[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Gabriel
Forum Index » Profile for Gabriel » Messages posted by Gabriel
Sunt mut de uimire. Steaua arata incredibil si se potriveste [daca pot spune asta despre o vietate] in bazinul tau.

Iar in video vad pesti activi, vioi si sanatosi. Insa unii dintre ei vor deveni curand obezi

kirucd wrote:Ora 03:30 si pH-ul este stabil, undeva la 8,17 in acest moment. Nu am avut niciodata pH-ul
noaptea la o asemenea valoare.

Gabriel multumesc pentru idee, este exact ceea ce aveam nevoie pentru a face acvariul
si mai stabil

O zi buna,
Dragos

Dragos,
Multumirile trebuie sa mearga catre colegul nostru Ciprian care a descoperit topicul pe forumul de limba engleza.
Ma bucur ca functioneaza si ti-a fost de folos.

Se pare ca treaba cu schimburile cu apa de la robinet la bazinele fish only functioneaza. Impreuna cu Prime.
Nush ce mama lui contine Prime asta dar toti il lauda. Singura diferenta este apa. La "aia" cred ca e putin mai curata
dar merita sa incerci oricum. As masura, macar asa de curiozitate, NO3 si PO4 in apa de la robinet desi sunt
variatii mari intre vara si iarna si intre anii secetosi si cei normali [ca precipitatii]. Dar macar stii "ce bagi".

Cat de des vrei sa faci acele schimburi de apa de 80 de litri?
Bazinul, dupa gustul meu, arata excelent in conditiile actuale - si asta include schimburile de apa foarte rare.
Cei de care mentionam mai sus ca folosesc apa de la robinet zic "If it aint broken dont fix it". Asa
ca daca te-ai pregatit pentru schimburi dese s-ar putea sa dai bazinul peste cap un pic.

Aha - deci koala se scrie cu k la fel ca Rikardo de pe fundul bazinului mare - ha
Sigur se poate
Pentru cei interesati de aplicatia de mai sus pm cu o adresa de e-mail valida va rog.

O zi buna
Gabriel
Iulian,

Nu stiu cat/daca te ajuta foarte mult [deoarece eu nu am masurat - nici nu am cu ce - potentialul redox] dar la mine algele verzi pe geam au aparut intotdeauna cand po4 era peste 0.1 si cu siguranta aveam o populatie mica de bacterii deoarece NO3 era mereu zero [din cauza cantitatii mari de biopelete].

O zi buna
Gabriel
Salut Adrian,

Exista si o aplicatie pentru jurnal. Eu o folosesc pe aceasta [varianta in limba engleza].

Din pacate nu este free dar cred ca isi merita banii.

Este mai complexa decat un simplu jurnal, poate tine evidenta parametrilor mai multor bazine si poate afisa acesti parametri tabelar sau grafic, iti calculeaza automat dozajul solutiilor balling in functie de consum, calculeaza cantitatea de sare necesara unei cresteri date a salinitatii in functie de sarea folosita [are o baza de date cu mai multe branduri de sare], calculeaza cata sare e nevoie pentru un schimb de apa functie de salinitatea dorita si sarea folosita etc.

Insa ceea ce m-a uimit cel mai tare este ca are o sectiune in care poti calcula ce cantitati de solutie stoc ai nevoie pentru o crestere data/dorita a NO3 si/sau PO4 [desi este un calculator exclusiv pentru acvarii marine] ba chiar indica metoda de obtinere a solutiilor stoc.

Daca te intereseaza pm o adresa de e-mail valida deoarece iti pot trimite fisierul de instalare [*.apk].

O zi buna
Gabriel
Seba,

Da-mi o adresa sa-ti trimit bacteriile.
Zi-mi daca vrei sa-ti trimit si pelete, solutie de calciu + trace-uri ca sa fac un singur pachet.
Daca nu ati vazut deja discutia http://www.reef2reef.com/forums/do-yourself-diy/57609-easy-way-increase-your-tanks-ph.html
La fel de offtopic - am chiuretat-o ultima data cu un bisturiu cu lama nou noutza. Fix in locul ala am 5 bucati acum. E mai a dreaq decat aiptasia noroc ca nu irita.
Bah Dragose - chiar acum ma gandeam ca prea le luam pe toate de pe la hotii astia si io-te nu vor sa ne mai primeasca in Sch...n.
Da' daca zici asa chiar ma bucur, luam de la hotii nostri. Da-i in ma-sa pe-ai lor

Maine verfic daca nu gasim mai ieftin. La noi - evident

Pai asta voiam sa zic prin 140 litri de co2/kg [de produs/absorbant] . Pentru ca ultima propozitie era "Depinde de consum".
Asa mi se intampla de multe ori. Raman cu ideea in minte si scriu doar continuarea
109ron - 5 litri http://www.romedic.ro/newellemedical/produs/51239.html

Zic ca n-ar fi scump. Depinde de comsum

LE acum vad 140litri Co2/Kg
Pai aparate de anestezie exista si in Romania.
Tocmai am intrebat pe cineva care este "in tema" cu domeniul si "chestia" se cheama var sodat granulat.
Maine incearca sa afle de unde se poate achizitiona.

Seba,

Daca iti place am si niste pulsing xenia roz [de care recunosc ca incep sa scap dar fara succes - invie ca Frankenstein ]
Link-ul de care va spuneam

http://www.nano-reef.com/topic/277199-co2-scrubber-ph-goes-up/
Salut Seba,

Eu te pot ajuta cu urmatoarele.

Pentru ciclare/insamantare
- 1/3 dintr-un flacon de Special Blend
- 4 fiole de BioDigest
- 4 fiole de Bioptim

Fraguri
- 1 frag montipora digitata verde - destul de mare
- 1 frag candy cane verde - 2 capete
- 1 euphylia - are vreo 4-5 capete dar nu este in cea mai buna forma [o poti aduce usor daca o hranesti zilnic
si nu ai pesti care sa-i ia mancarea]
- 1 piatra cu GSP verde

Daca te mai intereseaza
- 2 litri de solutie de calciu [solutia Balling Light de la Fauna Marin cu tot cu trace-urile din ea]
- cele 3 flacoane de Fauna Marin Ultra Trace B [ce se adauga la solutiile de Ca si Alcalinitate [url]http://www.faunamarin.de/en/balling/]
sunt cele de 250ml din care lipsesc maxim 50ml.
- 100ml biopelete de la Tropic Marin [sunt mult mai mari decat cele de la olandezi]

Asa cum ti-am zis si in discutia de marti eu as merge pe matrix in reactor/canistra etc dar nu la picatura ci doar ca suport bacterian iar in loc de biopelete
as folosi NOPOX dozat zilnic. Stiu ca pe celalalt forum cutuma este de a nu folosi caron lichid [vodca, otet, NOPOX etc.] pentru ca va trebui sa dozezi
de-a lungul vietii bazinului dar e ceva ce functioneaza si am un exemplu perfect/concret in Constanta.
Ciprian [pc.ciprian] mi-a aratat un link de pe un forum unde un tip a folosit un CO2 scrubber pe portul de aer al skimmer-ului si nu
a mai avut probleme cu asemenea fluctuatii ale pH-ului.
E vorba de aceeasi substanta folosita la aparatele de anestezie prin care se filtreaza pur si simplu aerul inainte de a intra in aparat
[skimmer in cazul nostru].
Am sa caut link-ul sau pur si simplu am sa-l rog pe Ciprian sa il scrie aici.

Cu certitudine poti imbunatati o sare slaba dar:-
- sarea slaba nu este consistenta din punct de vedere calitativ de la o caldare la alta si nici de la un lot la altul
- variatiile unei sari slabe in ceea ce priveste Ca/Mg/kh pot fi destul de mari.
- in cazul in care Ca/Mg/Kh sunt sub valorile din bazin pot face aditii in apa nou reconstituita ca sa aduc parametrii ei la acelasi nivel
cu apa din bazin dar asta e o pierdere de timp si genereaza costuri suplimentare
- ce faci insa daca descoperi ca unul din acei parametri sunt peste valoarea din bazin? Faci schimburi mici - ok e o posibilitate - dar
trebuie sa tii cont de consumul zilnic si lucrurile se complica atunci cand folosesti un reactor de Ca sau pompe peristaltice caci
trebuie sa le ajustezi constant. Schimbi sacul, caldarea, lotul?
- o alta problema a unei sari slabe sunt trace-urile ce sunt fie cu valori foarte mici sau inexistente. Nu poti testa chiar orice
trace si de aici lucrurile se complica iar. Exista solutii de trace dar nu cred ca, in cazul in care un trace este inexistent in sarea
folosita, aceste solutii iti pot ridica valoarea din bazin la un nivel anume [nivelul minim din apa naturala de ocean]. Cum stii ca
ai ajuns acolo daca nu poti testa? Apoi iar costurile si timpul pierdut.
O sare buna chiar daca e mai scumpa iti asigura un aport constant de trace-uri iar parametrii importanti [Ca/Mg/kH] sunt, de la o caldare
la alta sau de la un lot la altul, intre anumite limite [acceptabile].

In ceea ce priveste kH-ul la schimburi de 5% ok dar eu prefer schimburi de 10% [unii poate nu au timp si nici chef sa faca doua sau mai multe schimburi
pe saptamana]. La 10% cresterea kH-ului este tot mica dar ... este si pentru confortul meu personal prefer sa nu am o astfel de crestere. Prefer o sare
care sa aiba un kH apropiat de ceea ce vreau eu sa tin in bazin. In fond, asa cum s-a mai scris, tinta este sa mentin salinitatea, calciul, magneziul si kh-ul
cat mai constante.
tavimocanu wrote:Gabi, nu cred ca problema ta a venit din socul dat de schimbarea sarii. Daca luam diferentele maxime dintre saruri avem la 12.5 si 7.0 o diferenta de 5.5 care s-ar intampla in cazul unui schimb de 100% apa. La 10% schimb de apa diferenta de KH poate fi de 0.55 care nu reprezinta un soc major pentru corali. Si am luat diferentele maxime, inteleg ca la tine diferenta era de la 7.0-7.4 la 10 (pentru un schimb de 100%), deci un impact chiar pe la jumate fata de cel de mai sus. Poti totusi "lovi" acroporele si cu un schimb de 10% daca torni apa direct inspre ele, fara sa apuce sa se amestece cu apa din display, dar asta e total ne-recomandat din mai multe motive. Apa eu o torn in overflow pt a avea cel mai lung traseu pana la corali si probabil faci la fel si tu ma gandesc.
Legat de sare, acum folosesc Red Sea Coral Pro. Se termina galeata si am luat Aquavitro Salinity pe care o voi pune la inceput alternativ cu ce mai am de la Red Sea (un 5% Aquavitro si un 5% Red Sea). Va tin la curent legat de cum merge treaba.

Tavi,
Trebuie sa revin cu scuze in primul rand. Ai avut perfecta dreptate in cele scrise mai sus.
Am folosit la schimbul de 10% de duminica seara o apa cu kh de 9.3 cu 1.7 grade mai mult fata de bazin unde am 7.6.
Am oprit ieri toata ziua aditia de solutie pentru alcalinitate si astazi am masurat 7.5 in bazin in conditiile in care consumul masurat al bazinului meu este de 0.25/zi.

Legat de maniera in care schimb apa - eu opresc pompa de retur, las sa se scurga apa din bazin in sump [evident pana trage aer pe retur] astfel ca in sump se aduna vreo 65 de litri de apa din care scot 25 si adaug cei 25 de litri noi. Ar fi cam 38% apa cu 9.3dkh amestecata cu 62% apa cu 7.6dkh care apoi este impinsa in bazin dar nu toata odata.
Destul de sigur as zice.

Rezulta ca alcalinitatea mare pe care am gasit-o in bazin a fost doar neatentia si greseala mea

Forum Index » Profile for Gabriel » Messages posted by Gabriel
Go to: