Salut,
am primit cadou acum 2 luni un acvariu de 54 l.
L-am primit deja populat cu cativa 2 guppy, 4 platy, 2 xipho, 4 sanitari (2 de plante si 2 pentru pietre), 2 molly si un melc de sticla.
Avea si substrat pentru plante si pietricele.
Neavand timp in acea perioada am mers la un pet shop si am cerut un sfat "autorizat" ce sa mai iau ca sa il populez cat mai bine.
La sfatul celor de acolo mai luat 4 guppy (3 femele - una a murit probabil eu am lovit-o cand am schimbat apa), 2 scalari, 2 gurami si 8 neoni.
Nu mi-a parut suspect toti fiind destul de mici si nestiind cat de mari se vor face (acvariul inca arata bine, nu pare suprapopulat) insa am inceput sa imi pun mari semne de intrebare cu privire la "ajutorul" celor ce m-au sfatuit dupa ce am citit ca pana si neonii vor deveni destul de mari, ce sa mai zic de scalari si gurami care mai mult mi-au fost prezentati ca pesti pasnici.
Una peste alta dintr-un singur melc acum am 16
Problemele la care as vrea ceva sfaturi:
1. cati melci ar fi bine sa tin? am citit ca apa devine dura de la ei
2. cred ca va trebui sa renunt la gurami si scalari, asa e? voi incerca sa ii donez. Ar trebui chiar mai mult de atat?
3. scalarul mai mic a ramas fara buza de jos probabil din cauza celor 2 gurami (mie imi par destul de agresivi mai ales cu scalarii, poate e joaca pentru ei insa fac mare deranj) sau a celuilalt scalar care e si el destul de agresiv (doar cu scalarul mic).
Mai are sanse de recuperare fara buza de jos? Mananca destul de greu si a devenit extrem de fricos, sta numai pe langa filtru.
4. daca scalarul cel mic va muri e ok sa pastrez doar un singur scalar?
In cazul meu acvariul nu a fost un cadou potrivit, imi place foarte mult si imi doream de mult insa nu as sfatui pe nimeni sa il ia cuiva (sau sa si-l ia) fara ca intai sa se documenteze (si asta nu e chiar simplu din ce vad

, doar daca eventual incepe cu un minim de specii).
Al doilea lucru e sa nu ii ascultati niciodata pe cei de la pet shot, nu ii intereseaza decat sa vanda...
Multumesc