In momentul in care mi-am amenajat acvariul, plantele nu prea cresteau. Am fost la o acvaristica de la noi, am povestit cu doamna, si mi-a recomandat fertilizant Florena de la Sera. Am inceput sa tratez apa, 1 data pe saptamana, si plantele si-au revenit. Pana aici totul ok.
Intre timp au inceput sa apara si alege, una neagra pe frunzele plantelor, iar alta verde, ......... pe sticla, pe piatra din acvariu, etc. Am citit to ce era de citit pe acesta tema si am luat urmatoarele masuri:
- razele soarelui nu mai intre in acvariu
- dau mai putina mancare pestilor
- iluminarea o fac asa: de la 8:30 dimineata pana la 14:00m tin o pauza de 2 ore (este lumina, dar neonul este stins), dupa care lumina o las pana la 22:00 aprox.
Din cate am vazut insa masurile nu sunt suficiente, chiar daca nu in acelasi ritm, dar algele se raspandesc, mai ales cele de pe sticla. Alea negre de pe frunze au ramas cam tot la fel. M-am dus la acvaristica si mi s-a recomandat AlguMin de la Tetra Aqua. Am introdus cantitatea inscrise pe cutie in apa, insa nu stiu de cate ori sa o folosesc. 1 data pe saptamana? de mai multe ori ? Problema este ca de unde am cumparat.......nu vreau sa ma pronunt, insa nu prea stiau, motiv pentru care am si apelat la ajutorul vostru.
Apa o schimb in fiecare vineri (25-30%). Dupa fiecare schimbare pot sa bag din aceasta solutie? Sau daca am introdus deja, sa nu mai bag ?!
Cealalta intrebare a mea este legate de fertilizant. In perioada in care am probleme cu alge, din cate am inteles este indicat sa nu mai folosesc fertilizantul. Nu o mai folosesc, urmand sa tratez iarasi apa abia dupa ce scap de alge ?
Va rog sa-mi spuneti cam care ar fi solutiile cele mai bune la situatia mea, respectiv daca sunt greseli in masurile luate de mine.
Treaba cu cresterea plantelor intr-un acvariu este simpla, dar nu prea Pentru a avea succes, trebuie sa asiguri plantelor (in functie de cerintele fiecareia) anumite conditii. In principiu este vorba despre lumina si fertilizare care include si CO2. Despre lumina nu ne spui nimic, nu stim daca plantelor le place lumina oferita de acvariul tau. Nu ne spui nimic nici despre plante, sa vedem de care sunt, savedem care sunt necesitatile lor. Acuma, in lipsa luminii adecvate (probabil si CO2-ului) fertilizantul pe care il folosesti (se pare ca nu unul dintre cei mai buni) s-ar putea sa nu fie asimilat de plante. Drept pentru care apar algele. Impotriva lor ai luat o masura radicala (Algumin) care s-ar putea sa faca mai mult rau decat bine. Adica este foarte posibil sa-ti afecteze plantele.
Revino cu lamuririle pe cere ti le-am cerut si mai vedem ce-i de facut in continuare.
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
IP:
Nici de pesti nu ai spus nimic, nu ai sau nu inca? Daca ai sau o sa ai, trebuie tinut cont si de ei si iar se mai complica putin lucrurile, dar cu cat e mai complicat cu atat e mai frumos(parerea mea).
Am un acvariu de 25 de litri, Aquael, daca va spune ceva denumirea asta. In legatura cu iluminarea, are un neon incorporat, este un Osram Dulux S, are 19 cm lungime, insa nu scrie nimic pe el, nu stiu ce putere are. Poate daca ma pauc sa-l desfac, undeva voi gasi ceva...
In ceea ce priveste plantele, din pacate nu stiu cum se numesc. Am reusit sa identific 2 pana acum, Anubias barteri (nana) si
Lilaeopsis brasiliensis. In afara de astea doua, mai sunt inca 3 tipuri de plante, neidentificate inca.
Referitor la sistemul de CO2 m-am dus sa-mi cumpar unul, insa doamna de la acvaristica mi-a spus ca acvariul fiind mic, nu are rost sa-mi cumpar. Mi-a dat fertilizantul si mi-a spus ca asta o sa-mi rezolve problemele. Nu stiu e bine, nu e bine, insa asta a fost recomandarea ei. Oricum, mentionez ca era o doamna plictisita, care nu avea chef nici sa vorbeasca.... Probabil mi-a bagat ceva in gat sa scape de mine,....
In ceea ce priveste pestii am 8 buc. de neon, 1 ancistrus, 1 coridoras. Mai am deasemenea si melci, dar nu stiu de care
Am facut si niste poze, destul de slabe ce-i drept. Daca fac poza in timpul zile, se reflecta tot felul de obiecte din camera si nu se vede nimic, daca fac pe intuneric, deranjeaza blitzul. Oricum pozele + informatiile de mai sus, sper sa va fie de ajutor...... ca sa ma puteti ajuta )).
Am un acvariu de 25 de litri, Aquael, daca va spune ceva denumirea asta. In legatura cu iluminarea, are un neon incorporat, este un Osram Dulux S, are 19 cm lungime, insa nu scrie nimic pe el, nu stiu ce putere are. Poate daca ma pauc sa-l desfac, undeva voi gasi ceva...
Posibil sa fie de 11 w, dar trebuie sa scrie si pe neon. Recomandat este sa fie 1 w/litru.
In ceea ce priveste plantele, din pacate nu stiu cum se numesc. Am reusit sa identific 2 pana acum, Anubias barteri (nana) si
Lilaeopsis brasiliensis. In afara de astea doua, mai sunt inca 3 tipuri de plante, neidentificate inca.
Cea care sta in toate felurile prin masa apei se numeste Elodea si e chiar recomandata pentru incepatori, fiind o planta cu cerinte mici si cu crestere rapida, te va ajuta si sa combati o eventuala explozie de alge(dar trebuie mai multa, tu ai cateva fire aruncate pe acolo). Anubias sunt plante rezistente, dar cu o crestere mai lenta, deci intr-un mediu usor instabil/chiar instabil cum este acvariul tau, se poate umple de alge.
Daca nu ma insel ai si o bila de cladophora si cateva tufe de blyxa japonica pe acolo.
Referitor la sistemul de CO2 m-am dus sa-mi cumpar unul, insa doamna de la acvaristica mi-a spus ca acvariul fiind mic, nu are rost sa-mi cumpar. Mi-a dat fertilizantul si mi-a spus ca asta o sa-mi rezolve problemele. Nu stiu e bine, nu e bine, insa asta a fost recomandarea ei. Oricum, mentionez ca era o doamna plictisita, care nu avea chef nici sa vorbeasca.... Probabil mi-a bagat ceva in gat sa scape de mine,....
Sa nu te increzi in vanzatori, ei incerca doar sa isi vanda marfa, sunt putini cei care chiar au habar cat de cat. Poti incerca sa iti confectionezi o bomba CO2, iesi mult mai ieftin decat cu un sistem din magazin.
In ceea ce priveste pestii am 8 buc. de neon, 1 ancistrus, 1 coridoras. Mai am deasemenea si melci, dar nu stiu de care
Am facut si niste poze, destul de slabe ce-i drept. Daca fac poza in timpul zile, se reflecta tot felul de obiecte din camera si nu se vede nimic, daca fac pe intuneric, deranjeaza blitzul. Oricum pozele + informatiile de mai sus, sper sa va fie de ajutor...... ca sa ma puteti ajuta )).
Cu neonii ai nimerit-o la numar, dar corydoras-ul ala saracul sufera de singuratate. Ca sa iei mai multi, ti-ar trebui in acvariu mai mare, altfel o sa suprapopulezi acvariul, care deja e la limita si nu iese bine. Eu zic sa il donezi si ii faci si lui si tie un bine. Melci, ai cel mai probabil, planorbis sau ma rog alte specii de melci comunitari, pe care ii primesti de obicei cadou cu plantele, fie ca vrei fie ca nu. Atentie cu ei, daca hranesti prea mult pestii si ramane multa mancare , risti o invazie de melci, asa ca fi moderat.
Am observat ca pietrisul folosit de tine are o granulatie destul de mare, ceea ce nu e indicat. Unul cu o granulatie de 3 pana la 5 mm ar fi mult mai potrivita.
Sanatate!
This message was edited 1 time. Last update was at 15/08/2011 12:56:35
IP:
Ok... din ceea ce am vazut, acvariul tau este un Aquael Pearl 40 (26 de litri brut, ~20 net). Este mult prea mic pentru a creste cei 8 neoni, 1 ancistrus, 1 cory.
Ca si iluminare, daca este cea standard, ai o lampa de 11 W. Cu plante mai putin pretentiase, eu am reusit sa scot ceva destul de reusit dintr-un asemenea acvariu (am pus doar cryptocoryne, un pui de tiger lotus, heteranthera zosterifolia, limnophila sessiflora, valisneria, staurogyne, polysperma). Ca si substrat, JBL Manado. Fertilizare, doar micro (Ferropol). Carbon nu, sub nicio forma (butelie, bomba sau EasyCarbo).
Filtrul si incalzitorul pune-le in partea dreapta, acolo unde ai un con de umbra generat de soclul lampii.
Ca si pesti... la inceput, eu am luat acest acvariu ca si cresa pt puii de vivipari (guppy, xipho, molly). O data cu cresterea mea (mai crestem si noi ), acvariul a ramas populat doar cu creveti RCS, iar fantele filtrului au fost astupate cu un ciorap de dama pt a impiedica aspirarea puilor de creveti.
Uite aici un clip de la inceputuri, cand inca aveam vivipari:
Mersi de sfaturi. Am verificat, intr-adevar e vorba de neon de 11. Primul lucru o sa fie sa-mi iau unul de 20-25, depinde ce gasesc.
Ceea ce am observat de cand am bagat Algumin, parca nici Elodea nu mai arata asa cum arata acum cateva zile. Nu mai are acea culoare vie, verde, parca e mai inchisa putin, nici frunzele nu mai par asa de sanatoase........
Cred ca voi incerca sa nu mai fac pauza la lumina, o las de dimineata 8:30, pana seara la 22:00. Ce ziceti ? E prea mult ?
In week-end cand schimb apa, (25-30%) nu mai bag AlguMin ci fertilizant. Sa vedem daca plantele incep sa isi revina. Si binenteles dau mai putina mancare la pesti....
Deci, mai pe scurt, ma gandeam sa incep asa: lumina suficienta, plante sanatoase, si poate atunci scap de alge. Poate masurile luate au fost prea radicale, si in loc sa ma ajute cu algele, imi fac probleme cu plantele........
This message was edited 1 time. Last update was at 16/08/2011 18:03:21
fishyman
Membru de baza
IP:
9 ore de lumina sunt ultrasuficiente pentru acvariul tau. Daca adaugi fertilizanti trebuie sa adaugi si Co2 si lumina mai puternica (lumina lasat mai mult nu compenseaza calitatea luminii). Cu adaugarea fertilizantilor fara celalalte 2 nu faci altceva decat favorizarea cresterii algelor. In combaterea acestora primul factor ar fi constanta. Sa nu faci modificari bruste a calitatii apelor: daca folosesti Co2 foloseste constant, lumina max. 9 ore in 2 reprize de ex: 8-12, 18-23. schimbari regulate de apa cu cantitati mici si dese. Toate acestea pentru ca plantele trebuie sa se obisnuiasca cu un anumit ritm de viata, cea ce nu se poate spune despre alge care ca orice parazit traieste prin orice conditii. Cu cat mai bine o sa mearga plantelor cu atat mai prost vor merge algelor pentru ca plantele pot sa asorbe elementele nutritive din apa in defavoarea algelor.
Algazitul nu face altceva decat inchide culoarea apei pentru a filtra lumina, dar o sa sufere si plantele din cauza asta (este un black out mai usor)
Din pacate neon mai puternic de 11 nu exista pentru acvariul meu. Pur si simplu nu pot sa pun unul mai puternic.
Voi incerca sa ma limitez la 9 ore, cu o pauza mai mare, cum mi-ai recomandat. Intrebarea mea, cum pot sa masor cantitatea de CO2 din apa si de unde sa stiu cat trebuie sa adaug 1? Nu de alta, dar din cate am inteles deja, prea mult CO2 imi va ucide pestii. Deci inainte de toate ar trebui sa-mi cumpar ceva, care sa-mi monitorizeze cantitatea de CO2. Ce anume sa caut? Ce exista pe piata in momentul de fata ?!
Tot legat de CO2 am gasit ceva tub, cam la 35 de lei. Am inteles de pe ambalaj ca trebuie sa-i adaug un furtun si prin presare, se elibereaza CO2. Ati folosit careva asa ceva ? Sa o cumpar sau nu merita ? Am facut si cateva poze, eventual o sa le postez daca nu stiti despre ce vorbesc....
Din cate am citit, pentru toate solutiile de alge pe care le-am utilzat, se recomanda oxigenarea din abundenta a acvariului pana la rezolvarea problemelor. Oricum, din experienta mea, alaturi de solutiile pentru alge (momentan folosesc Algizit) am apelat si la oxigenarea din abundenta si am fost multumit de rezultate.