[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Filtrarea biologica  XML
Forum Index » Apa
Author Message
lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 13/09/2012 11:15:53
Messages: 1591
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Discutia aia am deschis-o eu pe vremuri cand ma manca in cur sa-mi fac denitrificator.
Nu stiam pe vremea aia cat de aproape de mine e un denitrificator functional.
Ma refer la cel al lui Calin Gherman.
Prin urmare am renuntat la idee si mi-am facut schimb la picatura.
payti
Member
[Avatar]

Joined: 30/08/2017 20:03:43
Messages: 276
Location: Timisoara
IP:
Offline

Eu sunt nou aici, nu stiu despre ce e vorba. Poti sa spui despre ce este vorba si cum functioneaza?

Mai jos pun inca un articol, pt cei ce se plictisesc


Epurarea avansata a apelor uzate se defineste prin ansamblul operatiilor suplimentare, ce urmeaza epurarii conventionale secundare, având drept scop eliminarea substantelor în suspensie si dizolvate ramase în apa dupa parcurgerea etapelor clasice. În efluentul deversat din treapta biologica secundara se mai gasesc:
a) suspensii solide;
b) substante organice rezistente la metabolismul microbian - nebiodegradabile;
c) compusi toxici sau cancerigeni;
d) ionii unor substante anorganice cum ar fi cei de calciu, potasiu, nitrati, fosfati, sulfati, cloruri etc.;
e) un numar nedefinit de compusi organici sintetici.
Epurarea avansata cuprinde procesele si tehnologiile destinate sa asigure grade ridicate de epurare imposibil de realizat prin metode clasice si/sau destinate îndepartarii unor poluanti în treptele fizica si biologica.
Dupa 1970 au aparut preocupari pentru eliminarea în special a compusilor pe baza de azot si fosfor. Treapta biologica reuseste sa elimine maximum 25…40% din azotul total. Aceste elemente si compusii lor au efecte dezastruoase asupra mediului prin accelerarea procesului de eutrofizare a bazinelor de apa. Ele sunt elemente nutritive care favorizeaza dezvoltarea algelor, dar sunt esentiale pentru formarea si dezvoltarea namolului activ în epurarea biologica. Pe de alta parte, amoniul are efecte dezastruoase asupra concentratiei de oxigen dizolvat din apele receptoare si este toxic pentru pesti.
Astazi epurarea avansata a apelor uzate este obligatorie, fiind impusa de necesitatea mentinerii echilibrului ecologic. Impactul statiilor de epurare asupra mediului trebuie analizat atât din punctul de vedere al urmarilor ce apar la deversarea produsilor de carbon cât si la modificarile ce pot interveni în emisar ca urmare a compusilor pe baza de azot si fosfor. Totodata, trebuie analizat si efectul altor compusi, de exemplu cei toxici, care sunt deversati accidental sau dirijat în apele naturale.
Epurarea avansata a apelor uzate se introduce în tehnologia de tratare atunci când este necesar a se obtine o apa de calitate superioara, imposibil de realizat prin procedeele secundare biologice, pentru protectia mediului înconjurator, evitarea eutrofizarii pe cursul natural în aval de punctul de descarcare, în scopul reutilizarii apei epurate sau atunci când emisarul este utilizat ca sursa de alimentare a unor localitati. Pentru alegerea procedeelor si a tehnologiei în ansamblu trebuie avute în vedere: a) capacitatea de autoepurare a cursului natural în care se face descarcarea efluentilor; b) costurile de tratare a apelor în scopul potabilizarii pentru cazul captarilor amplasate în aval de punctul de descarcare a efluentilor; c) costurile constructiilor si instalatiilor aferente tehnologiei propuse; d) costurile de exploatare si control a calitatii efluentilor deversati; e) necesarul de energie pentru functionarea instalatiilor si echipamentelor aferente tehnologiei propuse.
În apele uzate menajere una dintre problemele majore este faptul ca rapoartele N:C si P:C pentru majoritatea compusilor organici din apa uzata sunt mult mai mari decât cele necesare bacteriilor heterotrofe, astfel încât compusii de N si P anorganici si organici se regasesc în efluent. De aceea, procesele pentru îndepartarea N si P se aplica în principal apelor uzate menajere.
În apele uzate industriale aceste rapoarte sunt mici, de multe ori fiind necesara adaugarea suplimentara de azot si fosfor.
Îndepartarea biologica a azotului din apele uzate
Apele uzate menajere contin azot sub forma organica, aproximativ 60%, si anorganica – amoniu, aproximativ 40%. Îndepartarea biologica a azotului din apele uzate se realizeaza secvential prin nitrificare si denitrificare.
Nitrificarea consta în oxidarea amoniului în nitrit si apoi oxidarea nitritului în nitrat, de catre microorganisme autotrofe. Procesul poate avea loc în bazine cu suspensii sau cu biofilm. Cea mai utilizata metoda consta în realizarea nitrificarii în acelasi bazin în care se realizeaza si îndepartarea compusilor de carbon (sistem cu un singur namol), procedeul fiind similar procesului cu namol activ, fiind necesar un bazin de aerare, un decantor si un sistem de recirculare. Doar daca exista pericolul unor substante toxice sau inhibitoare în apa uzata, pentru a proteja bacteriile nitrificatoare care sunt mai sensibile, se opteaza pentru trepte separate: una pentru îndepartarea compusilor de azot si alta pentru nitrificare (sistem cu 2 namoluri). Astfel, substantele toxice sunt îndepartate în prima treapta, odata cu compusii de carbon. Bacteriile nitrificatoare au viteza de crestere lenta si de aceea sistemele pentru nitrificare au un timp de retentie mai mare, atât hidraulic cât si al suspensiei, decât cele pentru îndepartarea compusilor de carbon.
Principalii parametri care influenteaza nitrificarea sunt concentratia de oxigen dizolvat si pH-ul. Bacteriile nitrificatoare sunt strict aerobe. Viteza de nitrificare creste odata cu concentratia oxigenului dizolvat pâna la 3-4 mg O2/l, concentratia optima fiind de 2-3 mg O2/l. Valoarea pH-ului influenteaza cresterea bacteriilor nitrificatoare. Astfel, el trebuie mentinut la valori de 7,2 – 8, o scadere sub 5,5 sau o crestere peste 9 ducând la scaderea dramatica a nitrificarii. Viteza de nitrificare depinde si de temperatura, valorile scazute ale acesteia afectând negativ nitrificarea, intervalul optim fiind de 28-32 0C.
Timpul de retentie a namolului trebuie sa fie mai mare de 4-6 zile, ceea ce asigura prezenta bacteriilor nitrificatoare adecvate si sanatoase.
Ca inhibitori se amintesc prezenta substantelor toxice, metalelor si amoniului neionizat.
În sistemele de nitrificare cu film biologic, cea mai mare parte a compusilor de carbon trebuie îndepartata înainte ca bacteriile nitrificatoare sa se stabileasca la nivelul biofilmului, altfel microorganismele responsabile de îndepartarea compusilor organici, având viteza mai mare de crestere fata de bacteriile nitrificatoare, vor domina biofilmul format.
Denitrificarea biologica consta în reducerea nitratului pâna la azot gaz în conditii anoxice, adica lipsite de oxigen molecular, dar în care exista nitriti si nitrati. Majoritatea microorganismelor denitrificatoare sunt heterotrofe facultativ aerobe si preiau oxigenul din nitrati si nitriti. Pe lânga acestea, exista si bacterii autotrofe, care utilizeaza H2 sau sulfatii ca acceptori de electron.
Principalii parametri care influenteaza denitrificarea sunt: prezenta substratului organic, concentratia de oxigen dizolvat, pH-ul si temperatura.
Prezenta substratului organic este foarte importanta, un raport CCO: NO2 (NO3) de 3:1 fiind optim pentru denitrificare completa.
O concentratie de oxigen dizolvat mai mare de 0,2 mg O2/l inhiba denitrificarea.
Denitrificarea determina cresterea alcalinitatii, viteze mari de denitrificare fiind obtinute în intervalul 7-7,5.
Atât viteza de crestere a microorganismelor, cât si viteza de îndepartare a nitratilor sunt afectate de temperatura. Viteza de denitrificare creste odata cu cresterea temperaturii pâna la 350C, iar sub 50C este foarte scazuta.
Sistemul combinat nitrificare/denitrificare în treapta unica cu namol activ, elimina necesitatea sursei de carbon externe (reduce costurile) prezentând urmatoarele avantaje: a) reduce necesarul de oxigen pentru îndepartarea materiei organice si realizarea nitrificarii; b) elimina necesarul de carbon organic suplimentar impus de procesul de denitrificare; c) elimina decantoarele intermediare pentru recircularea namolului. Un astfel de sistem combinat conduce la eficienta de îndepartare a azotului total de 60…80% si poate ajunge pâna la 85…95%.
Se disting doua procedee de baza:
a) sistem cu namol separat – sistemul cu doua sau trei namoluri;
b) sistem cu un singur tip de namol.
In primul caz, sistemul foloseste doua namoluri, adica doua tipuri de comunitati biologice separate, dezvoltate în doua instalatii biologice independente conectate în serie. Ambele instalatii contin decantoarele de separare a namolului cu recircularea acestuia în cadrul treptei respective. Prima instalatie are drept scop eliminarea compusilor organici pe baza de carbon si nitrificarea produsilor pe baza de azot în bazin aerob. A doua treapta este destinata denitrificarii în mediu anoxic.
Exista si un sistem cu trei namoluri pentru eliminarea treptata a produsilor pe baza de carbon, nitrificare si apoi denitrificare; fiecare dintre aceste faze se desfasoara într-o instalatie biologica independenta cu un singur tip de namol. Dezavantajul acestui sistem consta în faptul ca la treapta de denitrificare este necesara o sursa externa de carbon, ceea ce impune introducerea de metanol, etanol etc. sau o parte din apa uzata intra direct, prin ocolire, în reactorul anoxic de denitrificare.
Instalatia cu un singur tip de namol foloseste fie un reactor care functioneaza secvential, fie un singur bazin mai lung în care o parte este aerata iar cealalta este în regim anoxic. De asemenea, se pot realiza bazine independente în regim aerob sau anoxic cu circulatia apei si a namolului activ pâna la decantorul secundar care este unic (nu se introduce sedimentare intermediara).
Procesele cu un singur namol pot fi de 3 tipuri în functie de pozitia zonei anoxice fata de cea aeroba: procesul cu predenitrificare (fig.1 a), procesul cu postdenitrificare (fig.1 b) si procesul cu nitrificare-denitrificare simultana (fig.1 c).
Namolul biologic se adapteaza conditiilor aerobe si anoxice rezolvând eliminarea compusilor pe baza de carbon si de azot.
În procesul cu predenitrificare, în prima treapta, apa uzata intra într-un bazin anaerob unde apare procesul de denitrificare prin utilizarea carbonului organic existent în apa uzata. Din al doilea bazin de nitrificare si îndepartare a compusilor organici se recircula apa, încarcata cu nitrati, din zona aeroba în cea anoxica unde acestia vin în contact cu substratul organic din apa uzata. Schema este eficienta în eliminarea azotului si prezinta avantajul de a folosi rational sursele de carbon interne existente si de a reduce costurile de investitie prin eliminarea unui decantor intermediar.
Procesul cu postdenitrificare poate functiona cu sau fara sursa externa de carbon.
Noi procese de îndepartare a azotului din apele uzate
Namolul preponderent biologic rezultat din epurarea apelor uzate trebuie stabilizat înainte de a fi deshidratat si depozitat. De obicei stabilizarea se fac în mediu anaerob, astfel ca azotul din namol este eliberat sub forma de amoniu care se regaseste în apa evacuata din metantanc. Aceasta apa este recirculata în bazinele cu namol activ, ceea ce duce la încarcarea suplimentara a acestora cu azot. Concentratiile de amoniu în apa de evacuare din fermentatoare este ridicata, de ordinul 500-1500 mg/l, iar temperatura de 25-35 0C. Datorita acestei concentratii mari de amoniu s-a constatat ca este mai convenabil sa se trateze separat aceste ape. Cercetarile realizate dupa anii 1990 au condus la noi procese de îndepartare a azotului din apele puternic încarcate cu amoniu: Sharon, Anammox, Sharon-Anammox, Canon, Oland, Snap, Babe, InNitri.
Concluzii
Metoda conventionala de epurare bilogica reuseste sa îndeparteze doar o parte din nutrientii din apa uzata. Datorita restrictiilor impuse pentru deversarea acestora, s-au dezvoltat tehnologiile de îndepartare ale azotului si fosforului, dintre acestea tehnologiile biologice fiind preferate din ce în ce mai mult în special datorita faptului ca pot fi combinate cu procesul biologic de îndepartare a compusilor de carbon. Cercetarile din biotehnologie au avut o influenta deosebita si în dezvoltarea proceselor de îndepartare a nutrientilor. Exista o serie de configuratii posibile, unele dintre acestea doar pentru îndepartarea azotului, altele pentru îndepartarea combinata a azotului si fosforului. Alegerea configuratiei depinde de calitatea influentului, calitatea dorita a efluentului, experienta operatorului si procesele de epurare existente daca se doreste retehnologizarea statiei de epurare. Retehnologizarea unei statii de epurare pentru îndepartarea nutrientilor trebuie sa tina seama de configuratia si dimensiunea bazinelor de aerare, capacitatea decantoarelor, tipul sistemului de aerare, tehnologia de tratare a namolurilor si experienta operatorului. Realizarea unei noi statii de epurare este mult mai flexibila si ofera mai multe optiuni în ceea ce priveste îndepartarea nutrientilor.
Bibliografie
1. van Dongen, L.G.J.M., Jetten, M.S.M., van Loosdrecht, M.C.M.. The Combined Sharon-Anammox Process. A sustainable method for N-removal from sludge water, Stowa, 2001
2. van Haandel A., van der Lubbe J. Handbook Biological Waste Water Treatment, Quist Publishing, 2007
3. Henze, M., van Loosdrecht, M., Ekama, G., Brdjanovic, D. Biological Wastewater Treatment: Principles, Modeling and Design, IWA Publishing, 2008.
4. Metcalf&Eddy. Wastewater engineering. Treatment and reuse, fourth edition, McGraw Hill, 2003.
5. Robescu, D., Robescu, Diana, Lanyi, S., Constantinescu, I. – Tehnologii, instalatii si echipamente pentru epurarea apei, Editura Tehnica, Bucuresti, 2000.
6. Seviour, R., Nielsen, P.H. Microbial Ecology of Activated Sludge, IWA Publishing, 2010
7. Wiesmann, U., Choi, I.S, Dombrowski, E.A.. Fundamentals of Biological Wastewater Treatment, Wiley-VCH&Co.KgaA, 2007
8. ***. Design of Municipal Wastewater Treatment Plants, 4th ed., WEF manual of Practice 8, ASCE Manual and Report on Engineering Practice No.76, 1998.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu am vazut 2 feluri de "denitrificatoare" care functioneaza bine... or fi si altele, nu stiu.

a) Incinta inchisa ermetic, plina cu material de filtrare biologica si alimentata cu o pompa booster de debit mic... pana-n 100 litri/ora.

- Asa ceva gasiti la Calin Gherman, pe topicul lui cu pestii de Tanganika: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/9810.page

b) Reactor cu recirculare (a la Shubi)... incinte inchise, in care apa este recirculata de o pompa puternica... are un IN si un OUT - lasi apa sa iasa afara la un debit controlat de robinet.

- amanunte incepand de aici, de la postul #1249: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/1240/27689.page

image

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
payti
Member
[Avatar]

Joined: 30/08/2017 20:03:43
Messages: 276
Location: Timisoara
IP:
Offline

Ok, merci, o sa ma uit cand am vreme.
O intrebare: la incintele etanse, pe unde se evapora azotul??? (scopul denitrificarii). Ar trebui facuta ceva aerisire.

This message was edited 1 time. Last update was at 08/09/2017 10:22:54

koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Se elimina pe acelasi furtun pe care se evacueaza apa.
Nu exista aerisire suplimentara (ar trebui sa fie dotata cu supapa).

This message was edited 1 time. Last update was at 11/09/2017 18:30:03


Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
payti
Member
[Avatar]

Joined: 30/08/2017 20:03:43
Messages: 276
Location: Timisoara
IP:
Offline

koala wrote:
payti wrote:... Se gaseste oare ceva pompa de debit mai mic, la care sa pot adauga eu corpuri cu medii? ...

Aici gasesti amanunte: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/140/9810.page#p371447
aici e un citat de pe topicul meu, as vrea sa continui aici subiectul de filtrari ... Nu mai pot vedea pozele din link
Citind ma imult pe forumuri am vazut si eu ce e sumpul ... aduce a statie de epurare (excluzand materialele filtrante intercalate prin camere). Cam asta am vrut eu sa spun de la inceput, deci se practica si in acvaristica. Am gasit frecvent ca sumpurile sunt mai bune chiar si decat filtrele externe!
Nu prea am inteles cum se face deversarea apei prin cadere din acvariul principal, fara sa gauresti acvariul. Chiar as fi curios sa fac unul daca as rezolva aceasta problema; mai trebuie sa gasesc o pompa cu debit mic, pentru retur. Nu vreau sa recircul de nu stiu cate ori pe ora toata apa din bazin, pot sa recircul chiar volumul bazinului (al meu e ~ 50 l.) in 8 ore, deci mai rar dar bine!!! Deci si o pompa cu debit de pana la 10 l/ora imi este suficient. Are cineva ceva idei?
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

payti wrote:... Nu prea am inteles cum se face deversarea apei prin cadere din acvariul principal, fara sa gauresti acvariul. Chiar as fi curios sa fac unul ... Are cineva ceva idei?

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24421.page

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
payti
Member
[Avatar]

Joined: 30/08/2017 20:03:43
Messages: 276
Location: Timisoara
IP:
Offline

Interesat! Pfff, dar cam greu de realizat ... plus ca mai am si capacul ...
Cu aceasta idee a fost constuit Canalul Italian, la Partos, in jud. Timis, pe sub raul Barzava
lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 13/09/2012 11:15:53
Messages: 1591
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

payti wrote:al meu e ~ 50 l.


Sump-ul se preteaza la acvarii mari. Un acvariu de 50l se poate tine fara probleme cu un filtru extern.
payti
Member
[Avatar]

Joined: 30/08/2017 20:03:43
Messages: 276
Location: Timisoara
IP:
Offline

Da, nu asta e problema, cred ca se poate tine si cu un filtru intern, ce are doar filtrare "fizica". Dar daca mi se recomanda un filtru gen JLB Crystal Profi cu volum de peste 6 l. cu o pompa de 700 l/h ce trebuie sa treaca prin nu stiu cate medii, mai bine as prefera un sump. Plus ca am eu o problema cu statiile de epurare, deoarece vreau sa imit sistemul, iarasi prefer un sump, dar fara medii in el!
Daca stau mai bine sa ma gandesc, deoarece eu acum in acvariu nu am prea mult azot, deoarece mi l consuma plantele, nu ma gandesc sa il elimin, pe moment.
Incerc totusi sa stabilesc un echilibru in interiorul bazinului (gen circuitul apei in natura), astfel ca nitrificarea si denitrificarea sa se faca acolo, in burete, pe suprafete, in masa apei si cel mai mult in substrat. Ma gandesc la unele balstiere, care nu au sursa de apa gen rauri (doar ceva izvoare) ceea ce ar fi l afel cu inlocuirea saptamanala a unei parti din apa, incare pestii treiesc linistiti in simbioza cu plantele si alte organisme, fara sa fie intoxicate de azot. Cand o sa aajung acasa o sa pun ceva poze cu balastiera de la Ghioroc, jud. Arad, acolo este plin de plante subacvatice
payti
Member
[Avatar]

Joined: 30/08/2017 20:03:43
Messages: 276
Location: Timisoara
IP:
Offline

A folosit cineva bureti pe fundul acvariului? Ma gandesc sa fac intr o zona (cea mai linistita, unde se strang mizeriile) pe fundul acvariului, un burete cam de 1 cm grosime, pe care sa il acopar cu sort de 1-2 mm cam un cm. si peste el alt sort de 2-4 mm tot un cm (sau burete de 2 cm si direct sort de 2-4 un cm. grosime). Astfel creste supreafata de suport pentru bacterii. Oricum eu am folosit in acvariu aceste sorturi diferite, sa sa fie mai usor penetrabil.

This message was edited 2 times. Last update was at 12/09/2017 11:41:47

scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

poti folosi filtru de substrat model Resun. Are 1cm inaltime si e facut din bucati de plastic care rezista la presiune. Mai naspa e cu plantele care isi baga radacinile in el. Buretele nu e recomandat ca se taseaza

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
payti
Member
[Avatar]

Joined: 30/08/2017 20:03:43
Messages: 276
Location: Timisoara
IP:
Offline

Aha, se poate folosi gratarul acela sau orice alt gratar cu piciorute, in care sa pun buretele. Eu nu vreau sa pun in tot acvariul, doar intr o zona ~ 10x10 cm. fara alte pompe ... datorita reactiilor ce au loc in burete nu are cum sa se infunde (se produc gaze ce vor urca, cu care se face afanarea lui). Chiar nu vreau oxigenarea zonei!

This message was edited 2 times. Last update was at 12/09/2017 12:21:48

calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Uite aici frate o poza ca sa intelegi ideea filtrarii complete in acvaristica.
Nu baga in seama algele de pe sticla...sunt eu mai traditionalist (in traducere libera, lenes) si nu bag mana in bazin decat o data pe an, primavara.
Nu baga in seama nici oala aia albastra de sub filtrul Tetra...e preventiv, prietenii stiu de ce , chit ca nu am avut probleme cu el.
Nu baga in seama nici lampa UV...cred ca becul nu mai functioneaza de ani de zile dar mi-e "traditionala" mare s-o scot din circuit.
Asadar, cele 3 filtre de sub acvariu realizeaza primele 2 stadii ale ciclului N, amonificarea si nitrificarea, procese oxidative care necesita O2 si ca atare, filtrele au debite mari care asigura O2-ul necesar acestor doua procese.
Filtru inox din fata bazinului e etans, pompa booster de 80 l/ora, asigura ultima etapa a ciclului, denitrificarea. La ultima testare a NO3 din bazin (acum circa 1 an) aveam valoarea undeva sub 2.5 ppm, adica extrem de optim. Desigur, la asta participa si schimbul de apa la picatura, nu doar filtrul anaerob. Nu mai dezvolt acum care sunt bacteriile ce intervin in cele 3 faze; s-a tot scris despre asta pe forum. Am vrut doar sa-ti arat sistemul meu.
In rest, epurare / filtrare, cand vine vorba de acvaristica, cred ca e vorba mai mult de semantica decat de procesul acela de epurare specific apelor uzate.

Iui...am verificat postul dupa postare si mi-am dat seama ca n-o sa ma crezi cat de bine o duc pestii. Daca vrei sa-i vezi, uite-i aici:



Multumesc anticipat lui Ricardo ptr editarea linkului ca sa se vada pestii direct aici.
by koala: Muhahaha, este rezolvat deja!
[Thumb - 20170912_160427.jpg]

This message was edited 2 times. Last update was at 12/09/2017 15:20:29


http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
payti
Member
[Avatar]

Joined: 30/08/2017 20:03:43
Messages: 276
Location: Timisoara
IP:
Offline

Un model pentru mutarea apei in / din sump:
https://www.youtube.com/watch?v=3VxMgfRcgp8
https://www.youtube.com/watch?v=VpLuCWB7siA
Trebuie doar o roata cu cani, un motoras si un jgheab de colectare intr un furtun

This message was edited 1 time. Last update was at 19/09/2017 14:15:21

ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2929
Location: Targu Mures
IP:
Offline

Dar o pompa de recirculare ce hiba are si/sau un overflow
[Email]
payti
Member
[Avatar]

Joined: 30/08/2017 20:03:43
Messages: 276
Location: Timisoara
IP:
Offline

era o idee doar ... arata fain o moara dinaia ...


am gasit un articol: http://www.aquascaping.ro/articole/314-sera-siporax
unde vad pentru prima data in acvaristica ideile ce le am formulat si au ulterior, mai precis folosirea a nu stiu cate medii pt. nitrificare si adaugarea de substante nutritive pt plante (printre care si azot).
Deoarece inca nu sunt inca hotarat ce medii de filtrare sa imi iau, tot citind despre ele si uitandu ma acvariu (la colonia de bacterii de pe buturuga), stau sa ma gandesc daca un sertar dinala din filtru, care are un volum clar (de un litru sa zicem) cu ce este mai bine sa il umplu, ca sa am un volum mai mare de bacterii.
daca il umplu cu substrat pro, de ex. sau cu alt material ce ara cam jumatate de kg./1 l. Deci in loc sa pun un burete, care ocupa cat mai putin loc si lasa loc cat mai mult bacteriilor, eu cam ocup o parte buna din volum cu materialul, astfel luand locul bacteriilor. Eu consider ca un burete este un mai bun suport pentru bacterii, acestea dezvoltand colonii mari. Canalele adanci din mediile acestea, gen poatra ponce si sticla sinterizata spun ca sutn bune doar pentru denitrificare, deoarece acolo nu prea ajunge apa din curentul principal, la debitul mare, totodata acestea reduc mult debitul datorita rezistentei depuse, astfel tot la denitrificare ajuta. La acvariile plantate, eu cred ca un sertar maxim de substrat de sticla sau piatra ar fi destul.

This message was edited 1 time. Last update was at 27/09/2017 23:26:29

payti
Member
[Avatar]

Joined: 30/08/2017 20:03:43
Messages: 276
Location: Timisoara
IP:
Offline

folosind asa mult material filtrant greu de penetrat de apa, e normal ca sa nu mai faca fata filtrele si sa ne trebuiasca pompe tot mai puternice...
dar inclin sa cred ca se cam neglijaja filtrarea mecanica si se merge prea mult pe denitrificare: adica toate materialele organice din apa este tendinta sa se elimine prea repede si sa se lucreze apoi doar pe compusii ajotului. Eu cred ca nu trebuie eliminate asa brusc resturile organice, ci retinute treptat in mai multe straturi de bureti, dar nu intr un prefiltru cu suprafata mica ci chiar in filtru, pe o suprafata cat mai mare, acolo este important sa se dezvolte cat mai multe bacterii care sa descompuna materialul organic, astfel oferim si plantelor ce le trebuie, ne apropiem de simbioza naturala.
Nu cred ca am gasit pe undeva din tot ce am citit, sa lase filtru JBL crystal cum e el conceput si nu inteleg de ce!
payti
Member
[Avatar]

Joined: 30/08/2017 20:03:43
Messages: 276
Location: Timisoara
IP:
Offline

Daca se tot despica firul in 16, stiti care este cel mai bun mediu pentru filtrarea biologica????? Nu este nici matrix, nici substrat pro nici altele de pe aici .....

Este NAMOLUL ACTIV!

Capacitatea lui de filtrare este data strict de suprafata fiecarei bacterie inmultita cu numarul lor. Pe langa asta mai are un avantaj, ca bacteriile se misca libere! Au acces nestingherit la hrana, se inmultesc nestingherite, unele mai mor, acestea se ridica la suprafata si le ia apa, nu stau sa infunde porii diverselor medii ...
lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 13/09/2012 11:15:53
Messages: 1591
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Buretele este un mediu biologic bun dar are marele dezavantaj ca se colmateaza repede.
La spalare pierzi mare parte din coloniile de bacterii.
Nu stiu de ce zici ca se neglijeaza filtrarea mecanica. Cam toti care au sump folosesc bureti in primul compartiment.
Si cei cu canistre externe folosesc un prefiltru sau un burete pe sorb.
 
Forum Index » Apa
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com