[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Nano reef 60x30x30 cm aquascape peninsula - um02122  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Cred ca o sa merg pe control biologic, cu bacterii.

Initial ma gandeam sa folosesc o parte din filtrul hob cu Bio pellets (exista o sectiune care e folosita ca sa preia surplusul de debit ce nu reuseste sa treaca prin mediile de filtrare).

A doua optiune care imi permite si un flux optim al apei este JBL BioNitratEx.

A treia presupune dozat saptamanal de Dr. Tim's Waste Away.

Am folosit ultimele doua metode si stiu ca functioneaza. Cel mai economic este BioNitratEx. Cel mai spectaculos este Waste Away.

[Avatar]

IP:

Mi-a venit comanda de JBL BioNitratEx.

Voi schimba filtrarea dupa cum urmeaza:
- prefiltrare ramane cu burete pe intake
- in cosuletul filtrului voi pune un saculet de BioNitratEx, un saculet cu GFO (RowaPhos), Fluval BioMax care a stat la insamantat cam o luna in filtrul de la AquaNano40 si un saculet de carbune activ.

Voi scoate Blue Life ClearFX Pro din uz.

Voi trece la schimburi de apa lunare in loc de saptamanale.

Ultimul schimb de apa va avea loc maine si voi face testa SG, NO3, ALK si pH inainte si dupa schimbul de apa.
BioNitratEx va sta la insamantat in filtrul de la AquaNano40 de azi pana miercuri. Miercuri voi face inlocuirea Blue Life ClearFX Pro cu BioNitratEx, RowaPhos, BioMax si carbuna Fluval. Voi testa saptamanal la momentul cand as fi facut in mod normal schimbul de apa si voi devia de la acest plan daca exista o inrautatire semnificativa a parametrilor.

Ca informatie de background despre JBL BioNitratEx: il folosesc cam de un an si jumatate cu rezultate cel putin decente in AquaNano40.
Am auzit de el cand eram incepator in marine de la un pusti care lucra la primul LFS unde am vazut eu marine: Angel Aquatics in Birmingham. El inmultea clowni intr-un RSM130 si din una in alta a venit vorba de schimburi de apa si el mi-a zis ca nu are nitrati si schimba apa o data la jumatate de an.
L-am crezut si desi produsul e pentru apa dulce, l-am incercat. Acvariul a fost extrem de rezilient si a rezistat la orice abuzuri a fost supus.

Acum sper sa mearga planul meu, asa ca urati-mi succes.
Ca bonus cateva poze cu ultima mea achizitie, un gorgonian NPS Diodogorgia nodulifera.

[Thumb - 2014-05-05 07.54.36.jpg]

[Thumb - 2014-05-05 09.15.15.jpg]

[Thumb - 2014-05-05 08.00.51.jpg]

[Thumb - 2014-05-05 09.15.55.jpg]

[Thumb - 2014-05-05 09.15.46.jpg]

[Avatar]

IP:

JBL BioNitratEx:

[Thumb - 2014-05-09 17.50.21.jpg]

[Thumb - 2014-05-09 21.54.54.jpg]

[Thumb - 2014-05-09 21.54.44.jpg]

[Avatar]

IP:

Doar de curiozitate(stiu ca astia ca mine mor repede,dar nu ma pot abtine ) ),cat te-a dus intregul proiect,adica costul?
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

@um cu multe cifre:

- Gorgonia aia e foarte misto ... e fotosintetica? Sau tre' sa stai cu mancare "pe ea"?
- Am vazut ca si Lucian (luc7777) avea in masina, zilele trecute, ceva asemanator cu BioNitrate-ul ala... devine interesant.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Pentru adi:
Legat de costul acvariului:
- lumini (totul luat de pe eBay second hand la jumatate de pret): £50x3 LEDurile + £50 controllerul = £200
- skimmer (nou) Tunze 9002 = £90
- filtru HOB (nou, fara medii de filtrare) Fluval Edge = £25
- Ecotech Vortech MP10wES (eBay, second hand) = £130 (RRP £220)
- Hydor Koralia 900 si 1600 (luate la promotii, £50 impreuna)
- acvariul (nou): 600x300x300mm in sticla ordinara cu silicon alb = £45
- stand (nou): Ikea Expedit, pe care am pus material plastic ca sa previn infiltrarea cu apa si polystirene = £25
- piatra uscata: £20
- nisip uscat de aragonit: £10
- coralii - am luat numai corali ieftini (nimic mai scump de £20)
- pestii sunt cam £20 bucata
- medii de filtrare tot in zona a £20 la 3-4 luni (RowaPhos, carbune activ, bureti, denitrificatori)
- apa sarata ma costa £7.5 pe 30L (lunar) si apa de revers osmoza £3 pe 30L (lunar)

Il consider un acvariu marin ieftin intrucat nu am luat nimic pentru el care sa nu fie fit for purpose si care sa trebuiasca schimbat ulterior (am eliminat costurile inutile).
In plus, arata binisor. E nevoie de motivatie ca sa continui cu mentenanta de rutina pe termen lung.

Pentru Koala:
NPS = non photo synthetic. Trebuie hranita cu plancton. Am luat-o la o licitatie pe eBay foarte ieftin, nestiind exact ce este. Pozele aratau foarte asemanator cu o specie fotosintetica caraibena (exemplific cu poza).

BioNitratEx mi se pare de interes pentru ca e prima data cand aud de biopellets pentru acvarii de apa dulce. Am inteles ca si producatorii au fost surprinsi de eficienta lui, initial avand volume recomandate mai mici. Si e fain ca sunt biopellets care pot fi folosite in acvarii marine fara sa ai un reactor, doar asigurand un flux continuu de apa. Panza din care e facut saculetul nu lasa sa treaca un flux de apa mai mare decat cel optim. Daca fluxul este mai mic decat cel optim, am observat din proprie experienta ca migreaza spre un ciclu sulfuros (cu formare de H2S).

[Thumb - 1ebay01.JPG]

This message was edited 4 times. Last update was at 10/05/2014 08:49:03

[Avatar]

IP:

BioNitrarEx este in filtrul din cub la populat cu bacterii.
Azi am testat de nitrati inainte sa schimb apa:

Noemi's Reef: NO3 50 ppm
AquaNano40: NO3 2.5 ppm
Pico: NO3 <0.2 ppm

Asa ca acum o sa fac un schimb normal de apa de 9.9 Kg de apa sarata.
Apoi retestez NO3.
Marti pun BioNitratEx in filtru.
Dupa o saptamana remasor NO3 (mai devreme daca vad semne de nefericire).

IP:

Eu il am in sump de citeva luni bune. Este pus pe fund si ca sa aiba un oarecare flux pompa care imi baga apa in tubul de matrix trage prin el. Singura problema care am observat.o cu JBL bionitratex este ca din cind in cind ies din el o serie de bilute ca stiroporul care plutesc prin sump. Le adun cu un pahar si le mut undeva unde nu incurca.

Nu stiu insa cit de mult scate NO3 pentru ca nu fac teste.
[WWW]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

HBOT wrote:Eu il am in sump de citeva luni bune. Este pus pe fund si ca sa aiba un oarecare flux pompa care imi baga apa in tubul de matrix trage prin el. Singura problema care am observat.o cu JBL bionitratex este ca din cind in cind ies din el o serie de bilute ca stiroporul care plutesc prin sump. Le adun cu un pahar si le mut undeva unde nu incurca.

Nu stiu insa cit de mult scate NO3 pentru ca nu fac teste.

Pai si il folosesti fara sa stii daca merge? Mi se pare ciudat, pentru ca nu e tocmai ieftin.

Nu e normal sa iasa material din el, probabil ai rupt punga in care sunt tinute bio palletele.

IP:

Pai n-ai de unde stii daca merge fara sa-l folosesti! Am cautat o sursa simpla de hrana pentru anaerobi si cum nu aveam la acel moment reactoare si nici timp sa-mi bricolez, am gasit aceasta solutie ca fiind simpla si mai ieftina decit un reactor.

Punga este pusa in calea curentului, dar este libera in sump. Nu este rupta dar nu este folosita intr-o canistra. Probabil de aceea iese acea pasta din el.

Pare a functiona bine deoarece bacteriile se dezvolta bine iar coralii duri au o rata destul de mare de crestere. Zoasii in schimb nu-mi traiesc in acvariu. In general am probleme cu rata de crestere pe coralii moi, care este mai mult decit modesta, insa zoasi chiar mor. Restul moilor nici nu mor si nici nu cresc. Xenia de exemplu in 5-6 luni de cind am acvariu nu cred ca a crscut cu 20%, in schimb montiporele s-au dublat si le am cam de 2 luni. Cel mai bine imi cresc acanii.

In sump am citeva medii de filtrare, adica un reactor de vre-o 2 l de matrix, un Aqua Medic. Pompa trage din dreptul pungi JBL iar iesirile acestuia (3) merg astfel: debitul principal catre skimer, iar doua iesiri subtiri cu debit foarte mic se scurg in doi cilindri de PVC plini cu denitrat. Tot in sump mai am si o punga cu carbune activ.

Acvariul are intaritori pe partea de sus (asa l-am cumparat), dar l-am suprainaltat cu 6 cm, astfel ca aceste intaritori sint sub nivelul apei cam 1-2 cm si le luminez cu leduri de la Ikea. Asta este o varianta de ATS, care atrage melcii si arici si ma scapa de fosfat, fara sa trebuiasca sa curat algele. Intaritorile au 4 cm latime si o lungime totala de cca 2,5 m

Skimarea este una semiumeda, dar dupa mese skimez umed si folosesc skimatul in alt bazin unde il tratez biologic.

In bazinele din laborator am un arici mare (ca 25 cm) care il tin pe chetomorfa (saracu de el, dar n-am alte alge), si nu prea fac fata cu productia de alge sa-l hranesc corespunzator, desi hranesc pestii si coralii des si mult, cei doi turbo, trei arici de mediterana din bazinul principal si asta mare din laborator rad tot ce creste.

Daca reusesc sa-mi fac timp voi face un rind de teste sa vad cum stau, dar observind echilibrul dintre diferitele specii din acvariu si rata de crestere a algelor, cred ca stau bine.

[WWW]
vm70
Member
[Avatar]

IP:

Cum evoloeaza diodogorgia? Cu ce o hranesti si cat de des?

Reef 600L / Planted
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Pare ok. A inceput sa encruste piatra la baza. Nu o hranesc cu nimic, dar am pus-o unde cade mancarea din fish feeder, langa pompe. Banuiesc ca-i prieste mancarea lor. Sper sa-i fie de ajuns intrucat mai mult n-am de unde sa-i dau.

[Avatar]

IP:

Mic update.
Dupa o saptamana de cand am pus BioNitratEx in cub la insamantat am decis cu inima grea sa schimb ClearFx Pro si bucatica de Polyfilter cu BioNitratEx si medii ceramice, ambele insamantate in cub pentru o saptamana.
Filtrul este Fluval Edge hang-on.
[Thumb - Screenshot_2014-05-27-07-56-47.png]

[Avatar]

IP:

Dupa doua zile observ o schimbare:
- toate zoa sunt inchise
- coralii lps (Euphyllia, Duncanopsammia axifuga) au extensia polipilor diminuata.
- am obervat reactie de bailout pe un polip mic de Duncanopsammia si pe un polip mare de Euphyllia paradivisa (vezi poze).

Urmeaza sa testez apa sa vad cauza. Daca nu schimbam mediile as fi zis ca e o cadere de Alk/pH. Asa suspectez o reducere a nutrientilor, in speta NO3. Sper sa am dreptate.

[Thumb - Screenshot_2014-05-27-07-52-13.png]

[Avatar]

IP:

Si Euphyllia afectata (asta doare mai tare):

[Thumb - Screenshot_2014-05-27-07-51-43.png]

[Avatar]

IP:

Pestii par ok.

Anemonele mini-maxi si ele.

Corali neafectati:
- ambii gorgonieni
- blastomussa (care e LPS)
- ambii Sarcophyton (soft corals)
- discosoma

Ricordea florida pare mai afectata decat Ricordea yuma, dar ambele au expansiunea mai limitata.

[Avatar]

IP:

Si eu as inclina sa cred ca scaderea brusca a NO3 -ului este de vina...
Sunt curios cum vor evolua LPS-ii afectati. Nu sunt in masura sa dau sfaturi, insa la mine, odata intrati pe o panta descendenta, nu prea si-au mai revenit daca nu am actionat rapid(si nici atunci de fiecare data).

Reef 600L / Planted
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Pai am actionat. Ieri un cub de mancare inghetata si un cub de krill inghetat.

Mai mult dupa teste. Am Alk buffer daca e nevoie si stiu cum sa hranesc in exces daca e de la nutrienti scazuti.
Polipii afectati sigur nu scapa, ceilalti ar trebui sa fie ok.

Scoica Tridacna nu se plange (inca).

[Avatar]

IP:

Revin cu testele de apa:
- Temperatura 27 ºC
- SG 1022 (testat cu refractometru)
- NH3 /NH4 < 0.25 mg/L
- NO2 0 ppm
- NO3 50 ppm
-pH 7.7-8.0
- ALK 7.7 dKH / 2.73 mEq/L
In afara de salinitatea cam scazuta, nu vad mare lucru iesit din comun.

Alte observatii
- skimmerul a scos in doua zile o cantitate de apa mai mare decat scotea de obicei intr-o saptamana. Skimatul este de un alb tulbure, nu clar si maroniu cum e de obicei.
- capetele de LPS afectate au pierdut tot tesutul, a ramas doar scheletul.
- clownii au inceput sa respire foarte des si au branhiile inflamate. Aripioarele nu sunt sfasiate si nu au puncte pe ei. Unul este mai afectat decat celalalt. Boala pare bacteriana, cu o cornee albicioasa, pete albe pe corp si o cantitate crescuta de mucus.

[Avatar]

IP:

Apa albicioasa pare sa fie un exces de bacterii. Insa daca ar fi vii si benefice, in mod normal NH3 ar fi rapid oxidat la NO2.
Oxigen ai cu ce masura? Sau macar redox?

In caz ca sunt patogene, un UV ar putea fi de mare folos!

This message was edited 3 times. Last update was at 28/05/2014 00:29:13

Reef 600L / Planted

Forum Index » Bazine mici si medii
Go to: