[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: ender67
Forum Index » Profile for ender67 » Messages posted by ender67
Message
Cateva intrebari / observatii:
- capac de la kiturile Eheim MP Aquapro 100 ... dar galeria e de obicei cu 2 x T8 30 w... cum se face ca ai 2 x T5? ai renuntat la galerie si ai pus numai T5?
- daca e un kit AquaPro 100....cum se face ca ai sticla de 8 si nu de 6 ? cred ca ai incurcat grosimile la cele 2 acvarii...si populatia
- cu 10 scalari si 14 neoni si ce mai e pe acolo s-ar putea sa fie un pic suprapopulat..sau poate nu (ca ai destule plante)..dar parca ar fi mai bine un filtru extern decat unul intern.
- mi se pare mie sau am vazut 2 termometre?
In rest..no comment...e frumos..poate ne intalnim in Ploiesti la o bere si sa vedem acvariile pe viu.
Daca ai spatiu destul iti recomand un acvariu de 100x40 x40 sau 100x40x45. Daca as fi in locul tau as cumpara:
- acvariu 100x40x40 de la Hornback - (numai acvariul) - cred ca e vreo 240 lei
- lampa Hagen 2x39W T5 Ho - cred ca e in jur de 380 de lei in magazinele on-line, plus 50 de lei neoanele sau chiar mai putin de la Marbo Trade ( 865 39 W T5 HO sau HQ Osram)
- la toate cele 5 acvarii mobilierul l-am facut eu, doua blaturi din PAL si intre ele 2 picioare verticale in forma de H, iti pot trimite dimensiunile, pentru 100x40 pretul e cam de 110 lei, pentru 150x50 am dat cam 160 de lei pe materiale
Sau cauta pe site dupa diverse ocazii, nu trebuie sa fie totul chiar nou. Pe mine de exmplu ma bate gandul sa svand cele 3 acvarii de 180 l si cel de 160 si sa trec la 3 acvarii de 300-325 l.
Dar acvariul de 80x30 sau 80x35 mi sa pare cam mic, daca ai spatiu ia unul cu baza 100x40. Nu te limita din start, in curind o sa vrei sa faci upgrade si mai bine pornesti cu ceva mai mare de la inceput.
De unde scoti frate (soro?) preturile astea, ca eu cu 10 milioane / 1000 lei mi-am facut un acvariu ceva mai maricel:
- 150x50x50 - 500 , hai sa zicem 6oo lei (depinde unde si cu cine il faci pe mine m-a costat 500 de lei plus transportul Bucuresti - Ploiesti ...daca vrei iti dau detalii pe PM de unde l-am luat)
- lampa Hagen 2x 54w T5 HO - 400 spre 500 lei (400 de lei lampa fara tuburi la majoritatea site-urilor on-line, eu am gasit un pret mai mic si o reducere la un comersant local din Ploiesti...plus neoane Osram comandate la Marbo trade in loc de neoane "de acvaristica" de la pet-shop - de fapt pe mine lampa si neoanele m-au costat cam 380 lei)
Daca vrei ceva de firma la preturi mai mult decat decente mergi la Hornbach si gasesti kit-urile AquaPro 80 cam in jur de 5oo lei cred si Aquapro 100 cam in jur de 600 (sau 620 lei..nu stiu exact ..nu mai stiu preturile actuale de la Hornbach si nu fac reclama dar cand mi-am luat acvariile acolo am gasit cel mai bun raport pret / performante /calitate).
Cu preturile astea mai e ceva pina la 10 milioane / 1000 lei, incape si ceva substrat si plante si pesti, sau poate faci un upgrade de la filtru intern la unul extern (JBL e700 de exemplu).
Acvaristica asta e un hobby destul de costisitor, mereu vrei ceva mai mult sau ceva mai mare, asa ca faceti ceva analiza de preturi inainte de a va arunca sa cumparati ceva.
Si revenind la iluminare: majoritatea kiturulor "starter" au cam 0.3 W/l cu tuburi T8; ar trebui sa te gandesti la dublarea numarului de tuburi T8, sau sa faci un upgrade cu T5 (sunt mai subtiri si intra ceva mai bine in locul disponibil). 0.5 W/l (T8) ar trebui sa fie un minim de iluminare decenta (sa tii plante nepretentioase spre mediu) iar daca vrei ceva mai mult un 0.7 w/l spre 0.8 w/l iti permite sa tii plante medii spre pretentioase. 1w/l e doar pentru "profesionisti". Si trebuie corelata iluminarea cu durata zilnica de expunere. Nu e o reteta valabila, dar poti sa consideri ceva de genul asta: 0.3 W/l pina la 16 h, 0.4 w/l 12 h, 0.5 w/l 10 h, 0.6 w/l 8 h, 0.7 w/l 7 h, 0.8 w/l 6 h sau cam pe acolo (cred ca te-ai prins, cantitatea de lumina primita ar cam trebui sa fie aceeasi, deci w/l x nr de ora ar cam fi o constanta). Nu e o regula precisa , fata de ce am zis mai sus poti baga variatii de plus minus 20%.
Si un T5 are o iluminare mai mare decat un T8 (vezi in prospecte cati lumeni are tubul respectiv). Eu la acvariul de 375 l am 108 W (dar T5 HO, 2 x 54 W) si iluminarea e mai buna decat 4 x 30W T8 (pe care le am in acvariile de 180 l).
Si nu tot spectrul e folosit eficient de plante, algele au alt spectru preferat decat plantele, dar cva sa nu te mai complici si cu asa ceva mergi pe daylight (6500k) sau poate coll white (cam 4000k). Si tuburi cu un IRC (un indice care indica modul cum se suprapune spectrul tubului pe lumina naturala, ca sa fiu mai simplu) cat mai mare, Asta inseamna ca fata de 765 sau 760 pe care le ai in capac (adica IRC de 70% cu 6500K sau 6000K) trebue sa bagi 865 (ieftine, aproape pe toate drumurile) sau 965.
Concluzie: vezi ce tuburi ai si dubleaza numarul, dar cu 865. Si nu le da drumul deodata, baga mai intai unul cateva zile, apoi si celalalt (daca e cazul).
Si daca ne spui exact ce acvariu (si capac) ai ales putem veni cu sfaturi si mai specifice (cum si cu ce sa faci upgrade).
E mai limpede acum?
Nu prea conteaza cati W/l ai, ci nivelul de iluminare. E o mare idferenta de exemplu intre tuburi T8, T5 normale (HE) si T5 HO. Ar trebui sa te uiti la alte "numere", la lumeni. Si nu prea conteaza extrem de mult numarul de litri, cat mai ales suprafata acvariului. Asta considerand ca ai niste inaltimi "normale" cam intre 30 si 60 cm (majoritatea au intre 40 si 50 cm). Daca ai inaltime prea mare iluminarea pe substrat va fi mai mica (scade cu patratul distantei), daca ai inaltimea prea mica nu arata acvariul bine (substratul e prea gros..). Cred ca ai inceput sa iti faci o idee.
Da, pina la urma si W/l e un indicator, dar 1W/l nu e sfantul Graal. de fapt ia baga tu 1 W/l fara CO2 si fara fertilizare (sau baga-l brusc) si sa vezi ce crescatorie frumoasa de alge obtii.
Asta ca sa nu intram in fineturi cu spectul tuburilor ca aici se poarta razboaie grele pe asa ceva. De fapt treburile nu sunt clare delor, T8/T5HE/T5HO, 4000k/6500k/10000K, fluorescente/metal halide, capace/suspendate...ameteala mare , 0.5w/l/0.7 w/l / 1w/l, 6h /8 h / 10 h/ 12 h, cu sau fara pauza la prinz, unispectrum sau spectre complementare.....daca ai timp si pasiune se poate da doctoratul in asa ceva .
Pai iti spun eu cu ce sa incepi: spune ce acvariu ti-ai luat, si de ce, si ce diferente ai gasit intre ele (ca"din alta lume" e cam general). Asta asa, ca sa stim si noi, nu ca ar conta foarte mult. dar conteaza dimensiunile bazei ca sa iti spunem cat substrat sa pui.
Pentru plante nu prea conteaza foarte mult daca e de 1-2-3 mm sau 4-5-6 mm (sau intr-un fel e mai bun 4-5-6..o sa vezi de ce..) dar conteaza enorm pentru pesti. In functie de ce pesti ai "mizeria" lasata poate fi mai putina sau mai multa. La substratul de 1-2 mm ("bob de orez") ramine pe afara si se curata mai usor (pirn sifonare) la cel cu dimensiune mai mare poate sa se duca mai la "fund" prin spatiul intre pietricele si se sifoneaza mai greu, si se descompune in timp. Plantelor s-ar putea sa le placa (mai multi nitriti/nitrati) dar pestii vor fi mai putin bucurosi. Asta ar fi un prim motiv.
Al doilea motiv e modul cum intereactioneaza pestii de fund cu subtratul..au niste mustati foarte sensibile. E bine ca substratul sa fie cat mai fin si "rotunjit"...cel de dimensiuni mai mari e mai colturos. Si de aici pot sa apara rani superficiale la mustati, infectii si alte lucruri neplacute.
Mai am un singur lucru sa iti spun, nu incerca sa amesteci tipurile de substrat (de dimensiuni diferite) pentru ca in timp cel de dimensiune mica va ajunge la fund si la suprafata ramin "bolovanii" si tot dracul ala e.
Asta nu va fi prea curand... imi plac acvariile plantate "bogat", aproape olandez. Si deocamdata nu am inca "masa verde" necesara. Asa ca mai dureaza o luna sau chiar mai mult.
Daca ar fi dupa ce vreau eu, as vinde cele 3 acvarii de 180 l si cel de 160 de litri si as baga inca doua de 375 l (150x50x50) sau trei de 300l sau 325l (120x50x50 sau 130x50x50). Si la fiecare lampi de 2x54W T5 HO (cu exceptia africanilor, unde merge o lampa simpla). Dar cum 4 acvarii nu se vand asa usor...raman deocamdata la configuratia actuala.
Deocamdata sunt curios ce recolta de alge voi gasi pe geam dupa o lipsa de aproape o saptamina
Si cati pesti ai in el? (Ca din ce am vazut pe acolo tii caerulesu si elongatus). Nu de alta, dar sa vedem daca nu cumva e "suprapopulat" .
Am "rezolvat" lipsa cu locatia din profile (Ploiesti).
In legatura cu backgound-ul, parca am unele retineri. Eu am o abordare mai "zen" in privinta a ceea ce bag intr-un acvariu (stiu, pietrele din acvariul asta numai zen nu sunt) si decorurile mi s-au parut intotdeauna putin artificiale si de o utilitate cel putin indoielnica (in afara de cele care ascund si ceva medii de filtrare). Plus ca dau o nota de "finalitate" in destinatie care nu cred ca ma atrage in acest moment.
Pentru ca initial ma gandeam sa iau un capac de 150x50 m-am orientat catre un acvariu cu baza asta si pentru ca "anvizajam" africani (Malawi mbuna) chiar facusem initial comanda pentru inaltimea de 40 cm .. si la o ora dupa ce am platit avansul am revenit cu un telefon si am cerut o inaltime de 50 cm. Pentru ca nu cred ca la anul voi mai avea africani in el.
In momentul in care caram acvariul pe scara cu cumnatul meu (de la care intr-un fel m-am reinfectat cu virusul acvaristicii) si m-a intrebat ce bag in el a ramas un pic mirat, credea ca acvariul era destinat sa mut discusii pe care acum ii tin in 2 acvarii de 180 l. Asta a fost prima remarca "contra", a doua a venit de la jumatatea mea mai buna care s-a uitat la acvariu (dupa ce am bagat africanii in el) cu un ochi critic si mi-a zis senina ca din cele 5 acvarii asta e cel mai urat ( ma rog, ea e pasionata de plante asa ca are o parere mult mai buna despre un acvariu cu discusi plantat).
Poate si de asta m-am decis destul de rapid si am luat o lampa suspendata pentru un open-top, ca sa imi las ceva optiuni deschise pentru un reset catre plantat ceva mai tarziu. Si intr-un fel mi-am facut-o cu mina mea, mi-am bagat singur a treia "contra" cand am vazut de ce sunt in stare 2 lampi T5 HO de 54 w (cam 10000 lumeni) - n-am obtinut nivelul asta de iluminare nici macar cu 4 tuburi T8 in acvariile de 180 l. Si cand am vazut ce perlare obtin de la alge (pe care n-am vazut-o niciodata la plante, nu tin un pH prea jos din cauza ca discusii si scalarii nu prea se simt bine la nivelul de CO2 necesar pentru perlare) - soarta acvariului a fost pecetluita, va gazdui africani doar temporar.
Cam asta e ideea, "Rift drift" e posibil ca in cateva luni sa devina "Amazon drift" - nu dati cu pietre, decat daca sunt cu o forma interesanta si calcaroase. Pina la urma si discusii sunt tot ciclide .
Si africanii vor fi mutati in doua acvarii de 180l, unispecie, caeruleus separat de elongatus (pina la urma suprafata totala si volulul de apa vor fi cam la fel).
Dar revenind la background - acum am explicat de ce nu ma prea atrage sa bag bani in asa ceva dar as putea face ceva pentru ascunderea buretilor de la filtru. Ma gandeam sa "sparg" un pic formatia de pietre si sa crez doua gramezi in lateral, care sa mascheze buretii, si sa las mijlocul liber pentru alte activitati (am vazut niste miscari coregrafice destul de interesante pe sub pietre).
Ce parere aveti?
Du-te la Hornbach...s-ar putea sa gasesti setul AquaPro ceva mai ieftin (cam pina in 250 lei daca tin eu bine minte - Hornbach a avut intotdeauna preturi speciale pentru kituri eheim, special facute pentru ei, includ filtre, incalzitor, plasa de pesti, solutie aquaSafe si mincare). Si de diferenta de bani iti mai poti lua:
- substrat JBL Aquabasis (2.5 sau 5 l)
- pietris fin (cat bobul de oraz, 1-3 mm) 5 l
sau
- substrat JBL Manado 5l (sau 10 l daca il pui fara Aquabasis)
- ceva plante
Substratul (Aquabasis +pietris sau Aquabasis+Manado sau simplu Manado) trebuie sa aiba o grosime totala de 5-6 cm ori asta inseama cam 10 l de substrat.
Si un mic update: azi am prins preotul albastrel in "amvon" de vreo 3-4 ori:
Asta e in lumina naturala, dupa masa:

Si asta acum cateva minute, la flash:
E drept ca buretii de la filtru cam sar in ochi, am incercat sa ii maschez cat s-a putut (am renuntat la verziciunile eheim si am pus tuburi transparente, iar spray-bar-ul l-am pus negru).
Am notat ideea cu background-ul (mai ales ca o luasem si eu in calcul in ultimele zile). Si sapind pe net am gasit urmatoarea chestie:
http://shop.magicaquarium.ro/products/Flamingo-Background-60-x-45-cm-%E2%80%93-Rock.html
Imi cer scuze pentru postarea unui link catre un site comercial, am vrut sa postez linkul producatorului dar nu cred ca e JBL, ca nu apare pe lista de produse pe www.jbl.de.
Dimensiunile de 60x45 sunt numai bune pentru ce am nevoie:
- 2 bucati pe lungime, centrate, ar acoperi 120 cm si inaltimea pina sub intaritoare
- alte 2 bucati, pe laterale, decupate la o lungime de 40 cm si pozitionate in partea din fata, iar resturile puse in unghi (45 de grade sau pe acolo) sa mascheze tevile de la filtru, si acolo as putea pune si incalzitorul si tubul de aerare
Pretul ar fi destul de bun, cu 200 lei plus taxele de transport as putea realiza background-ul. Nici nu se compara cu pretul de la Juwel Rock 60 ( e mai mare de peste 3 ori, dar si suprafata e 60x55 vs 60x45).
Sau poate ar trebui sa iau numai 3 bucati, 2 pozitionate central, 1 taiata pe din doua ca sa maschez buretii de la filtre - in felul asta colturile din fata ale acvariului vor fi mai estetice.
O alta solutie ar fi sa incerc sa maschez intr-un fel intrarile filtrului (sa prelungesc tubul transparent, sa ii pun un cot si sa pozitionez buretii orizontal in spatele pietrelor) si sa incerc un incalzitor in-line, iar pentru fundal un autocolant (uni sau rock).
Alte idei?
ai pm
Ce fel de capac este? de ls scubaline sau de la aquapro 100?
Am o butelie Dennerle de 2l. Te intereseaza?
Un mic update, si cu o intrebare catre cei mai experimentati:
image
Algele se dezvolta bine, culoarea verde inchis este "recolta" veche (pietrele au fost folosite in acvariul vechi) iar verdele deschis este "proaspat".
Punctele argintii nu sunt de nisip, sunt bule mici de gaz:
image
De la ce sa fie oare? Gaze dizolvate in apa nu cred ca fie, am instalatie de schimb la picatura si aportul de gaze dizolvate nu e prea mare. Localizarea e in partea superioara, batuta de lumina. Perlare pe alge? Sa fie lumina prea puternica (2x54 W HO la 150x50 cm)? Pestii e drept ca stau mai mult sub pietre, dar la masa si cind nu sunt cu ochii pe ei se misca destul de vioi in spatiul liber. Va rog un sfat: credeti ca lumina trebuie diminuata? "Productia" de alge merge bine, ba chiar prea bine: au aparut ceva alge verzi pe nisip si la contactul dintre nisip si sticla:
image
Si daca tot v-am aratat un "galbenus" trebuie sa va arat si un "albastrel":
image
Dupa cum va povesteam, joaca astia "pitita" cam tot timpul (ca acum au spatiu destul):
image
Piatra centrala (cu o forma destul de interesanta) am numit-o "templul". Mai are o grota in spate care e mai tot timpul populata si de vreo 2 ori am vazut cate un "indraznet" care o explora (o pozitie destul de chinuita, lipit de perete superior cu capul in jos...pacat ca nu averam aparatul pregatit). Pina acum doi masculi au "predicat" din "amvon" - un elongatus si un caeruleus.
image
Cam asa arata acvariul dupa ultimul upgrade de filtrare (2080, fara alte filtre interne):
image
Oxigenarea se face prin valurirea apei (un spray-bar de la JBL e700, "verziturile" de la Eheim nu ma atrag de loc) si pentru siguranta un "difuzor" de aer ("piatra") dar montata discret in spatele incalzitorului intr-o improvizatie (un air-lift ramas de la filtrele UGF si care nu are deloc pretentia de skimmer, e pus doar pentru canalizarea bulelor si eliminarea efectelor neplacute ale spargerii lor la suprafata):
image
Se mai vad pe acolo buretele de la intrarea filtrului (mai e unul simetric in partea celalalta a acvariului), picuratorul Gardena de la instalatia de schimb de apa cu picatura (chestia cu portocaliu), o sonda de ph-controller (nu am ph-controller la acvariu, faceam doar o masuratoare) si overflow-ul (cele doua tuburi verticale, cel din dreapta e scurgerea).
Astept sfaturi si sugestii pentru reamenajare.



Ai PM
Vesti bune . Iti dai seama ca ne-au trecut sudori reci pe toti posesorii de Eheim Pro 3 si ca toti am dat o fuga sa verificam daca n-avem balta linga filtru. eu de-abia ce-l pusesem in functiune de o zi ...si ai venit cu "bomba"...surpiza totala. Incepusem sa ma intreb daca nu mai bine optam pentru 2 x Sunsun de 1400l/h + 9W UV-C pentru africani in loc de 2080.
Ar fi fost si mai interesant de stiut EXACT pe unde curge, ca sa iei tot capacul la bibilit e o solutie dar nu cea mai fericit (e cem mai sigura in schimb). La 2080 e mai simplu, nu are fineturi gen pompa de amorsare.
Filtrare: e1500 e prea puternic la 250l, face curenti prea puternici pentru discusi. Ai de 6x filtrarea, ori asta e buna si la africani. Ia un e900 (ai de 3-4 ori filtrarea, OK pentri discusi), pune un burete pe capul de intrare si umple filtrul cu medii poroase - renunta la inelele ceramice si baga bile poroase Eheim.
Lumina: n-ai recizat dimensiunile acvariului. La un 250 l poti sa ai cam 100x50x50. 2 x 39W T5 HO e de ajuns. Discusii nu agreaza lumina prea puternica, si trebuie sa impaci si capra (aka discusi-lumina mai slaba) si varza (aka plantele). Poti sa iei o lampa Hagen T5 HO 36" 2x39 W (cam 360-380 lei) si neon Osram 840 si / sau 865 (cam intre 15 si 25 lei la Marbo Trade). As merge mai mult spre cool white - daylight pentgru a pune in valoare toate culorile discusilor (ai albastru, dar ai si rosi si galben...deci merge bine un daylight) si pentru a evita surprize neplacute cu algele (vezi spectrul agreat de plante si cel agreat de alge). "Discusi in plantat" nu e o chestie imposibila dar trebuie mentinut un echilibru delicat intre cerintele pestilor si ale plantelor (cerintele de iluminare / temperatura / nutrienti se cam bat cap in cap).
Incalzire: mergew si unul de 200W, si chiar unul de 150W .. dar sa fie Jaeger (Eheim). Pe cel de 150 W sdcrie ca merge lq maxim 300 l si sunt in kiturile Eheim/MP de 180 l, asa ca merge foiarte bine un 200W sau chiar si un 150W. Incalzitoarele Jaeger / Eheim au stcla mai groasa, izolarea etansa mai buna, si inca doua avantaje de baza pentru discusi: au reglare si la peste 30 grade (32..34) si au calibrare. E drept ca sunt si mai scumpe de 2-3 ori decat alte marci, dar pentru discusi le recomand "cu caldura"
Hardware suplimentar: poate chiar o mica instalatie de CO2. /In functie de buget, presurizata (e bine sa fie cu electrovalva si temporizator pentru inchidere pe timpul noptii si chiar ph-controller) sau macar o "bomba" pentru buget redus.
Pai daca au asteptat atat pot sa mai astepte vreo 2-3 zile, pina ajung si eu in Bucuresti sa iti dau (aka donatie) instalatia de 3 neoane suplimentare pentru capacul Eheim de 80 cm - lampi slim (cu droser electronic incorporat) cu tuburi T4 daylight de 20, 16 si 12 W - impreuna cu cei 36W ai capacului fac un 80 W, valoare destul de buna pentru un acvariu de 100-110l. Da-mi un PM cu datele de contact.
Se cunoaste ca filtrarea e mai buna, cu cele 2 intake-uri plasate in extreme. In timp daca vad ca o sa se adune mizerie pe la mijlocul acvariului o sa bag un powerhead cu o derivatie in T sa impinga mizeria spre buretii de la intrarea filtrului. Nu stiu daca sa bag si o pompa de aer cu piatra. Si sa vad cat de eficiente sunt 2 hranitoare Juwel, cuplate la pompa de aer..
Acvariul merge spre bine, dupa o saptamina pestii s-au acomodat cu lumina mai puternica, au aparut si alge pe pietre (in zonele in care nu aveam, o parte din pietre au fost in vechiul setup de 160l) ..si pe geam. Main si sa vad cad de eficiente e zi de curatenie .
Upgrade la filtrare:
(Eheim 2228)+ 2 x (Resun SP-1100L) => Eheim 2080.
Medii de filtrare (de jos in sus):
- 1 l inele Eheim + 1 l inele ceramice JBL + 2l spartura de lava
- 2 l Eheim Substrat + 2 l Siporax (inele sparte in bucati)
- 4 l Eheim Substrat Pro + JBL Micromec
 
Forum Index » Profile for ender67 » Messages posted by ender67
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com