[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
gothic33 wrote:o intrebare care stiu ca s-a tot pus dar tot nu inteleg din ce am citit schimbul de apa se face ...

Hai sa ne intelegem...

- "Schimbul de apa" este metoda cea mai simpla de reducere (eliminare) a nitratilor. Nitratii sunt compusi toxici, rezultati in urma proceselor biologice din acvariu... sunt reziduuri toxice. Ei se tot aduna si valoarea lor creste de la o zi la alta... Atunci cand scoti apa "cu nitrati" si bagi apa "curata", practic se realizeaza o diminuare a concentratiei de "nenorociri" din apa acvariului... relatia e matematica, de forma mediei aritmetice:

Acvariu de 100 litri, in care apa are un nivel de nitrati = 20 => daca se face un schimb de apa de 50% => atunci nitratii "se injumatatesc", deci o sa rezulte 100 litri apa cu nivel de nitrati = 10

- Acum, plantele consuma si ele din nitratii aia, in procesul lor de crestere... teoretic, un bazin bine plantat poate "sa consume" singur o cantitate oarecare (destul de mica, totusi) de nitrati. Asta inseamna ca, daca ai un bazin mare si plin de plante, in care inoata doar cativa pestisori mici, atunci schimbul de apa poate fi facut mult mai rar... pentru ca plantele se ocupa de "reducerea de nitrati".

- Altfel sta treaba in bazinele supra-aglomerate / fara plante multe / cu pesti mari... acolo, nivelul de nitrati creste in mod rapid iar singura solutie aflata la indemana oricui este "schimbul masiv" de apa.

===

In concluzie, fiecare bazin are particularitatile lui iar acvaristul trebuie sa stie / sa "simta" / sa invete care este "frecventa" eficienta a schimburilor de apa... in functie de specificul acvariului sau.
Nu exista o reteta clara, dar este sigur ca schimburile de apa saptamanale / bisaptamanale / lunare sunt benefice pestilor. "Mult si bine" se aplica cu succes aici.
in cazul meu (bazin neplantat, cu cichlide mari), eu incerc sa fac schimburi de apa lunare, in proportie de 80-90%.

Cam asta e toate filozofia din spatele schimburilor de apa "recomandate".
Ted18 wrote:... Masa am masurat-o in ambele colturi cu podeaua si este ok.. ma gandesc ca a lucrat buretele si poate se regleaza in final... dar nu prea mi-as asuma riscuri. Voi ce parere aveti? ...

- Nu exista "a lucrat buretele"!... masa aia, ori e orizontala, ori nu e!
- Diferenta aia de nivel afecteaza acvariul doar "vizual"... verifica faptul ca acvariul sta "ferm apasat" pe masa cu toate colturile! Asta conteaza!

Este o diferenta intre a avea o suprafata (masa) care nu e perfect orizontala... si o suprafata care nu e perfect plana!
Daca acvariul tau sta pe masa aia cu TOT geamul de fund lipit de suprafata, atunci nu e nici o problema dpdv al sigurantei. Chiar daca "e inclinat".
Geamul de fund trebuie sa fie bine "lipit de masa", indiferent ca este perfect orizontal sau nu.
Nu prea ai ce sa faci... scalarii sunt extrem de agresivi, iar lucrurile se vor inrautati.
Incearca sa "delimitezi" cumva mijlocul acvariului... cauta o buturuga mai zdravana, cu care "sa imparti" acvariul in doua parti.
Poate ai noroc si fiecare pereche se multumeste sa-si apere "jumatatea ei".
Altfel, masculul ala "mic" o sa ia bataie pana la moarte.
Si mie imi place acvariul, promite mult! ... ma tem ca scalarii se vor bate, imediat dupa alegerea unei perechi.
Dar, poate ai noroc si nimereti 2 perechi "compatibile".
Antecume wrote:Cred totusi ca ar avea sens, daca obiectele adaugate in acvariu ar avea densitatea mai mica decat a apei.
Formula presiunii cred ca e: densitate x g x h. Deci daca reduci densitatea, scade presiunea.

Asta e valabil numa' daca in loc de apa pui un alt lichid, cu densitate mai mica... altfel, nu.
Ca sa exemplificam si ca sa inteleaga toata lumea, presiunea apei (asupra geamurilor) intr-un acvariu cu inaltimea de 50 cm este ACEEASI... INDIFERENT ca acvariul are 1 metru lungime, sau 3 metri lungime... indiferent ca acvariul are 40 cm latime, sau 4 metri latime... NU CONTEAZA DECAT INALTIMEA COLOANEI DE APA!

Desigur, un geam "scurt" este mai rezistent (la indoire) decat un geam "lung"... asa ca un bazin 50x50x50 cm va fi "mai rezistent" la flambare decat un bazin de 200x50x50 cm.
In aceeasi nota a explicatiilor, un bazin 200x50x50 cm va face EXACT aceeasi "burta" ca si un bazin 200x10x50 cm.

Revenind la situatia prezentata, bazinul acela va face aceeasi "burta", indiferent ca inauntru sunt 3 bolovani sau 15 bolovani.
Singurul avantaj (cu bolovanii aia multi pusi inauntru) este acela ca, daca ti se sparge acvariul, o sa ai mai putina apa de adunat de pe dusumea... atat.
E posibil sa fie femele cu icre in ele... teoretic, ar trebui ca masculii sa le fugareasca.
Sunt niste pesti foarte haiosi...
Am "intors" eu pozele, pentru ca ma seca la ficati.
DA! Ar rigidiza geamul si acesta nu ar mai face burta aceea.
Dar presiunea ramane tot acolo, asa ca geamul va fi tensionat... orice lovitura ii poate fi fatala.
gothic33 wrote:tot la fizica m-am referit si eu cand am spus ca scaderea volumului de apa scade presiunea,scuze daca te simti deranjat dar am simtit ca-mi raspunzi ce nu ma priveste

Nici un deranj, nu e bai... si cu mai putina apa o sa faca aceeasi burta, pentru ca presiunea pe geam depinde de inaltimea coloanei de apa. E a doua oara cand iti spun treaba asta.
gothic33 wrote:intrebarea mea era alta nu sa fac intarituri

Intrebarea ta denota ca nu stii cu ce se mananca treaba asta, asa ca ti-am dat un simplu sfat practic... care sa te ajute sa rezolvi problema.
Daca vrei explicatii, atunci tre' sa stii ca "burta" aia se datoreaza presiunii pe care coloana de apa o exercita asupra geamului.
Dincolo de calcule matematice, parametrul care influenteaza presiunea este "inaltimea coloanei de apa". Atat si nimic altceva!
Nu conteaza CE volum de apa ai in acvariu, ci doar CAT de inalta e coloana de apa!
Plm, cam asta a fost lectia de fizica aplicata.
gothic33 wrote:100x40x50 fara intarituri

Nu te vad bine!

- ori consideri (mental) ca acvariul are doar 40 cm inaltime, asa ca-l umpli doar pana la nivelul corespuzator (37-38 cm).
- ori te apuci si lipesti ranforsari superioare... niste bucati de sticla, lipite pe marginea de sus. Uite AICI
Nici la mine nu se vad pozele...
Nici mie nu imi place cum arata acei parrot fish... om trai si om vedea.
Am incercat sa vad daca puii au "gura aia triunghiulara", specifica "papagalilor"... ori sunt inca prea mici, ori nu imi dau eu seama.
Plm, stii vorba aia a mea: Firu' vietii!
Se prea poate ca el sa fi avut o problema cu vezica inotatoare... zici ca statea pe-o parte si nu putea sa inoate normal.
Suspectez vreo lovitura puternica (de la un rival), sau vreo raceala (de la schimbul ala de apa)... ceva care i-a fost fatal.
Uite ce ziceam acu' multi ani, pe topicu' ala cu astronotusii mei:
29 Mar 2003
... cred ca am cam facut-o lata in seara asta... am cam exagerat cu schimbul de apa, crezand ca e mai cald afara decat a fost de fapt... urmarea e faptul ca unul dintre oscarii red [ Eve ] pare a avea probleme cu vezica inotatoare... cred ca a racit, se misca cam aiurea si nu poate "pluti" intre ape, tre' sa dea din aripioare...
Sa stii ca am aceeasi parere... m-am intrebat daca nu cumva tocmai m-am ales cu o ponta de "papagali".
Ziua 45

- nu sunt foarte multe de spus... puii cresc si sunt extrem de mancaciosi (observati-le abdomenul ),
- parca am mai spus... le dau sa manance Hikari Cichlid Gold.
- se vede ca masculul este iarasi pregatit de nunta... si-a colorat capatana aia mare si umbla foarte infoiat printre pui.
- deocamdata, nu vad niciun fel de semne de agresiune... si masculul si femela sunt constienti ca "aia mici" sunt puii lor.
- pe nisip se poate observa "roaba de cacat" care s-a adunat de la curatenia de sambata si pana ieri.

Ei, ce fac Jaguarii aia?... pazesc puii, sau totu' s-a terminat?
Deci, care e urmarea?
Vai mama mea, cat de mare pare bazinul ala!
Sunt cracanat de invidie , dar ma bucur cel putin ca pot sa-l vad!
So, care e treaba?

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: