de baza
[Avatar]

IP:

@Ancamarketing , nu e asa , cu parere de rau as fi vrut sa fie asa ptr ca se putea rezolva problema foarte usor.
Am sa pun niste poze cu suprafata apei cand sunt aprinse neoanele, nu mai sufar de biofilm. Reactorul e montat
doar pe unul dintre filtre.
[Thumb - IMG_20150515_160209.jpg]

[Thumb - IMG_20150515_160218.jpg]

[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Welcome to the twilight zone of aquariums

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
IwaGumiGUY
Membru de baza
[Avatar]

IP:

@kirucd ca si completare la comentariul tau vreau sa fac o remarca : ieri am scos un neon din priza
programabila (un Giesemann cu lumina calda). Asa ca de azi o sa folosesc doar 3x39w o perioada. Pana
la ora asta nici un filtru nu scoate bule. Iar lumina e aprinsa de la ora 14. Jesus , mai are careva vreun
pronostic? Sunt curios ce se va intampla pana deseara cand se sting toate.
[Yahoo!]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

IwaGumiGUY wrote: Filtrele nu pot fi cauza mai ales ca sunt luate de noi cu garantie.

Seriously?

Daca sunt noi si cu garantie, nu pot fi defecte, nu pot avea hibe?
Eu am cumparat (nu pentru mine, logic) 30 de tv-uri Samsung si 20 Grundig. Evident noi si cu garantie. La prima punere in functiune am constatat ca:

1 Samsung era defect, nu se aprindea
1 Grundig se aprindea, dar afisa un frumos ecran verde (OSD-ul nu se vedea)
2 telecomenzi Grundig erau defecte

Faptul ca sunt noi si au garantie = vax albina

N-am gasit la prima cautare pe Google si nici n-am sa ma stradui, dar pe vremuri mi-am cumparat un set nou nout de in/out marca JBL. Am avut surpriza sa constat ca imi curgea apa la imbinarea dintre furtun si outset. De ce? Din fabricatie, avea o muchie ramasa de la turnare. Am pilit-o cu pila de unghii a nevesti-mii si am rezolvat problema.

Tu ai inceput problema asa, citez:

Filtrele sunt noi , nu au nici o problema , nu trag aer pe nicaieri , conexiunile sunt foarte bune, nu exista fisuri sau crapaturi

De unde stii? Cum ai verificat?

Mentionez faptul ca seara cand se sting luminile daca agit putin filtrele fac un zgomot destul de mare de la spargerea bulelor care ajung la rotor, asemenea unui filtru care trage aer pe la garnitura .

Iata problema..

Asadar, unde ai montat reactorul de CO2? Cat CO2 bagi? Ai PH Controller? Electrovalva ai? Daca da, o opresti pe timpul noptii?

Tot ce pot sa-ti garantez, e ca in filtrele tale nu se produce fotosinteza, daca asta e raspunsul pe care banui eu ca-l astepti.

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
IwaGumiGUY
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Deci de tine pomenea mai devreme colegul Humbert ? Da, am avut si eu o experienta foarte urata cu JBL-urile, m-am trezit cu apa prin casa odata de la "unul nou in garantie" si aici ma citez pe mine amuzandu-ma. Da ai dreptate , pot fi defecte din fabricatie ! Dar ca toate cele 3 filtre pe care le-am avut sa fie defecte inseamna ca sunt cel mai mare norocos de pe forum sau alta e problema si aici il citam pe colegul kirucd :"Welcome to the twilight zone of aquariums"
Reactorul e montat la iesirea din filtru, bag 2bule/sec , testul il tin pe verde nici macar spre verde deschis, nu am PH controller, nici electrovalva si nu opresc co2 noaptea ptr ca am o apa dura , peste noapte imi iasa tot co2-ul din apa daca il opresc. De valurit suprafata apei o fac foarte, foarte putin. Stiu ca nu are cum sa se produca fotosinteza in filtre , e normal ptr ca nu am lumina . Ce idee imi trecea prin cap era legata de mult co2, putin O2 si producere de gaze reziduale sau alt fel de gaze in filtre. Ceva legat de un PH acid si cine stie ...
[Yahoo!]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Deci pana la urma cum e cu bulele, ca nu pricep. Le vezi cand ies din out-ul filtrului? Sau le vezi la suprafata si presupui ca au iesit din filtru?

Dar mai zici si ca in filtru exista aer, cand il zgaltai. Nu cumva umpli sertarele prea mult si capacul nu mai strange atat de bine pe cat ar trebui?

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
IwaGumiGUY
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Da, bulele iasa in continuu dupa cateva ore de la aprinderea neoanelor prin OUT-urile fiecarui filtru . Faza interesanta e ca azi am folosit doar 3 neoane, nu 4 ca pana acum , iar bulele nu mai ies asa de multe. E ceva legat de lumina , sunt absolut sigur 100%. Filtrele 2213 au un recipient ca o galeata in care se pune materialul filtrant. Acesta nu da voie sa umpli mai mult canistra cu material filtrant decat e nevoie. Nu am idee care poate fi legatura intre lumina si bule . Sunt foarte curios , sa incerce cineva sa agite filtrele dupa aprinderea luminilor si sa observe daca ies bule. O fi Co2-ul meu mai deosebit?
[Yahoo!]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Poate ca la lumina puternica se vad bulele mai bune si iti lasa impresia ca sunt mai multe

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
IwaGumiGUY
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Sigur, dar de unde atatea bule cand agit filtrele? Zici ca se rup in doua filtrele seara cand se sting luminile si le agit.
[Yahoo!]
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Fa o poza de ansamblu cu acvariul si cu filtrele poate observa cineva ceva in neregula
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Incearca sa le desfaci si vezi daca sunt bine puse garniturile, da-le cu ceva eventual (glicerina boraxata)

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Daniel1402
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Eu am tot un eheim 2213 plin cu siporax la un acvariu de 54 l. L-am luat sh, dar nu am avut nici o problema cu el.
Nimeni
Membru de baza
[Avatar]

IP:

IwaGumiGUY wrote: Deci de tine pomenea mai devreme colegul Humbert ?
Ceva legat de un PH acid si cine stie ...

Nu, colegul "initial"... cel care a descoperit "hiba" la furtune si care ne-a dat tuturor rezolvarea (scapand pe multi de dureri de cap) a fost/este Marian.... (1234/4321) E meritul lui ca a dibuit problema.

La tine... legat de pH.... intreb:
- Cat CO2 bagi in reactor?
- Ce material folosesti in filtrul casnic ca sa sparga bulele?

- Ai spus ca "ai mai multe filtre"... ai mai multe legate in acelasi timp sau ai avut mai multe tipuri de filtre dealungul timpului? Daca ai 2 filtre separate in acelasi timp legate la acvariu.... adica unul cu "reactor Co2" si unul "fara".... pe care teava de OUT, a carui filtru ies bulele? RECITIT POSTARILE TALE... LAMURIT.

Eu unul inclin sa cred ca ceea ce vezi tu este Co2 nedizolvat sau.... verifica "stutzul" de la partea de jos si mai infileteaza-l o tura, usor...
Asta e rezolvarea...
Acel cot, pe care vine furtunul pe partea de jos a canistrei, se ataseaza de canistra prin infiletare... si are in capul lui o garnitura. Este posibil ca la curatat/manevrat... sa fi desfacut o juma` de tura si sa slabeasca garnitura... astfel prinde aer ;)

This message was edited 1 time. Last update was at 16/05/2015 04:46:10

Situatia in care te afli este consecinta faptelor si actiunilor tale!
IwaGumiGUY
Membru de baza
[Avatar]

IP:

@ skija : Momentan nu sunt in tara, am pecat in Norvegia, dar am sa pun o poza , nu cred ca va ajuta prea mult.

@ dan.pavelescu : Le-am desfacut pe fiecare in parte, le-am uns cu glicerina si le-am strans garniturile ( infiletat o junatate de tura) .

@ Nimeni : Bag 1,5-2bule /sec , folosesc doar filtrul , fara nici un burete sau alte biobal-suri.
Legat de filtre, am avut un jbl e901 nou care scotea bule la greu. L-am crezut defect si am luat un eheim 2213 pe care l-am folosit in paralel cu jbl-ul. Ambele scoteau bule
tot dupa aprinderea luminii.
Am dat jbl-ul si am mai luat un 2213, le-am folosit in paralale pe ambele (ambele scoteau bule).
Acum de o saptanana am schimbat un 2213 pe un 2217(plin cu siporax si matrix), implicit 2217 scoate mult mai multe bule deacat 2213-ul .

Iar acum sa va zic ultima descoperire in materie de gaz ,ceea ce ma duce cu gandul la problema si suna cam asa : am trimis in Sibiu
butelia de Co2 la reincarcat iar cei de acolo m-au sunat si mi-au zis ca in ea s-a bagat Co2 industrial si nu alimentar. Acesta e diferit fata
de cel alimentar si are si un miros mai urat, nu ma pricep , nu stiu ce contine dar zicea ceva de un praf. Trebuia lasata la curatat o zi
la ei , desfiletat robinetul si alte chestii dar cum nu aveam timp nu am putut sa o las.
Ce credeti? Se merita sa o desfaca , o fi asta cauza?
[Thumb - 20150517_122918.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 24/05/2015 10:54:07

[Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: