Da, bazinul a fost pornit inca de la inceput cu acea iluminare. Se dorea un bazin pt creveti, dar nu am rezistat sa nu adaug continuu plante. Se pare ca toninelor (cel putin belemului) nu le-a fost de ajuns... s-a topit incet-incet. Fluviatilisul inca rezista. Ceea ce imi da sperante sa le incerc intr-un bazin cu aceleasi conditii, dar cu mai multa lumina. Intre timp, am pui de la CBS care s-au nascut si cresc fara apa de osmoza cu schimburi de la retea:
Si, din acelasi bazin, riccia cu steroizi... monosolenium tenerum
Acvariul de 80 de litri. Fertilizare la cota de avarie (2,5 ml/zi Vimi All in One, fara EC, fara CO2), iluminare 1 led 10W. Imi cer scuze pentru calitatea pozelor, sunt facute cu telefonul.
Tiii... s-a asternut cam mult praf pe aici. Banuiesc ca ar trebui sa o iau de la 0 cu prezentarea. In momentul de fata, 4 acvarii:
300 litri, de foarte curand replantat
Acvariu 120x50x50, iluminare 4x54W (3 Osram 865+1xAquamedic PlantGrow), Filtrare Sun Sun 404b, fauna 9x rasbora espei+2 masculi endler+o armata de RCS. Fertilizare: Vimi All in Red + Vimi Accelerator, fara CO2. Pietris: JBL Manado, fara substrat fertilizant
80 de litri
Acvariu 50x40x40, iluminare 1 LED 10W 6000K, filtrare Eheim Aquaball, fauna: creveti CBS si yellow. Fara nicio fertilizare, fara CO2. Substrat: Shirakura red bee sand
60 litri
Acvariu Hailea F60, iluminare standard (1x PLL 24W), filtrare Aquael Fan 2 la care am pus cel mai mare burete bolborositor pe care l-am gasit. Fauna: blue shrimps. Fertilizare: PPS Pro si TMP, fara CO2, fara carbon lichid. Pietris negru, fara substrat fertilizant.
54 litri
Acvariu 60x30x30, iluminare 2x24W (Osram 865+830), filtrare Eheim Ecco Pro 130, fauna: yellow shrimps. Fertilizare: Vimi All in Red + Vimi Accelerator, fara CO2. Pietris negru din Hornbach, fara substrat fertilizant.
E pornit cam de 1 an si a cunoscut mai multe stadii de-a lungul timpului:
In momentul de fata arata asa:
La finalul acestei reprezentari, imi cer scuze pentru calitatea fotografiilor. Chiar nu ma pricep la asta
Asa cum spunea si colegul Pushkatu, acvariul in care tii tu acei carasi este mult prea mic pt nevoia lor de spatiu (doar pt acestia ar trebui sa te gandesti undeva la 200 de litri). Incalzitor nu stiu daca vei avea nevoie, carasii sunt pesti de apa rece (nici la 18 grade nu vor fi probleme).
Deci, dupa achizitionarea noului acvariu (cat mai mare), pune-le un pietris de granulatie 2-3 mm, un filtru extern cu debit mare si filtrare biologica de calitate (macar un sertar plin cu siporax). Daca vrei si plante, orienteaza-te spre cele cu frunze mari, rezistente... (caraseii tai vor aprecia un meniu vegetarian).
Scoate tot ce este artificial din acvariu si incearca sa creezi un colt de natura, unde nu isi au locul epavele, amforele, scafandrii sau mai stiu eu ce alte chestii din plastic de prin pet-shopuri).
Iti doresc succes cu proiectul tau si asteptam vesti !
Ok... din ceea ce am vazut, acvariul tau este un Aquael Pearl 40 (26 de litri brut, ~20 net). Este mult prea mic pentru a creste cei 8 neoni, 1 ancistrus, 1 cory.
Ca si iluminare, daca este cea standard, ai o lampa de 11 W. Cu plante mai putin pretentiase, eu am reusit sa scot ceva destul de reusit dintr-un asemenea acvariu (am pus doar cryptocoryne, un pui de tiger lotus, heteranthera zosterifolia, limnophila sessiflora, valisneria, staurogyne, polysperma). Ca si substrat, JBL Manado. Fertilizare, doar micro (Ferropol). Carbon nu, sub nicio forma (butelie, bomba sau EasyCarbo).
Filtrul si incalzitorul pune-le in partea dreapta, acolo unde ai un con de umbra generat de soclul lampii.
Ca si pesti... la inceput, eu am luat acest acvariu ca si cresa pt puii de vivipari (guppy, xipho, molly). O data cu cresterea mea (mai crestem si noi ), acvariul a ramas populat doar cu creveti RCS, iar fantele filtrului au fost astupate cu un ciorap de dama pt a impiedica aspirarea puilor de creveti.
Uite aici un clip de la inceputuri, cand inca aveam vivipari:
Daca iti vei dori un acvariu plantat, conteaza foarte mult iluminarea... gandeste-te ce vrei sa faci din acel acvariu, spune-ne si noua si apoi te vom putea ajuta in alegerea neoanelor.
1. Inca de la inceput planteaza foarte bine acvariul, pune cat mai multe plante... in special cele cu crestere rapida. Nu conteaza ca iti plac sau nu, mai tarziu vei ramane cu ceea ce iti doresti.
2. Programul de iluminat porneste-l de la 4-5 ore/zi si creste la fiecare saptamana cu o ora, astfel incat sa ajungi la 9-10 ore/zi.
3. Nu incepe fertilizarea mai devreme de 2-3 saptamani.
In principal, cam la astea ar trebui sa fii atent.