[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Lampa combo T5-LED DIY  XML
Forum Index » Hardware
Author Message
lucianvlad
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Ma gandesc de ceva vreme la solutia asta de iluminare si m-am gandit sa va cer parerea legat de alegerea tuburilor si a led-urilor.

Pe mine tuburile T5 ATI m-au convins, sunt nenumarate exemple care arata bazine pline de sps cu crestere foarte buna. Problema lor este ca sunt scumpe si trebuiesc inlocuite des, la 10-12 luni. La bazinul pe care il am si care are o latime de 80 cm ar fi necesat un minim de 8 tuburi, ideal 10. Consumul ar fi pe masura, 800W/h pt 10 tuburi.

Ca si solutie alternativa as putea merge pe un combo T5 - LED-uri matriceale de 10W. Adica ceva de genul asta:

image

In momentul de fata detin 2 tuburi T5, un blue + si un true actinic si cateva proiectoare cu led de 10W si 6000K. Pe drum sunt LED-urie de schimb royal blue.
Din ce am citit lumina alba a led-urilor este mult mai ingusta ca si spectru decat cea a tuburilor T5.
Am observat ca partea de spectru albastru a T5-urilor ATI este foarte asemanatoare la toate modelele, spike-ul de la 450nm fiind prezent chiar si la true actinic care este specializat mai mult pe pareta de UV pt fluorescenta.
Acestea fiind spuse, as mai achizitiona 2 tuburi coral+ (aquablue special mi se pare sub orice critica dpdv al culorilor si din ce am citit favorizeaza cresterea algelor) si as face un suport pe care as monta tuburile si proiectoarele ca in imaginea de mai sus.

As merge pe led-urie de 10w pentru ca proiectoarele pe care le am sunt deja echipate cu sursa si radiator iar bazinul pe care il am are o coloana de apa mica si nu voi avea probleme dpdv al puterii de penetrare a luminii prin apa. Eventual pot pune o rezistenta de 3 ohmi pt a nu merge cu chip-ul la maxim.

Desi investitia initiala este mai mare decat daca as face o lampa full T5 eu sper ca in timp sa economisesc schimband doar 4 tuburi pe an in loc de 8 sau 10 si din consumul lunar de energie.

Ce parere aveti?
[Yahoo!]
Sebastian Costin
Alchimistu'

IP:

Aici probabil ai sa ai de furca cu urmatorul aspect:

Ledurile de 10W au o intesitate foarte mare comparat cu tuburile de langa .... asa ca daca apropii lampa ca sa maximizezi fluxul tuburilor ai sa prajesti coralii cu ledurile.
Daca, in schimb, ridici lampa sa nu arzi coralii cu ledurile ...vei pierde din puterea tuburilor ....
ideal este T5 cu LED de 3w

Evolution reef - Aquaforest
Picolino – Optiwhite cube - retras
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

IP:

Eu as pune un Coral + in loc de Blue +.
Oricum vei avea destul albastru de la Actinic si Royal Blue.
Coral + sunt excelente pentru crestete.

Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
lucianvlad
Membru de baza
[Avatar]

IP:

LED-urile de 10W sunt de fapt chip-uri matriceale cu 9 pastile a 1W. LED-urile de 3W au o sg pastila in general. Am la acvariul cu atumi un proiector cu un altfel de LED si este destul de puternic daca ridic capacul si vreau sa il privesc direct dar in apa nu patrunde asa de puternic. Este pus chiar deasupra unei buturugi si se vede clar ca desi cresc algele sub el nu e cine stie ce. Poate te gandesti ca le voi pune lupe si atunci e alta poveste insa nu o voi face, le voi lasa sa imprastie lumina in voie si avand un unghi de raspandire de 120 de grade chiar nu cred ca sunt atat de periculoase.

In mom de fata am proiectoare cu MH si coralii sunt destul de obisnuiti cu lumina puternica. Insa in mom in care voi face noul sistem de iluminat il voi monta undeva la 20-25 cm deasupra apei si il voi cobori saptamanal cu 1-2 cm. Cred ca va fi OK.
[Yahoo!]
lucianvlad
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Cristi gand la gand cu bucurie insa am deja blue+ ul si il voi folosi daca tot e acolo. Cand voi schimba tuburile peste 10 luni atunci asa voi face.
[Yahoo!]

Forum Index » Hardware
Go to: