Lucian wrote:Deoarece in ultima vreme foarte multi tot intreaba cum se pun intaritoarele la acvarii m-am gandit ca este bine sa pun niste schite care sa mai lumineze acest subiect...
Intaritoarele laterale.
* Sunt necesare la bazinele lungi si inalte sau cele care sunt realizate din sticla cu grosimea la limita.
ATENTIE: aceste intaritoare nu inlocuiesc necesitatea unei grosimi normale a sticlei ci doar maresc rigiditatea placilor de sticla astfel incat sa se micsoreze tensiunea din marginea superioara a placilor de sticla.
* De obicei se pun doar intaritoare pe lungimea bazinului. Se pot pune si pe laterale...
* Latimea acestor intaritoare se fac din aceiasi sticla ca si bazinul si latimea se calculeaza de obicei ~5grosimi de sticla. Pentru sticla mai subtire de 6mm se considera 30mm.
* Lungimea intaritoarelor se va calcula cu cativa milimetri mai mica decat interiorul bazinului, astfel incat nici o latura laterala sa nu atinga lateralele bazinului. Intaritoarele din spate se pot face cu ~8cm pe fiecare parte mai mici pentru a da acces la furtune si cabluri electrice.
Intaritoarele centrale.
* se utilizeaza la bazinele mai lungi de 1m. Pentru bazine foarte lungi, in functie si de grosimea sticlei bazinului, se pot pune si mai multe astfel de intaritoare.
* Latimea se poate face ca la cele laterale sau mai late.
* Lungimea intaritoarelor se va calcula cu cativa milimetri mai mica decat interiorul bazinului.
In continuare sunt date schitele de amplasare. Sunt 3 variante: cu intaritoarele la interiorul bazinului, deasupra bazinului si intaritoare duble.
Intarirea lipiturilor.
* Dubleaza suprafata de contact/lipire pe inaltime a placilor de sticla. Se utilizeaza atunci cand lipiturile initiale au sufluri si bule mari de aer sau au inceput sa dea semne de oboseala...
* cele pe inaltime se fac pe toata inaltimea bazinului.
* cele pe fund se fac mai mici cu cativa milimetri decat spatiul ramas (interiorul bazinului din care se scad si intaritoarele pe inaltime daca exista).
* nici o intaritoare nu se lipeste sticla/sticla de alte intaritoare.
Intaritoarele pe inaltime:
Intaritoarele pe inaltime si fund:
Fund dublu.
*Se utilizeaza la bazinele cu suprafata mare, asezate pe suprafete neregulate, asezate in rastele, sticla utilizata este la limita si nu in ultimul rand ca masura de prevedere...
Mai jos sunt date cateva modalitati de realizare. Cele doua placi de sticla se lipesc cu silicon.
Nelegat de acest subiect dar des intrebat:
*
Cum se sprijina capacul de bazin? Mai jos este data o schita cu una dintre solutii (cred ca cea mai simpla):
*
Cum pun capace de sticla peste bazin cand am capac? In schita de mai jos este data o solutie mai eleganta... In primul desen, vedere laterala a bazinului care in dreapta are fata. Cu gri sunt reprezentate folile mobile (capacul de sticla) si cu albastru sunt fasi de sticla lipite pe lateralele bazinului astfel incat sa asigure o culisare perfecta a geamului superior. Se pot utiliza ca suport si intaritoarele - atentie insa trebuie gandita de la inceput solutia pentru a le face la aceiasi inaltime, etc. Desenul al doilea este o vedere de sus unde liniile punctate sunt rupturi ale reprezentarii lungimii bazinului.
Sper ca toate astea sa va fie de ajutor. Succese!
