[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
suprapopulare ???  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
mariusdiaconu77
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutare,

Am de aprox o luna un acvariu de 60 litri cu urmatoarele caracteristici :
- filtru Tetra 400 cu volum si il tin la maxim
- incalzitor setat la 24 grade
- termometru - apa are 25-26 grade
- pietris (nu am nisip deloc)
- cateve plante, buturuga si o piatra.

Acvariu este populat cu urmatorii pesti : 6 guppy (3f+3m), 2 molly balon (1f+1m), 2 molly galbeni (1f+1m), 2 black molly (1f+1m), 3 zebre rosii(1f+2m), 1 xipho (1m), 1cory, 1 anci + 1 pui in maternitate (nu stiu deocamdat ce este - cred ca guppy). Mentionez ca l-am populat in decurs de 2-3 saptamani.

Am mai avut un Xipho - femela dar mi-a murit zilele astea, am gasit-o in acvariu cu burta gaurita.
De ceva vreme se tot ridica la suprafata apei, cel putin noaptea stau toti deasupra - cred ca nu au destul oxigen.

Intrebari :
- credeti sa e suprapopulat acvariul?
- daca pun mai multe plante ar trebui un start de nisip sub pietris?
- credeti ca daca pun mai multe plante rezolv problema cu o oxigenul?

Va rog sa ma ajutati in aceasta problema. Astept raspunsurile voastre.

Merci!
[Thumb - IMAG0006.jpg]

[MSN]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

da, pune mai multe plante. Dar nu e suficient ca le pui, trebuie sa le si hranesti cu ceva asa ca iti trebuiesc fertilizanti. Pietrisul nu imi dau seama bine dar cred ca e acceptabil. Nu ai nevoie de nisip sub el. In mod normal el trebuie sa aibe granulatia de 3-5mm. Din poza nu se vede daca folosesti sistemul de aerare de la filtru. Ar trebui sa il folosesti pana iti echilibrezi acvariul. Nu stiu ce lumina ai. Acvariile astea de regula nu vin cu lumina ok, sunt subdimensionate ca iluminare

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
simpfzoli
Membru de baza

IP:

nu pare sa fie suprapopulat, dar totusi nu inteleg rostul la fatatoarea acea..... puii pica in acvariu intre ceilalti ?
[WWW] [Yahoo!]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

puii raman in maternitate. In mod normal maternitatea e impartita in doua pe orizontala. In partea de sus sta femela care fata iar puii pica printr-un grilaj in partea de jos, dar niciodata in acvariul mare. Dupa fatare se scoate femela si grilajul si raman puii pana se fac mai marisori. Daca citeai atent mai sus el a zis ca in maternitate are un pui

[Yahoo!]
mariusdiaconu77
Junior member
[Avatar]

IP:

@scorpionul
Pietrisul are granulatie cam 3-5mm.
Folosesc si sistemul de aerare de la filtru, e dat la maxim.
Am un neon de 15 watt. Crezi ca e pra mic?
Maine o sa cumpar mai multe plante. Ce imi recomanzi? Sunt plante care dau mai mult oxigen si altele mai putin?
Merci.

@simpfzoli
Am gasit un pui prin acvariu si am luat o maternitate de la petshop. nu cad puii in acvariu. Pluteste la suprafata apei. este de la Trixie. e ok.

http://www.animal-vet.ro/continut/produse/5224/600/maternitate-pentru-pesti-trixie-8050-4396.jpg
[MSN]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

urmareste forumul asta sau altele pentru plante. Cu 10-20lei iti umpli bazinul de plante si exact plantele de care ai nevoie. La inceput orice planta cu crestere rapida e buna. Ideea e sa fie cat mai multe. Ele asigura echilibrul in acvariu. Daca totul e ok in acvariu nu mai ai nevoie de oxigenare artificiala. Plantele vor da suficient oxigen. 15w inseamna f putin pentru un acvariu. Regula generala e 1w/l. Daca nu poti obtine atata, macar dubleaza cantitatea de lumina cu inca 1 neon. Dar e nevoie de modificare in capac pentru asta. Presupun ca folosesti neon t8.

[Yahoo!]
mariusdiaconu77
Junior member
[Avatar]

IP:

ok.O sa vad ce pot sa fac in privinta neonului.
merci de sfat.
[MSN]
teddy2k
Senior member
[Avatar]

IP:

scorpionul wrote:15w inseamna f putin pentru un acvariu. Regula generala e 1w/l. Daca nu poti obtine atata, macar dubleaza cantitatea de lumina cu inca 1 neon.

Bazinul este suprapopulat si nu este ciclat (20 pesti intr-un acvariu de 1luna ). Iar 1w/l nu este regula generala, pt ce are el acolo este enorm, plantele alea se vor dezintegra fara fertilizare.
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

teddy2k wrote:Bazinul este suprapopulat si nu este ciclat (20 pesti intr-un acvariu de 1luna ). Iar 1w/l nu este regula generala, pt ce are el acolo este enorm, plantele alea se vor dezintegra fara fertilizare.

nu vreau sa intri un polemici ca sunt satul de asta. Dar vreau sa iti spun ca si eu i-am spus mai sus "da, pune mai multe plante. Dar nu e suficient ca le pui, trebuie sa le si hranesti cu ceva asa ca iti trebuiesc fertilizanti." lucru peste care probabil ai sarit cand m-ai citat, iar lumina asa cum am spus "ca regula generala" este de 1w/l. Si iarasi i-am dat un sfat" Daca nu poti obtine atata, macar dubleaza cantitatea de lumina cu inca 1 neon. Dar e nevoie de modificare in capac pentru asta. Presupun ca folosesti neon t8." Pentru stiinta ta personala : lumina nu se imparte ca fertilizantii( daca pui mai multa iti arde plantele). Iar daca tie o.25w cat are el acum ti se pare "enorm" probabil trebuie sa redefinim in dex acest termen ca nu vorbim aceeasi limba. Despre pesti putem vorbi ca suprapopulare raportati la cantitatea de plante( deocamdata) nu la cantitatea de apa asa cum faci tu referire. Deocamdata pestii sunt inca mici dar curand vor creste si atunci este altceva. Si nu sunt 20 ci 18 si un pui care nici nu poate fi luat in considerare ca exista pe acolo. Vezi tu e usor sa rastalmacesti pe cineva, dar cel mai greu e sa citesti, sa te documentezi bine si apoi sa dai raspunsurile de care cineva are nevoie in acel moment. Nu lua raspunsul meu ca un atac la persoana dar inainte de a da sfaturi trebuie sa treaca peste tine putina practica

sorry de of topic @mariusdiaconu77

[Yahoo!]
Dan P
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Suprapopulat evident.
Adaugarea plantelor nu va spori oxigenul in apa la timp pentru pesti.
Pune urgent filtrul sa valureasca apa daca vrei oxigenare rapida ;) sau baga o piatra de aer.

Cred ca totusi ar trebui sa incepi de la zero si asta ar insemna sa donezi pestii si sa incepi cu ciclarea. Punct
[WWW]
teddy2k
Senior member
[Avatar]

IP:

lumina nu se imparte ca fertilizantii( daca pui mai multa iti arde plantele).
Stai sa ne lamurim, nu le arde in sensul ca le prajeste sau cum vrei sa interpretezi. Forteaza fotosinteza si apar carente in scurt timp.

Iar daca tie o.25w cat are el acum ti se pare "enorm" probabil trebuie sa redefinim in dex acest termen ca nu vorbim aceeasi limba.
Am spus ca 1w/l este mult pt ce are el in bazin.
Despre pesti putem vorbi ca suprapopulare raportati la cantitatea de plante( deocamdata) nu la cantitatea de apa asa cum faci tu referire.

Pestii aia traiesc in apa si tot in apa isi varsa dejectiile. Daca ar face niste teste, ar putea sa vada daca nivelurile de NH3/NH4+ si NO2 sunt mari, asa cum presupun eu.
In acest caz AR PUTEA sa ajute schimburi de apa mici si dese.

This message was edited 1 time. Last update was at 03/01/2014 11:52:39

narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Intradevar acvariul este suprapopulat in momentul actual. Nu te complica sa cumperi plante deocamdata, rezolva celelalte probleme intai. Eu daca as fi in locul tau, as incepe sa studiez cam cum sta treaba cu ciclarea, cam ce le trebuie la plante s.a.m.d. Abia dupa ce am cunostinte despre ce vreau sa fac, cer sfaturi sa imi iasa cat mai bine ce-mi doresc. Nu este obligatoriu ca tu sa-ti doresti plante, poate nu vrei, vezi ce-ti place tie si apoi cere sfaturi.
@teddy2k Daca valorile amoniu/amoniac, nitriti sau nitrati sunt mari, schimburile de apa mici vor fi ca si inexistente. In aceste situatii se fac schimburi de apa mai mari pentru a se reduce valorile mari ale toxinelor din apa(primul schimb), se monitorizeaza si se face urmatorul schimb in functie de necesitati.
[ICQ]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

in concluzie hai sa-l ajutam cu niste sfaturi utile:

1) fa rost de plante mai multe si planteaza-le cat mai repede in acvariu
2) dupa plantare poti incepe cu o fertilizare usoara( aici trebuie neaparat sa citesti si sa vezi pe ce varianta ai vrea si poti merge) eu ii sugerez JBL Ferropol si JBL Ferropol 24, o linie usoara si ieftina, plus easy carbo
3) neaparat marita lumina altfel plantele or sa moara
4) pe masura ce pestii cresc mai dai din ei pentruca nu se potrivesc ca numar si ca specii( cu timpul o sa-ti dai mai bine seama ce pesti vrei in acvariu)
5) intre timp poate o sa te gandesti la o filtrare mai buna si un sistem de alimentare co2( bomba sau profi)

6) ultimul si poate cel mai important sfat: citeste cat poti de mult despre acvaristica si incepi cu sfaturile date catre incepatori: primul acvariu, etc

acestea sunt doar cateva din sfaturile mele ca sa incepi sa te bucuri de acvariul tau. Pe masura ce le urmezi in mod cert o sa mai primesti si alte sfaturi de la oricare din colegii nostri. Dar indiferent ce sfaturi primesti doar lectura si greselile personale te vor face sa inaintezi in aceasta minunata lume a acvaristicii. Bafta!

[Yahoo!]
teddy2k
Senior member
[Avatar]

IP:

narcis wrote:@teddy2k Daca valorile amoniu/amoniac, nitriti sau nitrati sunt mari, schimburile de apa mici vor fi ca si inexistente. In aceste situatii se fac schimburi de apa mai mari pentru a se reduce valorile mari ale toxinelor din apa(primul schimb), se monitorizeaza si se face urmatorul schimb in functie de necesitati.

Aici ai dreptate, my bad, dar in felul asta nu va mai cicla acvariul. De fapt el trebuie sa scoata pestii aia de acolo si sa lase bacteriile sa-si faca treaba.
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

@teddy2k Imi pare rau ca te contrazic aici, insa mai citesc si alti incepatori si o iau de buna. Colonizarea cu bacterii se va face in continuare, indiferent cata apa vei schimba. Se va intarzia colonizarea mediilor de filtrare, insa nu se va opri. Doar atunci cand colonizarea este la maxim si nu mai face fata cantitatii mari de amoniu/amoniac trebuie intervenit prin scoaterea pestilor, altfel, daca se echilibreaza acele valori, nu este necesar.
[ICQ]
teddy2k
Senior member
[Avatar]

IP:

narcis wrote:@teddy2k Colonizarea cu bacterii se va face in continuare, indiferent cata apa vei schimba. Se va intarzia colonizarea mediilor de filtrare, insa nu se va opri.

Exact, se va intarzia mult, pentru ca prin schimburile de apa le iei mancarea bacteriilor.
Am citit despre niste teste facute, nu am linkul la indemana acum. Omul a adaugat in acvariu amoniac in fiecare zi fara schimburi de apa si a ajuns la nivel 0 de amoniac mai repede decat in acvariul cu schimb de 10% zilnic.
Spuneam sa scoata pestii pt ca nu ar rezista la niveluri mari de amoniac.

This message was edited 1 time. Last update was at 03/01/2014 13:05:25

mariusdiaconu77
Junior member
[Avatar]

IP:

Vreau sa lamuresc anumite aspecte pentru inlaturarea controverselor:

- acvariu nu l-am luat de nou (mi l-a dat cineva) cu vreo 10 litri de apa in el si 6 pestisori.
- l-am umplut cu apa, am bagat SAFESTART - deci cred ca e ciclat
- am facut teste de apa TEST 6 in 1 - Tetra si valorile mi-au iesit in grafic (pH-KN-GH-NO2-NO3-Cl2)
- din cate am citit, pestii care ii am sunt compatibili intre ei (guppy, xipho, molly, cory, anci) La care din ei ar trebui sa renunt? Am un tabel de compatibilitate chiar de pe acest forum si toti pestii sunt compatibili. Va rog sa imi spuneti daca gresesc cu ceva...
- am luat deja inca 2 plante si un fertilizator Marcury Float grass Liquid Fertilizator. Sper sa fie ok
[MSN]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

e greu de spus ce e la tine in acvariu acum pentruca e o combinatie intre vechi si nou. Ai luat bazinul de la cineva care a vrut sa scape de el si ti l-a dat tie. Spune-ne mai in amanunt ce ai facut ca sa te putem ajuta cu adevarat. Pietrisul l-ai splat sau nu, acvariul, filtrul? Testele 6 in 1 sunt mai bune decat nimic, nu sunt foarte exacte dar te poti orienta dupa ele. Daca valorile indicate de ele sunt bune nu esti departe de adevar. Daca ai venit cu filtrul ciclat si asta e bine, iar acum dupa o luna ar trebui sa mearga spre bine. Ar trebui spun, si nu spun ca este bine pentruca tu ai un dezechilibru in acvariu: pesti putin cam multi fata de capacitatea acvariului, plante prea putine fata de numarul de pesti, lumina prea mica pentru plante. Chiar daca la un moment dat valorile apei sunt bune, ele se pot deteriora rapid din cauza acestor dezechilibre. Eu unul nu am fost niciodata deacord cu eliminarea pestilor decat daca acestia sunt excesiv de multi ceea ce la tine eu nu consider ca este cazul. In schimb am incercat crearea unui mediu mult mai sanatos pentru ei prin echilibrarea celorlalte componente din acvariu. Ai pus Safestart, ne e rau dar asta nu a rezolvat ciclarea, a grabit-o doar. Intrebai de pesti ce sa elimini din ei: masculul xipho l-ai pus acolo singur? El ce o sa faca? Masculii sunt in general teritoriali si s-ar putea sa-i incinga pe masculii molly. In plus el va creste destul de mare si se va plimba ca un rechin pe acolo. Zebrele ca sa se simta bine ele fiind pesti de grup, trebuiesc crescute 6-8-10 minim impreuna si au nevoie de mult spatiu de miscare, ceea ce acvariul tau nu prea le ofera. La randul lor acestea cresc destul de mult si iarasi o sa fie bataie pe spatiu. In plus fiind pesti de mijloc in acvariu se vor intersecta cam cu tot ce misca pe acolo. Ca molly ei in genere se incruciseaza si s-au putea sa nu ai niste pui chiar draguti de la ei. In plus masculul xipho s-ar putea sa-si bage si el coada la procreere asa, din lipsa de activitate. Cory si ancistrusii te ajuta la partea de jos, asa ca acolo e ok. Iata cateva informatii care sa te mai lamureasca cu cate ceva. Despre fertilizantul pe care l-ai luat nu stiu ce sa iti zic, eu personal nu stiu nimic de la el, dar daca te apuci de fertilizare si nu respecti echilibrul si reteta de fertilizare in acvariu, e posibil sa te umplii de alge. Si cel mai bine inainte de a mai cumpara ceva mai intreaba pe forum chiar daca ies contradictii pe ici pe colo. Pana la urma din scantele in scanteie iese adevarul

[Yahoo!]
mariusdiaconu77
Junior member
[Avatar]

IP:

scorpionul wrote:e greu de spus ce e la tine in acvariu acum pentruca e o combinatie intre vechi si nou. Ai luat bazinul de la cineva care a vrut sa scape de el si ti l-a dat tie. Spune-ne mai in amanunt ce ai facut ca sa te putem ajuta cu adevarat. Pietrisul l-ai splat sau nu, acvariul, filtrul? Testele 6 in 1 sunt mai bune decat nimic, nu sunt foarte exacte dar te poti orienta dupa ele. Daca valorile indicate de ele sunt bune nu esti departe de adevar. Daca ai venit cu filtrul ciclat si asta e bine, iar acum dupa o luna ar trebui sa mearga spre bine. Ar trebui spun, si nu spun ca este bine pentruca tu ai un dezechilibru in acvariu: pesti putin cam multi fata de capacitatea acvariului, plante prea putine fata de numarul de pesti, lumina prea mica pentru plante. Chiar daca la un moment dat valorile apei sunt bune, ele se pot deteriora rapid din cauza acestor dezechilibre. Eu unul nu am fost niciodata deacord cu eliminarea pestilor decat daca acestia sunt excesiv de multi ceea ce la tine eu nu consider ca este cazul. In schimb am incercat crearea unui mediu mult mai sanatos pentru ei prin echilibrarea celorlalte componente din acvariu. Ai pus Safestart, ne e rau dar asta nu a rezolvat ciclarea, a grabit-o doar. Intrebai de pesti ce sa elimini din ei: masculul xipho l-ai pus acolo singur? El ce o sa faca? Masculii sunt in general teritoriali si s-ar putea sa-i incinga pe masculii molly. In plus el va creste destul de mare si se va plimba ca un rechin pe acolo. Zebrele ca sa se simta bine ele fiind pesti de grup, trebuiesc crescute 6-8-10 minim impreuna si au nevoie de mult spatiu de miscare, ceea ce acvariul tau nu prea le ofera. La randul lor acestea cresc destul de mult si iarasi o sa fie bataie pe spatiu. In plus fiind pesti de mijloc in acvariu se vor intersecta cam cu tot ce misca pe acolo. Ca molly ei in genere se incruciseaza si s-au putea sa nu ai niste pui chiar draguti de la ei. In plus masculul xipho s-ar putea sa-si bage si el coada la procreere asa, din lipsa de activitate. Cory si ancistrusii te ajuta la partea de jos, asa ca acolo e ok. Iata cateva informatii care sa te mai lamureasca cu cate ceva. Despre fertilizantul pe care l-ai luat nu stiu ce sa iti zic, eu personal nu stiu nimic de la el, dar daca te apuci de fertilizare si nu respecti echilibrul si reteta de fertilizare in acvariu, e posibil sa te umplii de alge. Si cel mai bine inainte de a mai cumpara ceva mai intreaba pe forum chiar daca ies contradictii pe ici pe colo. Pana la urma din scantele in scanteie iese adevarul

O sa iti raspund punctual la intrebari:
- pietrisul si acvariul le-am spalat cand le-am primit cu un jet de apa fara nimic altceva
- filtrul l-am cumparat de nou pentru ca acvariul a venit doar cu sistemul de aerare (nu avea filtru)
- pe langa masculul Xipho mai aveam o femela care a murit zilele trecute iar azi am dat masculul pt ca era mare si am luat o pereche de xipho mici
- azi am mai luat 2 plante, maine sper sa mai iau inca 2
- zebrele le-am "mostenit"
- fertilizatorul pe care l-am luat e si contra algelor (asa scrie pe eticheta). Am citit tarziu mesajul tau referitor la fertilizator.

Mai am inca sistemul de aerare cu bule. Crezi ca ar trebui sa il bag din functiune pentru un supliment de oxigen?
[MSN]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Nu, daca turul de la filtru valureste apa atunci se oxigeneaza.
Acvariul este relativ suprapopulat si neciclat dupa parerea mea.
Ce materiale filtrante ai in filtru? Ce valori au avut testele (am inteles ca
sint in grafic, dar care sint acele valori)?

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: