[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lucian
Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
unii e rai si ametesc repede cred eu ca de la frig

Daca totusi cineva poate sa-mi raspunda la intrebarea de mai jos:
Lucian wrote:A mai combinat cineva Volcanitul nou (cel in pungi de 5 Kg) cu alt substrat si sa arate bine combinatia? Ceva de genul lava neagra Jivulescu sau alta lava brun/maro (si de unde), Dennerle Crystal Quartz Gravel Dark Brown, Dennerle Crystal Quartz Gravel Diamond Black, JBL ProScape Volcano Mineral... Aveti idei, sugestii???

rodoselada wrote:pana la urma va fi un olandez-aquascape
zicea cineva ca un incepator aquascaper are tendinta dea aduna cat mai multe plante pana va ajunge intradevar aquascaper iubesc plantele si nu pot scapa de complex

te inteleg perfect
Shubi wrote:Asta da proiectare "old school"

pai da, ca m-am tot gandit eu smilie , m-am rasucit dar nu am gasit solutia in SketchUp sa poti sa si tai si sa lipesti la dimensiuni toata fitingaraia aia de PVC si sa nu dea una peste alta ca bazinul si standul se va realiza mai incolo... Poate la urmatorul bazin ca mai evolueaza stiinta - am vazut ca azi la CES a fost lansat frigiderul cu tableta si camera video la interior care da comanda automat la ce bucate iti lipsesc. Iti dai seama cand va cumpara frigiderul Samsung facut si gandit in Koreea: vi acasa, deschizi frigiderul si il gasesti plin cu fripturi de catel mirosind a usturoi cat despre acvarii doar vei deschide telefonul inainte de a pleca de la serviciu si el va sti de nevoile si dorintele tale iar cand ajungi acasa un frumos bazin marin te va astepta in sufragerie care de altfel va fi plina de pantofii si rochiile dorite de nevasta
s-a schimbat total imaginea bazinului a inceput ca aquascape acum e olandez
Plantele sunt foarte frumoase, dar parca astepata forfecuta
banuiesc lumina prea puternica si/sau timp indelungat de iluminare
...si asa cum v-am promis am facut simularea Am incercat sa imit zona de sub acvariu pentru a vedea cum se aseaza elementele si pentru a optimiza spatiul. La fel am simulat peretele bazinului unde se prinde prea-plinul BA.
Dar sa incepem cu inceputul...
Avand liber de sarbatori am mai coborat in atelierul de la subsol ca sa lucrez
image

Aici asteapta buturugile pentru un acvarist batran si obosit - se aude 'don Ricardo

image

Am taiat doua bucati de stiplex de 3mm negru si le-am lipit dupa care le-am pus intre doua bucati de PAF si le-am strans cu menghine de tamplarie.

image image

Dupa cateva zile de betii si alte porcarii traditionale am desfacut menghinele si iata produsul finit care acum asteapta sa ia calea Timisoarei (se aude mare mester CNC-ist )

image image

Tot facand planuri cu noul setup am numarat sacii de substrat (pe care v-am povestit ca i-am luat acum vreo 2 ani). Partea buna este ca sunt 16 pungi de Volcanit, partea proasta este ca sunt saci de 5Kg nu de 7Kg cum tineam eu minte.

image

Pentru ca nu mai stiam densitatea am masurat si notati: punga de 5Kg are un volum de 4 litri. Deci 16x4=64 litri Concluzia nu o sa-mi ajunga si sunt de granulatie foarte mica. O sa-mi mai trebuiasca vreo 18 litri.

A mai combinat cineva Volcanitul nou cu altceva si sa arate bine combinatia? Ceva de genul lava neagra Jivulescu, Dennerle Crystal Quartz Gravel Dark Brown, Dennerle Crystal Quartz Gravel Diamond Black, JBL ProScape Volcano Mineral... Aveti idei, sugestii???

Inainte de sarbatori m-am felicitat pe facebook cu un prieten care mergea sa-si faca sarbatorile in Germania. Ma intreba daca are ce sa ia de acolo ca sa-si mai utileze acvariul (este un convertit ) Dupa ce i-am dictat lista lui i-am dat o lista pentru mine. Din toata lista nu a gasit decat JBL Micromec la un pret imbatabil (a prins o promotie 5 cutii la pret de 4) Acesti 5 litri se adauga unui litru de Zeolit cumparat de anul trecut cand s-au desfiintat magazinele Obi si au vandut toata marfa, unele produse la preturi derizorii

image image

si celor 4 litri de Eheim Substrat Pro si 2 litri de Sera Siporax...
Am lipit suportii pentru mediile filtrante.
Pe 29 decembrie am lasat nevasta sa faca oua umplute, sarmale si alte porcarii iar eu am dat o fuga in Hornbach si am mai facut cateva cumparaturi printre care si niste bureti pentru sump (un suport smecher pentru pendular - prinzi pendularul dedesubt si iese in sus doar panza si un pistol electric pentru tuburile de silicon - merge super).
Sumpul are acum compartimentul de filtrare mecanica full, urmatorul compartiment va fi umplut cu spartura de Lava si Zeolit (cand o sa le primesc o sa vedem cum sunt si o sa va spun la ce superpreturi si de unde le-am luat ) iar compartimentul cu filtrare biologica aproape plin (in el o sa mai poposeasca si materialul din cele doua filtre Eheim pe care le am la actualul bazin). In sicane am maipus niste fasii de burete. Din experienta primului sump atenueaza din zgomot si de ce nu, filtreaza si ele.

image

Am continuat sa crosetez la instalatia de recirculare a apei, de filtrare si osmoza si alimentare la picatura si tevile de la sitemul Bean Animal. Toate au fost taiate si lipite la dimensiuni pe simularile de bazin si suport Am lasat segmente nelipite care se vor definitiva pe pozitie. Toate au fost facute ca sa poata fi usor de desfacut si umblat la ele. Am lipit pana mi s-a terminat un tub de Tangit (cine a mai lucrat stie cam cat inseamna asta ).
image

Iata ce a iesit
Sumpul si instalatiile aferente

image image
image image

si instalatia de osmoza si alimentare cu apa

image image

si Bean Animalul si trecerile pentru filtrul de substrat. Am trasat si substratul din bazin Tot acel perete va fi acoperit pe interior cu o placa de stiplex negru mat si va avea decupari in dreptul tank conectorilor

image image
image image

Toate traseele sunt conform schitei date in posturile anterioare.
Lista de cumparaturi se completeaza cu pozitii rezolvate dar in acelasi timp apar altele noi si parca nu se mai termina dar cu optimism mergem in inainte
Tot de pe net (http://www.zooland.ro/somnul-de-sticla-o-prezenta-fantomatica-in-acvariu-3777):
"Somnul de sticla (Kryptopterus bicirrhis) face parte din familia Siluridae si a fost identificat pentru prima oara in 1934. Este originar din sud- estul Asiei: India de est, Malayezia, Tailanda, Indonezia, Sumatra etc. ca toti pesti proveniti din aceste zone, somnul de sticla necesita conditii tropicale pentru a ramane sanatosi. Sunt pesti de talie mica- medie, atingand maximum 10- 12 cm.

In acvaristica sunt foarte populari datorita aspectului fizic aparte: sunt transparenti si li se poate observa doar capul si ochii, oasele, mustatile. Cand se hranesc putem vedea cum mancarea avanseaza spre stomac si cum este digerata lent.

In acvariu

Somnul de sticla numit si pestele-fantoma, este un peste „de scoala” sau de card. Cand este tinut singur sau in grupuri foarte mici este foarte stresat, se poate imbolnavi usor si nu isi etaleaza frumusetea si comportamentul natural asa cum o face intr-o scoala mare. Tineti acest peste in grupuri de cel putin 6 indivizi, numarul ideal fiind de 10- 12 exemplare; cu cat sunt mai multi cu atat se simt mai in largul lor. Totusi evitati suprapopularea daca volumul de apa din acvariu este mic. Va este necesar un acvariu de cel putin 100 de litri pentru a putea oferi conditiile optime unui card de marime medie (10 pesti)."

Trebuie sa te uiti si daca indeplinesti conditiile pentru pestii alesi. Cred ca cel mai bine este sa incepi cu pesti vivipari si mai inainte sa te asiguri ca ai un acvariu bine pus la punct si ciclat (citeste cateva articole de la capitolul Generalitati de aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page)
Incearca cu un furtun de acvariu sau cu un burete pe care s-a depus materie organica. Daca apa oxigenata actioneaza in sensul in care sa descompuna materia organica inseamna ca este OK si pentru materialul filtrant. Dara fara actiune mecanica, doar scufundat - in canalele materialului filtrant nu influenteaza miscarile mecanice din exterior.
orice raspuns pozitiv/negativ este un plus pentru comunitate - aplicam sau cautam o solutie alternativa
cauta aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/5241.page
si in general cauta si citeste cateva dintre articolele de aici unde vei gasi multe raspunsuri la intrebarile tale si vei evita sa faci greseli: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page
Succes
+1
pentru 9 lei/mp nu merita sa te strangi la buzunar
fiecare fertilizant are instructiuni de utilizare... mai mult sau mai putin detaliat Unele spun si in ce procente sunt macro si micro nutrientii putand sa-ti calculezi singur ce sim sa pui si JBL spre exemplu are si o aplicatie la ei pe site unde bagi datele acvariului si iti calculeaza ei. Unele se pun zilnic, altele recomanda saptamanal, etc. Nu stiu produsul la care faci tu referire.

LE: in functie de lumina, calitatea apei, CO2, etc. se inmulteste mai repede sau mai incet. Ai cautat pe internet ce conditii ii trebuie?
Tomk wrote:Eu am cerut sfat pt o planta de tip gazon ca pui de guppy ,xifo ...sa se ascunda in ea.Am renuntat la maternitate fiindca streseaza femele.cam asta ar fi.

Si unde pana acum ai scris asa ceva? Poate in alte posturi, dar fi sigur ca nu toata lumea citeste tot si te urmareste numai pe tine
In afara de ce ti s-a spus mai inainte care sunt plante fara pretentii mai poti pune Ceratopteris
Vimi sau alta solutie all-in-one (macro+micro) este ce iti trebuie.
Ce plante ai sau ce plante vrei sa ai si in ce cantitate? chiar nu stiu acvariul tau si in functie de ce vrei sa obtii va fi si raspunsul meu sau al colegilor.
Reciteste te rog postul asta al tau de la inceput si te rog sa ne spui daca intelegi ceva din el. Dupa aia poti sa ne faci un rezumat, sa ne dai date complete despre ce ai si ce vrei si la sfarsit de tot pune iar ??
Jur ca era sa raman la chimie in liceu si am urat chimia o viata intreaga dar la terminarea facultatii m-au repartizat la Combinatul Chimic Giurgiu la sectia clorosodice (hidroliza => clor => hipoclorit, soda caustica, etc.)
Eu sunt bata la chimie, ce s-a lipit de mine este doar chimia practica
Muschiul nu se prinde de pietris si in niciun caz de cel verde, rosu sau alte culori tipatoare
Poti incerca in schimb sa il prinzi de lemne (dar poate te va dezamagi si acolo pentru ca nu va face radacini nu va face nicaieri radacini si asta pentru ca nu are asa ceva).

Serios acum, scoate pietrisul ala colorat. Unde ai vazut tu in natura chestia aia oribila? Pune nisip de rau natural. Te asigur ca acvariul va arata mult mai bine
Materialele de filtrare biologica se colmateaza cu materiale organice. Orice baie chimica care inlatura acest material organic este bun cu conditia sa poata fi spalat si/sau neutralizat pentru a redeveni safe... De aceea in filmuletul prezentat clorul (impropriu numit "clor" - substanta activa la inalbitori este hipoclorit de sodiu ) dupa ce descompune materia organica este neutralizat intr-o solutie destul de concentrata de solutie de preparare a apei (contine tiosulfat de sodiu - fixatorul din laboratorul foto clasic), care la randul lui este neutralizat in solutia de stabilizare... si spalare multa.
Eu pentru materialele din sticla sau materiale ceramice sinterizate sau alte combinatii de genul asta (gen inelele syporax si substrat pro) le-am "curatat" prin coacere in cuptor (dat la maxim si tinut vreo 3 ore). Dupa aia le-am suflat cu aer comprimat si le-am lasat in apa o saptamana, schimband foarte des apa si agitandu-le (le pusesem intr-un PEt de 2 litri).
Cred totusi ca la curatarea chimica se curata si canalele cele mai fine... Eu in clor nu am incredere ca descompune materia organica asa de bine. Cea mai tare ar fi soda caustica... (cunoscuta si ca lesie sau pentru cunoscatori Hidroxidul de sodiu). Soda nu este chiar asa de speriat pe cat pare la prima vedere (este utilizata si in industria alimentara ca si E524 ). Despre hidroxidul de sodiu vorbea si Benu in postul despre KH si bicarbonatul de sodiu (si indemna pe marinari sa puna o picatura in sump ca sa vada ce se intampla ). Soda se gaseste sub firma de fulgi, granule sau se pot utiliza plicurile de desfundat chiuvete (contin intre 10-50% soda caustica)... Un plic la 1-2 litri de apa si se lasa materialul filtrant 24 de ore in aceasta solutie. ATENTIE cum manipulati solutia deoarece ca si reactie degaja foarte multa caldura si este foarte caustica si arde imediat pielea...
Soda caustica este o baza puternica, deci se poate neutraliza cu un acid, iar cel mai sanatos acid pe care il cunosc este sarea de lamaie=acidul citric (in afara de acidul acetil salicilic = aspirina care este mult mai sanatoasa ) Deci cateva pliculete de sare de lamaie dizolvate in apa si lasate bilele o zi in acest acid va neutraliza orice urma de soda...
Pentru a vedea daca a dat rezultat neutralizarea lasi bilele in apa cateva ore si masori pH-ul - daca difera de cat avea la inceput nu au fost spalate bine si anume daca apa este mai bazica soda nu s-a neutralizat, daca este mai acida acidul nu a fost spalat bine...
Metoda asta aveam de gand sa o utilizez pentru regenerarea materialului filtrant din canistre cand voi trece pe sump in noul acvariu.
Nu poti fi sigur ca este doar Staghorn si nu poate garanta nimeni ca vei scapa de alge... Poate te asteptai la alt raspuns dar realitatea mi-a aratat ca optimistul este un pesimist prost informat
Mentine asa stabil acvariul o perioada si sa vedem cum evolueaza...
orice modificare busca a parametrilor apei este ideala pentru aparitia algelor
Daca nu ai avut CO2 si maresti brusc cantitatea de CO2 pana iti mor crevetii cel mai sigur va fi ca "poate" vei scapa de algele alea dar sa apara cele care apar din cauza fluctuatiile de pH/CO2 La fel este cu aditiile de nutrienti, de oricare ar fi. daca vrem sa crestem concentratia unui anume substante, marim treptat ratia astfel incat in una/doua saptamani sa ajungem la valoarea dorita. Rezultatele se vor vedea treptat dupa 1-2 saptamani. Singura alga care reactioneaza foarte repede este Green Spot Algae - GSA si doar in sensul ca nu mai apar altele nu ca cele aparute dispar/mor...

Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Go to: