[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: flo77
Forum Index » Profile for flo77 » Messages posted by flo77
Message
Bayek wrote:Roca vulcanica
https://www.piatraonline.ro/pebble-lava-black-sac-20-kg

Granit
https://www.piatraonline.ro/pebbles-granit-bianco-sardo-6-10-cm-kg_2
[/quote
Sau tepoti duce la cules: roca vulcanica sau piatra ponce ]
Fadds wrote:. Dar apa tot trebuie schimbata pentru diluarea nitratilor.


Sau poate nu, daca dai crezare celor de la Seachem care pretind ca Matrix ajuta la eliminarea nitratilor(teoria lor face sens). Poate ca nu-i elimina pe toti, dar eu zic ca ajuta.
De acord ca trebuiesc facute schimburi de apa si intretinere, dar altele ar fi cauzele principale.
Fadds wrote:

Din cate stiu eu structura porilor este inchisa la roca vulcanica/ponce, dar poate stiu gresit.

Ca sa nu mai gresesesc din cauza interpretarilor lingvistice as vrea sa va intreb ce intelegeti prin roca vulcanica sau piatra ponce. Pentru mine sunt diferite roci: lava rock=roca vulcanica si pumice=piatra ponce. Amandoua sunt roci vulcanice dar s-au format diferit si au diferite proprietati.
De exemplu seachem Matrix este pumice. Matrix sustine ca este selectata dupa dimensiuni optime astfel incat la suprafata sa aibe loc pocese aerobe(ciclul azotului) iar spre interior procese anoxice pentru eliminarea nitratilor. Parerea mea este ca intr-o mare masura functioneaza.
Sunt foarte multe date interesante pe aquascience.com si sunt adunate intr-un singur loc, usor de tinut minte. Cu alte cuvinte o lectura interesanta si desigur folositoare.
Dar nu as ridica-o la rangul de biblie acvaristica. Cateodata sunt folositoare si alte opinii, chiar daca astea se numesc manual de utilizare, MSDS, ingrediente etc.

My 2 cents.
Colegul @fadds mi-a luat-o inainte cu explicatiile la metoda "plop and drop". Am intrebat detalii despre durata transportului si timpul de punga folosita(pungile alea speciale permit ca O2 sa intre iar CO2 sa iasa)pentru a-mi face o idee daca pH a avut timp sa scada si amoniacul sa creasca pe durata transportului.
Nu pot sa zic ca aceasta metoda este mai buna decat cea la picatura, este doar o alta optiune. Nu cred ca este cazul sa reamintesc dar apa de transport nu se introduce inacvariu. Pentru micsorarea cantitatii de a amoniac din apa multi vanzatori nu dau de mancare pestilor inainte de transport. Unii pun si o substanta in apa(am uitat cum se numeste si mi-e lene sa gugalesc) ptr a face pestii mai letargici in scopul reducerii stresului.
Pentru a reduce stressul este bine ca aclimatizarea sa se faca cu lumina cat mai redusa.
alinutz80 wrote:

Au ajuns bine, am facut eu o aclimatizare mai scurta (30 45 min) dar....dupa ce i-am bagat in acvariu in cateva zile mi au murit multi......cred ca am mai ramas cu 15 buc....
Din ce am vaz era o diferenta mare de Ph pe care crescatorul nu mi a spus o inainte.....si poate si aclimatizarea mea prea scurta ca si timp avand in vedere asa mari diferente in parametrii apei (si Ph si temperatura).....dar asta e...am invatat, cu toate ca stiam de la dicusi aclimatizarea minim 1 ora....dar am zis ca n or fi Rhodostomusii asa pretentiosi


Sunt curios cum ai facut aclimatizarea.. Dupa echilibrarea temperaturii, ai folosit metoda "plop and drop" sau "drip"? Cat timp a durat transportul? Au fost folosite pungi speciale care sa permita schimbul de gaze? Si ca fapt divers eu consider ca RNT, cardinalii, neonii sunt mult mai sensibili decat discusii la diferentele dintre parametrii apei(cu exceptia concentratiei O2 sau CO2).
Am si eu vreo 30 RNT, i-am luat varianta wild. Am avut vreo trei infectati cu Neon Tetra Disease dar i-am depistat la timp, i-am izolat si am avut norocul sa nu se raspandeasca boala. Este un lucru care trebuie observat atunci cand se introduc pesti noi mai ales din speciile de tetra.
dandumitru wrote:

Filtrarea prin substrat este o alta discutie, ce substrat si ce fel de instalatii, iara alta discutie.

Greseala mea caam deviat discutia.
Ar trebui sa fiu mai atent la contextul si particularitatile discutiei si la subtilitatile lingvistice.
Lemon wrote:
PS: Vezi ca au pe Joom niste discusi la 3$. Bine, nu sunt ei discusi, nu sunt nici macar pesti, dar pozele sunt frumoase.


Trebuie sa fac precomanda?
Lasandgluma la o parte incanu am auzit de Joom. Da' promit sa ma uit pentru am largi orizonturile.
Lucian wrote:Mda, se comparau mere cu pere, respectin N/P cu NO3/PO4... Nu este asa de greu de facut transformarea... Se cauta masa atomica a fiecarei componente. Spre exemplu masa atomica a Azotului este 14 (iar a oxigenului 16, deci masa atomica a azotatului NO3=14 + 3 * 16 = 62... Dupa aia calculati pentru fosfat si regula de 3 complicata sa vedeti care e diferenta dintre cele doua rapoarte si eventual cum transformati un raport in celalat...

Mai jos cautarile...
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=masa+atomica+azot
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=masa+atomica+oxigen
...
...

Eu nu am vrit sa intru in detalii. Chiar calculasem ptr mine din curizitate, imi dadise cam 7:1 inloc de 10:1. Dar este posibil sa fi gresit.
Dupa cum iti spuneam informatiile de pe internet sunt conflictuale. Si ca o mica observatie ratia NO3/PO4( ceea ce masoara testerele) este diferita de ratia N/P(ar fi plictisitor si irelevant sa intru in detalii). In aceste cazuri eu intotdeauna urmez recomandarile producatorului si daca este cazul far ajustari mici urmarind efectul pe care il au.
Nu in proportie de 90% dar sunt de acord cu @ocean ca substratul poate juca rol de filtru biologic. Nu pe toata adancimea dar cel putin la suprafata unde circulatia este buna(suficient oxigen prezent) se vor dezvolta o multime de bacterii benefice(in mare masura depinde si de porozitatea substratului).
Existau filtre care se bazau exclusiv pe utilizarea substratului ca mediu de filtrare biologica(undergravel filtet). Teoria era buna, numai ca dupa un anumit timp devenea ineficient datorita imbacsirii substratului si reducerii circulatiei apei. Acum exista o teorie a dr. Novak de a folosi un fel de undergravel filter modificat ptr a obtine o filtrare anoxica in vederea eliminarii nitratilor. Sunt cam reticent in a folosi aceasta metoda, prefer sa utilizez Seachem matrix in acest scop.
Din ce imi aduc eu aminte de pe vremea cand ma stresam cu dozaje ptr EI, ratia recomandata era de 10:1 NO3/PO4. Dar sunt plante si plante unora chiar le place mai mult fosfat. Asa ca eu as zice ca nu ai prea mult fosfat.
Dar de atunci(peste 10 ani) acvaristica a mai evoluat, este foarte posibil ca ratia recomandata sa fie alta. Pana la urma multe se vor reduce la observarea plantelor si experienta acvaristului.
Informatiile pe care le vei gasi online vor fi conflictuale(un ecemplu ar fi cerecomanda Tom Barr ptr metoda EI sau ce se recomandape aquasabi de exemplu). Pana la urma cea mai bunadecizie o iei tu urmarindplantele.
@ocean, @alinutz80 Multumesc pentru sfaturi si sugestii.
@ocean Superba perechea de heckel. Aceia sunt cei pe care ai reusit sa-i inmultesti?
Ca o mica recapitulare a optiunilor pe care le am pentru acvariul de 700l. Dupa cum am spus as vrea saam si niste plante, ceea ce imi limiteaza optiunile. Vreau sa profit de apa pe care o am la robinet(foarte moale de obicei TDS intre 40-70
1.Altumi+ priteni si utilitari . Inca nu am renuntat la idee asta, inca ma uit de dealuri. Desi am crescut si reprodus scalari, altimii sunt un domeniu nou pentru mine.
2 Discus+ prietemi si utilitari. Probabil vreo 20 de bucati. Ca variante ar fi:
-wild. Inca ma uit de variante acceptabile. Totusi, nu imi permit 15- 20 bucati.
-asiatici. Varianta arfi mai acceptabila
@lemon prin asiatici nu ma refer la alibaba, ebay ci mai degraba la crescatori consacrati.
- o parte din pigeonii pe care i-am prezentat. Au doar patru luni si cativa sunt promitatori. Initial vroiam sa-i pun intr-un acvariu de 350 l.
- o combinatie dintre cele 3 variante prezentate, dar asta s-ar putea termina cu un dezastru de proportii imense. Plus ca necesita sa folosesc 2-3 acvarii ptr carantina de timp indelungat.
Ma bucur ca ati deschis si discutia despre inmultirea discusilor. Din fericire apa de larobinet este perfecta pentru asta, nu cred ca m-as lovi de problema celor din Constanta. Apa de la robinet imi vafaceviata foarte usoara, schimburi masivedeapani vor fi o problema.
Colegul @ocean a mentionat ca a inmultit discus acum cativa ani, poate ar fi amabil sa ne impartaseasca ceva din experienta sa( ce tipuri a inmultit, secrete despre depunere dar mai ales cresterea puilor pana la maturitate).
Deasemenea as fi curios in cazul discusilor de provenienta asiatica ce tip de discus v-ar placea sa aveti in acvariu.
Multumesc
@ocean pun pariu ca sunt multi acvaristi care ar fi fericiti sa aduca la maturitate o serie de icre de "guppy din aia".
Ma tem ca nu am reusit samafac pe deplin inteles in ceea ce priveste conflictul de interes dintre anumiti crescatori. Dar nichi nu cred ca vreau samai dezvolt, este irelevant .
@ lemon. Eu accept ca altcineva poate avea un pct diferit de vedere. Atata timp cat se poarta in limita bunului simt "polemica" e bine venita
In ultima vreme am observat atacuri sub centura din partea unui anumit(renumit?) crescator european la adresa crescatorilor asiatici. Desi nu sunt sigur, totusi banuiesc ca atacurile contra pigeon blood(si tot ce aduceau asiaticii pe piata) provin din acelasi loc.
Carantinare/deparazitare o s-o fac fie ca-i vorba de salbatici sau domestici. Din grupul de pigeon din poza de mai sus probabil ca cel putin 6 vor merge in acvariul de 700. Deocamdata sunt in 200 l. Au doar 4 luni sper ca pana e gata acvariul sa fie destul de mari ptr un acvariu plantat.. Intre timp ma uit si de niste. Red Cover Blue Rin, Penang Eruption, Altum Flora, Blue Cobalt. Probabil nu voi cumpara tot ce am enumerat , dar cam in directia aia ma orientez.
De ce esti asa de impotriva tuturor discusilor care poarta gena de pigeon blood dar esti pentru alte tipuri create in captivitate? Mie de exemplu nu imi plac tipurile care deviaza dela forma traditionala( de exemplu bulldog).
@ocean Deocamdata nu am curajul sa ma bag la wild discus, poate odata o sa-mi fac curaj si o sa plasez o comanda la santaremdiscus.
Dar panasase intample asta va trebui sa mai acumulez ceva experienta.
Ai vrea sa impartasesti si tu cate ceva din experienta ta cu discusi salbatici?
ocean wrote:
flo77 wrote: Ca viitori locatari ar putea fi deocamdata un grup de pigeon blood

Deja nu ma mai intereseaza topicul asta , da sunt mai rezistenti, dar eu nici nu ii consider pe pigeon blood discusi! Pentru mine sunt kitsch-osi mutantii astia, de gustibus non disputandum

Pana ma arunc laniste wild o sa vad dacapot scoate cevadin grupul asta:
teddy2k wrote:

Aici as vrea sa intervin. Metoda Estimative Index nu necesita teste de apa. Exista retete de mixuri, care furnizeaza nutrienti in cantitate mare, astfel incat sa nu lipseasca niciunul si faci schimburi saptamanale de apa, ca sa resetezi concentratiile. De mentionat ca aceasta metoda necesita lumina FOARTE puternica si concentratii de CO2 mari. Asta nu te scuteste in schimb de probleme cu anumite plante care au cerinte specifice. Cele mai multe probleme am vazut ca sunt cu "stunted tips" la rotale, varfurile de crestere deformate sau care mor.


Sunt de acord si nu preacu tine.
Sunt de acord ca EI afost creata inscopul de a elimina testele.
In schimb nu sunt deacord caEI presupune lumina foarte puternica si mult CO2.
EI presupune:
-schimburi de apa regulate, aceeasi cantitate mereu. Metoda a fost stabilita folosind 50% schimb de apa saptamanal. Laorice altevalori ale cantitatii de apa si frecventei de schimbare calculele trebuiesc refacute
-o densitate mica de pesti, astfel incat cantitatea de nutrienti provenita din procesele biologice sa fie nesemnificativa fata de nutrientii adaugati prin fertilizare
- targetul pentru nutrienti va fi stabilit astfel incat plantele sa fie giftuite. Excesul va fi eliminat prin schimburi de apa. Targetul va fi stabilit si in functie de tipul si cantitatea de plante. Intensitatea luminii si cantitatea de CO2 depind si ele deasta
- cunostinte de aritmetica(proportii) si chimie(masa atomica, tabelul lui Mendeleev) sau sa sti sa folosesti Google.
De obicei metoda se aplica atunci cand fertilizarea se face in coloana de apa, cu nutrienti separati(de obicei praf). Metoda nu are sens/ nu este economica pentru fertilizanti AIO, iar daca se folosesc fertilizanti la radacina lucrurile se complica.
 
Forum Index » Profile for flo77 » Messages posted by flo77
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com