[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Plante dificile - pe scut sau sub...  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Eu folosesc Dennerle E15 ,cam de 1-2 luni
Este sa zic cel mai bun Fe pe care l-am folosit
Pe prospect scrie 1 pastila la 100 litri apa ca sa obtii o concetratie in apa de 0,2-0,3 Fe
Fratilor si asa este nu ai nici mai mult nici mai putin ,iar dizolvarea se face lent in timp ,adica pastila se dizolva complet in 10-14 zile
Ei spun ca la 2 saptamani se va face o noua fertilizare cu Fe
Numai ca la mine nu a stat chiar asa
La ditamai tufa de Didlipis si limnofila si ludwigii si echinodorusi
Se cam termina Fe mai repede
Dar rezultatele sau vazut
Si la mine chiar sa simtit ............adica ma refer Fe ....la plante

Ogar batrin dar.... cu miros fin
dan_p67
Member

Joined: 15/01/2003 12:03:23
Messages: 163
Location: BUCURESTI Colentina
IP:
Offline

Sandu wrote:Dupla Plant, Basic fertilizer
Bune pentru continut de Fe si pe care scrie: Stable to light and oxygen, phosphate-free and pH neutral.

E BETON privind Fe si probabil microelementele.L-am folosit si stiu ce face.Probabil si E15 dar nu am pus mana pe el.
Este clar ca solutiile "all in one" gen plantplus sunt mai instabile in timp.De aceea seriosii produc un fertilizant "long term" si unul "day by day".
INTROS wrote:black quartz doar ... sa-i spuna lui mutu

... sa stii ca mie imi vine sa-l cred...Am lasat special un fir de belem sa pluteasca prin apa si are muguri la fel ca cele infipte in sol.O sa vedem...

p'astea le-ati vazut?
image
image
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

dan_p67 wrote:Fluviatilisul e sensibil mai ales la nivelul de fier din apa.Si ii pasa mai putin de sol intrucat are radacini superficiale,se hraneste din apa 90%.
Am observat si eu lipsa de vigoare a radacinilor la Tonina fluviatilis. La inceput am dat vina pe substratu' meu obosit, da' se pare ca intr-adevar Tonina se hraneste prin frunze. O trec alaturi de Cabomba furcata pe lista plantelor dificile la care substratu' nu e foarte important .

Poze: smilie ... Poze cu plante
dan_p67
Member

Joined: 15/01/2003 12:03:23
Messages: 163
Location: BUCURESTI Colentina
IP:
Offline

Porcu'"]Am observat si eu lipsa de vigoare a radacinilor la Tonina fluviatilis. [/quote:149e0c185e wrote:
Aici cred ca putem sa mai discutam...iaca ce ziceai intr-un alt topic deschis de Ginel:

[quote="Porcu'"]Tare de tot link-u' . Mi-au atras atentia citeva chestii.

"Tonina sp. belem vit en symbiose avec des champignons Mykhorrhiza. Si ce champignon manque, l’absorbtion des phosphates par la plante est fortement réduit."



Tipu' explica de ce nu foloseste filtru in bazinu' ala despre care ne minunam jumate de forum cum de n-a luat locu I :
"Les masses filtrantes traversées par le courant sont connues pour faire précipiter en grandes quantités les éléments nutritifs EDTA et ralentir par là-même la croissance des plantes. Ce n’est pas pour rien qu’on les appelle en Allemagne „pièges à fer“ ou „EDTA-Killer“. Des retours d’expérience indiquent que les plantes en bacs filtrés consomment plus de 300 % de la dose nécessaire d’engrais végétal. Cette surconsommation ne peut s’expliquer qu’à travers le „EDTA-Killer“. " - de retinut, noi vrem sa avem filtre cit mai performante .

PH 6,5 le matin et 6,8 le soir (la concentration de CO2 est de 13 mg/l le matin et 6 mg/l le soir) - omu' a scos bijuteria aia de acvariu fara pH-controler .

N’entreprend rien contre les algues, mais fais tout pour les plantes -
[/quote:149e0c185e"]

Ce am observat eu:
Tonina fluviatilis nu face radacini IN substrat,le face puternic deasupra substratului,numeroase,fine si relativ compacte ca un ghem.Atunci ii merge bine si... se observa in increngatura asta de radacini si un fel de ...nu stiu cum sa-i zic...un fel de mucus(nu stiu daca e termenul potrivit) dar s-ar putea sa fie ce zice neamtu' .
Substratul meu poate e de vina,poate intr-un sol amano face radacini...

Porcu'"]O trec alaturi de Cabomba furcata pe lista plantelor dificile la care substratu' nu e foarte important .[/quote:149e0c185e wrote:
Eu am esuat cu aceasta planta rapid si iremediabil ...chiar m-as bucura daca am vorbi si despre ea.

Si tare ar fi bine sa spargem cumva discutiile despre fiecare planta in parte.Poate ne ajuta Guru'
[Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

dan_p67 wrote:

Porcu'"]O trec alaturi de Cabomba furcata pe lista plantelor dificile la care substratu' nu e foarte important .[/quote:48c26c05da wrote:
Eu am esuat cu aceasta planta rapid si iremediabil ...chiar m-as bucura daca am vorbi si despre ea.


Surprizaaa... la pagina 1 a acestui megatopic (de succes zic eu) am inceput chiar cu Cabomba furcata. Spargerea pe plante nu e impoosibila, dar la ce s-a adunat aici nici usoara. La momentul initierii topicului ma gandeam ca le gasim aici adunate, ca stii tu multi se misca mai greu cu functia "search" si prefera click pe un topic existent. Daca atinge valoarea informationala optima poate ajung sticky pe bucati (pe specii) sau global.

dan_p67 wrote:

... sa stii ca mie imi vine sa-l cred...


Hai mai Dane, tocmai tu sa-l crezi care stiu ce mixaj ai bagat la radacina Toninelor? Sau poate omul a descoperit quartz-ul negru din cauza black peat si atunci daca a mai scapat si un praf de E15 pe acolo incep sa il cred si eu... :-)

Frumoase Tonine si in pozele link-ate de tine, poti sa ne pui si link-ul daca mai sunt detalii pe acolo? Mersi!

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

dan_p67 wrote:Cat despre cyanobacterii ,parerea mea de hobbist este ca ai nitrati prea 0 daca nu pe minus cumva .
Au ajuns testele de NO3 si PO4. Evident ca nitratii si fosfatii erau pe minus . Am folosit fertilizant pentru plante de apartament (Substral) si-am adus nitratii la 50 mg/litru si fosfatii la 2 mg/litru :paperbag: . Am ridicat KH la 2 cu Sera Mineral Salt. Alte teste n-am facut. In 2-3 zile au disparut cyanobacteriile si plantele au inceput sa creasca exploziv. Dupa vreo saptamina nitratu' a scazut la 25 mg/litru, plantele flaminde s-au infruptat copios . Mai e putin de aranjat prin acvariu si-o sa fac poze.

Evident ca folosirea unui fertilizant pentru plante de ghiveci intr-un acvariu cu toata schema de fertilizare Dupla e o blasfemie ....... n-am gasit alta sursa de nitrat. Naiba stie ce concentratii de microlemente am acolo - toate chestiile din Substral (si are chiar foarte multe) s-au adaugat la cele din Dupla Plant si din Dupla Plant 24.
Recomand incepatorilor sa nu se joace cu astfel de fertilizanti, se poate lasa cu alge ....... daca in acvariu' meu s-a intimplat sa mearga treaba, nu-i sigur ca se va repeta cu aceleasi rezultate .

Poze: smilie ... Poze cu plante
dan_p67
Member

Joined: 15/01/2003 12:03:23
Messages: 163
Location: BUCURESTI Colentina
IP:
Offline

Cheia succesului > masuratorile, chiar daca nu sunt asa precise,macar stim de unde s-o apucam.Chestia cu schemele care se discutau pe alt topic de aici mi se pare mai ghiceala decat eroarea testelor colorimetrice.
Sincer...si eu pun fertilizant de ghiveci,se gasesc la hornbah diverse solutii dar care au indicat pe eticheta tot continutul.Mie mi se potriveste fertilizantul pt camelii. Nu stiu acum raportul npk dar o sa ma uit acasa.
@porcu' : la ce nivel ai de gand sa tii nitratii?
[Yahoo!]
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Hehe - Substral.
Imi suna foarte cunoscut. Pacat ca forumul vechi nu mai este disponibil (sau poate este dar nu stiu eu pe unde - ma rog).
Acolo spuneam cum il foloseam eu. La vremea aceea mi se parea extraordinar cum plantele mele cresc exploziv si nu am alge desi "cineva" (nu dau nume dar unii mai vechi pe aici "stie" depre cine e vorba) zicea ca nu este bun penrtu ca contine NPK. Ma rog la vremea aceea multi credeau ca N si P duc la aparitia algelor chiar in cantitati foarte mici.
Nu vreau sa incurajez folosirea unor astfel de solutii destinate plantelor terestre dar in lipsa de macro sub o alta forma chiar sunt indicate. Numai ca proportia trebuie sa fie "buna". Eu as zice ca optim ar fi un 10:1:10 sau ceva apropiat.
L-as ruga pe domnul "mare alb" sa posteze aici continutul de micro si macro.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

dan_p67 wrote:@porcu' : la ce nivel ai de gand sa tii nitratii?
Io stiu ? Pentru inceput in jur de 25 mg/litru (cu eroarea inevitabila a testului Sera - are culori diferite pentru 5, 10, 25, 50 si 100 mg/litru). In functie de ce observ in timp o sa scad sau o sa cresc concentratia.


Gabriel wrote:continutul de micro si macro
Am ales Substral pentru ca pe vremuri mi-a spus DanaRaluca despre el c-ar fi printre cei mai de calitate fertilizanti lichizi pentru plante de apartament.
Pe cutie scrie asa:

6% N - din care 3,3% sub forma de nitrat si 2,7% sub forma de amoniu. Am considerat ca amoniu asta nu-i periculos urmind a fi transformat repede in nitrat de catre filtrul biologic.

3% P2O5 - mult mai mult fata de raportul 10:1 ....... s-a vazut la test - aveam 2 mg/litru

6% K2O

0,01% B
0,002% Cu - chelat cu EDTA
0,03% Fe - chelat cu DTPA
0,01% Mn - chelat cu EDTA
0,001% Mo
0,002% Zn - chelat cu EDTA

Singura "jena" pe care o am e din cauza microelementelor , fertilizarea cu Dupla le asigura pe toate in concentratiile corecte, nu-mi place ideea suprafertilizarii cu micro, se inhiba unele pe altele la concentratii prea mari.


Care-i faza cu P2O5 sau PO4 habar n-am. Pe test scrie PO4. Nici macar nu stiu daca testu' masoara si P2O5 ....... poate apare vreun chimist p-aici ....... Batraculeeeeeee s-aude?

Poze: smilie ... Poze cu plante
siliconu`
Senior member
[Avatar]

Joined: 24/04/2002 20:58:15
Messages: 507
Location: Cluj-Napoca,Gruia
IP:
Offline

[quote="Porcu'"]
...6% N - din care 3,3% sub forma de nitrat si 2,7% sub forma de amoniu. Am considerat ca amoniu asta nu-i periculos urmind a fi transformat repede in nitrat de catre filtrul biologic...[/quote:49746f3f4f"]
Tare ma tem ca exact amoniacul ala e factorul care poate duce la alge... Mai mult decat nitratul sau fosfatul care se poate gasi peste nivelul indicat.Oricum in apa acvariului exista oricum X cantitate de amoniac.Substralul poate sa aiba rezultate bune o vreme, dar acvariul poate vira rapid spre alge.

clin uatar for iu, mai uait frend!
[Yahoo!]
bp
Junior member
[Avatar]

Joined: 30/03/2006 16:17:15
Messages: 71
Location: Bucuresti Giulesti
IP:
Offline

Siliconu wrote:Porcu' a scris:

...6% N - din care 3,3% sub forma de nitrat si 2,7% sub forma de amoniu. Am considerat ca amoniu asta nu-i periculos urmind a fi transformat repede in nitrat de catre filtrul biologic...

Tare ma tem ca exact amoniacul ala e factorul care poate duce la alge... Mai mult decat nitratul sau fosfatul care se poate gasi peste nivelul indicat.Oricum in apa acvariului exista oricum X cantitate de amoniac.Substralul poate sa aiba rezultate bune o vreme, dar acvariul poate vira rapid spre alge.


Ca sa parafrazez, tare ma tem ca unii nu stiu diferenta dintre amoniu si amoniac. In primul rind, amoniacul este gazos, si deci, nu poate fi in Substral. In al doilea rind amoniul este de fapt un ion (nu cu I) NH4+, radicalul care formeaza saruri ale amoniacului. Poate ca in Substral se afla azotat de amoniu.
Fereasca Dumnezeu sa fie amoniac in apa acvariilor mele, lucru pe care vi-l doresc si voua!

Io
Galerie imagini
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

bp wrote:tare ma tem ca unii nu stiu diferenta dintre amoniu si amoniac. In primul rind, amoniacul este gazos, si deci, nu poate fi in Substral. In al doilea rind amoniul este de fapt un ion (nu cu I) NH4+, radicalul care formeaza saruri ale amoniacului. Poate ca in Substral se afla azotat de amoniu.
Pe eticheta scrie in germana, cunostintele mele de germana si chimie sint minuscule , probabil c--am inteles gresit. O sa revin c-un citat exact de pe eticheta aia.


P.S. Am folosit "c--am", pentru ca daca scriu "c-am" corect cu liniuta se transforma automat in "cam" fara liniuta. Probabil "cam" e in lista cuvintelor pe care forumul le modifica automat (pentru cei care pun liniuta cind nu trebe ). Rog pe cineva sa corecteze lista respectiva .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Amoniacul desi gazos este f solubil in apa, ar putea fi pus in orice solutie, dar si eu ma indoiesc ca l-ar fi pus ca atare in Substral. In acvariu, pentru scurt timp (pana se modfica in ciclul azotului) poate fi prezent din urina pestilor, in mici cantitati. Sunt plante care pot asimila (si inca bine) direct amoniacul produs astfel, pana sa parcurga ciclul azotului, dar cantitati peste o limita ce poate fi asimilata sau descompusa rapid provoaca alge cu s-a spus mai sus.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Porcu'"]O sa revin c-un citat exact de pe eticheta aia.[/quote:5bfd82182f wrote:Pe eticheta scrie "2,7% N Ammoniumstickstoff" . Ce-o fi acolo: amoniu, amoniac, ioni, radical, saruri habar n-am . Poate ne lamureste cineva.


Pentru ca sintem la topicu' cu plante dificile, vreau sa ma laud cu achizitiile de ieri: Eriocaulon cinereum, Eriocaulon var. (probabil setaceum) si Tonina sp. (cred ca 'Belem'). Le-am luat dintr-un mic petshop din Baia Mare. Eriocaulon sint in stare foarte buna, Tonina doar buna . Pretul e mai mult decit decent .

Poze: smilie ... Poze cu plante
hans
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/10/2002 16:30:47
Messages: 612
Location: BUCURESTI
IP:
Offline

Porcu'"] N Ammoniumstickstoff[/b wrote:" . Ce-o fi acolo: amoniu, amoniac, ioni, radical, saruri habar n-am . Poate ne lamureste cineva.
.


Cica-i azotat de amoniu
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

Porcu'"][Care-i faza cu PO[size=9:510714c60c]5 sau PO4 habar n-am. Pe test scrie PO4. Nici macar nu stiu daca testu' masoara si P2O5 ....... poate apare vreun chimist p-aici ....... Batraculeeeeeee s-aude?


Pana aude el hai ca-ti zic eu.
P2O5 - pentoxidul difosforic - este anhidrida acidului fosforic.

In apa hidrolizeaza formand acid fosforic. Care daca in continuare ii mai pui apa, asa cum se intampla in acvariu, de exemplu, elibereaza prietenul nostru, ionul PO4 (cu valenta -3... dar cui ii mai pasa... :-)) )

Personal mi se pare incorect sa scrii pe vreo solutie apoasa ca ar contine P2O5. Asta pentru ca reactia cu apa si deci formarea H3PO4 e aproape instantanee. De aia P2O5 se foloseste adesea pe post de substanta deshidranta.
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Revin putin cu discutia de mai sus (si cu care am inceput si acest megatopic) despre Cabomba furcata. Profitand de noile importuri de plante am decis sa mai incerc o data, prima mea incercare cu aceasta planta fiind un esec 9pe atunci aveam doar 0,7w/l, CO2 din drojdie., coloana de apa 50cm si planta un ciot de 6-8cm...). Acum cu upgrade-ul de lumina am cam 1,1-1,2w/l (net), la o coloana de pa 40cm (net) iluminata cu T5, CO2-ul constant pe undeva 40-45 ppm.

De data asta, dupa cateva zile de adaptare, a inceput sa cresca vertiginos, (atinge ca planta si peste 50 cm inaltime, trebuind replantata relativ frecvent la o crestere viguroasa), a dat si lastari laterali de jos, dezvoltand radacini adventive acvatice , dar si in sol, neasteptat de mari pentru tulpinita relativ modesta (de unde si ideea ca la aceasta planta si un sol de calitate conteaza). As adauga ca la inceput culorile au palit putin, dar dupa ce am crescut cantitatea de fier in apa la usor peste 1ppm cu niste tablete Dupla, a capatata o culoare rosie incredibila, peste ce vedeti in imaginea recent pusa aici jos. In concluzie, desi la mai toate plantele de mai sus spuneam ca vor lumina , Co2 , fertilizare, aceasta chiar vrea foarte multa lumina (poate peste 1w/l) si mult fier, pe langa cele spuse mai sus (CO2, etc), nu pentru a supravietui, ci pentru a-si arata adevaratele culori.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 07/10/2007 09:32:07
Messages: 509
Location: Insulele Virgine, Inteligente si Devreme Acasa
IP:
Offline

Am mari probleme cu o Alternanthera Lilacina.
A trebuit sa-i mut locul din acvariu datorita directiei neasteptate in care s-a dus niste Glosostigma. Pana atunci crestea binisor nefiind deranjata de nimic in jurul ei.
Problema este ca frunzele mai vechi pur si simplu se franjureaza; nu cred ca este corect spus....mai corect ar fi ca se rup de-a lungul nervurilor insa ciudat este ca nu se si topesc. Cel putin nu imediat. Frunzele noi au culoare si vigoare dar asta pentru 3 saptamani maxim...dupa care si ele patesc la fel. de curiozitate am ridicat-o cu grija din substrat iar radacinile sunt dezvoltate si foarte albe la fel si radacinile adventive.
"Stresat" am rupt cateva ramificatii le-am plantat dar au acelasi simptom. Apar frunze noi apoi gata.
Beneficieaza de Dupla si de co2 si se scalda in lumina de fluora.

Nu am gasit mare lucru pe net din pacate.
Cum root k nu prea o ajuta as vrea sa incerc sa-i bag la radacina niste KH2PO4 si KNO3. Dar nu stiu cum ....

La acvariul asta nu fertilizez cu macro momentan

865
[Yahoo!]
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 07/10/2007 09:32:07
Messages: 509
Location: Insulele Virgine, Inteligente si Devreme Acasa
IP:
Offline

N-am stiut unde sa pun intrebarea asta asa ca o pun aici :p
Am observat in mai multe poze postate pe aici pe forum ca aveti limnophila aromatica crescuta foarte drept. La mine o ia in toate directiile numai in sus nu Ma refer ca nu creste drept. Este vreun secret? Firele sunt putin cam aglomerate insa nu cred ca asta este motivul pentru care sunt strambe. O fi faptul ca sunt chiar in mijlocul tuburilor deci unde intensitatea este cea mai mare?

865
[Yahoo!]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1279
Location: Papenburg
IP:
Offline

Cum stramba? Adica tulpina stramba sau se bifurca?

Firele sunt foarte aglomerate si la mine si se bifurca destul de rar din partea ei, daca nu o tai...

Baga o poza.
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com