Author |
Message |
Gabriel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 23/06/2006 17:00:02
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Gabriel
<'))))<
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c74d97b01eae257e44aa9d5bade97baf.jpg)
IP:
|
Revin la postul de mai sus. Cu scuzele de rigoare calculatorul pt dozajul macroelementelor este pe www.aquaticplantcentral.com
|
|
 |
Intros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/06/2006 09:52:53
|
Intros
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/51c4f63240439a9c5a819.jpg)
IP:
|
Gabriel wrote:
1. Intros eu as zice ca problema nu o constituie substantele pentru macro ci pentru micro.
2. problema este ca ele (macro) depind nu numai de volumul acvariului (net sau brut - si am sa explic si asta) ci si de lumina, co2, cit de plantat este acvariul, cit de populat este acvariul, substrat etc.
3. problema mea a fost ca nu am gasit inca Kh test si am folosit aproximativ metoda empirica "injecteaza pina vezi pestii stresati apoi mai redu un pic". .
1. te inteleg foarte bine si eu am avut o tentativa de a gasi si folosi pentru micro niste Seachem sau TMG dar am esuat. La mine gasirea solutiilor macro e inca o problema. Nu cred ca se poate discuta despre lupta biologica contra algelor decat dupa echilibrarea triunghiului macro/ lumina /CO2.
2. Perfect de acord, bilantul macro depinde de raportul intrari (cat adaugam noi si cat vine din apa care o schimbam) si consumul plantelor , care este evident legat de biomasa si rata lor de metabolism fotosintetic, care in mare este dependenta de factorii enumerati de tine. Ce spuneam eu cu volumul este tocmai ideea indexului estimativ, care ar eluda factorii de mai sus si necesitatea dozarilor concentratiilor de macro, plecand de la premisa acelor curbe deja calculate de consum minim si maxim pe volum de apa, fiind utiliizate doze standard, prestabilite. Si eu si tu, din ce vad calculam diferentele necesare pt concentratia tinta si nu aplicam dozele standard pe volum de apa din indexul estimativ.
3. Si aici e un punct important pe care l-ai atins. Fara un tester precis de KH toate controller-ele pH nu fac mare lucru decat sa mentina un nivel constant de pH, dar care nu stim daca acopera un nivel optim de CO2. Parafrazand semnatura lui Sandu, am putea spune si spune-mi ce KH ai ca sa-ti spun cat CO2 ai... Tehnica empirica e recomandata de unii, dar sincer sa fiu nu vreau sa o incerc pe pestii mei. Eu masor KH-ul cu un kit Sera, am reglat pH-metrul cu nomograma si daca si plantele raspund cu bule O2, probabil ca e OK.
Scuze pentru aparenta deturnare a topicului, dar cred ca sa vorbim de cresterea plantelor dificile presupune si ca aceste aspecte de echilibru macronutrienti sa fie asigurate, ca sa nu mai spun de alge...
|
Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei. |
|
 |
Intros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 26/06/2006 16:13:22
|
Intros
Senior member
IP:
|
Revenind deci la plantele pentru covor - Glosso si HC, ce pot sa spun este lumina, lumina si iar lumina. Pentru zona destinata plantarii trebuie sa intrevedeti inclusiv cat se vor intinde in viitor plantele din jur, pentru ca o frunza de la alte plante mari ce creste peste covor mai tarziu si il umbreste, da deja semnalul de crestere verticala si greu refaceti apoi zona. Cred ca o coloana de apa mica este evident un avantaj, la acelasi raport w/L. CO2 ajuta si el evident, dar am vazut Glosso satisfacatoare si fara CO2 dar cu lumina din belsug. In aceasta ultima situatie (fara CO2) este insa extrem de expusa la tot felul de alge ce se formeaza si pana la urma sufoca covorul sau acesta devine inestetic. Nu va lasati inselati de cat de mici sunt - radacinile ajung la 3-4 cm, deci un substrat bun nu strica. In privinta vitezei de dezvoltare am avut cursa plecata de la acelasi moment in acvariul de 220L si clar Glosso a crescut mult mai rapid fata de HC, dar acesta odata asezat bine pe pozitii este mai rezistent, iar dpdv estetic, personal il prefer. Fertilizantii lichizi ajuta si ei, dar repet, ordinea ar fi lumina-->CO2-->substrat -->fertilizanti. Este bine sa incepeti covorasul intr-un acvariu deja ciclat, repet, aceste plante fac usor alge, de altfel cativa colegi au postat la alge tocmai aceasta problema, ca nu au in rest alge, dar nu scapa de ele din covorul de Glosso, Marsilea, etc. Nu am incercat si poate ar fi interesant de stiut daca a folosit cineva aici Elatine trianda pentru covor.
|
Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei. |
|
 |
mausmann
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2006 10:10:32
|
mausmann
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/52d0b7c7424c69b14fb85.gif)
IP:
|
Daca tot suntem la capitolul plante si esecuri as vrea sa va povestesc despre unul din cele mai mari esecuri ale mele si anume: Monosolenium tenerum. Desi cautata si obtinuta cu mare greutate si considerata a fi una din plantele usoare si cu cerinte deloc deosebite am pierdut-o. Avand in vedere cerintele deloc speciale nu stiu de ce n-am putut-o pastra si dezvolta.Planta nu a avut nici macar o tentativa de dezvoltare ci pur si simplu s-a topit desi am incercat din rasputeri sa o mentin in viata. Recunosc ca si planta achizitionata era intr-o stare nu tocmai buna dar cu toate acestea....
Cred ca a fost unul din cele mai rasunatoare esecuri ale activitatii mele acvaristice si as fi gata oricand sa mai incerc cresterea ei daca as reusi sa o obtin din nou.
|
mobile in mobile |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2006 12:13:31
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
INTROS wrote:Revenind deci la plantele pentru covor - Glosso si HC, ce pot sa spun este lumina, lumina si iar lumina.
Hemianthus callitrichoides am pus-o in 60-70 litri apa, 72 W (2 x 830 + 2 x Osram Fluora), coloana de apa vreo 30 cm. Nisip de 2-3 mm - nu prea vad cum se poate planta in substrat cu granulatie mai mare la cit de minuscula e  . Nu se ridica deloc de la sol. Astept evolutia.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
Intros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/06/2006 15:55:17
|
Intros
Senior member
IP:
|
mausmann wrote:Daca tot suntem la capitolul plante si esecuri as vrea sa va povestesc despre unul din cele mai mari esecuri ale mele
Daca am reusit sa mai trezesc din amortire plantistii forumului (ce demult nu mai postasera.... :-) ) inseamna ca acest post incepe sa-si atinga si al doilea scop in afara temei insasi. Asteptam si succesele la acvarii de vis, pentru ca ultimele mele informatii erau ca Mausy ne pregateste ceva...
|
|
 |
Intros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/06/2006 21:39:12
|
Intros
Senior member
IP:
|
Nu va leneviti ca nu am terminat.... Va propun pentru discutii o plantuta care imi place foarte mult, exista si in forma "green" dar cea de care vorbesc este forma rosie a Rotala macrandra. Eu am folosit-o destul de mult si la vechiul si la noul acvariu - o puteti vedea la ultimul in partea stanga. In general ideea nu ar fi daca avem sau nu Rotala macrandra ci daca avem una care arata cum trebuie ea sa arate, pentru ca in pofida descrierii ca planta dificila, e saraca destul de rezistenta, chiar in conditii mai vitrege, dar nu mai arata rosul acela al ei care o face atat de dorita. Stiu ca mai multi o au (am dat si eu cat am putut) deci astept si opiniile altora, voi reveni si eu. Singura observatie referitor la utilizarea ei in aquascaping este ca are viteza mare de crestere si se face inalta, a nu fi pusa in fata, iar in al doilea rand si oarecum logic , este de a fi complementata de plante verzi care sa o scoata in evidenta.
|
|
 |
Petronius
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/06/2006 11:44:47
|
Petronius
Member
IP:
|
Salutare
Am o intrebare: cum trebuie sa arate Rotala Macrandra? In imaginea de pe www.tropica.com vad ca frunzele sunt foarte dese si mai rotunde. La mine frunzele sunt mui lungi decat rotunde si nici chiar atat de dese.
|
"Ca nisipul femeile sint" |
|
 |
Intros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/06/2006 15:18:38
|
Intros
Senior member
IP:
|
@ Petronius - Nu te orienta dupa imaginile desenate de la Tropica; cu plantele stau bine, cu imaginile plantelor lor - nu; e trist ca de atatia ani nu au reusit si ei sa angajeze un fotograf sa prezinte ca lumea ce produc, ca au ce sa arate. Link-ul de mai sus nu l-am ales intamplator, este o imagine a unei Rotala macrandra reusite si bine intretinute, cu culori bune.
|
|
 |
Petronius
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/06/2006 15:32:21
|
Petronius
Member
IP:
|
De ce este portocalie in prima poza si rosie in a doua?
|
|
 |
Intros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/06/2006 18:50:45
|
Intros
Senior member
IP:
|
@ Petronius - Da un search pe Google / imagini cu Rotala macrandra si o sa vezi o groaza de nuante de la brun-verzui la orange si la rosu- portocaliu. Daca citesti descrierile din cartile de specialitate, vei vedea ca de asemenea sunt descrise asemenea variatii de culoare. S-a mai discutat si aici pe forum dependenta culorii unor plante de tipul si intensitatea luminii folosite, aditia de fertilizanti si CO2, in cazul de fata al Rotalei macrandra (am spus-o si cu alta ocazie) culoarea depinde si de nivelul de nitrati, fiind mai rosie la valori mai mici si mai brun-verzui la valori mari ale nitratilor, de aceea unii o considera "planta indicator". Sa nu uitam nici conditiile legate de aparatura foto si prelucrarea imaginii cand vorbim de culoarea plantelor. Banuiesc ca si tu ai Rotala macrandra, cum iti merge, ai avut greutati cu ea sau ai tufe serioase?
|
|
 |
Petronius
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/06/2006 22:48:28
|
Petronius
Member
IP:
|
M-am uitat pe google si ai perfecta dreptate! Pana acum n-am stiut chestia cu nitratii, multam fain. Povestea cu macrandra este urmatoarea: am cumparat un buchet, erau cam 10 fire, legate cu o fasie de burete - asa cum se face prin petshopuri. Erau intr-o stare foarte urata, abia am reusit sa selectez 4 fire. Dintre aceste patru fire trei au putrezit, unul insa si-a revenit si a inceput sa dea un fir asa pe laterala. Acuma are 10 cm si cam asta ar fi realizarea mea cea mai mare pana acum :
|
|
 |
mausmann
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2006 14:28:56
|
mausmann
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/52d0b7c7424c69b14fb85.gif)
IP:
|
La mine macrandra creste f. bine fara conditii deosebite. Chiar cu lumina slaba si fara co2 pot spune ca am obtinut o crestere buna si cam prea rapida pentru cat de pretentioasa este prezentata aceasta planta. Desigur ca pentru culori deosebite si dezvoltare armonioasa aditia de co2 si lumina sunt absolut obligatorii. Este intradevar o planta ce da culoare acvariului dar necesita taieri repetate datorita vitezei mari de crestere.
@intros
sanzon iwagumi rulz! O sa revin cu poze dupa aranjament. Bazinul e in lucru.
|
mobile in mobile |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2006 18:28:12
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Petronius wrote:Dintre aceste patru fire trei au putrezit, unul insa si-a revenit si a inceput sa dea un fir asa pe laterala.
Rotala macrandra e o planta uluitoare: pe cit e de dificila, pe atit de regenerabila e. Eu am salvat-o din niste tije fara nici o frunza. Intotdeauna m-a socat prin capacitatea ei de regenerare.
Foarte important mi se pare a fi substatu'.
Chiar daca mai creste si in conditii mai slabe, dificultatea consta in a obtine culoarea dorita.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
Petronius
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/07/2006 17:08:41
|
Petronius
Member
IP:
|
La mine firul are aproape 20 de cm. Pot sa fac doua fire, este destul de mare?
|
|
 |
Intros
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/07/2006 09:05:13
|
Intros
Senior member
IP:
|
@ Petronius Las-o pana ajunge la suprafata apei o perioada. Atunci ai sanse sa dea singura laterale si sa o tai de la jumatate, replantand pe cea superioara, cu speranta ca si din tija ramasa in substrat, de la locul taierii sa dea laterale.
|
|
 |
Petronius
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/07/2006 09:50:02
|
Petronius
Member
IP:
|
Mai are numai 1 cm pana la suprafata apei, deja a dat 3 sau 4 laterale (mici).
|
|
 |
hans
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/07/2006 12:36:34
|
hans
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3ee751be3f17b51c2c13f.jpg)
IP:
|
Petronius wrote:Mai are numai 1 cm pana la suprafata apei, deja a dat 3 sau 4 laterale (mici).
Cat de lunga ar fii planta daca ai rupe-o imediat dupa puiuti ?
|
|
 |
Petronius
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/07/2006 12:46:44
|
Petronius
Member
IP:
|
Nu stiu exact, dar cu siguranta mai putin de 10 cm.
|
|
 |
hans
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/07/2006 12:54:06
|
hans
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3ee751be3f17b51c2c13f.jpg)
IP:
|
Petronius wrote:Nu stiu exact, dar cu siguranta mai putin de 10 cm.
Cred ca ar fii bine sa o mai lasi sa mai creasca inca vre-o 5-10 cm si dupa aia sa o rupi si sa o plantezi. Asta ca sa fii sigur ca se prinde. Dar, poti sa si risti si sa o rupi de acum. La mine, dupa ce a inceput sa mearga, se prindeau si daca aveau 5 cm.
|
|
 |
|