Alex wrote:Este un subiect care pe vremuri a mai fost discutat...se pot tine, nu este imposibil dar este complicat.
Apar diverse dezavantaje zic eu care nu stiu daca nu cumva exced placerea de a avea asa ceva in acvariu.
Nu vad, de pilda, de ce as tine asa ceva intr-un acvariu plantat

Scoicilor in general le place sa se afunde in substrat, sa sape si sa deranjeze plantele sau covorul plantat.
Apoi calitatea apei chiar intr-un acvariu cu putine plante nu trebuie sa fie exact cea pe care o prefera pesti.
Scoicile de regula sunt filtratori, pentru asta mai degraba prefera o apa plina de incarcatura organica, de hrana, ape mai murdare...care nu sunt ceea ce preferam sa avem noi intr-un acvariu....
Apoi cand iti moare o scoica si nu ai bagat de seama ...strica calitatea apei instant.
Nu in ultimul rand este complicat sa le ai in acvariu cu pesti...tocmai am vazut cu totii ce pasiuni starnesc la
Betta, dar nu numai...
Unio pictorum ca si altele luate din apele indigene au si un alt mare dezavantaj...nu sunt scoici de cultura si sunt vectori de transmitere de boli.
Una peste alta desi pot sa spun ca si mie imi plac, mai degraba nu as recomanda asa ceva in acvariu
Am vazut ceva foarte,foarte interesant,nu mor de foame nici in apa cristal.
De curand am inceput sa curat tot,iar schimbul de apa il fac de 2 ori pe saptamana,nu par afectate.
Cred ca singura regula intr-un acvariu curat ar fi sa ai 2-3 pesti mai mari,atunci cand ii hranesti,bucatile mici de hrana se vor risipi in apa prin branhii,si vor manca si scoicile.
Iti spun ca nu am mai avut apa asa curata niciodata in acvariul asta,acum este cristal pur si simplu,asa bine filtreaza apa!
Cu substratul,da ar fi o problema,dar nici la mine nu stau ingropate,le scoate synodontis-ul din nisip.
Dar s-ar potrivi la un acvariu cu africani,acolo apa nu este cristal tot timpul, si au si ei nevoie de nisip mai fin.
Ar fi un plus pt ca africanii sunt pesti mari,care consuma nevertebratele din apa,dar scoicile nu le pot manca.
Iar cu apa stricata,daca le tii intr-un acvariu cu africani,acestia vor manca imediat miezul,dupa ce scoica moare,sau le bagi cu oscari,sau sud americani mari,cand se duce scoica,miezul va fi mancat.
Mie mi-a mancat un betta de 5 cm,miezul scoicii,care cu tot cu carapace era maibine ca jumatate din peste

,deci cand vor murii,numa bine

).
Purtarea bolilor,daca le iei dintr-o apa ceva mai curata si le tii apoi intr-un recipient cateva zile sau saptamani,mie mi se pare in regula.
Eu le-am tinut 2 sapt inainte sa le bag intr-un borcan cu apa verde,ca sa aibe ce manca (algele),schimb de apa zilnic.
Apoi le-am bagat.
La mine sunt de mai bine de 4 luni,iar pestii nu par sa fi luat vreo boala,eram constient de acest aspect dinainte sa le bag,deci a fost o "greseala" asumata.