[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
putin ajutor va rog.  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
bogdannn85
Junior member

IP:

salut
numele meu este bogdan si sunt din Mangalia.
de curand m-am intors printre "pestisori" si am cateva intrebari pentru cei mai mari si cu experienta.
vreau sa-mi confectionez u acvariu de 130x60x60 (de circa 450 litri) din geam de 10.
puteti sa-mi spuneti ce fel de:
- filtru extern >
- pompa de aer>
- lumini>
- incalzitor >
- termometru>
- substrat >
> ar trebui sa cumpar.
in acvariu voi avea niste guppy, xifo, platy, neoni si ancistrusi.
am auzit ca mi-ar trebui intaritori la un astfel de acvariu da nu stiu cum si unde trebuiesc montate.
am cautat pe net tot felul de aparate dar nu stiu ce sa iau si nu as vrea sa dau bani aiurea si sa nu am rezultate frumoase. sunt tot felul de firme da nu stii pe care sa o crezi ca e mai buna. raportul calitate/pret e foarte important pentru mine. degeaba filtru costa 6 milioane daca merge lafel ca unu de 3mil.
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

Salut! Ai un proiect interesant, dar care nu e tocmai de incepatori.

Inainte de toate (pana la confectionarea acvariului si cumpararea echipamentelor), ai grija unde si pe ce il pui si incepe cu masa. Pentru o greutate ce va depasi 500 kg, nu poti sa il asezi pe orice suport!

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
bogdannn85
Junior member

IP:

sa stii ca cam ai dreptate.
m-am gandit putin si am decis sa il fac de 100x50x60.
unul mai mare poate mai incolo.
masa pentru el o fac tot eu ca am la lemn la curte de vai de mine.dar tot ramane problema echipamentelor.
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

Asa mai vii de acasa, ai scazut de la 465 l la 300 l. Acum e vorba de cu totul alte echipamente decat in primul caz.

Insa mai vin cu o observatie inainte de a trece la echipamente, daca am inteles bine vrei ca inaltimea acvariului sa fie de 60cm - vezi ca e mare rau, si o sa ai nevoie de mult mai multa lumina decat in cazul unui acvariu nu asa de inalt. Mai gandestete odata la dimensiuni (nu te pune nimeni sa faci un acvariu mic, cand tu iti doresti unul mare, astea sunt mici observatii ca sa nu ai surprize neplacute mai tarziu).

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
bogdannn85
Junior member

IP:

pai masurile astea le-am vazut mai peste tot pe net.
pot sa il fac de 50 cm ca sa fie mai armonios... dar sub 50 arata cam batut in cap
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

Asa... stiu ca nu e tocmai ce ti-ai dorit la raspuns, dar ai mai jos 3 topicuri de la persoane care si-au construit singuri acvarii similare ca dimensiuni. Si sunt descrise si o serie de echipamente.

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/8942.page
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/8717.page
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/8620.page

In alta ordine de idei, eu nu ma bag sa iti recomand cine stie ce filtru pentru ca am acvariu de 100l. Mai asteapta putin pana iti raspunde cineva cu experienta in volumul pe care il cauti tu.
Pana atunci poti sa citesti acele 3 topicuri, mai inveti din greselile altora.

[Email] [WWW] [Yahoo!]
bogdannn85
Junior member

IP:

da daca folosesc plante artificiale in acvariu ce fel de neoane pun atunci?
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

zi-mi te rog, de ce te-ai descurajat in halul asta, incat sa alegi plantele artificiale ?
aici se incurajeaza biotopurile facute cat mai natural.
noi incercam sa convingem oamenii sa scoata, pietrisul, ROS,Albastru, sau Navele spatiale din acvarii.
Nu vreau sa crezi ca sunt eu mare expert, recunosc ca si eu aveam podulet la inceput, dar am fost indrumat la fel cum te indrum pe tine.
La inceput poti sa incepi cu plante foarte usoare, apoi in timp sa avansezi cu plante mai dificile.
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Radu.U wrote:zi-mi te rog, de ce te-ai descurajat in halul asta, incat sa alegi plantele artificiale ?
aici se incurajeaza biotopurile facute cat mai natural.
noi incercam sa convingem oamenii sa scoata, pietrisul, ROS,Albastru, sau Navele spatiale din acvarii.
Nu vreau sa crezi ca sunt eu mare expert, recunosc ca si eu aveam podulet la inceput, dar am fost indrumat la fel cum te indrum pe tine.
La inceput poti sa incepi cu plante foarte usoare, apoi in timp sa avansezi cu plante mai dificile.

Si nu este singurul care a inceput cu plastice si gipsuri in acvariu. Mai stiu cel putin unul. Dar in scurt timp a realizat ca face o mare greseala. Si s-a corectat cu ajutorul forumului. La inceput ti se poate parea greu, scump si imposibil de realizat. Dar lasa timpul sa vorbeasca

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
ping`win
Member
[Avatar]

IP:

Si sunt si care invata mai greu
Eu tot as vota pentru acvariu cat mai mare. Iti mai iarta din greseli unul mai mare si mai incolo regreti fiecare litru minus.
Evident, e greutate, dar eu as zice sa te gandesti pe ce il pui (poti sa confectionezi ceva tu) decat sa scazi din litri.

Parerea mea

Don't make promises, when you are in joy. Don't reply, when you are sad. Don't take decisions, when you are angry.
bogdannn85
Junior member

IP:

mi-ar fi placut unul de 130 dar nu prea am loc in sufragerie.
cand ma voi muta la casa(in constructie) acolo am loc destul pentru 2.
deocamdata e destul unul de 100x60x50... ce parere aveti de marimile astea se potrivesc.. si apropo de intarituri cum se pun si unde se pun si din ce se pot face... ca nu m-am lamurit deloc.
in legatura cu plantele m-am hotarat la 4 specii echinodorus tenellus, Echinodorus bleheri, Cabomba caroliniana si Hygrophila salicifolia...mie imi plac cum arata .. sunt greu de intretinut? au necesitati deosebite?
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

bogdannn85 wrote:mi-ar fi placut unul de 130 dar nu prea am loc in sufragerie.
Mai vinde/doneaza din mobila.

bogdannn85 wrote:deocamdata e destul unul de 100x60x50... ce parere aveti de marimile astea se potrivesc.. si apropo de intarituri cum se pun si unde se pun si din ce se pot face... ca nu m-am lamurit deloc.
Da. Daca 60 este adancimea si 50 inaltimea. Asa se pun intaritoarele. O sa ai o surpriza: intaritoarele e bine sa fie tot din sticla.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
bogdannn85
Junior member

IP:

inca o intrebare importanta.
cand fac acvariul 110x60x50 cum il lipesc?,.. cu fundul lipit intre laturi sau cu laturile lipite deasupra fundului?
[Thumb - New Bitmap Image.bmp]

bogdannn85
Junior member

IP:

la acvariul asta al meu de 300l ce alte specii de pesti s-ar mai potrivi. nu as vrea nici 2 cat casa nici 100 cat bobu de orez. as prefera vreo 2-3 specii ca sa fie si acvariul mai diversificat.
ce parare aveti?/?
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

eu am un acvariu asemanator dimensiunilor tale.
Lipiturile mele sunt incastrate ;) (Fund Dublu ! )
Iti recomand sa faci la fel.
EU mi-am lipit acvariu cu alte 2 maini de incaptor, si uite ca si acuma apa sta bine in acvariu.

taie o foaie mai mica , cat sa incapa sticla.
Astfel ai :
rezistenta mai buna la fund
Si laturile sunt lipite pe 2 parti

This message was edited 1 time. Last update was at 09/11/2009 21:04:09

bogdannn85
Junior member

IP:

adica fundul acvariului este intre cele 4 laturi sau numai intre cel 2 mari?
la sticla de 10 nu cred ca e nevoie de fund dublu... sau e nevoie?
da daca pun de 12 atunci nu mai trebuie nici intaritori nici fund dublu... nu?
dar daca il lipesc normal (adica toate laturile deasupra fundului) indiferent de sticla( de 10 sau de 12) si ii pun intaritori pe interiorul laturilor mari in partea de sus .. are ceva, doar nu cred ca pocneste nu???
cat despre pesti tu de care ai, RADU U.? si ce plante? ce filtru? ce neoane? si cel mai important cum merg toate?
poate prin iunie cand vin la Iasi sa-mi i-au diploma ma lasi sa-ti vada putin opera )
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

hai sa ne intelegem:
deci tu vrei 100 x60x50
facem asa:
Sticla de 10
prima coala de sticla , Fundtul principal 100x 60
a doua coala de sticla (fund) 97,8 x 57,8.
Deci scazi 10 mm din sticla si la fiecare lipitura mai adaugi 1 mm pentru silicon.
Iaon incet incet, calculeaza toate, si pune'le pe forum la sfarsit sa le verifice o a doua persoana.

fund dublu ai nevoie, nicio data nu ai de unde sa stii cate pietre sau apa sau pietris vei baga,
asa si eu am intariturile, din lungimea acvariului meu de 90 cm, intariturile is de 80 cm lungime , cred..
oooo cate ma intrebi,
iti raspund la pesti ca e mai simplu: 4
Prin iunie nu mai sunt in RO.
uite cateva link-uri care te poate ajuta.

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/8717.page
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/8762.page
bogdannn85
Junior member

IP:

am pus poza ca sa-mi spui daca am inteles bine cum sa lipesc sticla
[Thumb - varianta lui RADU U..bmp]

bogdannn85
Junior member

IP:

ma gandeam la o treaba si as vrea parerea voastra.
daca as face un acvariul de 120L-50l-50H circa 300litri cu fund dublu plus intariturile aferente... ar fi vreo problema?riscuri?

This message was edited 2 times. Last update was at 18/11/2009 14:13:58

bogdannn85
Junior member

IP:

acuma asta e ... l-am lipit sa vedem ce o iesi.
a ramar la 120x50x60 + intaritori de 106 cm cu fund dublu.
acum e la testat poze mai incolo.
ms de sfaturi.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: