Cristi wrote:Poate nu ar fi o idee rea sa lasi un pic bazinul sa "creasca" si singur.
KH-ul de ce il tii asa sus? Idem,Mg la 1420?
Ce folosesti pentru KH?
Carbonat pro instant GROTECH
Referitor la valori , am citit chiar pe spatele acestui Carbonat Pro Instant ca pt acvarii de recif este recomandata o valoare de 10 dKh la aceasta informatie am adaugat ceea ce am citit pe net si am ajuns la concluzia ca 10 dKh este o valoare optima la care ai sanse sa iti apara chiar si coralina.
Referitor la Magneziu , stiu ca este mare pana acum atunci cand faceam aditia de Mg adaugam o cantitatea asemanatoare cu cea de Ca , insa am observat ca am un consum mai mare de Ca si mult mai mic de Mg.
Referitor la lasatul acvariului in pace , stiu ca asa ar trebuii sa fac si imi doresc sa il las doar ca ma enerveaza foarte tare acele diatome care imi fac substratul sa para acoperit de .... cacat
Ca si dozare fac in felul urmator :
- A , B , C, M / saptamanal
- N / in fiecare zi
- P / la doua zile
- Ca/Mg/KH - in functie de teste
Momentan tot ceea ce am sunt produse de la GROTECH. Pe viitor voi incerca sa merg si pe aditiile de la AquaForest nu ca nu as fii multumit de GROTECH , dar nu stiu daca raport calitate / pret avantajeaza.
Pana azi adaugam si NOPOX zilnic , insa azi am ramas fara NOPOX asa ca nu voi mai doza NOPOX.
This message was edited 1 time. Last update was at 05/01/2018 00:29:54
Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1804
Location: Satu Mare
IP:
Offline
KH-ul apei marine din natura este 7,si cresc coralii si coralina foarte bine. Nu vad rostul in a-l tine atat de sus: nu ai ferma de corali in care sa ii fortezi/stresezi sa creasca,nu folosesti pappone,nu ai fosfat mare ca sa compensezi,etc. Eu l-as lasa mai jos,dar tu faci cum crezi.
Diatomele trec de la sine,nu te stresa. Folosesti rasina NPS la osmozor?
- Problema cu diatomele s-a mai rezolvat putin. Mai sunt cateva pete pe nisip , insa nu cum era la inceput.
- Am observat o crestere destul de buna la corali , insa unul dintre ei nu o duce prea bine. Mi-a mai facut figura asta si cand am mutat acvariul dupa care si-a revenit pentru cateva zila si acum , iar a luat-o pe aratura .
- Am gasit exemplarul de Valenciennea sexguttata pe covor intr-o dimineata se bronza. Din pacate era deja uscat cand l-am gasit - Am dat comanda la chinezi de un Jebao DP4 si de un soi de lampita pt cresterea plantelor. Intentionez sa fac un mic refugiu in care sa bag ceva Chaeto. Momentan pana imi vine lampa am pus niste piatra vie cu care nu aveam ce face - Am avut prima experienta cu cyanoacrylic si cu spumele aferente facute de skimmer , fapt pt care a trebuit sa schimb cam 30 L pt a il potoli .
- Am dat puiul de la Sarcophyton si de atunci s-a deschis complet ... fara a mai face fite
- M-am jucat putin si odata cu mutatul reactoarelor dintr-un compartiment al sumpului in altul am pus pe pompa ce le alimenteaza un stut folosit la filtrele interne care are si iesirea pt furtunul de aerisire. La el am conectat furtun subtire si un robinet si am facut un fel de sistem de aclimatizare a noilor musafiri , cu debit reglabil .
Ce parere aveti despre acvariul din sump , ma refer la cel pe care intentionez sa il folosesc ca si refugiu ,va fii eficient ? Aveti alte sugestii pe care sa le pot implementa cu ceva materiale pe care le gasesc la noi ?
Am gasit ceva de genul , insa mi se pare scump + ineficient in cazul meu ptc stutul de la skimmer este mai mare decat distanta acestui geam notat cu X in poza si din ce imi dau eu seama acel baffle ar veni fix acolo .
Poze :
This message was edited 1 time. Last update was at 20/01/2018 19:15:31
Coralul de mai sus isi revine usor usor , insa sunt zone unde este mort complet .
Pe timp de noapte am descoperit asa ceva .... par sa stea doar in zona afectata a acestuia .
a avea copepode si amfipode e normal...la fel si pentru asterine.
ele sunt nevertebrate care mananca mortaciuni.....normal daca pestele sau coralul e pe duca, nu inseamna ca l au halit "furnicile" astea mici de apa
e partea din procesul natural de descompunere. exact ca si in natura....cand o pasare moare incep s o manance viermii si mai stiu eu ce. daca nu s ar intampla asta, ar fi foarte trist.
This message was edited 1 time. Last update was at 23/01/2018 10:04:25
Mi-am propus sa astept pana ce imi dispar complet diatomele si mai apoi sa refac putin hardscape-ul . Sa scot din piatra , deoarece am foarte multa sa mai dau din Ricordea , deoarece imi sufoca toti coralii .
Salut !
Am si eu o problema cu skimmer-ul . Am un Bubble - Magus Curve 7 si cred ca mi s-a ars pompa ( SP2000 ) . De dimineata mergea perfect , insa seara cand am vrut sa hranesc pestii am observat ca nu mai mergea asa ca am demontat rotorul am spalat cam tot ce se putea spala , insa tot nu merge . Nu scoate nici un sunet .
Aveti idee daca exista undeva in Romania de vanzare o astfel de pompa ?
Credeti ca ar avea ceva daca timp de 2 sapt nu as avea skimmer ( cam atata dureaza transportul din China )
Multumesc !
Nu am reusit sa gasesc nicaieri in RO doar pompa. Dupa ce mi-am pierdut cateva ore bune cautand am gasit pe un site nemtesc la pretul de 75 euro + 16 euro transportul.
Va las un link in caz ca mai pateste cineva ca mine sa ii fie de ajutor .... LINK POMPA
De asemenea , daca i se rupe cuiva rotorul sau axul ceramic ii pot furniza cele doua piese de la pompa arsa .
This message was edited 1 time. Last update was at 01/02/2018 16:41:11
Azi pot declara sfarsit razboiul cu diatomele Nu pot spune cu exactitate ce anume le-a facut sa dispara ptc am facut mai multe schimbari .
Am inlocuit sistemul de osmoza cu unul nou , cel vechi ajunsese pe la 9 - 10 TDS , am facut refugiu cu chaeto pe care il luminez invers fata de display ( se suprapun 1 ora dimineata si 1 ora seara ) . Ca si lumina pt refugiu am mers pe un bec cu leduri 200 la numar rosu cu albastru cumparat de pe aliexpres.
Am scos si ciorapii din doua motive : 1. se colmatau la 1-2 zile necesitau spalare 2. gaseam o gramada de copepozi in ele pe care ii spalam
Coralii cresc destul de ok , singura problema o am cu un Torch pe care l-am cumparat acum aprox 2 luni si caruia nu ii merge grozav.
Mai am o mica problema cu cei doi cardinali unul dintre ei este cam batut de consoarta. Nu am bagat de seama vreo doua saptamani sperand ca isi vor reveni , insa am observat ca i-a facut ferfelita aripioarele si statea destul de inert intr-un colt al acvariului asa ca l-am bagat in sump la refugiu sa se vindece . Nu stiu exact daca este bine sau nu cum am procedat asa ca astept si parerile voastre. Tin sa precizez ca eu i-am cumparat ca fiind mascul + femela cu depunere la activ ...
This message was edited 1 time. Last update was at 07/04/2018 09:35:11
Intentionez sa schimb acele paie cu un holder pe care l-am si comandat din china , insa mai dureaza pana vine
Microswitcher care porneste / opreste lumina in momentul in care se deschide / inchide usa . A costat 2-3 lei si a fost o lucrare de 2 minute care este foarte utila dupa parerea mea .
P.S: Daca are cineva nevoie de piese pt sistem Aquili de osmoza va pot ajuta , il dezmembrez pe cel vechi Ma refer la diverse fitinguri , garnituri , etc
This message was edited 4 times. Last update was at 07/04/2018 10:17:31
Foarte frumos, coralul cel mare din stanga (sarcophyton ?) e prea mare insa pt scape.
Intrebarea mea e insa alta - cum merge chillerul acela in stand? Parerea mea e ca in orice fel ar fi proiectat un stand, sa pui un chiller cum e Hailea, cu evacuarea prin spate (presupun ca standul e langa perete) e foarte ineficient si scurteaza mult viata echipamentului. Daca nu ma insel , Hailea are si instructiuni de montaj cu distantele minime in fata si in spatele lui pentru o functionare normala. E aproape ca si cum ai pune un aer conditionat split cu ambele unitati in camera.
Si cum il suporti in casa pe timpul verii, dpdv zgomot si caldura ?
bluemonk wrote:Foarte frumos, coralul cel mare din stanga (sarcophyton ?) e prea mare insa pt scape.
Intrebarea mea e insa alta - cum merge chillerul acela in stand? Parerea mea e ca in orice fel ar fi proiectat un stand, sa pui un chiller cum e Hailea, cu evacuarea prin spate (presupun ca standul e langa perete) e foarte ineficient si scurteaza mult viata echipamentului. Daca nu ma insel , Hailea are si instructiuni de montaj cu distantele minime in fata si in spatele lui pentru o functionare normala. E aproape ca si cum ai pune un aer conditionat split cu ambele unitati in camera.
Si cum il suporti in casa pe timpul verii, dpdv zgomot si caldura ?
Da , am niste corali cam maricei. Pe care vreau sa ii mai instrainez.
Referitor la chiller , distanta intre chiller ( stand ) si perete este de 10 cm. Initial mi se parea cam mare ,dar in timp a devenit foarte util acel spatiu.
Pe langa distanta de 10 cm am si niste ventilatoare cu putere reglabila care au rolul de a trage aerul cald dat de chiller . La cumpararea acvariului am primit si doua seturi de ventilatoare GroTech cu putere reglabila. Avand acele ventilatoare in dulap mi-a trasnit aceasta inventie . Pe putere medie sunt dead silent in comparatie cu restul zgomotelor de pe la acvariu ( chiller , ventilatoarele de la lampa , etc ).
Singurul mare dezavantaj este ca momentan nu exista nici o sincronizare automata intre chiller si ventilatoarele instalate de mine , dar voi vedea pe viitor ce si cum .
Zgomotul facut de chiller este unul mediu , puterea consumata masurata cu o priza speciala este undeva intre 200 - 250 W , caldura degajata este ca si cum ai tine in casa unitatea extorioara de la aerul conditionat Nu pot sa iti spun nimic mai concret de atat datorita faptului ca l-am luat in iarna ,iar impresiile de mai sus sunt formate in scurtele perioade in care mai pornea el .
Pe viitor intentionez sa insalez un AC care sa bata deasupra acvariului .
This message was edited 2 times. Last update was at 09/04/2018 14:29:51
Dupa umila mea parere, chillerul este un moft care mananca kilowatii si iti creeaza disconfort termin/sonor.
Daca tot consumi curentul, cred ca e mult mai ok un aparat de aer conditionat (musai inverter). Consuma mai putin curent si ofera confort pentru toata lumea.
Eu de exemplu nu cocosez vara aparatul, il tin pe 24 de grade si totul e absolut ok. Nu e musai sa-ti bata pe acvariu, e suficient sa pastrezi camera la o temperatura mai scazuta.
Hailea, cel putin la modelul cel mai mic, 130, cere 40 cm in spate si 20 in fata pentru instalare.
Poti face un experiment - scoate chillerul din stand , aseaza-l cat mai aerisit si vezi in cat timp iti reduce temperatura cu 1C la o anumita cantitate de apa. Apoi pune chillerul in stand , in conditiile in care merge de obicei si masoara acelasi lucru. Daca iti iese cam acelasi timp esti OK.
Sunt de acord cu Dan Pavelescu doar atunci conditiile exterioare permit - eu n-am putut avea acvarii plantate vara pana n-am investit intr-un chiller. Plantatul e in living , chillerul in bucatarie. Aer conditionat nu am in living, e pe hol si raceste indirect. Lampa HQI ridica temperatura la 200l in 6 ore cu aproape 2 grade.
Marinul se afla in camera de joaca/lucru a copiilor unde nu se doarme de obicei iar chillerul este in baia de serviciu. Marinul n-ar putea rezista fara chiller, l-am uitat o seara de iarna oprit, caloriferul oprit in camera si dimineata aveam 27.5C , cu 2 grade mai mult decat temperatura la care il tin.
Mentinerea temperaturii optime e problema cea mai mare la acvarii, cu cat mai mari, cu atat problemele mai mari. Daca am trai ca americanii, am avea fiecare un fish room unde nu trebuie sa tinem cont decat de acvarii, nu si neveste, copii, vecini, etc.
Eu cred ca intotdeauna vor exista pareri PRO si CONTRA . Insa in acelasi timp cred ca AC nu exclude chiller-ul si nici viceversa.
Atunci cand esti acasa aerul condtionat este cel mai bun ptc iti ofera confort si tie si pestilor , insa in 70 % din timp eu cel putin sunt plecat de acasa si nu as avea cum sa controlez temperatura din acvariu cu AC .
bluemonk wrote:
Singurul mare dezavantaj este ca momentan nu exista nici o sincronizare automata intre chiller si ventilatoarele instalate de mine , dar voi vedea pe viitor ce si cum .