[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Primul acvariu- sfaturi pentru un incepator  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
apollodollce
Junior member

IP:

Am decis sa iau si eu un acvariu pt copil (si pt mine). Vreau un acvariu simplu, dreptunghiular, fara filtre de aer ,pompe, incalzitoare si alte accesorii ca...nu se poate (nu intram in detaliu). Nu ma acuzati ca fac acte de cruzime, ca pestii nu se tin in boluri, ca pestii au nevoie de filtre...nu are rost. Vreau un acvariu in care sa tin cativa pestisori si am nevoie de cateva sfaturi:
1. E ok daca iau un acvariu dreptunghiular de 30 x 20 cm ?
2.Ce pesti pot sa pun in el, exceptand betta, de care am auzit ?
3. Pot sa pun mai multi pestisori in acvariu (daca da, cati si de care?). Nu as vrea doar un singur peste. As vrea vreo 3-4-5....Pot sa pun mai multe femele betta si niste carasi aurii?
4.Cat de des trebuie sa schimb apa si cum o schimb? Adica cat la suta din apa trebuie sa scot atunci cand o schimb?
5.Sunt ceva plante pe care pot sa le pun in acvariu care sa ajute la oxigenarea apei ? Exista alte chestii pe care sa le pun in apa si care sa ajute la oxigenare sau care sa pastreze apa mai...buna pentru pesti?Pot sa pun si niste pietricele ?
6.Trebuie sa fierb apa inainte sa o pun in acvariu ?
7.E vreo problema daca pestii nu au lumina pe timpul noptii?
8.Cat rezista un peste fara mancare? Adica daca plec intr-un weekend de acasa si nu ii dau mancare 2 zile...o sa moara?
9.De ce produse mai am nevoie pt bunastarea pestilor? Ceva picuri de pus in apa, nisip, etc ?
10.Alte sfaturi pentru un incepator ca mine. Tineti cont ca vreau un acvariu micut, fara filtre, fara pompe, in care sa tin cativa pesti.

MULTUMESC
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Ce vrei tu nu se poate. Ceri sfaturi, dar ne anunti in prealabil ca nu are rost.
Deci nu are rost.
N-as fi scris in topicul tau, dar m-au lovit peste ochi cuvintele "carasi aurii".
Inainte sa decizi ca suntem cu totii nebuni si ca tu stii mai bine, tine cont de un fapt: carasul auriu creste pana la 30cm.
La tine probabil va trai maxim 2-3 saptamani, spre "marea bucurie" a copilului.

Edit ca nu pot sa ma abtin: Acvariu fara filtrare si fara aerare, echivaleaza cu viata traita in hazna si cu o punga de plastic pe cap. Cat crezi ca ai rezista?

This message was edited 1 time. Last update was at 26/09/2016 19:45:23

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

In cazul in care nu te razgandesti asupra achizitionarii unui filtru, nu are rost sa continuam, nu exista picaturi miraculoase nici formule magice. Fara filtru vei reusi probabil sa tii in viata un beta, dar nu pentru mult timp.In nici un caz caras, ala il omori in cateva zile maxim. Incearca eventual alt hoby sau fii putin mai deschis.
[ICQ]
apollodollce
Junior member

IP:

Inca sunt la inceput, nu am experienta caut sfaturi. Vreau prima data cea mai simpla varianta, adica un acvariu (sau un bol) fara filtre, cu 1-2 pesti betta sau altii care pot fi tinuti in acest tip de acvariu. Asa ca inca astept sfaturi (nu ma deranjeaza nici criticile).
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Ok, acvariu fara filtru nu exista. Restul e cancan. Cea mai simpla varianata este acvariu cu filtru( atentie, bolul nu este acvariu). Daca esti dispus sa accepti asta, ar fi bine sa citesti primele articole despre ciclul azotului, ciclare, si restul pentru incepatori. O sa iti raspund scurt la intrebarile tale: \
1-da
2-pesti de talie mica, aici ramane sa te hotarasti tu, eventual ceva gupi doar masculi pentru inceput
3-cativa pesti-da, carasi nu
4-apa se schimba aproximativ o data pe saptamana, intre 30-50%
5-Poti pune plante, poti pune si substrat, dar nu e nimic magic sa transforme apa in altceva
6-nu
7-Nu le trebuie lumina noaptea
8-Mergi linistit, nu moare nici un peste de foame in cateva zile
9-de filtru
10 -citeste oarece sa putem avea o conversatie.
[ICQ]
opincarul
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

apollodollce wrote:Vreau prima data cea mai simpla varianta, adica un acvariu (sau un bol) fara filtre

Amice, asta-i cea mai grea varianta! Numai dupa ce capeti destula experienta poti incerca sa tii pesti fara filtru in acvariu (presupunand ca faci schimburi masive de apa de cateva ori pe zi).
Daca nu poti sa iei un filtru ca nu sunt bani, nu se doresc fire atarnate prin casa, va e teama ca pateste ceva copilul, etc (am copil mic si inteleg unele temeri) fa tot posibilul si ia un peste mecanic. Iti dau sfatul asta fara pic de urma de caterinca.

Mama prostilor e mereu gravida!
apollodollce
Junior member

IP:

narcis wrote:Ok, acvariu fara filtru nu exista. Restul e cancan. Cea mai simpla varianata este acvariu cu filtru( atentie, bolul nu este acvariu). Daca esti dispus sa accepti asta, ar fi bine sa citesti primele articole despre ciclul azotului, ciclare, si restul pentru incepatori. O sa iti raspund scurt la intrebarile tale: \
1-da
2-pesti de talie mica, aici ramane sa te hotarasti tu, eventual ceva gupi doar masculi pentru inceput
3-cativa pesti-da, carasi nu
4-apa se schimba aproximativ o data pe saptamana, intre 30-50%
5-Poti pune plante, poti pune si substrat, dar nu e nimic magic sa transforme apa in altceva
6-nu
7-Nu le trebuie lumina noaptea
8-Mergi linistit, nu moare nici un peste de foame in cateva zile
9-de filtru
10 -citeste oarece sa putem avea o conversatie.

Multam
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

asa cum a spus Faye... si cum a spus si Narcis...daca vrei sa faci ceva si sa nu chinui animalutul(ele) ar trebui sa ai asculti ... si ca sa poti sa te decizi... pentru ca e vorba si de gusturi , trebuie sa iti adaptezi preferintele necesitatilor obligatorii.. si eu sunt la inceput si am facut erori grave... si am fost certat pe buna dreptate... aici criticilr te ajuta...dar ca sa iti usurezi alegera in domeniul acesta.. vezi ca sunt topice pe acest sit... "acvariu 10 litri...acvariu 25 litri...cum sa iti populezi acvariul,, cum calculezi numarul de pesti in acvariu ...compatibilitatea pestilor....copatibilitatea plantelor... ce pesti sunt recomandati incepatorilor....
citeste toate acestea si iti vei face o idee a ceea ce vrei sau vei renunta.. cred ca un acvariu de 20 litri cu dotarile de baza nu este asa scump si poate gasesti aici pe sit second hand
datorita faptului ca nu sti exact ce vrei... sau ceea ce vrei este imposibil... si sfaturile... sunt imposibil sa le primesti.. spor la citit si ... sper sa iti vina o idee.. palpabila...

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
apollodollce
Junior member

IP:

Faye wrote:Ce vrei tu nu se poate. Ceri sfaturi, dar ne anunti in prealabil ca nu are rost.
Deci nu are rost.
N-as fi scris in topicul tau, dar m-au lovit peste ochi cuvintele "carasi aurii".
Inainte sa decizi ca suntem cu totii nebuni si ca tu stii mai bine, tine cont de un fapt: carasul auriu creste pana la 30cm.
La tine probabil va trai maxim 2-3 saptamani, spre "marea bucurie" a copilului.

Edit ca nu pot sa ma abtin: Acvariu fara filtrare si fara aerare, echivaleaza cu viata traita in hazna si cu o punga de plastic pe cap. Cat crezi ca ai rezista?

Ok. O sa iau si un filtru. Se poate sa ma ajutati cu raspunsuri la intrebarile mele?
Multumesc
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

scuze apollo... i-am explicat mai amanuntit putin ... ceea ce i-ai spus si tu....si eu la inceput disperam ca aveam raspunsuri evazive...evazive pentru mine... cei care imi spuneau.. stiau ce spun....

[Email]
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Incearca sa citesti aici la coltul incepatorului," articole", vei gasi acolo raspuns la intrebarile tale. Dupa ce citesti acolo o sa intelegi mai usor ce incercam noi sa te sfatuim.
[ICQ]
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

oamenii te v-or ajuta cu sfaturi... si pentru ca esti chiar la inceput...achizitioneeaza un acvariu mic.. cu dotarile de baza...filtru,pompa de aer.termometru si iluminator...dupa ce il achizitionezitreci datele despre volumul acvariului (tipul acvariului..) in petshopuri se vind acvarii cu dotarile de baza....date despre filtrare.tipul filtrului,pompa de aer (tip),iluminator(tip)...cind au datele acestea ei iti pot da informatii mai multe cu ceea ce se poate si ce nu... si daca ai mai avea nevoie de ceva....
IMPORTANT...cind ai achizitionat acvariul NU CUMPARA SI PESTI.. e nevoie de un timp in care acvariul sa functioneze gol.. fara pesti... vezi ciclul azotului sau ciclarea...

[Email]
rxget21
Member
[Avatar]

IP:

apollodollce wrote:
Ok. O sa iau si un filtru.

Asta nu este rezolvarea, este doar inceputul. Absolut orice acvariu are nevoie de un filtru pe masura lui. Toate intrebarile tale se bazeaza pe faptul ca azi raspundem si maine mergi la petshop si iei toate lucrurile, le trantesti in acvariu si gata, pestii inoata pana poimaine cand revi aici si ne intrebi de ce au murit. Asa ca mai bine citesti ce scrie aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2013.page si aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/692.page si revi cand ai intrebari despre ce ai citit.

This message was edited 1 time. Last update was at 26/09/2016 21:28:51

apollodollce
Junior member

IP:

Ok. Am mai citit, m-am mai documentat si acum am nevoie de raspunsuri: (o sa iau si filtru)
1. E ok un acvariu de 30 x20 cm pentru aprox 5 pestisori?
2.Ajunge doar filtru de aer (filtru intern) fara pompa, incalzitor, neon ?
3 Daca tin acvariul in bucatarie, la lumina, la proximativ 2,5 metri distanta de geam e ok ?
4.Filtrul trebuie sa functioneze non-stop ?
5.E vreoproblema daca acvariul nu are capac?
6.Filtru are vreun burete sau o sita care trebuie inlocuita/curatata periodic?
7.Pot sa pun si ornamente din plastic in acvariu?
8.De ce mai nevoie neaparat (inafara de filtru) pentru ca pestii (4-5) sa duca o viata buna? Ceva plante? Ceva nisip?
Multumesc
Gege
Senior member

IP:

Greu iti mai e sa iti raspunzi singur la intrebari , sau un search rapid pe google... dar...
1. Sfatul meu, te hotarasti ce pesti vrei, dupa care cauti pe net specia respectiva si vezi volumul minim de apa pe care trebuie sa il ai. Exemplu pestele neon are nevoie de minim 5L, ce volum are acvariul?
2. Vorbim de filtru intern, daca nu o sa vrei mare lucru de la acvariu, este ok un Aquawell de 30L ti-ar ajunge, are si aerare, neon ca sa vezi culoarea pestilor si incalzitor.
3. Nu trebuie sa bata lumina soarelui in acvariu, o sa il umplii de alge.
4. Da, trebuie sa functioneze non-stop.
5. Nu este nici o prblema. Sunt sanse sa iti sara pestii si evaporarea este accentuata.
6. Burete interior, cand ii scade debitul si numai baga aer, trebuie sa il cureti, dar il cureti cu apa din acvariu, atunci cand faci schimbul de apa.
7. Poti sa faci ce vrei cu acvariul, dpv estetic si natural nu.
8. Substrat coloana 3cm minim, granulatie 1mm, plante easy, cauti google si spor la treaba.

This message was edited 1 time. Last update was at 27/09/2016 12:30:51

Niciodata nu e indeajuns in acvaristica
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/48013.page
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Salutare si bun venit pe forum!

O sa-ti raspund punctual:
1) Mai curand as zice sa pui acolo 2-3 pestisori... mici... de exemplu, 3 masculi de guppy.
2) Filtrul intern are, de obicei, o mica pompita si un burete... daca temperatura camerei sta in 22-25 grade, atunci n-ai nevoie de incalzitor... daca nu bagi plante, nu ai nevoie de neon (lumina).
3) E in regula.
4) DA, filtrul trebuie sa mearga non-stop... saptamanal, il scoti de-acolo si-i speli buretele (cu apa luata din acvariu).
5) Nu e nici o problema... apa se va evapora mai repede, va intra praf mai mult. Nimic categoric.
6) DA... ti-am raspuns deja la asta.
7) Poti sa pui, dar nu ti-as recomanda... sunt urate (arata ca naiba) si iti iau din volumul de apa al acvariului.
8) Daca nu pui plante, nu ai nevoie nici de nisip... pestii pot sa traiasca si fara plante.

PS: Te rog sa-ti completezi locatia (orasul de resedinta): My Profile - Location.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
apollodollce
Junior member

IP:

koala wrote:Salutare si bun venit pe forum!

O sa-ti raspund punctual:
1) Mai curand as zice sa pui acolo 2-3 pestisori... mici... de exemplu, 3 masculi de guppy.
2) Filtrul intern are, de obicei, o mica pompita si un burete... daca temperatura camerei sta in 22-25 grade, atunci n-ai nevoie de incalzitor... daca nu bagi plante, nu ai nevoie de neon (lumina).
3) E in regula.
4) DA, filtrul trebuie sa mearga non-stop... saptamanal, il scoti de-acolo si-i speli buretele (cu apa luata din acvariu).
5) Nu e nici o problema... apa se va evapora mai repede, va intra praf mai mult. Nimic categoric.
6) DA... ti-am raspuns deja la asta.
7) Poti sa pui, dar nu ti-as recomanda... sunt urate (arata ca naiba) si iti iau din volumul de apa al acvariului.
8) Daca nu pui plante, nu ai nevoie nici de nisip... pestii pot sa traiasca si fara plante.

PS: Te rog sa-ti completezi locatia (orasul de resedinta): My Profile - Location.

Multumesc
apollodollce
Junior member

IP:

Salutare din nou. Revin din nou cu un set de intrebari. Ce sa fac, trebuie sa ma documentez inainte, nu-i asa?
Am decis sa iau un acvariu de aprox 20 de litri (36x22x26 cm) si din considerente de spatiu (nu pot sa pun mai lat de 20-22 cm) Sau poate unul de 40x20 cm.Am pus ochii pe asta: http://www.aquariumprest.ro/acvarii/boyu-acvariu-open-space-20l-36x22x28cm.html . Sau poate imi recomandati voi unul mai...ok.

1. Va rog sa imi recomandati un filtru super silentios (si nu exagerat de scump) si cu consum de energie mic. Si cat mai mic ca sa nu ocupe mult spatiu. As prefera unul intern pt ca cele externe mie mi se par inestetice.
2 La un filtru de aer se pot conecta si alte accesorii, cum ar fi o piatra de aer?
3.Ce specii de pesti pot sa pun si care sa nu se inmulteasca, sau sa nu se inmulteasca usor? As vrea cat mai multe specii, sa pun din fiecare cate unul, macar vreo 6-7. Sau sunt prea multi?
4.Daca pun mai multe specii, pot sa pun printre ei si o femela betta? Sau mascul ?
5 Daca bag si vreo 2 plante (mai mult pt aspect estetic) am nevoie si de neon, sau ajunge lumina din timpul zilei?
6 Daca imi vine acvariul pot sa pun in aceeasi zi pesti in el? Nu cred ca am rabdare sa il ciclez
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Acvariul ala arata ok. Poate iti vor recomanda colegii si alt model.
1. nu stiu exact ce model ar merge , poate un aquael.
2. nu ai nevoie de piatra de aer, e suficienta valurirea apei la suprafata.
3. As recomanda 4-5 bucati de tanichtis albonubes si cam atit
4...
5. Daca pui plante e recomandat sa ai lumina artificiala . Linga geam te va ajuta doar sa te umpli de alge.
5. In nici un caz nu pui pestii de la inceput . Daca nu ai rabdare cu ciclarea renunta la hobby ul asta.

This message was edited 1 time. Last update was at 28/09/2016 21:25:42

PimballWizard
Member
[Avatar]

IP:

nu lua "multe specii" macar pe perioada in care inveti nu de alta da cu cat mai multe specii cu atat e mai inestic si te poti trezi ca nu mai au aripioare...parerea mea

"Love the Emperor, for He is the salvation of Mankind.
Obey His words, for He will lead you into the light of the future.
Heed His wisdom, for He will protect you from evil.
Whisper His prayers with devotion, for they will save your soul.
Honour His servants, for they speak in His voice.
Tremble before His majesty, for we all walk in His immortal shadow"

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: