Ai sa vezi ca o sa-ti raspunzi singur la intrebarile cum ar fi:
- "de ce nu e bun substratul pe care il ai?"
- "de ce nu e bun filtrul pe care il ai?"
- "in cat timp schimb siporax-ul?"
- "de ce imi mor pestii dupa 3 luni?"
- "de ce mirosea buretele a amoniac?"
Ba da, creste si NO3-ul dar mai cresc si altele pentru ca in rahatul de peste sunt multe lucruri care, poate, nu le vrei. Ti-as recomanda, 2-3 luni pana se stabilizeaza sa-l tii cu cat mai putine ortanii.
In locul tau as incerca cu NO3 de la EL sau as cauta sa vad daca gasesc strict NO3 (pentru ca ala de la EL are si K)
@All: ce se intampla cu detritusul intr-un asemenea filtru de substrat? Mai ajunge in canistra sa fie filtrat mecanic? Mai e nevoie de sifonarea superficiala a substratului la schimburile de apa?
@scorpionul: E posibil ca apa sa prefere sa circule pe IN-ul clasic si nu pe IN-ul din filtru de substrat? (adica sa aleaga drumul care opune cea mai mica rezistenta) Ai calculat inaltimea minima, medie si maxima a substratului?
Sa-mi fie cu iertare ca incerc sa va contrazic dar, nu cumva, pompele Eheim sunt facute sa impinga si nu sa traga?
Singurul filtru de la Eheim care are o pompa asemanatoare 1500xl (2260 si 2261) are turul mai mare (imi scapa acum dimensiunea exacta dar are un furtun gros cat ...) iar returul 16/22.
Eu as lua in calcul si problema asta...prea mare e coincidenta. Ai si mult material filtrant si nu ai spus ce filtrare mecanica ai. Daca nu ai si ai incarcare biologica mare in acvariu atunci se colmateaza mai repede, scade in-ul la pompa si poate aparea problema de mai sus.
Eu nu zic ca nu poate fi piatra ponce (ca eu am respect pentru astia barani) dar nu ar trebui sa ai zgarieturi pe rotor, in interiorul pompei, zgomote sau chiar bucatele mici de ponce in display?